Jump to content

Moto Zajednica

Ako kupujete gumu

Recommended Posts

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: Yamaha R6

Gume...

Doslo vreme da se menjaju.

Da li kupiti nove, da li kupiti polovne, da li uzeti prednju novu a zadnju polovnu ili obratno???

Odgovor na ova pitanja ne znam. Kazu najbolje je kupiti nove. Ta odluka je na Vama.

Ovde cu (pokusati) da dam neke druge odgovore.

Ako vam gume ne “drze” kako treba, ako se sara samo nazire, ili Vam je neko vec rekao da su vam gume lose, izgleda da Vam trebaju nove gume. Imate varijantu da nadjete par brojeva telefona prodavaca i kazete da imate taj motor, to godiste i oni ce vam reci da li imaju gume za Vas motor. Odete do njih, date novac pa kod majstora da Vam stavi nove gume i u Voznju.

(Ovo gore za saru sam se zezao. Zakonom je definisana minimalna dubina sare na gumi. Ako je sara plica nego sto Zakon kaze, auuu.)

Tyres1.jpg

Ali kako smo mi motoristi malo dosadni, mi hocemo da znamo na sta se oslanjamo u voznji i hocemo da imamo poverenja u gume a ne da tamo neka Daca odlucuje da li ce da mi proda neku gumu koja je za touring ili ako to nema, onda ce dati sta ima cheesy.gif, samo da uzme kintu.

Ali da nas Daca ne bi zeznula i da bi smo se pokazali da sve znamo, evo nekih stvari koje bi trabalo znati da bi Dacu zadivili nasim znanjem.

Odete na neki od sledecih sajtova proizvodjaca guma za motore:

Continental tyre selection

Bridgestone tyre selection

Dunlop tyre selection

Michelin tyre selection

Izaberite proizvodjaca, model Vaseg motora i eto sta Vama treba. Mozete da pretrazite i po dimanzijama ako vec znate.

Saznali ste dimenzije.

Tyres11.JPG

Na prethpdnoj slici oznaka 130/90-16 73H znaci:

130 – sirina gume u milimetrima

90 – visina gume u procentima od sirine (90% od 130mm visine je 117mm)

16 – velicina tocka u colima

73 – indeks opterecenja (sledeca slika) 805 lb=365 kg (1 lb=0.45 kg) guma ne sme biti opterecena preko ove vrednosti.

H – simbol maksimalne dozvoljene brzine 130 MPH=210 km/h (1 MPH=1.61 km/h)

tyres7.jpg

Aha. Vecina motora koristi gume koje nemaju unutrasnju gumu. Oznaka za te gume je TL – TubeLess. Ako na Vas motor idu i spoljasnja i unutrasnja guma, oznaka na spoljasnjoj gume ce umesto TL biti TT – TubeType. Onda Vam mozda moze koristiti sledeca tabela:

tyres9.jpg

Na nekim od pomenutih linkova, pitace Vas kakav je Vas stil voznje. Ako vozite kao penzioner, onda Vam trebaju gume koje se brzo greju a ako volite krivine i ostru voznju, onda su za Vas druge gume. Dvokomponentne, trokomponentne, ili sta ti ja znam vec. O tim detaljima pitajte nekog drugog. Ali ovi detalji su mozda i najbitniji.

tyres8.jpg

Odlucili ste koji cete model. Na primer ovako nesto grin.gif

Tyre2.jpg

grin.gif

Sto se mene tice, najverovatnije moj sledeci izbor ce biti Continental ContiSport Atack.

Kada odete da kupite gume, obratite paznju na godiste gume. Kazu da guma ne treba biti starija od tri godine jer posle tog vremena se njene karakteristike pogorsavaju.

Da biste utvrdili koliko je stara Vasa guma, dovoljno je da pogledate na nju i nadjete oznaku koja pocinje sa DOT, pa idu neke oznake nemam-pojma-sta-znace i onda ono sta je bitno, zadnje cetiri cifre predstavljaju broj nedelje i godinu proizvodnje. U ovom slucaju pise DOT blablabla 3605. Znaci da je ova guma proizvedena u 36. nedelji (otprilike septembar) 2005. godine. Jednostavno zar ne?

Tyres10.JPG

Ako je sve ovo u redu, sledi montaza. Izmedju ostalog treba obratiti paznju smer. Pravilan smer je definisan strelicom na samoj gumi.

tyres12.jpg

Naravno, ako je neka guma predvidjena da bude napred, ne sme da se montira na zadnji tocak. Na gumi pise Rear - zadnja, Front - prednja.

Sledeca stvar je pritisak u gumama. Proizvodjac guma (i motora) definise pritisak na koji treba da su gume napumpane. Ta vrednost pise na gumama. Za moju Hondu CBR600f, zadnja se pumpa na 2,9 a prednja na 2,5 bara. Ako u gumi nije preporuceni pritisak, radni vek joj se skracuje, ne prijanja dobro za podlogu,... Osim ako necete da vozite na jednom tocku. Onda vaze druga pravila...

Na slici je vrednost u PSI - 42 PSI= 2.9 bar (10 PSI= 0,69 bar).

tyres5.jpg

Nadam se da sam bar malo razjasnio neke stvari onima koji su imali slicna pitanja a nisu hteli da pitaju...

Sada ste spremni za:

Tyre3.jpg

Preuzeto sa sajta motorri.com

• Podržavam 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2479 postova
  • Motocikl: CBF1000 SC58 '07, SV650N '06

Sto se tice Dunlop Sportmax Qualifire, imao sam na pocetku sezone skoro nove sa nepunih 500km. Sad nakon 4000km po sredini je ostalo 0.5 mm, guma je gotova, istrosena. Jeste bilo par puta ostrije startovanje uz potpis ali nikad je nisam upalio u mesto i sl (Burnout). Prednja je i dalje ko nova, moze da tera dosta.

rED9m_dunlopqualifierrr.jpg

Danas sam pazario jednu polovnu Metzeler Roadtec Z6, Sport-Touring gumu koja je siljata po sredini i nema sare na sredini. verujem da ce ova polovna vise km preci od proslog Dunlopa. :zvizduk:

8VYed_metzelerinteractjpg2433.jpg

• Zainteresovan, 957 postova
  • Motocikl: Varadero PGM-Fi

Sjajno objasnjeno :takoje: ,dobra tema,ja sam na moj motor pocetkom sezone postavio Michelin Anakee 2(sjajna guma),drugar ima Continental i zadovoljan je takodje.:zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja