Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc oko pogonske osovine ili osovine menjaca

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 203 postova

Pozdrav svima,

potrebna mi je pomoc oko pronalazenja glavne osovine menjaca. To je ona koja izlazi iz sklopa menjaca i na kojoj se nalazi pogonski zupcanik lanca. Moja je dobila " luft " izmedju nje i zupcanika. Probao sam da promenim zupcanik ali je definitivno problem u osovini. Iz nekog nepoznatog razloga osovina se " zajela ". Ako neko zna gde mogu da pronadjem drugu bilo bi super. Inace, motor je Aprilia Pegaso 92-95 god. , masina je Rotax ( trebalo bi da je ista kao na BMW F 650 u tom godistu )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7378 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nemoj da shvatis kao podjebavanje ili nesto sl. moram da te ispravim, tebi treba vratilo a ne osovina. Osovine sluze za oslanjanje a vratila za prenos snage.

• Moto servis Lion-s, 126 postova
  • Motocikl: Suzuki dr 600,Kawasaki klr 600,Bmw r 1100 rt,Suzuki dr 750 big,Suzuki epikuro

Nemoj da shvatis kao podjebavanje ili nesto sl. moram da te ispravim, tebi treba vratilo a ne osovina. Osovine sluze za oslanjanje a vratila za prenos snage.

Covek je pitao za pomoc oko pronalazenja dela a ne pametovanje oko dela kako ko zove...ako mozez pomozi,a ako ne,nemoj da ofujes... :takoje:

• Podržavam 2

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Strucnjak idi guraj to tvoje dvoklipno drndalo po putu,da ne bi palio na dugme,i nemoj pametovati mnogo kad ti to nije jaca strana.

• Podržavam 1

Pozdrav svima,

potrebna mi je pomoc oko pronalazenja glavne osovine menjaca. To je ona koja izlazi iz sklopa menjaca i na kojoj se nalazi pogonski zupcanik lanca. Moja je dobila " luft " izmedju nje i zupcanika. Probao sam da promenim zupcanik ali je definitivno problem u osovini. Iz nekog nepoznatog razloga osovina se " zajela ". Ako neko zna gde mogu da pronadjem drugu bilo bi super. Inace, motor je Aprilia Pegaso 92-95 god. , masina je Rotax ( trebalo bi da je ista kao na BMW F 650 u tom godistu )

I jos nesto,ja to ne bi dirao dok se skroz ne pojede nut,vidao sam dosta motocikala koji se voze tako bez problema,osmin ako ne ides na neke bas velike ture,pa da te ne ostavi negde u tudjini :)....

• Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1380 postova
  • Motocikl: K1600GT

Kenac Krusevac 063/8078227

A evo ti i Saletov broj iz Trstenika"Motossaky" neznam dal on nesto ne moze da nabavi :takoje: 063/8359-740

Ne bih ni ja, ali .. ( uvek ima ali ) na povratku iz poslednje voznje ( na kilometar od kuce ) pukne mi nekakva opruga u menjacu koja ima zadatak da kad prebcis brzinu ona polugu menjaca vrati u " nulti " polozaj. E sad kad ja prebacim u bilo koju brzinu poluga nece da zauzme taj polozaj vec ostane prikovana u tom polozaju i toj brzini. E sad, prvo smo mislili da se mozda nalazi ispod dekla, ali patka .... tu je lamela, vodena pumpa, i par zupcanika ... Dakle, da bi promenuli oprugu ( koja nema skoro nikakvu vrednost ) mora se rasklopiti kompletna masina, a kad to vec radim, promenim i oprugu pa sam srecan :jok: I tako ....

Znas sta je najgore ?! Ja i dalje mislim da je on u super stanju :lud:! I naravno da ga vise ne prodajem, kad ga popravim vozim ga do ........ dokle god izdrzi :moto3:. Okacicu slike sa rasklapanja, sklapanja i svega ostalog kad zavrsimo ... Hteo sam da iskoristim priliku pa da ga detaljno sredim kad vec moram sve da skinem ali ..... ispade da ga moram oprati i ofarbati " copavu " :oda2: Izlupalo je kamenje po Povlenu .... :D

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

@CIPURA

@mohikanac

Izvinite, poštovana gospodo, da li je momak nešto pogrešno rekao? Ako jeste, onda se izvinjavam što vas prozivam. A pošto nije, onda moram potvrditi da je sve navedeno, tačno. Ako sam dobro razumeo, a vi me ispravite ako grešim, ovaj forum, između ostalog, ima i edukativni karakter. Pa kad je već tako, a ako nije slobodno me ispravite, onda ne vidim razlog za vaš takav ton.

U čemu je problem ako je neko napisao da nije osovina nego vratilo ukoliko je to tačno? U čemu se ogleda "pametovanje"? Navedeni izrazi su prihvaćeni u našem (srpskom) stručnom, tehničkom rečniku i kao takvi su potpuno legitimni. Siguran sam da je Alekre imao najbolju nameru da u svojim postom proširi znanje i tehnički rečnik čitalaca. Dakle, ako niste spremni da se suočite sa situacijom u kojoj neko želi da stručnim, tehničkim rečnikom razgraniči dve slične ali ipak različite stvari, bar nemojte pljuvati po trudu.

Ok, čovek nema telefon lika koji ima potreban deo. Ok, čovek je celu stvar nazvao pravim imenima. Ok, to nije direktna pomoć potražiocu dela, ali će biti pomoć svima koji će ubuduće tražiti nešto slično ili će im bilo kad zatreabti tehnički izraz. Zašto bi to bilo "pametovanje"? Jok, nego ćemo celog veka "ono" zvati "đunta sa sitnim nutom"?

• Moto servis Lion-s, 126 postova
  • Motocikl: Suzuki dr 600,Kawasaki klr 600,Bmw r 1100 rt,Suzuki dr 750 big,Suzuki epikuro

To sto se trazi zove se OSOVINA,a ne vratilo...sluzi za prenos snage iz menjaca na tocak,npr kao polu osovina na kolima...kako se onda ne kaze kod kola polu vratilo,nego polu osovina? :zbunjen:

Auuuuuuu ljudiii ! Odustajem od popravke :moto3: Sve je ok, bitno je da smo se razumeli a ako i ne pronadjemo deo nema veze ! Pun podrum motora, ima se sta voziti :zvizduk:, jedino ...... nekako sam emotivno vezan za ovaj :lol:. A i svega ovoga ne bi ni bilo da je Pera odmah otisao u policiju ....

Evo meni treba kolenasto vratilo,elektro pokretac za motor,mada niko ne mora da zna sta trazim,bitno je da sam napisao pravilno...

• Podržavam 2

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

@mohikanac

Eto vidiš da se sve može kad se hoće. A radilicu i anlaser ćeš sigurno naći i pod jednim i pod drugim nazivom.

@Alekre

Nemoj mi zahvaljivati nizašta. Ovo je bio princip i nema ničeg ličnog. Ne dozvoljavam, a ni ostali urednici ne dozvoljavaju uvrede i podjebavanje. To je tako i samo tako može biti. Kome ne odgovara što ne može nikoga podjebavati i vređati, slobodno može tražiti svoju sreću na drugom mestu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja