Jump to content

Moto Zajednica

Savet oko kupovine motora, do 500ccm

Recommended Posts

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Zdravo,

Ovih dana ( meseci ) listam forume, oglase u potrazi za novom masinom. Trenutno vozim keeway supershadow 250ccm ( kopija yamahe virago 250). E sad razlog prodaje i zasto ovolika dilema. Copere sam oduvek sanjao, sportake prezirao. Kada sam skupio para kupio sam coper (kruzer ) ali tu nastaju problemi. Izgleda da kicma dupe nisu spremni, na ovom motoru ne mogu ni 100km da sastavim bez pauze, ubise ledja a i ruke. Neka moja opservacija je da me ledja bole jer je sva tezina na njima, a ruke od stalnog opiranja vetru. Mislio sam da su coperi/kruzeri najudobniji ali kako citam razne forume i kako osecam izgleda da nije tako.

Zato se sada dvoumim izmedju nekoliko motora ali skroz razlicitih koncepcija, uglavnom naked, turer. Sada ukratko z asta mi treba motor i koja su ogranicenja.

Motor mi treba da se provozam vikendom , najdalje 200-300km u jednom smeru i malo po gradu, uglavnom idem kolima. Godisnje sam do sada prelazio oko 2000-3000km a u buduce mozda oko 5-6k. Molim da zaobidjete komentare da mi je i biciklo dovoljno za ovo, znam i sam ali volim da imam i motor :moto3:. Zbor ovako male kilometraze bitno mi je da je motor do 500ccm, zbog registracije, potrosnja mi nije bitna, performanse takodje i ovih 250ccm mi je u principu dovoljno, Vozio bih uglavnom sa saputnicom pozamasnijom, zajedno oko 160kg + prtljag i bilo bi ok da moze da drzi na auto putu neku brzinu od 120km na sat bez problema i oko 100m/h na regionalnim. Uglavnom bi ga vozio asfaltom ( mozda ponekad par km makadamom , mada moze to i peske ). ne bih da platim motor preko 1800€

A sada najbitnije, UDOBNOST. Treba mi udoban motor da ne trne dupe i ruke posle 100km.

Pregledao sam sve moguce forume, iskustva i sve izbor kao i svi na nekolik popularnih modela, pa cu pored nih napisati moje misljenje i neke cene ( treba mi komentar i da li su to realne cene za pristojan primerak ). Visok sam 178ccm, 85kg

• Honda CB500 1996-1998, 1600-1700€, mana kao i kod svih naked-a, udari vetra, polozaj sedenja bar po motorcycle ergonomics dosta dobar, cini mi se idelan
  • Kawasaki ER-5, 1996-2002 1500-1800€, mane vetar, malo ih ima u oglasima i to uglavnom noviji, pa cesto preko buzeta, neki ga zovu kantasaki. POlozaj sedenja odprilike kao na Hondi
  • Kawasaki GPZ 500 1996-1998, 1500-1700€, u pocetku mi je bio opasno ruzan, ali sto ga vise gledam sve mi je lepsi, mane polozaj sedenje je dosta nagnutiji nego kod ostalih, mada mozda i nije previse, prednosti oklopi i vizir, pa je sigurno zastita od vetra bolja
  • Suzuki GSX400 Bandit, 1996-1998, 1600-1800€, mane 4 cilindra, cini mi se da je rep dosta visok , pa je pitanje udobnosti suvozaca
  • Kawasaki KLE 500, 1996-2000, 1600-1800€, mane, polozaj sedenja uspravan, ali ipak nije kao na coperu.
  • razmisnjao sam o Suzukiju GS500, ali mi se cini da je najlosiji po udobnosti i da bi mi noge bile dosta savijene.

Znam da bi bilo najbolje da probam motor, ali nema mogucnosti, od mojih prijatelja niko ne vozi motor, vec samo kada budem kupovao a i tada mogu samo da vidim da li je motor kanta ili moze da se vozi.

Post jeste malo opsirniji ali da bi se donela prava odluka , treba dovoljno informacija.

Ako mislite da sam se istripovao za udobnost, i da mi drugi motori nece biti udobnji, recite obavezno da se ne cimam oko prodaje sadasnjeg motora koji je prakticno nov, u ekstra stanju , i opremu sam mu tek nabacio.

Hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7366 postova
  • Motocikl: TDM 900

Kawu Er5 vozim. Fantastican motoric, pre svega ekonomican i pouzdan. Retko kada staju a to obicno bude nesto tipa slavinica, prljavi karbovi i sl. Ja sam udobnost resio drugim upravljacem i novim sedistem (Boban munZe). Imaju jacu cenu ali za razlogom.

Da ne duzim jer cu ti napisati referat, naj izbor medj pomenutim bi tu bio GPZ500S ili ti bejbi nindza. Osetno je jaci od konkurencije, u svakom aspektu a i poprilicno je svestran. Mozes ga lako voziti po gradu, duze ture, divljati... Nije dzabe godinama bio najprodavaniji Kawin model. Svako ko ti kaze da su Kawasakiji losi smatram da nema veze sa zivotom, provereno znam primerke (GPZ/KLE/ER5) koji su potukli preko 120.000 i i dalje rade no frx. Posle GPZ se namece KLE500 ako pretendiras enduro, malo off lagani i to...

Generalno neces pogresiti koji god da uzmes, ali Ninja ce ti pruziti najvise za smesnu cenu. Najveci problem u celoj prici je sto niko nece da ti proda dobar primerak, ali sve u svemu nista kod njih ne moze biti toliko strasno.

Ako te zanima ER5 dodji do mene da vidis kako i sta.

• Zainteresovan, 728 postova
  • Motocikl: X8

ER-5 Zato jer ces lakse naci primerak u dobrom stanju.

GPZ je mator i svasta je preziveo,

KLE ti ne odgovara za sedenje.

CB je vec mator i tesko ces naci dobar primerak (a jos teze CB500s sa oklopom).

Obavezno probaj bar da sednes na motore pre konacne odluke.

Srecno.

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR-750 k8 & Cpi popcorn 50

Ne valja ti to sto ne volis R-ove, kekeek, salim se ja malo!

Od svih ovih dajem glas KLE 500, jer mi je najlepsi, i mislim da bi tebi najvise odgovarao :)

pozz 1zdravo.gif

• Podržavam 1

ER-5 Zato jer ces lakse naci primerak u dobrom stanju.

KLE ti ne odgovara za sedenje.

CB je vec mator i tesko ces naci dobar primerak (a jos teze CB500s sa oklopom).

Obavezno probaj bar da sednes na motore pre konacne odluke.

Srecno.

GPZ se pravio do 2006...

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

A EN500? Je li zbog cjene ili ti Cruiser-i definitivno ne odgovaraju?

Uzmeš ovako nešto http://www.moto-berza.com/moto-oglasi/kawasaki-er500-oglas-30396/ plus vizir i miran si. Jeste malo štetovan, ali je jedini sa normalnom cjenom, a i većina GPZ-ova na moto berzi je precjenjena. Neznam kakav je Er5 za duže ture u dvoje, nikad ga nisam vozio

GS500 je malen i pre svega za grad, nije baš za putovanja u dvoje.

CB500 ima jaku cjenu s obzirom na godišta i opšte stanje.

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

KLE fabricki ima tvrdje i usko sediste, pa ljudima koji nemaju manju, "sportsku" , pozadinu moze da bude veoma neudobno. Ti proceni gde ti spadas u ovoj prici pa prema tome (ne)razmisljaj o KLEu. Opcija je i prepravka sedista od 80-90e. Inace na KLEu se takodje sedi uspravno.

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ima jedna CB, doduše 400 twin koja je u dovoljno dobrom stanju za svoje godine, na prodaju :zvizduk: Možemo da se dogovorimo da je probaš kad hoćeš, na Voždovcu sam.

Sve reči hvale imam za nju ali predpostavljam da ti već bolje od mene znaš kakav je to motorcikl.

Tu si negde moje građe a ja sam ove sezone bez ikakvih napora prelazio 300-450 km dnevno.

• Zainteresovan, 728 postova
  • Motocikl: X8

• Kawasaki GPZ 500 1996-1998, 1500-1700€

GPZ se pravio do 2006...

Setio sam se jednog dobrog primerka za koji znam da nije ubijen:

Dr Bane je prodaje svoj GPZ u dobrom stanju pa mozda njega da kontaktiras

http://forum.bjbiker...ost__p__1104629

Ako ti ne odgovara moj savet i dalje ostaje: ER-5

• Podržavam 1

Zec @ bacio sam pogled na oglas vrlo interesantno interesantno, hvala ya link

Arnzman @ skontao sam da mi kruzer ne odgovara , bole me krsta. Ovaj oglas sam i ja video. Sta znaci stetovan, padadano sa njega ? Znas ili nagadjas ? ako je lupan da batalim. Meni je iskreno odmah bila sumljiva ova cena.

Prioritet mi je udobnost, GPZ mi se svidja jer ima vizir i oklop, pa je zastita od vetra sigurno bolja ali me brine polozaj sedenja, da nije suvise nagnut napred , pa da me umesto dupeta sada bole ruke ? Cini mi se da bi i kolena bila savijenija, ali sve to ne previse, a motor je cini mi se veci i lakse bi podneo dvoje na njemu uz prtnjag.

Od kog godista treba gledati gpz, odnosno kada su radjene neke bitnike izmene, pa da ne uzimam ispod toga ?

Bandita niko ne komentarise ?

evo par oglasa pa recite misljenje

honda cb 500, deluje mi korektno, malo da se spusti cena i to je to. Pitanje je samo da li za isto godiste Honda vredi 300-400€ vise og GPZ-a

http://www.polovniautomobili.com/oglas1472218/honda_cb500/

i par GPZ

http://www.polovniautomobili.com/oglas1510207/kawasaki_gpz_500/#1

http://www.polovniautomobili.com/oglas1201411/kawasaki_gpz/

http://www.polovniautomobili.com/oglas1427753/kawasaki_gpz/

http://www.polovniautomobili.com/oglas417404/kawasaki_gpz_500s/#6

ER-5

http://www.polovniautomobili.com/oglas1547048/kawasaki_er5/

http://www.polovniautomobili.com/oglas1337019/kawasaki_er5/

jedan KLE na forumu, malo je cena pojaka cini mi se , a mozda i gresim

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/70506-kawasaki-kle-500/page__hl__kle

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

E ovo već i može da prođe što se tiče cena.

Prvi i treći GPZ su interesantne ponude, računaj da će te nosač i kofer izaći oko 100e, a ovaj prvi ih već ima a uz to je i registrovan, znači po cjeni su tu neđe, a po slikama bi se reklo da su u dobrom stanju.

Ja ti iskreno ne mogu reći da li vrjedi dati 300-400e više za CB500 jer ga do sad nisam ni vidio uživo a kamoli imao nekog iskustva sa njim.

Ali računaj ovako, ovaj sa oglasa po slikama izgleda u super stanju kao i ona dva GPZa, to što je godinu dana mlađi ne igra stvarno nikakvu ulogu kad je i sam 13 godina star. Uz to na slikama se vidi da mu je vrjeme za nove gume, a trebaćeš da kupiš i nosač kofera i kofer(koje GPZ iz prvog oglasa već ima), pa to nije više 300-400e razlike, nego 600-700. E toliko mislim da ne vrjedi...

Inače ako ciljaš GPZa, samo gledaj da je mlađi od 94godišta i po mogućnosti da ima dva diska naprjed.

Onaj drugi ER5 isto izgleda kao dobra ponuda, samo malo slika da bi se dobio utisak o sveopštem stanju.

Cjena od 1800e za onog KLEa je.............. paaa.........tu i tamo :neznam: . Jes malo jaka, al ako pogledaš ostale koje si naveo on je najmlađi, al opet 11godina star. Ima kofer, ali nije registrovan..... ne znam šta bih ti rekao(realno ja ga ne bih uzimao pored ovih ostalih)

A ono što ti prvo treba da uradiš je barem da sjedneš na svaki od ovih motora, pošto se na sva tri Kawasakija potpuno različito sjedi, a i Honda je čini mi se po priči nešto veća od njoj najsličnijeg ER5

P.S. Od tih malih Bandita svi bježe, zato što su rjetki u Evropi i kod nas, namjenjeni su pre svega za Japansko tržište, pa se neki djelovi koji smiju da se stave polovni teško nalaze

Naravno kao i svakoj drugoj diskusiji ''sta da kupim'' se pojavljuje stereotip vezano za brendove, tipa Aprilia je losa a BMW star dve decenije je bolji. On nikako nece biti bolji od recimo ispravne CB500 a tek o GPZ-u 500S da ne govorim, koji ima 60ks, ''bulletproof'' agregat, bolje kocnice, oslanjanje...

Ako te zanima, mogu da ti iskopam nekoliko testova gde je 500S definitvno najbolji u klasi i da za taj novac nema boljeg motocikla.

• Zainteresovan, 952 postova

Vukla se na limundu cb500 za 1000 pa sam zadnji put video za 900 ali nisam video da neko nešto nudi. Model sa dobošem pozadi, deluje pristojno osim što je neko nabio kljun od fajtera, naravno slika ne govori ono najbitnije. Ako je nema trenutno imam telefon, kupovao sam nešto od tog lika.

Vukla se na limundu cb500 za 1000 pa sam zadnji put video za 900 ali nisam video da neko nešto nudi. Model sa dobošem pozadi, deluje pristojno osim što je neko nabio kljun od fajtera, naravno slika ne govori ono najbitnije. Ako je nema trenutno imam telefon, kupovao sam nešto od tog lika.

Mislis na ovaj, pojavljuje se u dva oglasa na Kupindu, rekao bih isti motor samo maska druga

http://imageshack.us/photo/my-images/41/hondacb500slikao190881.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/132/hondacb500slikao1484722.jpg/

stampar @ Hvala na savetu ali ne bih bas nekog oldtimer , a i ruyan mi je taj BMW do bola.

Iybor je definitivno suzen na tri modela, er5, gpz 500 i CB500. GPZ za sada vodi za dlaku jer je mnogo veci izbor i malo je jeftiniji.

arnyman @ i ja isto raymisljam kao ti. Par godina razlike je nista, jer su svi vec matori. A kofer ili bar nosac dosta znaci jer ako ga ne kupim sa motoror to obavezno moram imati a to kosta i para i vremena. To me je u startu odbijalo kod Honde jer nigde pooflasima nema neke sa koferom, a u Luisu sam gleda nosace slabo ima za ovaj model, pa me brinulo koliko je komplikovano da se nakarabuzi.

ima jedan er5 na forumu, ali ima neko ostecenje na rezervoaru, to ce da kosta poprilicno da se sanira, a i cena je pojaka obzirom da je 98. god, mada ima neku opremu koja meni verovatno ne znaci nesto, al ajde, lici na nesto.

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/67737-kawasaki-er-5/page__pid__1171851#entry1171851

ima i neki jftin cb u pancevu, u nekoj bolesnoj boji, da li se fabricki uopste tako farbao ili je ovaj ceo farban

http://www.moto-berza.com/moto-oglasi/honda-cb-500-oglas-30849/

ova ne izgleda lose http://www.moto-berza.com/moto-oglasi/honda-cb-500-oglas-31845/

ova isto ne izgleda lose, ima kofer , jedino sto je model sa dobosem http://www.moto-berza.com/moto-oglasi/honda-cb-500-oglas-27222/

Planiram da za vikend obidjem nekoliko motora u BG da bacim pogled, sednem , pa cemo da vidimo.

• Zainteresovan, 952 postova

To je taj cb500, mnogo je jeftiniji od ostalih, ako valja mašina nije problem što je stariji model. Ne moraš da potrošiš sve što imaš, i ako ti se ne svidi možeš da ga zavališ uz doplatu za sledeći a ako daš duplo para za gotovo isto to venčao si se s njim. Inače držač će ti svaki bravar napraviti za popodne uz mizernu nadoknadu a kofera imas raznih po oglasima, sve su to nebitni detalji, gledaj da je srce zdravo.

Ovak GPZ je jeftiniji ali ima naravno razlog. Motor je uvezen pre dve godine, navodno placena carina, motor je na ime prodavca ali nikada nije registrovan u Srbiji. Kako se vama cini ova prica, nebih da dam pare a da ne mogu da registrujem motor ?

http://www.polovniautomobili.com/oglas1427753/kawasaki_gpz/

• Zainteresovan, 859 postova
  • Motocikl: Honda XL1000 2004.

Da si se javio pre dve nedelje da ti prodam Transalp 1994. godište... Miran bi bio 4-5 godina. Znači Transalp je moj favorit uvek za nekog ko ne zna šta bi i skroman je po svim pitanjima ( kilometraža, udobnost, registracija, potrošnja, održavanje...).

• Podržavam 1

Transalp mi nije u kombinaciji zbog registracije. Apsurno je da placam registraciju prilicno vise a prelazicu plafon 5000km godišnje.

Mada ko zna , trenutno mi je nekako mrsav izbor motora do 500ccm ( dobrih primeraka ) pa mozda resim da preskocim i tu granicu i pazarim nekog XJ 600 diversion ili nesto slicno.

• Bivši baksuz :), 599 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Transalp mi nije u kombinaciji zbog registracije. Apsurno je da placam registraciju prilicno vise a prelazicu plafon 5000km godišnje.

Mada ko zna , trenutno mi je nekako mrsav izbor motora do 500ccm ( dobrih primeraka ) pa mozda resim da preskocim i tu granicu i pazarim nekog XJ 600 diversion ili nesto slicno.

Ukoliko ti ne smeta izgled XJ 600... Ljudi govore da je ružan. Meni se iskreno, dopada.

Ne vozim ga dugo, ali za ono vreme koje sam proveo na njemu, video sam da je upravljiv i može se provući po Beogradskim kolonama, ima optimalnu potrošnju, može da povuče i da te izvadi iz riskantnih situacija... 120 sa suvozačem postiže sa 4500-5000 obrtaja u 6. brzini.

Nije pravljen za iživljavanje, ali može svašta da izdrži. Delovi mu nisu naročito skupi. I kažu... Da ima neuništiv agregat.

Iz ne znam ni sam kog razloga, nisu skupi, i ima ih po oglasima...

Kada budeš u Beogradu, javi se, dođi, pa isprobaj moju mazgu i vidi da li ti odgovara.

• Hit the Road, 1415 postova
  • Motocikl: BMW R1200GSA

Brateeeee1grr.gif, ti si stvarno u problemu!!! Procitao sam kompletan post i neznam sta da mislim0stabre.gif. Mislim da prvo sa sobom nisi raskrstio sta hoces. Motor koji je idealan ne postoji. Ako ovo stvarno volis (?), s obzirom da si ogranicen finansijski, budi srecan da vozis bilo sta. Te ovaj nije nov, te ovde bole ledja, te na onom bole ruke, te ovde duva, tamo kisne, onaj trosi, ovaj skup za odrzavanje, ovde skupa registracija... Ma na svakom nesto mora da boli. Ukoliko te apsoluno nista ne boli, onda znaj da mora da te boli dzep!!! Kad shvatis da te boli dzep, onda ce usput da te boli i glava. A onda kada budes primetio da te boli glava, onda ces shvatiti da mnogo manje boli kad bole ruke ili ledja. U svakom slucaju, na tebi je da odlucis sta zelis da te boli 1neznam.gif

Sve ovo me podseti na mog burazera koji bira auto po 6 meseci, i na kraju se obavezno zajebe. Sto vise gledas, manje vidis. Niko od nas nemoze da zna sta je najbolje za tebe!!! Ili menjas, ili ne menjas, tvoja odluka. Svako ti prenosi iskustva koja je stekao licno, a sva su razlicita. Svako drugacije gleda na stvari. Ne zameri na ovom postu, nisu mi lose namere. Bolje da tu energiju utrosis na to da smislis plan kako da provedes vise vremena i odvozis vise kilometara na bilo kom motoru.

Evo da ti i ja prenesem moje iskustvo. Mene najvise boli kad nemam vremena da sednem i da se vozim. Dok sam na motoru, apsolutno mi nista ne smeta, ni vetar, ni kisa, ni grad. Ma brateeeeeeee, tad mi je do OO .

Ne zameri, 'ajd uzdravlje (kazu da ne valja da se kaze "ziveo" 1neznam.gif, valjda zato sto moze da se zivi i na aparatima)

Pozz0takoje.gif

• Podržavam 5

Mimi Vinca@ Ne zameram naravno, ovo je forum i svacije misljenje postujem. Ti jesi u pravu ali samo delimicno.

Ja ne znam sta cu ali u smislu koji model, znam sta hocu od motora. Nema univerzalnog to znam , ali ne planiram da se trkam, da idem po njivama, da ga vozam svakodnevno po gradskim guzvama. Treba mi nesto sto je udobno da par nekoliko puta godisnje odem na vikend negde maloi dalje u Srbiji, na neki moto skup i to je to. Glavno prevozno sredstvo mi je auto, motor imam samo zato sto volim da se provozam ponekad. Zbog toga sam i odredio i budzet, nije da ne mogu da kupim skuplji ali nije racionalno, zbog toga mi nije ni bitno koliko trosi, posto je odrzavanje ( necu mnogo da ga vozim , pa nece valjda se kvari stalno ), ali je bsmisleno da umesto 9.000 dam 18.000 na registraciju, za tu razliku imam da se napijem nekoliko puta :Mina:.

Sa druge strane ako ne mogu u toj klasi da nadjem ok primerak, boze moj idemo na 600ccm ili ostajem na sadasnjem.

arnyman @ gledao sam danas onog prvog i četvrtog. Prvi koji je tebi izgledao dobar, stvarno ne izgleda lose, ima ogrebotina ali boze moj ima i 15 godina. Malo cudno vergla ( neki cudan zvuk izlazi, aku je dobar). Ima originalni drzac kofera i kofer. Mana je jedan disk, ako je to mana, koci ok, to cudno verglanje, i morace da se nasteluju karbovi, ali to je ok , to bi svakako uradio.

Onaj cetvrti sa spiska sam gledao u Indjiji neki svercer , dobio ga kao u nekoj zameni, vizuleno bolji od prvog ali skuplji , gume odmah za zamenu, lanac pri kraju, spustio bi cenu sigurno ali ne dovoljno da opravda ulaganja.

Definivno jurim GPZ 500s, odgovaraju mi gabariti, i polozaj tela, sacekacu jos malo, da vidim da li ce se pojavi jos neka ponuda, ionako necu da ga vozim do maja. Usput mozda probam i neki ER5 i CB 500, čisto da ne odlučujem na osnovu probanja jednog motora , pa da posle razmišlja što nisam.

Dejan Neskovic @ Meni Diverson nije uopste ruzan, čak mi je i lep. I meni je čudna cena, nekako su čini mi se nize za tu klasu motora. Za sada sam do 500ccm, 600ccm je krajnja opcija. Hvala na ponudi za probu :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja