Jump to content

Moto Zajednica

Dilema oko uredjaja

Recommended Posts

• MK.OTADZBINA SRBIJA, 104 postova

Pozdrav drugari mala pomoc oko odabira u velikoj sam dilemi oko

odabira navigacije dvoumim se izmedju Garmin zuma 550 i 660

pa mi malo pomozite da se lakse odlucim poz.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: crf 1000

Lično koristim 550 i zadovoljan sam.Mape su dobre (1jee1.gif). MP3 odličan.Cena kad sam ga kupio još bolja 343 evra.Ne znam kolika je razlika u ceni između 550 i 660.Ako nije velika onda noviji uređaj svakako.Sve ostale stvari može na pp.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Zumo 550 se ne proizvodi vise, zamenio ga je 660. Ne verujem da moze negde da se pronadje kao nov. Meni zaista deluje robusnije od 660, da li je tako - ne znam. Sa druge strane, 660 je brzi i mocniji uredjaj sa vecim ekranom. Da mogu da biram mislim da bih pre kupio 660 - kao sto cu jednog lepog dana i uraditi :)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Kako da pricamo o razlici u ceni kad 550 mozes da kupis samo kao polovan? A ekran na 660 je veci za 0.8 inca ili 20mm po dijagonali. Zar je moguce da ga to cini televizorom? :)

Salu na stranu, meni bas znaci 4.3" ekran - na mapama ima dosta sitnih detalja i veci ekran, ako nista drugo, olaksava projektovanje nove rute.

• www.markone-pegaz.rs, 2428 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Zumo 550. Masivniji, jeftiniji.

Masivno znači teško. zumo 500 jeste teži od 660. A ako si mislio robusniji onda moram da te ispravim: :takoje:

1. zumo 550 je imao jako nezgodnu manu da nakon velike kilometraže kontakti (iglice) na dnu nosača vibracijama probuše kontakte na dnu uređaja. Kod zumo 660 to je rešeno tako što su kontakti podignuti na "leđa" uređaja gde mogu da grebu ali ne i da probiju kontakte na uređaju.

garmin_zumo550_overview_en.jpg

garmin_zumo660_overview_en.jpg

2. konektori za audio sa strane na nosaču zumo 550 nisu bili dobro rešenje (razglavljivanje i uticaj na vodonepropusnost) pa je na zumo 660 to rešeno tako što su izvedeni na kablu i time postali praktičniji jer mogu da se postave i recimo ispod sedišta ili u tank torbu i sl. Za one koji su ipak više za prvu varijantu i nije im smetalo, ostavljeni su i konektori sa strane ali ovog puta na uređaju.

3. zumo 550 je imao one iste kontakte (iglice) na dnu nosača koje je kada se ne koriste trebalo da od prašine i vlage sačuva gumena kapa koja je nakon nekog vremena na suncu pucala (ko će je mazati vazelinom) i najčešće su je korisnici gubili. Kod zumo 660 je to rešeno poklopcem za nosač. Što po meni i nije neko rešenje jer ko god da ga izgubi može da se "posluži" od kolege kada ovaj ne gleda.

4. Sistem za zabravljivanje na zumo 550 sadrži i jedan vijak sa "čudnom" glavom. Naime kada hoćeš da "zaključaš" uređaj na nosaču da ne može lako da se skine zavrneš vijak sa specijalnim "alatom" koji se dobijao uz uređaj i najčešće su ga korisnici nosili na privesku ključeva motora. Nezgodno je to što je taj alat za privezak pričvršćen "kapicom" koja se odvrće. Od vibracija najčešće je taj "alat" nestajao usput, a vijak i kada nisi zavrnuo od vibracija bi se sam zavrnuo bar pola kruga. Dovoljno da se iznerviraš kada hoćeš na brzinu da uređaj skineš sa nosača jer to nije moguće, a opet, nije dovoljno zavrnut da ga "opušteno" ostaviš na motoru. Na zumo 660 se odustalo od takvih ideja "zabravljivanja" i tiho se preporučuje korisniku da uređaj ne ostavlja na motoru da ga ne bi poklonio prvom hrabrom prolazniku.

I tako... ima tih sitnica... neke su rešene, neke su jednostavno izbačene. U svakom slučaju zumo 660 je veliki napredak i daleko je bolji od zumo 550.

Cena nije relevantna za upoređenje, osim ako upoređuješ polovne uređaje jer se zumo 550 ne proizvodi više. Zanimljivo je da je jedan kratak period dok ga je još bilo u prodaji bio skuplji od zumo 660. Niko nije mogao da objasni zašto. :neznam:

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

Markone lepo si analizirao karakterisitike i poredio oba uređaja. Zaključak bi mogao da bude da je Zumo 550 u najmanju ruku g..no, a nije tako. Nemoj pogrešno da me shvatiš, nisam ja uopšte uvređen zato što imam (ili nemam) Zumo 550, a ti ga baš ocrni.

Ipak svaka ti čast na iskrenosti, jer nikada nisam video da si tako okarakterisao jedan Garmin uređaj.

• www.markone-pegaz.rs, 2428 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Markone lepo si analizirao karakterisitike i poredio oba uređaja. Zaključak bi mogao da bude da je Zumo 550 u najmanju ruku g..no, a nije tako. Nemoj pogrešno da me shvatiš, nisam ja uopšte uvređen zato što imam (ili nemam) Zumo 550, a ti ga baš ocrni.

Ipak svaka ti čast na iskrenosti, jer nikada nisam video da si tako okarakterisao jedan Garmin uređaj.

Svako neka izvuče zaključak kako hoće. Ja ne bih bio baš tako strog kao ti. Zašto sam ga ocrnio? I sa navedenim problemima gomila ljudi je prezadovoljna. Uključujući i tebe ako sam dobro razumeo. Da si pažljivije čitao šta sam pisao o nekim drugim uređajima video bi da sam pisao kritički gde god sam imao lična iskustva ili iz prve ruke. :takoje:

Ja sam imao i jedan i drugi. Oba su bila odlična. Ovo što sam napisao su iskustva ljudi koji su prelazili baš velike kilometraže (recimo Dejv). Ako postoji poboljšana verzija, a pare nisu problem - zumo 660. Neka nova verzija će sigurno ispraviti probleme koji su primećeni i sa zumo 660. Da li to znači da ga ne treba kupiti i čekati sledeći? Ne znam. :neznam: Svako neka odluči po svojim mogućnostima.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja