Jump to content

Moto Zajednica

Par kratkih pitanja o zameni ulja

Recommended Posts

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

I meni je logično da ostaviš motor da prezimi sa starim uljem, a da ga menjaš pred sezonu....

znači ne tuširaš se posle radnog dana pre spavanja, več se tuširaš ujutru pre početka radnog dana?

Meni je logično da se ulje menja pre zimovanja, pošto su u njemu talozi i raznorazne kiseline i stvarno ne bih voleo da to stoji par meseci i da se uhvati za mašinu. A ako mu sipam novo ulje tih taloga sigurno neče biti.....a ni tih par meseci neče uticati na viskozitet ulja...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Strucnjak, 1661 postova
  • Motocikl: CRF300L
znači ne tuširaš se posle radnog dana pre spavanja, več se tuširaš ujutru pre početka radnog dana?

A stoji i pitanje da li ces nocu dok spavas da se oznojis pa da ti treba tush opet ujutru? :) Mozda je bolje prespavati smrdljiv pa se ujutru istusirati da mi mirisao na poslu :D

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

BMW,

kad malo bolje razmislim, u pravu si.

A što se tiče tuširanja, ja to radim i ujutro i uveče (u glavnom) :D Možda bi onda bilo dobro promenuti ulje i pre i posle zime :neznam:

Ma kažem ja, najbolje je terati 365 dana u godini :D

• Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

BMW,

kad malo bolje razmislim, u pravu si.

A što se tiče tuširanja, ja to radim i ujutro i uveče (u glavnom) :D Možda bi onda bilo dobro promenuti ulje i pre i posle zime :neznam:

Ma kažem ja, najbolje je terati 365 dana u godini :D

Ma tuširanje po potrebi, ali definitivno pre spavanja....

A za vožnju, zna se.....do snega. :moto3:

• motoras, 2551 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

...pred svaku voznju-novo ulje... :stabre: Ma daj... neka svako radi kako mu volja. Ja menjam u prolece.Prvo palenje,radi malo u mestu da zagreje i menjam ulje. Preko zime ne palim nikad. Akumulator je u sobi,jednom mesecno praznim-punim. Jednom mesecno ili kad se setim malo iskurblam (ko nema kurblu neka ubaci u 5. pa neka malo vrti zadnji tocak). Kada upalim na prolece pre voznje malo provrtim i menjac u mestu (prva-druga-treca na nozicama). I tako! :takoje:

@Stari roker

Ovako neukom i neiskusnom ovo mi deluje kao dobar sistem, Osim sto onda pomeras motor bez podmazivanja, zar ne?

Da li iko sipa kasicicu ulja u cilindar? Vidjao sam te preporuke negde, ali nisam nikad upoznao nekog ko to zaista radi

• motoras, 2551 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

@Stari roker

Ovako neukom i neiskusnom ovo mi deluje kao dobar sistem, Osim sto onda pomeras motor bez podmazivanja, zar ne?

Da li iko sipa kasicicu ulja u cilindar? Vidjao sam te preporuke negde, ali nisam nikad upoznao nekog ko to zaista radi

1. To je samo 1-2 okretaja radilice. Mozda nista ne znaci,ali sigurno i ne skodi.

2. Sipanje ulja u cilindar je ok,ali to se radi kada planiras da motor stoji duze vreme da se ne pali. Znaci godinu-dve,pet,deset godina... Za zimski san dovoljno je da motor nije u vlaznoj prostoriji i da je lepo pokriven da se zastiti od prasine. :takoje:

Ja jos praktikujem da proverim pritisak u gumama i gume s vremena na vreme pomerim da ne gaze celu zimu isto mesto. Rezervoar minimum do pola,a valjalo bi pun do cepa.Zbice na tockovima isprskam sa WD40 da ne rdjaju preko zime i pre prve voznje naprskam sa WD40 sve kontakte sijalica i spojeve koji su na kriticnim mestima.WD osim sto podmazuje i stiti,uklanja vlagu.

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Nema nikakve potrebe za zimovanjem motora. Ja ga ne vozim cele zime, ali svake zime kod nas povremeno bude neki lep dan i tada jednostavno izvezeš malo motor, provozaš se, isteraš želju, mašina malo radi, ulje se vrti, sve je u najboljem redu. Samo ne pritiskaš mnogo zbog hlanog asfalta :moto3:

Ulje menjam po kilometraži ili ako je starije od godinu dana, znači nije mi bitno da li je pre ili posle zime, već kada dođe kilometraža, tada ga treba menjati. Pošto većina nas prelazi 5-6 hiljada godišnje, to praktično znači zamenu ulja jednom godišnje i to je to.

@Stari roker

1. To je samo 1-2 okretaja radilice. Mozda nista ne znaci,ali sigurno i ne skodi.

2. Sipanje ulja u cilindar je ok,ali to se radi kada planiras da motor stoji duze vreme da se ne pali. Znaci godinu-dve,pet,deset godina... Za zimski san dovoljno je da motor nije u vlaznoj prostoriji i da je lepo pokriven da se zastiti od prasine. :takoje:

Ja jos praktikujem da proverim pritisak u gumama i gume s vremena na vreme pomerim da ne gaze celu zimu isto mesto. Rezervoar minimum do pola,a valjalo bi pun do cepa.Zbice na tockovima isprskam sa WD40 da ne rdjaju preko zime i pre prve voznje naprskam sa WD40 sve kontakte sijalica i spojeve koji su na kriticnim mestima.WD osim sto podmazuje i stiti,uklanja vlagu.

Interesantno, ja imam drugačija iskustva sa WD40......naime pre par godina sam sa WD40 preprskao ceo motor pre "zimskog spavanja" u smislu zaštite motora od rđanja i vlage te ga pokrio sa platnom.....rezultat leti : određeni delovi su počeli hrđati, a ceo motor je imao nekakav tanak sloj osušenog WD40, kojega sam skinuo sa motora tek posle par pranja. Od tada koristim samo SILIKON sprej i zadovoljan sam. Silikon sprej nije lepljiv kao WD40, izuzetno teško se suši, podmazuje puno bolje od WD40 i nije agresivan kao WD40

Inače za konzervaciju mašine se dobiju posebni sprejevi koje isprskaš u cilindar, okreneš krug ili dva radilice, zašarafiš svečicu i to je to.....ti sprejevi naprave zaštitni sloj na zidovima cilindara koji se osuši i sprečava nastajanje rđe na zidovima cilindara. Na leto samo upališ mašinu i teraj......amerikanci to zovu " fogging oil"

• Drug član, 1450 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Kad si vec pomenuo bateriju, kako je najbolje nju odrzavati (bez kupovine punjaca za odrzavanje) ?

Na proslom motoru sam je samo skinuo i odneo u kucu. Posle 4 meseca uspesno je startovala bez dopunjavanja.

Najveći protivnik baterije je sulfatizacija i povećanje unutrašnjeg otpora što je proces koji se dešava ali je ubrzan ako baterija miruje.

Mislim da sam ti sa ovim sve rekao tako da je adekvatan punjač više nego koristan kada baterija miruje.

Naravno da nećeš ništa primetiti dok je baterija relativno nova ali sa maintenance ćeš sigurno malo produžiti vek

Ovo je pogotovo korisno za baterije od kojih se očekuje veliki cranking power

Iz moje perspektive priča oko zamene ulja ili kupovina inteligentog punjača za održavanje baterije ako gledamo materijalnu stranu toliko irelevantna u odnosu na materijalnu stranu i troškova same vožnje tog motora da skoro da možeš da menjaš ulje na mesec dana a da se odrekneš jedne vožnje i da budeš na nuli.

Šta hoću da kažem... Štetilo kontaminirano ulje motoru koji stoji u hladnoj garaži cele zime ili ne zamena ulja je toliko smešan trošak da ako je tako jednostavnije zameniš i makar znaš da si uradio sve što si mogao

Danas se nažalost cena 3L ulja i filter izjednačila sa cenom jedne jednodnevne vožnje pa iz tog razloga kažem da je ta investicija više nego jeftina a sveže ulje sigurno ne može da šteti pogotovo ako povremeno provozaš motor tokom zime

• Svrati ponekad, 340 postova
  • Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000

Danas se nažalost cena 3L ulja i filter izjednačila sa cenom jedne jednodnevne vožnje pa iz tog razloga kažem da je ta investicija više nego jeftina a sveže ulje sigurno ne može da šteti pogotovo ako povremeno provozaš motor tokom zime

Pa ne bih rekao da je minoran trosak, zavisi sta sipas u masinu.

Meni za BMW dodje oko 40e sa BMW boxer uljem i Champion filterom, sa Castrolom i Knecht-om jos skuplje.

A Yama sa Motul 300v i filterom trazi 60e, pa koliko je to voznica? :stabre:

• Svrati ponekad, 238 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom
Nema nikakve potrebe za zimovanjem motora. Ja ga ne vozim cele zime, ali svake zime kod nas povremeno bude neki lep dan i tada jednostavno izvezeš malo motor, provozaš se, isteraš želju, mašina malo radi, ulje se vrti, sve je u najboljem redu. Samo ne pritiskaš mnogo zbog hlanog asfalta

+1

• Podržavam 1

Nema nikakve potrebe za zimovanjem motora. Ja ga ne vozim cele zime, ali svake zime kod nas povremeno bude neki lep dan i tada jednostavno izvezeš malo motor, provozaš se, isteraš želju, mašina malo radi, ulje se vrti, sve je u najboljem redu. Samo ne pritiskaš mnogo zbog hlanog asfalta

Obicno je najjednostavniji odgovor i najbolji odgovor.

• Drug član, 1450 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

@Avijatičar

Za mnoge motore 3L ulja i filter je do 4000din

Što se tiče vožnje šta znam za nekoga je vožnja da ide u Toskanu, za drugoga je u Bgd do Ušća.

U trošak se ne računa samo gorivo ako odeš negde na ceo dan ne bih da navodim detalje jer je stvar individualna a i nije ovde tema

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja