Jump to content

Moto Zajednica

Prerade - vredi li se upuštati

Recommended Posts

• Levo smetalo, 21 postova
  • Motocikl: F4i

E sad, kao što naslov kaže, vredi li se upuštati u avanturu zvana prerada domaćeg plehanog dvokotačnog ljubimčeta? Pod preradom, naravno, mislim na nešto ozbiljnije tipa promena kočionog sistema, oslanjanja (prednje - zadnje vile; usd..) , oklopa, repa itd radi funkcije, izgleda , svejedno. Mišljenja, iskustva, predlozi, pa izvol'te :stabre::zvizduk::moto3:

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Sa ekonomske strane 99% sam siguran da ti se prerada neće isplatiti.

Ako u motor od recimo 1500eur spucaš opreme, delova i rada u vrednosti 2000 eur nikada nećeš dobiti ni približno 3500 eur koliko "teoretski" vredi.

Ali opet zadovoljsto koje ti pričinjava osećaj da posle puno truda voziš jedinstveni motor

koji niko nema se novcem ne može izmeriti :takoje:

Sve u svemu, ko počne preradu kajaće se...ko ne počne kajaće se još i više :moto3: :moto3:

• Podržavam 6

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Bilo koji poduhvat estetske prirode je neisplativ jer ti nece pruzhiti nikakvo dodatno uzhivanje u vozhnji, dok ti mehanichke prerade ulepshavaju vozhnju i olakshavaju zhivot. Sa ekonomske strane se opet ne isplate pri prodaji ali bar imash neke koristi od njih osim da gledash.

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: Beverly 250

Nemam pojma koji je motor u pitanju, ali nekako vise volim da je sve u fabrickom stanju!!! Ako si vec izgustirao motor, voleo bi lepsi, bolji.... razmisli o kupovini drugog motora, mnogo je manje cimanja, manje zivaca.... Pozdrav :Mina:

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Jesi ti onaj Rodic kod kojeg su kupljeni svi dobri motori iz oglasa? :D

LM, prerada je emotivni proces u kojem nema procesa "vrednovanja". Ima samo "imam li dovoljno?" i tu se zavrsavaju sva ekonomska pitanja. ;)

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Ja sam uvek za. To ti je isto kao i kad budzis auto.... Felne, spojleri, cip tuning, muzika. Kod nas ljudi cudno gledaju na to, dok je na zapadu druga prica. U Nemackoj suzuki gsxr uljara se nadje u extra stanju za 1000 evra a preradjen u fajtera, minimum 10000, i to da imas srece da naletis za te pare

• Podržavam 1

Pa za sad ni jedan motor nije u pitanju. Vozam emzu koju ću izgleda, ostaviti starom da ima da se vozika. A kad se finansije za motor skupe, obično procure na drugu stranu (studentima i ostalim džabalebarošima kao meni vrlo poznat scenario). Gledam oglase pa se sve ništa ne uklapa, il' skupo (najčešći problem) , il' matoro, ružno, slabo, nešto mu fali .. etc. Pa onda pada na pamet - šta ako? Uzmem ovu mašinu, nabacim joj druge vile, ralicu, opak far, ima da liči na nešto..? Ili zimu pred sebe, kupim ram od ovoga, mašinu od onoga, prednje vile ove, zadnje vile one, pa kod majstora na sklapanje frankensteina koji će zadovoljiti ideju u glavi >idealnog, unikatnog, truda vrednog< stvora?

Čari prerade sam već okusio, nema ništa lepše kad nešto što doradiš izazove pažnju, ponaša se onako kako si ti hteo i izmami ti veeeeliki osmeh i osećaj ponosa. Tj budžio sam kola - podizanje, muzika, uf, a srce puno. Pluseva je puno, minusa takođe, i što kaže narod 'besposlen pop i jariće krsti' pa ga sad i ja tupim, al' šta ću kad volem :moto3::moto3::moto3:

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Moras biti vrlo svestran majstor ako zelis na taj nacin da dobijes dobar motor, a da te ne izadje puno skuplje nego da ga kupis gotovog.

A da ce izaci skuplje, to je zagarantovano.

Pa u glavnom budženje organa donatora starijih godišta ('93-'97) u nešto što bi imalo prvenstveno funkciju pa tek onda neki recimo bezvremeni izgled. Sad da uzmem nešto serijski i da ga samo našminkam da liči na novije , to me lično ne privlači (ne kažem, ima na forumu gomila motora koji su ispali bombe prepravljanjem na taj način, ali o ukusima ne vredi raspravljati). Više me vuče neki moćniji agregat srednje kubikaže upakovan u fin ram, sa dobrim ogibljenjem; usd prednjim vilama, jakim kočnicama i glasnim izduvom :D. A plastike i nisu obavezne, možda malo zaštite od vetra i to je to :moto3:

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

To iz delova može da ti se isplati samo ako pola delova dobiješ džabe, a drugu polovinu besplatno. Sastaviti motor od novih delova sa razlićitih strana je zajebancija, jer nikad ne možeš znati šta se s čime ne uklapa, posebno ako takvo nešto radiš prvi put. Ako radiš s polovnim delovima bilo koji problem na koji naletiš o jadu ćeš se zabaviti da nađeš šta nije u redu, jer sklapaš motor od delova koji su neispitani, možda čak i neispravni.

Najbezbolnija opcija, ako već oćeš neku zajebaniju preradu, je da nađeš kompletan funkcionalan motor čija je osnova najbliža onome što želiš, i onda da ga mjenjaš deo po deo. Znači paket ram+mašina da ti budu po volji i onda kad ti se pruži prilika staviš druge vile, drugačije točkove, bolje kočnice, u međuvremenu malo čačkaš estetiku, a svo vreme imaš motor koji ti služi i radi.

Ako budeš išao iz djelova, 2-3 godine ćeš preskakati komade onoga što će jednog dana da bude motor, i kad budeš imao sve na okupu i kreneš da radiš osedit ćeš od nedoumica s kojma ćeš da se sretneš. Verovatno si gledao na Diskaveriju sve one likove koji prave motore od nule, posebno OCC, i oni koji imaju onoliku radionicu (skoro pa fabriku) alate, mašine, iskustvo, naručuju delove iz kataloga i ne pitaju za cenu, redovno imaju problema sa delovima koji se ne uklapaju. Ne pričam tu o blatobranu koji treba malo suzit, nego o tehničkim detaljima, trouglovima viljuške koji udaraju u ram i rezervoar, mašini koja ne ostavlja mjesta u ramu za sve prateće elemente, elektronika koju kad radiš od nule treba ti mnooogo iskustva da se nešto ne bi zapalilo, itd.

Ako si mislio da je to jeftin način da dođeš do motora, prevario si se

ja sam sve bio ubedjen da se isplati, kupis nesto 90 god, neki F, npr ja sam gledao gsxf i zbudzis ga u k10?

Može druže. Kupiš gsxf 90 i neko i kupiš k10. Onaj prvi baciš u đubre a na 10ki se vozaš :D

• Podržavam 2

Jeftin način da se dođe do motora ne postoji. Ajd, možeš da ukradeš, al opet i to će da košta i apsoštrumpfno nije opravdano.

'najbezbolniju opciju' i gađam. Za OCC i ostale znam, već imaju uhodane kombinacije za sklapanje i u glavnom razlike između motora spadnu na šminku i detalje.

Normalno, pre bilo kakvog trošenja sredstava bih se dooobro premislio, i u kom pravcu krenuti. Ne sad da kupim motor, i druge delove koje planiram da uklopim , da mi se sve saglasi sa budžetom, i odem kod majstora koji mi za sklapanje traži bubreg (levi ili desni) iz bilo kog razloga. Nego ispitivanje cena samog motora, delova, pa kod nekog iskusnijeg majstora - da li se to uklapa, kako se može uklopiti i naravno koliko to košta :stabre: .

Ili da lovu namenjenu sličnom glupiranju uložim pametnije, recimo u gajbe i gajbe piva :D:moto3:

Vidi. Motore sklapaju ljudi koji:

A) Znaju kako i imaju gde

B) Ne znaju kako i nemaju gde ali imaju para da plate one pod A)

Zato lepo utopiš svog MZ-a i dodaš malo za nekog japanca od cca. 500 ccm,

pa opet za godinu-dvepređeš na jače i bog te veselio. Man' se ćorava posla ;)

• Podržavam 1

Planirao sam da što više uradim sam, mašinska obrada mislim da me neće mLogo izaći (imam druga koji to radi), već je problem u tome što ne znam kako bi se šta moglo uklopiti. tj da ne bi bio karabudž koji bi posle rezultirao velelepnim vatrometom ili razletanjem gelera po putu a i moje malenkosti potrebni su saveti i iskustvo majstora koji se time bavi i koji zna kako i šta može.

Trkaću kokoš iliti emzu ne prodajem, odustao sam, za mene on više vredi nego da ga prodam nekome za šerpu ribe. Ostaje kod mene, neko će ga voziti, propasti ne može. A takav sam pajser da kad kupim neko prometalo, ja se odmah 'oženim' , ostane kod mene jaaako dugo, pa gledam kad već budem pazario da to bude nešto što mi neće dosaditi i ima prostora za doradu.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

90% domaćih "majstora" ne znaju da sklope ni dva dela koja se fabrički uklapaju, a kamoli da uklope dva koja se malo "razilaze". Od onih 10% koji znaju, većina ne želi da uleće u takvu avanturu osim za sopstveni gušt ili neku dobru lovu. Ako i nađeš nekog prijatelja koji se dobro razumije i oće da pomogne, brzo će da te zamrzi jer je takav posao stvarno stresan. Praviti nešto iz nule da bi imao unikat, bez para i iskustva, to ne može izaći na dobro nikako.

Ako uzmeš kompletan ispravan motor, pa staviš drugačiju viljušku i on počne da vuče u stranu znaš da je do viljuške. A ako sklopiš motor iz delova i on ti u vožnji vuče u stranu, nema teorije da utvrdiš u čemu je problem. Forum je pun sličnih nezavršenih projekata i ljudi koji su nešto počeli a nikad završili, čak i onih sa iskustvom, to je mnogo teži način da dobiješ motor po želji.

To je upravo razlog zbog kojeg sam i postavio temu, jer sam siguran da ima još ljudi koji su se pitali isto kao i ja, a odgovor od iskusnijih uvek znači. Jer svako ima određenu količinu finansija koja je uvek manja od želja. I svakoj mašini bi 'dodao' bar nešto. Tipa 'e samo da ima podesivo ogibljenje, bio bi super' ili 'sve je super, ali su kočnice užas. Majstora ima dobrih, nije baš toliko strašno, pitanje je koliko uzimaju za svoj trud (jer se ponekad više isplati odneti nekom da uradi nego da sam praviš iz više pokušaja pa na kraju opet nije dobro). E sad, da rezimiramo divan:

Koliko sam skontao vredi se upustiti radi ličnog zadovoljstva, zadebljati živce, povlačiti veze, ići polako. Nabaviti osnovu kojoj malo po malo menjati delove (da se lakše sazna gde škripi) a i da se njome može voziti. Dosađivati narodu, cenkati se za delove do besvesti i što je najgore biti spreman na osude tipa 'ludak, idiot, koji mu je'.. Biti spreman na brojna razočaranja, prepreke, probleeemeeee.. Tada bi krajnji proizvod bio blizu onome o čemu smo tupili poslednjih 15-20 postova. Preskočih li nešto?

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

pa dobru osnovu nemash bez 1000e e sad za te pare ima i lepih motora cbr600f1 ili 2 bez plastika npr ... ako uzmesh u obzir da samo USD viljushka sa prednjim tochkom i kochnicama realno nema dobra bez 400e pa na vishe ... najisplativije je naci divljaka koji je izgustiran tipa sve starije od 2004-3 je oko 1500e , znachi kupish za 500e ram mislim ceo motor ali kao shto je bio na oglasima onaj zzr sa puklim klipom i glavom 1992god za 400e ... to kupish , kupish divljaka i za 2000 imash svog frankeshtajna sa jakim agregatom i dobrim kochnicama i solidnim veshanjem ... al opet za 2000e koji ce lako postati 2500e imash da naletish na nekog ko je u kanalu i prodaje npr kao zimus ZX6 2004 godishte za 2400e BG-table ... jbg

ako gledash tako nikada necesh ni pocheti , ja imam npr u garazi neshto shto mnogi zovu auto , a ja zovem hrpa gvozdja jer nije u voznom stanju i nije registrovano , a koshta 10.000e i vec 8 godina stoji na istom mestu zauzimajuci u centru grada 20tak kvadrata ili ti jednu singl garazu ... pocheo sam sa idejom da cu ja to da uradim za 2000e a imao sam 4 na gomili ako odluchim da fantaziram ... pa ti vidi dokle sam dogurao ...

kod prerade dve stvari su bitne jasan cilj , i nachin kako do njega stici , zatim finansije ... isto vazi za preradu tipa skidanje tablice kao i za kompletnu zamenu svega od srca do plastika ...

• Podržavam 1

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

Majstor nije skup jer zna shta radi i koliko naplati nikad nije koliko je potroshio vremena jer je sat 1000dinara npr a teoretski da ti uzme 400e za 5 dana posla od 8 sati nece ... tako barem ovaj moj ... nek kaze Djurovic kako mu je upakovao u kineski ram mashinu od CBR-a ... sve moze i ima ko moze i hoce ...

prerada deo po deo je dobra stvar jer mozesh da se vozish , ali zapamti to nikada nece biti idealno ko kad je sve odjednom ... ili ti na kraju posle par godina i kad odluchish da je prerada zavrshena , treba sve rasklopiti i ponovo sklopiti .

Solidna osnova se, mislim, može naći do 1500e , vfr rc36 bez oklopa, cbr f2, gixxer 750, yzf 750, zxr 750, svega ima.... A tip prerade koji mi se čini najisplativiji je osnova + usd vile + jake čeljusti (ukoliko osnova nema prethodna 2) + rep novijeg godišta , malo plastike napred za agresivniji izgled i zašitu od vetra. Mislim da bi se to uklopilo sve zajedno do plafon 2500e. A opet, i meni radi mašta 100 na sat, tako da bih jako lako smislio neku bolesniju preradu, koja garant premašuje budžet :D.

E sad ima i u tome možda čekati, pa naleti neko kome je hitno da proda, pa za manje pare padne neka mlađa zver kojoj prerada apsolutno nije potrebna (lično mi se zx6 '03-'04 sviiiiiđa 'dozlaboga').

A da je najbolje kad je prerada sve od jednom, jeste. Najlepši osećaj kad sedneš na modifikovanu zver po tvojoj želji.. uf..

Kakva hrpa gvožđa ti to stoji u garaži ako nije tajna? :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja