Jump to content

Moto Zajednica

Menjanje prenosnog odnoa lanac/lancaniki

Recommended Posts

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Evo negde sam nasao ovo pa me interesuje da li je tacno,ili autor ove tvrdnje nema pojma(ja bar tako mislim)...

Diskusija je bila o stavljanje prednjeg lancanika za zub,dva manje.....

................a jel to ne utice na trosenje lanca i lancanika?

Mislim zar moze proizvoljno da se dodaje i skracuje koliko ko hoce tek tako neproporcionalno?

Na primer rastegne ti se lanac a ti uvatis skratis ga pa stavis spojnicu

zar onda nece zub upadati malo ranije ili malo kasnije na mesto na koje bi inace idealno trebao da udje u lanac i time se ubrzavati trosenje oba?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ovo moze biti resenje za dok se ne snadjes i ne kupis novi set lanca i lancanika.

A sto se tice loseg trosenja zuba na lancanicima... pa kad se lanac vec toliko istegli da ti mozes izbaciti 1-2 alke onda su vec i lancanici za zamenu pa nije ni bitno kako ce se trositi. Lanac se nikada nece na svim mestima isto rastegliti, vec na nekim mestima manje na nekim vise. Sto znaci da kada dodje do toga da se toliko isteglio da mozes da ga skratis a da on i dalje bude dovoljno dugacak, ti si ga vec nekoliko puta stelovao ali zbog neravnomernog istegljenja je svakako nekad lepo padao na lancanik a nekad na jedva pa je to svakako dovelo do toga da je lancanik odvratno istrosen.

Pre nekoliko godina, kada sam vozio GSX750... lanac je bio vec par puta stelovan i bio je onako... razmisljao sam o zameni, ali sam se spremao za put. Narucio sam set i racunao sam da kad dodjem kuci sa puta, sticice i paket pa cu da odradim to. Medjutim lose sam se proveo na putu iako je bio relativno kratak... oko 2000km. Lanac se nasteluje nekoliko puta, ali se neravnomerno tegli i posle nekoliko stelovanja se dodje do toga da kada se u jednoj poziciji nasteluje na drugoj ce biti pretegnut a na trecoj skoro da moze da spadne. Dnevno sam stelovao nekoliko puta pred kraj puta i molio se da stignem kuci nekako. Zvukovi koji su se culi su bili strasni! Uzasno krljanje!!! Sreca pa smo se vracali nocu nekih 800km pa nisam bas video pravo stanje inace bih stao negde sa strane.

Sledece jutro sam video da mi je na zadnjem lancaniku popucalo 7-8 zuba... nedostajali su. Prednji lancanik je licio na testeru za cirkular. Lanac je bio duzi za skoro 10cm od novog.

Ipak stigli smo kuci u komadu.

Zakljucak... moje iskustvo do sada na svim motorima koje sam vozio je da kad dotraje lanac, dotrajali su i lancanici. Skracivanje samo za prvu pomoc ali to nece trajati dugo.

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Ma znam ja to,skoro sam imao taj problem(na prednjem lancaniku mi je ostalo samo dva cela zuba,ostali okrnjeni do pola :))

A ovde diskusija je bila o skracivanju,prenosa na potpuno ispravnim lancima i lancanicima,ubacivanjem prednjeg manjeg lancanika....gde su neki tvrdili da ce pre stradati i lanac i lancanici,zbog samo njima znanih ili ne znanih razloga....licno mislim da je to zestoka budalastina...

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125

El zna neko el moze novi lanac da propadne ako ostane samo jedan stari lancanik?Ja sam kupio novi lanac i lancanike,promenio sam zadnji lancanik i lanac,a prednji nisam mogao nikako da odvijem,a bio sam nestrpljiv da provozam motor(tek sam ga kupio),i namestio sam sa starim...vozim ga tako vec 150km,pa me interesuje el nece to da mi unisti nov lanac?

A evo kakav mi je prednji lancanik:

DSCN1841.jpg

DSCN1842.jpg

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

kad ste vec otvorili temu da ptam ... Gde da nadjem koji je fabricki odnos lancanika (koliko zuba) na Hondi Hornet ...

i ako bi hteo da menjam brzi / startniji koj lancanik bi trebalo da se uzme veci/manji .. dal prednji lancanik da se menja ili zadnji , ima li razlike ?

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Da bi dobio na ubrzanju uzimas veci zadnji, ili manji prednji ;) E sad, misljenja su podeljena, ali mnogi kazu da je bolje staviti veci zadnji, kao ako se stavi mnogo manji prednji, moze da steti masini, valjda radi na vecim obrtajima, ali je to po mom misljenju isto ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja