Jump to content

Moto Zajednica

RG 80 Gamma 1985-1996

Recommended Posts

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Suzuki RG 80 Gamma 1985-1996

 

1991_RG80_blwh_450.jpg

 

RG80Gamma2.jpg

 

Dajte svoj komentar isključivo ako ste vozili ili posedovali ovaj motocikl. Nipošto nikakve komentare u stilu "čuo sam", "rekli su mi" i slično. Odgovorite na sledeća pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima biće istog trenutka obrisan.

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Navesti tačno godište motocikla koji ste vozili..

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

"Posedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Šta mi se dopada:

"Odlične kočnice i dobra zaštita od vetra." ili "Sjajan za duža putovanja, odličan položaj vozača, mala potrošnja" ili neko može napisati i par pasusa ako želi, tim bolje.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

"Prednja kočnica ima loše doziranje i slaba zaštita od vetra" ili nešto slično u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vaš mali review. Tu sad može svašta da se napiše, da se detaljnije objasne i opišu stvari iz prethodne dve stavke i da se još malo priča o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i može se dati i neka ocena i recimo preporuka za kupovinu. Takođe, ovde bi bilo dobro da onaj ko je proveo više vremena sa motorom napiše na šta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o održavanju...

 

Najlakše vam je da uradite copy-paste sadržaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vaš odgovor.

 

Za običan editor:

 

[b]1. Godište motocikla koji ste vozili:[/b]

.

[b]2. Vreme provedeno na motociklu:[/b]

.

[b]3. Šta mi se dopada:[/b]

.

[b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b]

.

[b]5. Moj utisak:[/b]

.

 

Za vizuelni (RTE) editor:

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

 

.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

 

.

 

3. Šta mi se dopada:

 

.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

 

.

 

5. Moj utisak:

 

.

 

Vaš tekst upišite umesto tačkica.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad

1. Godište motocikla koji ste vozili:

 

1995.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

 

Tri sezone

 

3. Šta mi se dopada:

 

- Izdrzljivost agregata - motor ima skoro 22.000km na satu,a masina nikad nije otvarana

- Odrzavanje - vrlo jeftin motor za odrzavanje,retko se kvari (meni za tri sezone jos ni jednom nije napravo problem),prilicno malo trosi za dvotaktnu masinu (3.5-4l)

- Ubrzava kao nezdrav za svoju tezinu (95g po specifikaciji,130kg po saobracajnoj :lol: ) i skromnu snagu (10ks na radilici)

- Fina maksimalna i putna brzina - uz fabricke prenose do 90km/h maks,uz trenutne prenose do 105km/h,putna 90km/h,sve mereno po satu

- Vrlo udoban motor,za "mini touring" mozda i premekan,ali meni ovako odgovara

- Dosta su pristupacni (400-600e zavisno od godista i stanja)

- Prednja kocnica - dobra povratna infromacija,dvoklipna klesta prilicno jako grizu pa je motoric lako zaustaviti cak i pri ozbiljnijim kocenjima,ali...

 

4. Šta je moglo biti bolje:

 

... je zato zadnja kocnica mogla biti bolja. Rec je o dobos kocnici koja je u principu adekvatna za ovu kubikazu,ali je lako blokirati zadnji tocak kada motor zna da zanosi kao blesav. Po meni su ovde napravili propust za pocetnicki motocikl koji ce u 99% slucajeva voziti neiskusan i mlad vozac

- Agregat - jos snage,jos snage,jos snage! Iako je agreat vrlo pouzdan fali mu jos bar 5ks sto nije neizvodljivo. Masina voli da se vrti (na satu gravirano 12.000 o/min) iako vec na nekih 8500-9000 o/min gubi dah. Da su iscedili jos tih 5ks ovo bi bio pravi pakleni agregat :jee:

- Elektricno paljenje ne bi bio los detalj

 

5. Moj utisak:

 

Vrlo zahvalan motor za tinejdzere. Jeftin je za kupiti,jos jeftiniji za odrzavanje,pouzdan pre svega i zna da pruzi lepu dozu zabave. Motor lepo povlaci nebitno od stepena prenosa - u sestom stepenu prenosa pri 40km/h lako povlaci do 95km/h gde polako posustaje,a za izvlacenje maksimalne brzine je potrebno priljubiti se uz rezervoar. Voznja sa suvozacem nece umrtviti masinu zbog kratkih prenosa,ali je motor znatno nestabilniji u krivinama. Mesta za suvozaca ima na pretek pa se nece desiti da se gurate na sedistu koje je dosta udobno. Kad vec spominjem sediste da napomenem da se ispod njega nalazi "gepek" u kom bez problema staje prva pomoc,rukavice i osnovni alat (kljuc za svecicu i srafciger u mom slucaju). Sto se velicine samog motora tice moram odmah napomenuti da nije za osobe na koje gravitacija ima slabog uticaja (poput mene). Sa svojih 192cm motor ispod mene izgleda pomalo smesno,ali verujem da bi se osobe do 175-180cm nasle u savrsenoj proporciji sa motorom. Rezervoar za gorivo je dosta velik za ovu kubikazu i sa svojih 11l zapremine pruza velik radijus kretanja (~290km mesovite voznje). Zapremina rezervoara za ulje je 1l od kojih je 0.5l rezerva kada se pali lampica na satu. 1l sintetickog ulja meni traje otprilike mesec dana ili 1000-1200 predjenih kilometara.

 

Opet cu se vratiti na momenat tinejdzera pa cu iz ugla momka sa 16 godina prikazati troskove:

- Pun rezervoar izadje oko 1320 dinara sa kojim se moze preci oko 290km. Ako se na mesecnom nivou prelazi oko 1000km krajnja cena za gorivo je oko 4500 dinara

- 1l sintetickog ulja je oko 1500 dinara

- NGK svecica je oko 300 dinara

- Ulje za menjac je oko 1200 dinara

- Pakne za zadnju dobos kocnicu su oko 30e,koliko su i plocice za prednju disk kocnicu. Ovo moze da izadje mnogo jeftinije,ali sigurnost je na prvom mestu

 

Na prvi pogled deluje puno za momka koji "zivi" od dzeparca,ali realno i nije. Motor trosi 1-1.5l goriva vise u odnosu na popularne APN-ce i skutere do 50cc sto i nije preterana razlika cak ni na mesecnom nivou. Motor lepo "guta" i mineralno ulje,ali ako ja izbegavam da jedem hranu za pse i moj motor ce izbegavati mineralno ulje.. Svecicu menjam na pocetku svake sezone kada menjam i ulje u menjacu. Koliko sam primetio pakne i plocice mi traju dve sezone. Pritom da dodam da je registracija za ovaj motor 4200 dinara.

 

Postoje dva problema oko ovog motora. Prvi je uopste doci do svog primerka. Radjeni su iskljucivo za trziste Zapadne Nemacke (koliko sam uspeo da iskopam po raznim forumima) gde su bili izuzetno popularni pa se kod nas se malo teze nalaze,a cak i kad se nadje po koji primerak tesko je utrefiti motor u dobrom stanju. Drugi problem je doci do rezervnih delova. Nije da ih nema - ima ih,ali je tesko naci firmu ili majstora koji ce vam nabaviti potreban deo.

 

Voznja. U gradskim uslovima motor prosto blista. Posto je uzak i lako povlaci u svim stepenima prenosa sa lakocom se probija kroz gradske guzve. Korman ima velik ugao okretanja,a motor je dosta stabilan pa je lako manevrisati pri malim brzinama. U vrelim letnjim danima bez problema ostaje u normalnoj temperaturi. Kada je hladno (do 15 stepeni) treba mu malo vise vremena da se ugreje na radnu temperaturu,a paljenje sa povucenim saugom je pozeljno. Voznja na duze relacije nije neki problem. 55-60km iz cuga nece smetati ni motoru,a ni vozacu. Na otvorenom putu ga drzim na 90km/h u sestom stepenu prenosa pri 7000 o/min. Znam da deluje puno,ali voznja na nizim obrtajima je izvodljiva samo uz promenu prenosa (kod mene je zadnji lancanik nesto manji nego standardni pa opet..). Sto se egzibicija tice nisam pokusavao da ga cimam na zadnjaka niti da se trudim da ga dizem na prednji tocak jer ne volim da divljam. U principu moze i jedno i drugo da postigne,ali neocekujte cuda..

 

Da skratim pricu.. Kako bih izbegao ono cuveno "svaki ciga hvali svoga konja",motor ima mana bas kao i svaki drugi. Nije ni najlepsi,ni najbrzi,ni najpouzdaniji but gues what? Meni odgovara :aha: Prihvatljivo mi izgleda,zadovoljava moje apetite sto se brzine tice (a koji nisu posebni jel?) i dovoljno je pouzdan. Dosta zahvalan motoric gledano iz mog ugla :takoje:

 

 

EDIT: @acim: bolje da si stavio i ovu sliku jer su se samo na pocetku prodavali modeli sa prve slike

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja