Jump to content

Moto Zajednica

GPS?

Recommended Posts

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

I jedan topic gde bi objasnio gde da nadjem 500-800e za uredjaj i 12000 din za mapu. :)

Za to su potrebne samo tri reči umesto topika:

Radi, radi i radi! :D

Ti odmah hoćeš najskuplje! Pričaćemo o tome na podforumu... ;) Nešto smo već počeli na PP-u ali ima vremena do proleća.

Dotle... Radi, radi i radi! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 666 postova

Predlog za naziv podforuma:

stavite u putovanja podforume - Mape i Navigacija, i još nesto ako imate ideju šta ....

Markone hvala za info...

Hvala svima što ste mi pružili priliku da pokažem svoje znanje ;) Obzirom da se u motore ni ič ne razumem, ovo mi je prilika da se odužim za korisne informacije koje sam dobio ovde!

Xe, xe, xe... što se GPS podforuma tiče... sad ću ja malo da tvrdim pazar ;)

Ja bih ako može GPS da se odvoji od svega kao i fotografija!

Zaista imam puno ideja za podforume u okviru GPS-a. Počevši od toga da samo Garmin ima bar 10 modela koji bi se mogli korisiti na motoru (samo zumo-a ima 400/500/550... a sprema se još neki - i to niste čuli od mene ;) ), zatim kartografiju možemo podeliti u rutabilne i topo podforume... pa po oblastima (SCG, Adria - HR/SLO/BIH/MK, Navi Guide - HU...). A na sve to imamo i najzinimljiviju stvar: track log-ove (zakačiti Lalajku i sstruji na rep :D ) da bi uz putopise i opise puta dobili i kompletan trek kuda je neko išao pa čak i waypoint tačke (interesantna mesta kao što su restorani, pumpe, prenoćišta, česme, vidikovci... gde su tačno snimljene one spektakularne fotografije... dotle da možemo imati označeno tačno u 3-10m gde su recimo loše deonice a gde se možemo opustiti). A sve to može da bude još interesantnije jer se ti trek logovi mogu ubaciti i u Google Earth pa iz 3D pogleda možemo virtuelno da putujemo a bogami i da ubacujemo one iste slike na Google Earth da malo poluarizujemo Srbiju u bajkersko-turističkom smislu! "Pa i šire" ;)

Dakle, podići svest o tome šta se sve od GPS-a može dobiti!

Odlično...

Neka baci pogled neko ko se razume u sve ovo: http://www.cartopro.com/IndexFaqEn.html

P.S. postoji i verzija od "nezavisnih distributera"  ;D

Ne razumem? Šta si hteo da kažeš? Ja se "kao" razumem malo... pogledao sam link i ne vidim kakve veze ima sa Garminovim kartama?

Ako si mislio da će "to" raditi na Garminu pročitaj šta piše na toj stranici:

Can I transfer maps into my Garmin GPS?

No, Cartopro do not transfer maps but only Routes, Tracks and Waypoints.

However, you can print your maps with track on top by yusing your printer.

Printing can be very useful if you also add a grid like U.T.M. WGS84 on.

The grid will allow you to easilly find your position by reading your GPS on site.

Neka prevede koga ne mrzi. :D Ali ukratko: NE RADI SE O MAPAMA VEĆ RUTAMA, TREKOVIMA I WAYPOINTIMA!

• Svrati ponekad, 373 postova
  • Motocikl: BMW F650GS

Procitao sam sta pise i pomislio sam da je mozda korisno.

Nista vise.

Ako nema nikakve veze sa GPS temom obrisacu poruku i resen problem.

Procitao sam sta pise i pomislio sam da je mozda korisno.

Nista vise.

Ako nema nikakve veze sa GPS temom obrisacu poruku i resen problem.

Ne, ne!

Nisi me razumeo! :D Ima veze sa GPS-ovima ali nije u onom smislu kako si napisao! Dakle, nije u pitanju kartografija nezavisnog proizvođača za džabe kao što bi se mnogi ponadali već alat za konverziju raznih ruta i trekova i sl.

Dakle, koristan link za nekog kome treba i za to ti hvala! :D

E sad, pitao je neko šta su to mape, rute, trekovi i ostale "domaće" reči ;)

Pa evo prvo uvod pa razrada a potom i zaključak ;)

Svaki GPS uređaj je u stvari ugrubo kombinacija tri stvari: elektronika, softver (kao operativni sistem) i kartografija. To je ono što je usko vezano za sam uređaj. Međutim vrlo vredna stvar su i dodatni alati za organizovanje mapa, ruta i trekova, waypoint-a...

MAPE ili KARTE

Uređaj kao takav ništa ne vredi koliko god da je kvalitetan ako za njega ne postoji detaljna kartografija. To je ono što obično novi korisnici slabo razumeju - zašto karta košta TOLIKO? Kada pročitate dole navedeni tekst neke stvari oko cene će vam biti jasnije.

Karte se mogu podeliti po oblastima upotrebe na auto/moto (rutabilne), topografske, marinske, avio... ili kombinaciju nekih ili svih.

Rutabilne karte

Za auto/moto navigaciju je najvažnije kako stići na određenu tačku (adresu, pumpu, servis, restoran, hotel...), to jest koja je ruta najkraća ili najbrža. To omogućava rutabilna karta. Vaša trenutna pozicija je polazna tačka a uređaj će u zavisnosti od parametara koje ste odredili napraviti optimalnu RUTU. Iscrtaće tu rutu na ekranu i vodiće vas vizuelno i glasovno do cilja. Svi Garmin auto uređaji ovo podržavaju na srpskom jeziku. Na karti dominiraju detalji o nazivima ulica, sadrže podatke o jednosmernim ulicama, zabranama skretanja, ograničenjima brzine, putevima dozvoljenim za kamione autobuse i sl. SCG Route karta je prva zvanična rutabilna karta našeg područja i sadrži gore pomenute detalje. Iz verzije u verziju se ovi podaci dopunjuju i preciziraju.

Logično, puna upotreba je moguća na uređajima koji su rutabilni.

Garmin uređaji namenjeni upotrebi u automobilima, kaionima, autobusima i motorima su svi "rutabilni".

Topografske karte

Ili skraćeno - topo karte, su namenjene za outdoor aktivnosti. Koriste se uglavnom na ručnim GPS uređajima namenjenim za ovu vrstu navigacije. Njih koriste recimo planinari, biciklisti (mountin bike), ljubitelji prirode i sl. Kod ovih karata akcenat je na topografskim oznakama. Istaknute su izohipse, vodeni tokovi, staze kroz određene predele i sl. Dobra topo karta sadrži i detalje kao što su recimo pozicije vrhova, izvora pijaće vode, lokacije terena namenjenih za noćenje vidikovce i sl. Topo karte same po sebi ne sadrže rutabilne podatke. Ali vi možete u zavisnosti od uređaja da zadate svoju rutu od tačke do tačke (waypoint-i) da bi uređaj mogao da vas vodi najkraćim putem.

SCG Route karta sadrži topografske karte Fruške Gore i Tare za sada, a radi se na podacima i za ostale terene koji su interesantni korisnicima.

Garmin ima mnogo ručnih uređaja za ovu vrstu navigacije ali o tom kada napravimo podforum o GPS-ovima ili kada me neko bude konkretno pitao...

Marinske karte

To su u stvari karte vodenih površina. Dobra marinska karta (Garmin Blue Chart) ima podatke o svemu što je važno za bezbednu plovidbu. Plovne puteve, opasne podvodne objekte, liniju obale, podatke o pristaništima, mestima za vez, snabdevanje gorivom i sl. Podaci za more, jezero ili reku su u stvari isti.

Srbija nema more ali ima plovne reke pa SCG Route karta sadrži podatke o plovnom putu, liniji obale, opasnim podvodnim objektima, kilometarskim oznakama i sl za Dunav, Savu i Tisu. Naravno, ti podaci se stalno dopunjuju kao i ostali.

Isto kao i u drugim segmentima, Garmin ima mnogo uređaja koji su namenjeni ovoj vrsti upotrebe. Čak je moguće ove uređaje povezati sa Garmin radarom, sonarom radio stanicom (tzv. Garmin marine network) pa čak i sa "auto pilotom". U tom slučaju se zaokružuje ceo sistem i imate sve podatke koji su od značaja za bezbednu plovidbu čak i u uslovima smanjene pa i nulte vidljivosti. Kartografija i GPS omogućuju podatke o stacionarnim objektima i plovnom putu, radar omogućava osmatranje prostora iznad vode, sonari osmatraju ispod površine vode a sprega sa auto pilotom omogućava da se uloga čoveka svodi na kontrolu rada celog sistema i reagovanje na nepredviđene situacije. Ako dođe do nepredviđenih situacija, sprega sa radio stanicom omogućava automatsko slanje tačne pozicije broda potrebni službama.

Avio karte

Avio karte po analogiji sadrže podatke potrebne ovoj grupi korisnika. Položaje svih aerodroma na određenom području sa potrebnim podacima o nosivosti, dužini piste, pružanje (recimo sever-jug ili 0-180), radio frekvencija kontrole leta, zatim sadrže podatke o vazdušnim koridorima, visinama planinskih vrhova i ostalim relevantnim podacima. SCG Route sadrži neke podatke od gore navedenih ali nije namenjena ovoj grupi korisnika. Mogu je koristiti sportski piloti radi orijentacije na terenu.

Dakle, SCG Route je trenutno kombinovana rutabilna karta.

RUTE WAYPINT-i i TRACK (Trekovi)

Rute su korisnički podaci koji služe da se iz tačke A stigne na tačku B i obično sadrže još međutačaka (Waypoint-a). Recimo da neko pre nego što krene na put od NS do Tasosa planira RUTU tako da usput poseti i rodbinu u Kragujevcu, prenoći u Predejanima, poseti Solun pa preko trajekta u Kvali stigne na odredište.

Trekovi su podaci o tome kuda se neko kretao od tačke A do tačke B. Sastoje se iz tačaka povezanih linijama koje sadrže podatke o brzini, smeru, visini i sl. u određenoj tački.

Meni lično, su rute, waypointi i trekovi najinteresantniji segment razmene informacija u vezi GPS teme na ovom forumu. Recimo, oni divni putopisi (Lalajko, Sstruja, Quasar i Joseph...) bi mogli da se upotpune rutama (planiranim putevima pre polaska), interesantnim waypointima (odmorišta, benzinske pumpe, restorani, prenoćišta, vidikovci... pa što da ne i lokacije forumaša spremnih da pomognu ili su blizu rute...), a nakon puta i trekovima iz kojih bi mogli da vidimo kuda su išli i da analiziramo šta su mogli da izbegnu, a šta još da vide na tom putu. Najzanimljivije je da te podatke mogu da koriste i oni koji nemaju GPS! Garmin uređaji beleže te podatke u formatu koji se jednim klikom miša mogu videti u Google Earth-u i pratiti put u 3D prikazu! Kada se recimo snimi neka interesantna fotografija može se ubeležiti tačna lokacija gde je snimljeno. Tako da onaj koga to kopka može da svrati tamo i divi se uživo...

Zaključak je kratak: Ja bih voleo da imam bazu zanimljivih ruta i waypointa, a forum je idealno mesto za stvaranje iste.

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Zaključak je kratak: Ja bih voleo da imam bazu zanimljivih ruta i waypointa, a forum je idealno mesto za stvaranje iste.

Aaapsolutno. Evo, ja se dobrovoljno javljam da prihvatim jedan Zumo kao poklon za Novu, pa da obiđem zainteresovane forumaše i da ih "pohvatam" na karti :D

Stvarno, GPS uređaji su još uvek masno skupi... kada nam skoči standard ili padnu cene, verujem da će ova tema zaista biti puna GPS putanja i interesantnih tačaka.

Jel postoje neke mape Srbije za mobilni koje sadrze adrese?

Tema je baš ogromna i teško se ljudi snalaze... pogotovu što ima preko 200 postova pa je sve i svašta u vezi GPS tematike u okviru jedne teme. Radi preglednosti, krajnje je vreme da se podeli na logične celine...

Ja mogu da ti odgovorim u vezi toga da Garmin ima karte SCG Route i da postoji paket Garmin Mobile XT + SCG bundle na mikro/mini i/ili SD kartici koji sadrži softver Mobile XT i kartu 93 grada u Srbiji i Crnoj Gori na nivou ulica (trenutno 24.12.2007.), a Beograd sa preciznim kućnim brojevima. Radi se na tome da se prikupe podaci i za ostale gradove. Karta se intenzivno razvija i razvijaće se ubuduće a dopune karte su potpuno besplatne!

Koliko znam postoje karte sa kućnim brojevima za mobilne telefone i drugih, kako neko reče "nezavisnih" proizvođača, ali ne znam koliko su precizne jer sve što mi je palo pod ruku nije vredno pomena. Tome doprinosi podatak da ni jedna nije zvanična već "divča" karta koju je radio neki entuzijasta koji nije bio svestan koliki je to posao ili je to uradio sa određenim ciljem, a posle digao ruke od toga. Imam par drugara koji su hteli da mi "dokažu" da je to p... dim i da se to za NS može uraditi za 7 dana sa sve kućnim brojevima. Međutim sve je ostalo na pokušajima jer "nemaju vremena" da je završe. Ili odrade plan grada a "zaborave" da urade rutiranje kroz jednosmerne ulice, zabrane skretanja i kućne brojeve i sl.

Uvek moram da ponovim da je neažurna karta najlošije rešenje.

Aaapsolutno. Evo, ja se dobrovoljno javljam da prihvatim jedan Zumo kao poklon za Novu, pa da obiđem zainteresovane forumaše i da ih "pohvatam" na karti :D

Stvarno, GPS uređaji su još uvek masno skupi... kada nam skoči standard ili padnu cene, verujem da će ova tema zaista biti puna GPS putanja i interesantnih tačaka.

He, he, he... kako su ljudi neskromni :D Ali možda i neinformisani ;)

Za taj zadatak bih ti ponudio Garmin eTrex Euro koji košta 9.912,00 Din. O konkretnim modelima za razne potrebe ćemo kako se bude bližilo proleće...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Jel postoje neke mape Srbije za mobilni koje sadrze adrese?

Tema je baš ogromna i teško se ljudi snalaze... pogotovu što ima preko 200 postova pa je sve i svašta u vezi GPS tematike u okviru jedne teme. Radi preglednosti, krajnje je vreme da se podeli na logične celine...

Ja mogu da ti odgovorim u vezi toga da Garmin ima karte SCG Route i da postoji paket Garmin Mobile XT + SCG bundle na mikro/mini i/ili SD kartici koji sadrži softver Mobile XT i kartu 93 grada u Srbiji i Crnoj Gori na nivou ulica (trenutno 24.12.2007.), a Beograd sa preciznim kućnim brojevima. Radi se na tome da se prikupe podaci i za ostale gradove. Karta se intenzivno razvija i razvijaće se ubuduće a dopune karte su potpuno besplatne!

Ja od prije dva dana imam Garmin Mobile XT i malo reci da sam prezadovoljan. Beograd je stvarno fenomenalno pokriven, za ostalo nisam jos provjeravao ali bas obecava. Paket je odlican!

Koliko sam se uputio u tematiku jedino Garmin i ima nase rutabilne mape. Na telefonu imam i Nokia Maps koja ima solidnu mapu ali samo za pregled, navigacija naravno kod nas ne radi...

Za taj zadatak bih ti ponudio Garmin eTrex Euro koji košta 9.912,00 Din. O konkretnim modelima za razne potrebe ćemo kako se bude bližilo proleće...

Neskromni, neskromni... Baš sam zaslinio na Zumo ;D Odvajam kinticu polako, pa taman dok ja skupim nešto, možda će cena i da padne malkice...

Neskromni, neskromni... Baš sam zaslinio na Zumo ;D Odvajam kinticu polako, pa taman dok ja skupim nešto, možda će cena i da padne malkice...

A možda se pojavi još neki interesantan uređaj ;)

Živi bili... :D

• Zainteresovan, 987 postova
  • Motocikl: R 1250 GS Adventure

Ako neko ima TomTom Rider sa kartom evrope nek isproba:

1. ukucaj kao adresu " Agathaberg " i zapisi kooradinate koje izbaciva TomTom

2. ukucaj prave koordinate po GPS-u N51 05.805 E7 25.218 , koji su stvarni koordinati !!!

3. uporedi koordinate prve i druge

Ako putujete sa TomTom-om i kucate adresu preko GPS-koordinata necete doci na cijl !!!

Razlika je oko 15 km !!!

TomTom Rider pogresno konvertuje koordinate !!!

Samo bi uzeo Zumo 550 i nista drugo oni koriste prave GPS koordinate

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Samo jedno pitanje za Markone-a i Evil_zo-a, obzirom da su jedini spomenuli Mobile XT. Sa kojim uređajima može kartica da se koristi? Odnosno, koji softver traže? Obzirom da se lomim između HTC P3300 (Artemis) i Nokia N95 8GB, pa dok ne dođe red na neki Zumo, da se ima šta koristiti... Barem nešto...

Samo jedno pitanje za Markone-a i Evil_zo-a, obzirom da su jedini spomenuli Mobile XT. Sa kojim uređajima može kartica da se koristi? Odnosno, koji softver traže? Obzirom da se lomim između HTC P3300 (Artemis) i Nokia N95 8GB, pa dok ne dođe red na neki Zumo, da se ima šta koristiti... Barem nešto...

Kao što sam i napisao ranije kada sam pisao o Mobile XT-u... radi sa svim mobilnim telefonima i PDA uređajima koji kao operativni sistem imaju: Windows mobile, Simbian ili Palm OS.

Na Nokia N95 radi provereno, jedino što se korisnici žale na slabiji GPS prijemnik ugrađen u telefon. Za HTC mislim da bi trebalo da radi jer oni uglavnom imaju Windows Mobile kao OS. Ako ti je izbor spao na te dve opcije, a naginješ HTC-u, moj savet je da prvo kupiš Garmin Mobile XT (sa Srbijom ili Jevropom - šta ti već treba), probaš ga u HTC uređaju i ako slučajno ne fercera - u Nokia N95 će sigurno raditi! Ako kupiš u NS, dođi do mene ako budeš imao nekih problema ili me pozovi na mobilni (imaš ga u delu gde smo svi ostavljali podatke ako nekom treba pomoć u vezi nečega a nađu se u blizini).

Ne znam kakve mape ovo trosi, ali mu je cena bliska Zumo-u, tako da...

;D

Možda i od njega napravimo Garmina ako prima Garmin Mobile XT karticu ;)

Šalim se...

Ruku na srce ima jedan plus u odnosu na zumo, mislim da nije "opcija" ako sam dobro video jer sam samo na brzinu pročitao karakteristike: Ima TMC prijemnik za saobraćajnu gužvu.

Međutim ni ja nisam na brzinu video koje karte koristi...

E dobro si me podsetio...

Znaš li nešto više o tim sistemima za praćenje saobraćaja? Mislim da sam video da Zumo 550 ima to? Kako sve to radi?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja