Jump to content

Moto Zajednica

GPS?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: V star 650 clasic 2006

NNG je izbacio novu verziju svog iGo softvera - iGO primo

Dosta dodatnih opcija u odnosu na iGO8 i Amigo, vredi pogledati :)

da dobar je ja sam ga instalirao cita sve mape od igo 8 i nema vise opcija od igo 8 ali je jednostavniji i lepse odradjen prikaz

ulica i obavetenja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

NNG je izbacio novu verziju svog iGo softvera - iGO primo

Dosta dodatnih opcija u odnosu na iGO8 i Amigo, vredi pogledati :)

Video sam ja ovo - ali kako na njihovom sajtu kazu, ovo je naslednik Amiga. Ne verujem da je po mogucnostima bolji, cak ni ekvivalentan punom iGo softveru.

BTW, ima li track-log? :)

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Mogućnosti su iste, ako ne i bolje od osmice, (kako se kaže interfejs na srpskom?) je mešavina osmice i Amiga... mislim da bi ti se svideo, vredi probati u svakom slučaju :)

• Zainteresovan, 670 postova
  • Motocikl: Honda Varadero XL1000VA

ja danas kod mene ubacio iGO Primo umesto stare osmice

Zaključak...bolji interfejs, bolji pregled jer je sad veća vidljiva površina zbog izbacivanja glomaznog panela sa leve strane, bolji urađen prelaz iz 2D u 3D,

veći izbor vozila, ubacili su između ostalog i par motocikla umesto onog dosadnog trouglića u predhodnoj verziji, rade mape iz predhodne verzije kao,

mogućnost MP3 i gledanja slika iz samog programa plus razno dodaci za potrošnju goriva, kalkulator, izlazlak i zalazak sunca, praćenje putovanja i još par sitnica...

i još da dodam, nakon završetka navigiranja i dolaska na cilj, iGO Primo na kraju daje nekoliko korisnih informacija, ukupno vreme, kao i vreme startovanja i dolaska na cilj, vreme mirovanja vozila, prosečna i najveća brzina u toku putovanja

sve u svemu ja sam prezadovoljan

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Jel moze neki predlog za kupovinu GPS uredjaja?

Necu garmin, znam da je dobar, hocu neku ekonomsku varijantu.

Dajte neki predlog, sa i bez BT. 4.3'' ili veci

Koliko sam razumeo iGo mape su besplatne... jel?

Hvala drugari

• I N S T R U K T O R, 1209 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Takodje.

I ja sam zainteresovan,dugo me nervirao, ubedjivao sam sebe da mi ne treba, i sad sam se predao i resio da nabavim i ja jedan a razumem se u te GPS uredjaje ko Marica...

Takodje se ne bih istresao sa nekim silnim parama, nego nesto sto ima dobar odnos cene i kvaliteta i da mogu lako dolaziti do tih mapa.

Sta uzeti i gde ?

Za one sa većim poznavanjem računara, željom/potrebom/znanjem za čačkanje - preporučujem iGo platformu na bilo kom uređaju. Takvi će već znati da izaberu uređaj (veličina ekrana, bluetooth, procesor....)

Za one druge, ili Garmin (ima i jeftinijih uređaja), ili neki od malo poznatijih firmi koji pakuju iGo - Mio, Prestigio, Becker od neke firme koja ima predstavništvno i podršku ovde. Može čak i Comtrade-ov Crypton - sve je to u principu isto, samo što se pakuje u različite plastike i lepi mu se drugo ime. Razlika je u softveru koji dobijaš - neke firme rade kompletan redizajn iGo interfejsa (Becker), neke druge samo tu i tamo lupe svoj logotip...

Takođe, treba obratiti pažnju na varijantu samog programa iGO - postoji (zastareli) iGO 2006 (na uređaju Crypton s800 i s1000), i novija generacija iGO8 (Crypton s2000), Amigo i od nedavno Prime. To uglavnom piše na sajtu prodavca ili proizvođača, a ako ne piše obavezno se treba raspitati koji je u pitanju.

iGO 2006 - zastarelo, koristi stariji format mapa

iGO 8 - najpopularniji trenutno, dosta opcija

iGO Amigo - pojednostavljeno za one koji nisu baš zahtevni ili računarski orijentisani

iGO Primo - videćemo ;)

Ova novija tri koriste isti format mapa. (iGO 8 od verzije 8.3)

U svakom slučaju, za prvi GPS uređaj bih savetovao nešto što jeftinije, da se čovek lepo upozna sa pričom, i shvati svoje potrebe.

Nekome ko nije nikada koristio GPS se možda javi i potreba/želja za nečim o čemu ranije nije razmišljao, možda shvati da nešto što je mislio da mu treba, u stvari i nije toliko bitno itd.

I za jedne i za druge se mogu nabaviti mape nelegalno (besplatno). Za jednu firmu se teže nalaze mape, za onu drugu dosta lakše.

• Svrati ponekad, 392 postova
  • Motocikl: Prodat, do daljeg cetiri tocka :(

Takodje.

I ja sam zainteresovan,dugo me nervirao, ubedjivao sam sebe da mi ne treba, i sad sam se predao i resio da nabavim i ja jedan a razumem se u te GPS uredjaje ko Marica...

Takodje se ne bih istresao sa nekim silnim parama, nego nesto sto ima dobar odnos cene i kvaliteta i da mogu lako dolaziti do tih mapa.

Sta uzeti i gde ?

Mislim da je odnos kvalitet, cena, mogucnosti na strani PIN-ovog brenda Blueberry. Preporucio mi ga je Farbac i nije me zeznuo.  ;D  Koristim ga par meseci i za nase potrebe je sasvim OK. Evo ti link pa prouci modele i pogledaj cene. http://www.pcpractic.rs/proizvodi/gps-navigacije-za-kola#/?group_id=114&price_from=0&price_to=0&

Pa sad... za upotrebu na motociklu, najjeftinije resenje je Becker Z100 Crocodile, nesto manje od 30000 dinara. U Nemackoj dosta jeftinije: http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?produkt=824516 pa ako imas nekog da ti donese ubedljivo najbolji izbor. Uz njega se dobija i nosac za motor.

Lalajko, jel ima tamo jedna nula vise ?

Salim se, to je meni ( za prvi GPS  ;D), malo mnogo.

Ja sam mislio da se to moze naci za 100, pa hajde i 150 eura.

Ipak cemo jos cekati .

Jest vala, razlika drasticna.

A jest i ta nemacka daleko. Da ga ima u Louisu pa da narucim, ali ovako....bunaricemo nesto, a i meni to nije nesto hitno, kad naleti nesto povoljno ili ako neko bude isao u Deutschland.

ovde imate screenshotove od iGO Primo gde se vidi koliko je bolji od iGO8

http://www.mobilnaut.cz/?a/2013

diskusija u vezi iGO Primo:  

http://forum.mobilism.org/viewtopic.php?f=718&t=105573

da li smem da okacim slike od igo primo

a što ne bi smeo ? :)

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Instalirao sam i ja Primo... prvi utisci su dobri, mada treba, naravno, period privikavanja. Sve je totalno drugačije nego na starom iGO8 .... Kad ga malo "izgustiram", javljam ..

Crypton S2000. Gde se u Primo podesava GPS prijemnik? iGo 8 to ima u podesavanjima, a ovde ne mogu da pronadjem. Uredjaj pokazuje da ne hvata ni jedan satelit, a na vrhu ekrana sa mapom stoji "Autodetekcija GPS prijemnika".

Posumnjao sam na otkacnu antenu (uredjaj je nedavno otvaran zbog zamene baterije) ali kad sam stavio karticu sa iGo8 sve je radilo normalno.

EDIT: iz osnovnog menija uredjaja se vide sateliti, znaci samo Primo treba da se podesi...

Reseno! sys.txt treba da izgleda ovako:

;[device]

;type="asus_R700"

[gps]

port=7

baud=57600

može da se desi, da pri sledeće gašenju i uključivanju navigacije iGO zaboravi gde je bio GPS prijemnik jer većina GPS prijemnika se nalazi na  portu broj 2, a brzina je ili 4700 ili 5600. u tom slučaju samo promenitu u SYS.txt da port bude 2, a baud rate 4700 ili 5600 i radiće bez greške

Reseno! sys.txt treba da izgleda ovako:

;[device]

;type="asus_R700"

[gps]

port=7

baud=57600

Meni radi i sa praznim sys.txt

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: V star 650 clasic 2006

Crypton S2000. Gde se u Primo podesava GPS prijemnik? iGo 8 to ima u podesavanjima, a ovde ne mogu da pronadjem. Uredjaj pokazuje da ne hvata ni jedan satelit, a na vrhu ekrana sa mapom stoji "Autodetekcija GPS prijemnika".

Posumnjao sam na otkacnu antenu (uredjaj je nedavno otvaran zbog zamene baterije) ali kad sam stavio karticu sa iGo8 sve je radilo normalno.

EDIT: iz osnovnog menija uredjaja se vide sateliti, znaci samo Primo treba da se podesi...

sys file se moze otvoriti u not pedu od zavisnosti sta ti trebatu menjas parametre bilo to port za gps ili brzina

ja sam dodao tmc tj da dobijam obavestenja o promenama na putu dobra stvarcica samo se doda u sys i gotovomoze se uporedo i drzati igo 8 stari i igo primo

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja