Jump to content

Moto Zajednica

Vožnja sa saputnicom(kom)

Recommended Posts

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Kad krenete na vožnju u dvoje, ne predvidjajte, da je saputniku(ci) poznato, kako treba da se ponaša na zadnjem sedištu. Pre nego što »pustim« novog saputnika na moj motocikl, predajem mu kratku lekciju o njegovoj ulogi na motociklu i ponašanju za vreme vožnje…

Rastumačim mu, da dok je na mom motockliu, ON je šef – ako treba iz bilo kog razloga stati ili voziti sporije, mi čemo to i uraditi. Rastumačim mu, da nemam nikakve namere, da ga uplašim, nego samo želim, da mu ulepšam doživljaj.

Ali to lepo iskustvo ima i svoju cenu: odlično treba da izvrši četiri zadatka, a mora i obečati, da če NA motocikl i SA NJEGA siči samo kad mu ja dozvolim – tada, kad če menjač biti u ler poziciji, kada imam obe noge na podu, centralni i stranski štender podignut i kad mu klimnem glavom, da može da se popne. Isto važi i za silazenje sa motocikla. I još nešto da dodam: svoju težinu neka, za vreme penjanja/silazenja, pokušava da nacentrira na motocikl – neka motocikla ne VUČE prema sebi, nego bolje, da SEBE POTISKUJE na motocikl.

Dogovorimo se i za neki signal za usporenje i za prekid vožnje, obično na način, da me »povuče« za pojas na jakni, objasnim mu još, da za vreme vožnje ne pokušava komunicirati samnom, jer neče niko od nas ništa čuti – ako je nešto važno, stačemo, inače če morati stvar da sačeka do prvog mogučeg zaustavljanja.

Što se same vožnje tiče, objasnim mu, da najviše volim, da se ponaša kao djak krompira – nikako da mi pokušava »pomoči« ili drukčije aktivno suradjivati u vožnji kroz krivine. Najlakše je, ako se opusti i preda se kretanju. I još o pomeranju: položaj na sedištu može da menja, ali ne grubo i previše, tek toliko, koliko mu je potrebno, da se udobnije namesti.

Kažem mu, da nikad nisam imao udesa, ali bez obzira, šta može da se desi, svoje noge treba da drži na svojoj pedali – nikada ne sme da jih spusti na pod, da bi kao »pomogao zadržati motockl od pada«. Najbezbednije je, da noge i ruke zadrži tesno uz sebe, i (ili posebno) u slučaju udesa.

No, što se tiče spomenutih četiri zadataka, koje ima kao saputnik, ovako:

- Mora da pozdravi sve motoriste, koje sretnemo na putu

- Pomahati svim policajcima, koji nisu u/na svojim vozilima (recimo motoristima, koji brine za bolji protok saobračaja)

- Pomahati mora deci, koji pokazuju bilo kakvo zanimanje za naš dolazeči motocikl

- Svetu treba da da do znanja, da na motoru krajnje uživa, pogotovo tamo, gde stanemo.

I još nešto mojih (ličnih) pravila za vožnju sa saputnikom:

- Jedina stvar, koju hoču da raskazujem (i sa kojom se »prepucavam«) jeste ta, da vožnja motorom može biti bezbedna i puna uživanja.

- Izazov je kod menjanja brzina, kojeg saputnik ne oseti – da mu glava ne klima napred/nazad

- Krenuti i zaustaviti je druga stvar, kod koje želim postiči potpunu mekoču - saputnik neka ne bi osetio, kada smo krenuli ili kada smo se potpuno zaustavili.

goldwing159qu.jpg

Prevedeno po Motosvetu

by TomoB

Od eventuelnih gramatičkih grešaka se distanciram.

• Podržavam 10

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 38 postova

svaka cast...  trebalo mi je ovako nesto..  nikako devojku da ubedim da moze biti lepo i na suvozackoj poziciju. Mada, valjda nema toliko poverenja, jer sam nov u svemu..  Prosli (XJ600) je bio prizemniji, a ovaj sad kao konj, pa frka..    Mislim da ce joj se najvise svideti ono "ti si SEF"  ;D 

• Svrati ponekad, 426 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S

Jako lep tekst, mislim da cu da ga odstampam i nosim u jakni kako bih svakom sledecem suvozacu ili jos bolje suvozachici dao da se edukuje.

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Trudim se da budem savrsen suvozac i da nicime ne ometam vozaca, mislim da sam bila dobra do sad.

Jos jedan savet suvozacima, u slucaju nekog zanosenja, proklizavanja ili slicnog koje deluje kao da vodi ka padu, nikako ne spustati noge dok ne bude konacno da padate, onda se potrudite da se sto bezbednije docekate, ali pre toga dajte priliku vozacu da obuzda motor. Moguce je da necete pasti, a spustanje nogu moze bas da dovede do pada, docekajte se u krajnjem trenutku kad je nemoguce ispraviti motor.

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

Trudim se da budem savrsen suvozac i da nicime ne ometam vozaca, mislim da sam bila dobra do sad.

Jos jedan savet suvozacima, u slucaju nekog zanosenja, proklizavanja ili slicnog koje deluje kao da vodi ka padu, nikako ne spustati noge dok ne bude konacno da padate, onda se potrudite da se sto bezbednije docekate, ali pre toga dajte priliku vozacu da obuzda motor. Moguce je da necete pasti, a spustanje nogu moze bas da dovede do pada, docekajte se u krajnjem trenutku kad je nemoguce ispraviti motor.

Bravo Hellena !!!  :)

• U prolazu, 82 postova

lep tekst nema sta mada ja moje suvozace i suvozacice ne teram da masu obicno ja sam ja taj koji pozdravi bajkera/bajkerku koji/a je u blizini....a sto se tice padova bogu hvala dragome nisam imao iskustva sa vecim motorima ali jedno je sigurno,treba pokusati ODGURNUTI motor od sebe jer nije bas ugodan osecaj da ti padne na  NOGU pogotovo ne bi bilo lepo ako je u pitanju moj VFR od 200 i kusur kila mada mnogi ljudi pri padovima nisu ni svesni sta ih je snaslo...

• Zainteresovan, 655 postova

Ovu trvrdnju mozemo vrlo lako da proverimo  da znas ;D

Jel to neka ponuda? :D :D

Ali obrati paznju rekla sam da MISLIM da sam bila dobra do sad, nista ne tvrdim, samo se trudim ;) Provere samo uz dozvolu mog stalnog vozaca ;D

• Svrati ponekad, 369 postova

Recept,kako pasti sa motora!  :) :) :)

• U prolazu, 29 postova

Recept,kako pasti sa motora!  :) :) :)

I meni se cini da je tako, neshto ste pobrkali, jednom sam sa drugom usao malo brze u krivinu i naisli smo na pesa da nismo i ja i on lupili nogama u pod ponela bi nas gravitacija. Isto tako jednom sam vozio druga  ali pre i krenuli smo da dizemo na jedan tochak, motor je otisao suvishe u vazduh  skoro pa kao ova honda gold wing, i ja sam stisno zadnju kocnicu, nasta smo krenuli da se zakucamo napred, ali je motor pri padu isao na stranu, on  je bio blizi podu  pa je bacio ruke na guvernalu  a nogama cvrsto stao na pod, dok su moje josh bile u vazdugu. Inache da kazem da  smo ovo radili  na njegovu inicijativu, znachi nisam ja nikog prestrasivao, a i ja sam bio siguran u njega kao suvozaca, pa sam dopustio sebi tako neshto.

I treci put, dolazimo do pametnih devojaka,  zapela ona da idemo do  jednog mesta tj  do hipodroma, ko je bio na moto skupu u Pozarevcu znace, ali ne mozemo betonom jer bi morali proci kroz kafanu, de se odrzavala svadba, vec sa strane  po putu od utabanog blata shto inache nije problem, ali posto je padala kisa par dana pre toga, znate kako je bilo. I tako ja  napaljen plivam po blatu zbog nje, i krene motor da mi pada u stranu, ja se derem da spusti noge  dole  ja spustio moje, jok ona posto je bila mala brzina samo onako kao da je skocila sa bickla jednu nogu spustila drugu prebacila, a meni zbog njene tezine zbog koje mi je bilo tesko odrzavati motor i zbog njene lenjosti polomljen retrovizor. Dobro manje vise sam se naplatio posle toga ;D

• Zainteresovan, 655 postova

Jel to neka ponuda? :D :D

Ali obrati paznju rekla sam da MISLIM da sam bila dobra do sad, nista ne tvrdim, samo se trudim ;) Provere samo uz dozvolu mog stalnog vozaca ;D

Aha  :)  Cim se stalni slozi javi se da napravimo jedan krug  8)

• Svrati ponekad, 116 postova

Ja moram Minu da pohvalim. Nisam morao ništa da joj objašnjavam.

Samo sam morao u nekoliko navrata da se okrećem da proverim da li je još tu  :D :D :D

I meni se cini da je tako, neshto ste pobrkali, jednom sam sa drugom usao malo brze u krivinu i naisli smo na pesa da nismo i ja i on lupili nogama u pod ponela bi nas gravitacija. Isto tako jednom sam vozio druga  ali pre i krenuli smo da dizemo na jedan tochak, motor je otisao suvishe u vazduh  skoro pa kao ova honda gold wing, i ja sam stisno zadnju kocnicu, nasta smo krenuli da se zakucamo napred, ali je motor pri padu isao na stranu, on  je bio blizi podu  pa je bacio ruke na guvernalu  a nogama cvrsto stao na pod, dok su moje josh bile u vazdugu. Inache da kazem da  smo ovo radili  na njegovu inicijativu, znachi nisam ja nikog prestrasivao, a i ja sam bio siguran u njega kao suvozaca, pa sam dopustio sebi tako neshto.

I treci put, dolazimo do pametnih devojaka,  zapela ona da idemo do  jednog mesta tj  do hipodroma, ko je bio na moto skupu u Pozarevcu znace, ali ne mozemo betonom jer bi morali proci kroz kafanu, de se odrzavala svadba, vec sa strane  po putu od utabanog blata shto inache nije problem, ali posto je padala kisa par dana pre toga, znate kako je bilo. I tako ja  napaljen plivam po blatu zbog nje, i krene motor da mi pada u stranu, ja se derem da spusti noge  dole  ja spustio moje, jok ona posto je bila mala brzina samo onako kao da je skocila sa bickla jednu nogu spustila drugu prebacila, a meni zbog njene tezine zbog koje mi je bilo tesko odrzavati motor i zbog njene lenjosti polomljen retrovizor. Dobro manje vise sam se naplatio posle toga ;D

Pa sto ga dizes na zadnji :D Ja sam imala par situacija u kojima je velika greska bila spustiti noge, jer da sam ih spustila ne bi uspeo da iskontrolise motor koji se tresao levo desno jer smo lose izasli iz krivine, jer smo prebrzo usli, pa smo izleteli s asfalta na sljunak i travu. Da sam dozvolila sebi da od straha spustim noge na neravnu povrsinu motor bi se jos vise zalelujao i definitivno bi smo pali, ovako, uspeo je da savlada cimanje i samo smo nastavili...Slicna situacija, samo mene spaslo jedno, tebe drugo? Ne znam...Mene je Nikola pohvalio sto nisam spustila noge u toj situaciji, a i u par drugih

Guest Cubric

Definitivno je bolje da suvozac sto manje "asistira" vozacu u upravljanju motociklom. Meni bar smeta kad neko pokusava da mi pomogne u krivini, ili jos gore da se uplasi i da vuce u drugu stranu. Imao sam par situacija gde sam jedva prosao krivinu zbog "nemirnih" suvozaca.

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81
Saputnici nije zadatak da spusta vec da dize noge

konacno da je neko stvarno upravu! :) ovo je tacan odgovor ... :)

• Podržavam 2

• .............., 92 postova

Svaka cast za tekst 0takoje.gif

Trebalo bi napomenuti jos jednu stvar: Iako se smatra da je logicno, saputnici(ku) treba reci da je auspuh vruc 0ljut2.gif

Imam jos jedno pitanje iz prakse: Koji polozaj tela suvozac treba da zauzme kada se npr. ulazi u krivinu . Dosta ljudi prica da treba da prate spustanje vozaca, dok opet nek kazu da suvozac treba mirno da sedi jer bi mogao napraviti kontraefekat pogotovo kada se ulazi u ostre krivine 0zbunjen.gif

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Savozač treba da se ponaša kao vreća krompira i da ne mrda ni repom ni ušima ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja