Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 503 postova

Dugo me nije bilo, ali sam zato sad tu :)

Eto, u potrazi sam za još jednim rešenjem. Auspuh je vrlo važan a od mešavine se zaprlja pa i zapuši, posle toliko godina naročito. Ovde nema druge, sem novog koji je basnoslovno skup

Auspuh stvarno niej skup, nekih 250kn (35€) u Mađarskoj, grana košta nekih 8€. Dakle nisu to veliki novci.

Jučer sam odnesao pločice na ljepljenje, baš me zanima kako će ispasti. Vuja hvala na ponudi za ljepljenje pločica kod vas, ali evo našao sam i ovdje jednog majstora. Straih pločica imam, mislim da sam koji par već i bacio.

Usput sam odnjeo i rezevrni cilindar kod majstora na bušenej na prvu specijalu, pa će uskoro pasti novi klip i cilindar. Bio sam kod kolega, 2 brata jedan ima ETZ251, a drugi ETZ250. Ovaj 250 ide predobro, stavljen novi klip i bušeni cilindar. Ide doslovno duplo bolje od mog. Popizdio sam - dosta mi je ovog cmarenja po cesti. Njegov stroj sam provozao i padala je kišica, doslovno na svakom kretanju mi je zadnji točak proklizvao, do stotke dođe bez problema, a dalje me bilo strah zbog kiše.

Kad stignu pločice i novi klip/cilindar javim rezultate. Samo, pitam se dali da stavljam i nove ležajeve i semeringe skuap s novim cilindrom ili da ostavljam ovako kako je  ??? Strah me da će s novim klipom/cilindrom otići ležajevi u qrtz zbog povećane snage.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

I da obavijestim svekoliko pučanstvo:

27.10 idem autom u Mađarsku, pa ako nekom treba kakvih dijelova neka javi. Neke cijene znam, neke mogu provjeriti. U Srbiju bih išao prvi lijep vikend nakon toga, pa mogu ponjeti. Računajte da u SR idem s motorom, pa ne mogu nositi velike i teške stvari, ali filtere, klipove, karike, gume i plastike nije nikakva frka ponjeti.

Evo neke cijene u Mađi:

Kupismo 3 svjećice Isolator ZM14-260 (400ft/kom), vodonepropusna lula za svjećicu (400ft), sajla za kvačilo (470ft), platine (550ft), disk pločice (800ft), ulje SAE80W90 1L (1000ft), lanac (2500ft), 16" unutarnja guma (1050ft). To bi otprilike bilo to. Da biste cifre preračunali u kune samo ih podijelite sa 33.5.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Auspuh stvarno niej skup, nekih 250kn (35€) u Mađarskoj, grana košta nekih 8€. Dakle nisu to veliki novci.

Verovatno nisi čitao predhodne strane, borba sa lopovom je u toku, sada pred kraj sezone ovde je sve skupo pa i najbanalniji delovi...

Ovaj 250 ide predobro, stavljen novi klip i bušeni cilindar.

Sad je jasno zašto se javila razlika između naših motora sa prenosom 21 zub i točkom 18. Moj je na drugoj ili trećoj specijali pa zato i vuče bolje i lakše se prima u 5. brzinu... sada kad sam ga pustio na karburatoru shvatam da bi lepo vukao i sa 22 zuba ali to ipak neću raditi zbog prikolice.

Cilj dorade prenosa je bio da po auto putu može da se drži na oko 120 stim da to bude do 4.000 obrtaja. I neznam da li sam to uspeo, još nisam završio radove a i laže mi cajger, nisam još otklonio razliku u delovima koju je Q uspešno pronašao pa tako nemam ni potrošnju kako valja.

Moj savet je da ležajeve menjaš obavezno, jeftini su i ne kupuj mađarske, ja sam SKF platio skuplje 200 dinara (oko 20kn) po komadu i miran sam. Semerinzi kod mene imaju isti tretman kao i dihtunzi, ide novo uvek.

Drugi savet a važan: jebeš cilindar, šta ga čuvaš koji moj, buši ga odmah na 2. ili 3. specijalu kada su već tolike razlike...

Kada se pojavio 251 sećam se da sam bio strašno razočaran. Tada sam imao 250 i kada sam video na šta ovo liči posmislio sam da je smak sveta sigurno blizu ako je u ovome MZ perspektiva. To što je kraći nije mi mnogo smetalo, pa i to što je na enduro foru, 'ajde dizajn pa nema veze ali kraće sedište i manji zadnji točak do danas ne mogu da oprostim.

Danas sam zadovoljan ali bi mi jedino falilo da je 250. Možda predrasude ali...

Stari motor 250 sam bušio koliko je moglo, ne sećam se više ali na najveću specijalu koja je manja nego što ih danas ima, nije bilo modela 301 i njegovog klipa. I prenosa se ne sećam, stvarno je bilo davno ali znam da sam radi testiranja brzine angažovao prijatelja u autu jer je igla tukla do kraja sa dvojcom na njemu. Eto, bio je deo auto puta po Novom Beogradu, dvojca nas na motoru i on ide 150! I da je lagao cajger na autu (BMW) nije ni važno, važno je što danas ''na savršenijem modelu 251'' nemogu da uhvatim isto a sam na motoru i besnim, ko tu koga zajebava!

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ja (nikad zadovoljan) ts-chopper, krecem u novu  avanturu.

Juce sam vozio 30-ak km van grada, i ako nisam prelazio 70km/h sledio sam se kao ... Shvatio sam da je sezona zavrsena(sto se tice voznje).

Sada ne scenu stupaju radovi i prepravke. Dao sam prijatelju partijski zadatak da mi nadje klip od starog trabanta (72 do 73.5 u zavisnosti od specijale). Ako je moguca ugradnja u mz sledi mi busenje cilindra, spustanje poklopca cilindra za 2mm, obrada usinog, izduvnog i bocnih kanala cilindra i izrada novog auspuha. Sto se spoljasnosti tice, poliracu sve aluminijumske delove a ostatak se farba u neku metalik boju. Ostaje izgled starog klasika ali mu mozda dodam veliki vizir da bi me stitio od vetra(kao kod harly-a). Sve u svemu predstoji mi zanimljiv period rada.

Skinuo sam neke matore knjige za tuning dvotaktasa pa ako nekom treba poslacu mu na pp (nisu proverene pa ne odgovaram za tacnost informacija).

Dao sam prijatelju partijski zadatak da mi nadje klip od starog trabanta (72 do 73.5 u zavisnosti od specijale). Ako je moguca ugradnja u mz sledi mi busenje cilindra, spustanje poklopca cilindra za 2mm, obrada usinog, izduvnog i bocnih kanala cilindra i izrada novog auspuha

Počinjemo da razmišljamo na sličan način. :)  A inače sam čuo da ovo može i da su ljudi radili sa uspehom, samo opet u ono moje vreme dok su se pravili i jedan i drugi. Neznam koliko Trabant ima specijala, koliko bi cilindar nakon prvog bušenja još mogao tj. koliko ima ''mesa'' u zidovima? Za ovo sam detaljno zainteresovan pa te molim da nas redovno izveštavaš o svakoj fazi, ovde mi je sve važno... A prednji lančanik sa tom snagom može od 22 zuba uz zadnji točak 18, to mi je cilj a svakom ga želim jer pruža karakteristike današnjih motora od 500ccm.

Nego, nešto si govorio da platine onemogućavaju veći broj obrtaja, šta tu može da se uradi a da ostane alternator, akumulator i regler a da se prepravka obavi samo u delu razvoda struje tj. platina i neznam ni sam za kondenzator? Da li bi se onda lakše, preciznije i više vrteo? Da li za ovo ima ''kit'' tj. neki originalni deo nekog drugog motora? Ja drugačije nemogu, vidiš da veze nemam sa strujom.

Mogao bi ti malo do Beograda, organizovali bi se mi ovde da ti ne bude dosadno  ;D

Nash, šta je bilo sa oklopom, da li je montiran? Daj neke sličke samo oprezno da nam se Wolflord ne potrese, mora da ga čuvamo da dočeka sledeću sezonu na pravoj mašini. Usput, ako se nekome ukaže ''prava mašina'' ali lično da zna motor a ne putem oglasa, neka ima u vidu Wolflorda.

Sto se tice platina, moguce je izbaciti ih. Imam neke ideje u glavi, moja elektronika je pravljena za 6v ako mu stavim stabilizator napona mogao bih da tvojih 12v spustam na 6 i ostatak sheme ostaje isti. Probacu prvo kako to funckionise, da ne pricam unapred.  Jedini veliki problem je vreme (ne znam kada cu uspeti to da zavrsim) ne bih da ispadnem lazov, pa nemoj da me drzis za rec. Potrudicu se da bude do pocetka slece sezone.

Upravo sam saznao gde ima klip od "trabija" ovih dana idem da ga pokupim. Javljam reziltate.

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

za mza postoji elektronsko paljenje da se kupi orginal,mislim da ide sa sve altelnatorom,bar sam tako naleteo na netu,a postoji i elektronski dodatak koji regulise rad platina,tj platine se koriste samo kao okidac niskog napona,tako da platine traju vecno a mislim da se dobija i na obrtajima,imalo je negde u bg da se kupi oko 1000 din,mislim da imam negde i semu ,mislim da nije komplikovano za napraviti

moja elektronika je pravljena za 6v ako mu stavim stabilizator napona mogao bih da tvojih 12v spustam na 6 i ostatak sheme ostaje isti

Verovatno ali mi je opet nešto mnogo budženja. Mora da postoji neka original fora na 12V, ipak je to u široj primeni pa predpostavljam da je iz nekog razloga bolje... Posveti se ti Trabiju, to prvo da rešimo a struja će do sezone doći na red, taman dok nađemo foru. Ovaj klip je ozbiljan posao koji daje IZUZETNE rezultate, samo ako uspe... Ali, što ne bi, nije to topla voda, radili ljudi masovno... Neznam samo koji je prečnik od 301, ako je mala razlika bolje je držati se MZ-a. Od 250/251 je velika, sa 69 na 72 (po tvojim informacijama Trabi -standard) ali da li je značajna sa 301? Njegov prečnik nisam našao. Koliko para je klip i da li odgovara osovinica promeru igličastog ležaja klipnjače?

za mza postoji elektronsko paljenje da se kupi orginal,mislim da ide sa sve altelnatorom,bar sam tako naleteo na netu,a postoji i elektronski dodatak koji regulise rad platina,tj platine se koriste samo kao okidac niskog napona,tako da platine traju vecno a mislim da se dobija i na obrtajima,imalo je negde u bg da se kupi oko 100 din,mislim da imam negde i semu ,mislim da nije komplikovano za napraviti

E to je rešenje za ovekve kao ja, neuke i električno nepismene. Samo neznam šta se dobija, puni ga elternator kao i ranije, ima platine kao i ranije, možda reguliše i održava predpaljenje preciznim? A možda i baca jaču varnicu na sveću?

Pogledaj za šemu molim te da vidimo šta to radi pa da je damo nekom elektroničaru ili supermajstorčini svejedno  :)

Neznam samo koji je prečnik od 301, ako je mala razlika bolje je držati se MZ-a. Od 250/251 je velika, sa 69 na 72 (po tvojim informacijama Trabi -standard) ali da li je značajna sa 301? Njegov prečnik nisam našao. Koliko para je klip i da li odgovara osovinica promeru igličastog ležaja klipnjače?

Standardni ETZ250/251 ima promjer/hod 69/65, ETZ301 ima 75.5/65. Poprilično povećanje. Sigurno ide klip do 72, za preko toga nisam baš siguran kako će standardni cilindar podnjeti. Ako i cilindar podnese, ali onda se mora obrađivati i glava, jer bit će to poprilično povećanje kompresije.

Jel može netko provjeriti koliko u SR košta BING karburatora za eMZu? Novi, naravno.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Jel može netko provjeriti koliko u SR košta BING karburatora za eMZu? Novi, naravno.

Jedan clan foruma mi je nudio BING za 120...

Pre oko 6 meseci sam na buvljaku nasao polovan za 30e ali je.iga nisam ga kupio jer se nije uklapao na moju preradjenu usunu granu.

Gledam na ebayu novi dođe 95€. Pogledat ću ima li ih i koliko koštaju u Mađarskoj. Čitao sam da je taj BING dosta dobar, jednom liku je smanjio potrošnju za 0.4L na 100kn, snaga ostala ista.

Standardni ETZ250/251 ima promjer/hod 69/65, ETZ301 ima 75.5/65. Poprilično povećanje. Sigurno ide klip do 72, za preko toga nisam baš siguran kako će standardni cilindar podnjeti. Ako i cilindar podnese, ali onda se mora obrađivati i glava, jer bit će to poprilično povećanje kompresije.

Sada sam zvao nabavljača. 301 ima zaista klip po njegovom od 75 što se ne razlikuje od informacije koju ima Svakak jer mu specijale idu do 77. Još je lepše što za 301 ne postoji drugi cilindar, nema ga ni u cenovniku što može da znači samo jedno: mora da može. :) :) :) :) :) :)

TS Chopper, zajebi Trabanta i neke svoje principe, uzmi MZ deo i miran si, 'ajde da se budži ono što mora što mislim na razvod struje ali ako su ovo već fabrički rešili onda se toga treba držati...

Bili kako bilo, svaki veći klip zahteva i minimalnu obradu glave, bar ovde ovi metalostrugari na tome insistiraju.

Jedan clan foruma mi je nudio BING za 120...

Dobavljač je našao nov ali najverovatnije nije BING jer je za 251 i košta 75 evra. Ja prvo sumnjam da je tolika prednost u BING-u koji ima iste dizne ali i ostale delove kao i ovaj ''običan''. Ovde me je zaintrigirala druga stvar. Ima neki moto klub u blizini Osjeka, slučajno sam nabasao na sajt, u kome su ljubitelji TS-a. Na tom sajtu je opšta sprdačina i jedan oglas u kome čovek menja karburator za karburator od BMW-a R 25 pa me ta razlika zanima, možda je taj zaista toliko bolji ako se rupe/usisi gađaju. Svakak, možda ti je poznat neko odatle, sumnjam da bi bezveze neko radio takvu intervenciju?

@ Svakak, kako nabijaš igličasti ležaj na gornji deo klipnjače, onaj oko osovinice klipa? Da li to pruža neki otpor, nisam nikada probao ali bih ga rado sa klipom menjao jer čujem priče da voli da crkne kad se sve ostalo izmenja pa klip lupa u glavu ;D

@ Wice, iskopao sam prijatelja koji radi na nekom elektrotehničkom institutu i voljan je da sa kolegama pogleda šemu čim je nađeš a ima mogućnosti i da izvrši neka merenja ako je potrebno

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

Nash, šta je bilo sa oklopom, da li je montiran? Daj neke sličke samo oprezno da nam se Wolflord ne potrese, mora da ga čuvamo da dočeka sledeću sezonu na pravoj mašini. Usput, ako se nekome ukaže ''prava mašina'' ali lično da zna motor a ne putem oglasa, neka ima u vidu Wolflorda.

nista od oklopa, isprecilo mi se nesto vaznije! krenuo sam na fax pa nemam vremena da radim a i moram lovu da usmerim na drugu stranu.... >:(

@ Svakak, kako nabijaš igličasti ležaj na gornji deo klipnjače, onaj oko osovinice klipa? Da li to pruža neki otpor, nisam nikada probao ali bih ga rado sa klipom menjao jer čujem priče da voli da crkne kad se sve ostalo izmenja pa klip lupa u glavu ;D

Taj ležaj novi košta par eura i preporučuju ga mijenjati svaki put kad se skida klip dole. Inače, on ide skroz glatko dolje, bez ikakvog otpora.

Dobavljač je našao nov ali najverovatnije nije BING jer je za 251 i košta 75 evra. Ja prvo sumnjam da je tolika prednost u BING-u koji ima iste dizne ali i ostale delove kao i ovaj ''običan''.

Ovi 251 modeli koji su proizvedeni nakon 1992. godine koriste BING karburatore iz jednostavnog razloga što je s padom berlinskog zida propala i BVF (Berlin Vergasser Fabrik) firma. Ovih 75€ za novi karburator mi se stvarno ne čini puno.

Ovde me je zaintrigirala druga stvar. Ima neki moto klub u blizini Osjeka, slučajno sam nabasao na sajt, u kome su ljubitelji TS-a. Na tom sajtu je opšta sprdačina i jedan oglas u kome čovek menja karburator za karburator od BMW-a R 25 pa me ta razlika zanima, možda je taj zaista toliko bolji ako se rupe/usisi gađaju. Svakak, možda ti je poznat neko odatle, sumnjam da bi bezveze neko radio takvu intervenciju?

Nemam pojma tko bi to bio. Miha (qwantislv, ili kako god je Miha sebe imenovao) bi mogao znati, on je iz Osijeka.

E, a na ovom sam mestu svašta nešto pisao, pa sam želeo da dopunim, pa je moj sin Paja pritisnuo dugme i sve obrisao.

Paji je inače zabranjen pristup računaru i ovo mu nije prvi prestup sa svoje 4 godine. Poneko sranje napravi i Filip sa 3 ugledajući se na starijeg Paju ali su u celini gledano to dva velika izgrednika.

Wice, hvala za šeme, moram hitno da se gasim pa se javljam kada savladam bandite. ;D

Reših se razbojnika!

Prijatelj mi kaže da su prednosti ovoga očigledne ali da on ne vidi potrebu za izradom kada već postoji gotovo rešenje. Ovo se pravi za Jugo 45 i Keca, ide druga bobina za elektronsko paljenje a ova dva uređaja se razlikuju po veličini.

TS Chopper, šta savetuješ, šta je adekvatno Jugo ili Kec za prostor ispod desnog dekla? Kako se to montitra uopšte? Da li si se odlučio za klip, na korak si da i mene nagovoriš da bušim cilindar na 75 pa da mi napokon prednji lančanik bude 22.

Kako da rešim paljenje sa zastavinim kompletom?

@Svakak, ja se radujem tvom dolasku za Bgd pa u tom događaju vidim priliku da se okupi nas više, koji se mahom ovde dopisujemo. Karburator koji ti se učinio jeftinim donosi se iz Mađarske i sigurno je da je tamo jeftiniji jer taj dobavljač konkretno kaže ''javi se od nedelje da se vratim iz Mađarske''...

• U prolazu, 35 postova

Ovde me je zaintrigirala druga stvar. Ima neki moto klub u blizini Osjeka, slučajno sam nabasao na sajt, u kome su ljubitelji TS-a. Na tom sajtu je opšta sprdačina i jedan oglas u kome čovek menja karburator za karburator od BMW-a R 25 pa me ta razlika zanima, možda je taj zaista toliko bolji ako se rupe/usisi gađaju. Svakak, možda ti je poznat neko odatle, sumnjam da bi bezveze neko radio takvu intervenciju?

Nemam pojma tko bi to bio. Miha (qwantislv, ili kako god je Miha sebe imenovao) bi mogao znati, on je iz Osijeka.

qlantisw (QL - Sinclairov računar)  (anti SoftWare), stara interna sprdnja, tako se logiram na svim forumima kako ovako mator ne bih zaboravio username i pasword...

Za TS klub prvi put čujem... Neki link ?!?

qlantisw (QL - Sinclairov računar)  (anti SoftWare), stara interna sprdnja, tako se logiram na svim forumima kako ovako mator ne bih zaboravio username i pasword...

Za TS klub prvi put čujem... Neki link ?!?

Verujem da ih znaš, veličaju te do neba a preneli su i tvoj putopis... Zovu se MZ CLUB CROATIA i kolko god težili originalnosti pravila su im staromodna, pa ovde je diktatura oduvek bila na snazi, za drugo i neznamo, koja god država bila u pitanju...

Nemoj to ''mator'', mnogo teška reč, od toga su neki čak i umrli  ;) ;D

Jesi li ozdravio, šta je sa zdravljem?

Sam oglas je ovde:

http://www.inet.hr/oldtimer-kotaci/mz/oglasi.html

Šta zezate bre, poznajete čoveka obojca, na forumu ste sa izvesnim likom Ernestom a to je njegov sajt na kome je oglas.

Koliko vidim Ernesto se zaista trudi da održi taj deo foruma živim što je za svaku pohvalu, bio sam u sličnim situacijama kada sam pisao samo da bi nešto bilo napisano...

Eto foruma  ''Miha legendo''

http://www.oldschoolhr.com/forum/viewtopic.php?t=301&postdays=0&postorder=asc&start=0

Miha legenda ima i dobar/pomirljiv stav prema životu i brzinskom nadmetanju koji sam tamo video i koji mi je dopadljiv  :)

Inače, za ostale koji nisu u toku, Ernesto se sprema da dere Splićane sa BMW-ima. Starih BMW-ova ovde ne srećem mnogo ali Policija se u susretu samnom uvek naduva dvotaktola  ;D dok kumov R50/5 ostaje daleeeko, daleeeeko iza....

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

druze radim zastavu od malih nogu i ona nema fabricki taj deo,ima samo ko je naknadno ugradjivao,jugo 45 ima platinasto paljenje dok z 101 ima elektronsko,cak iako bi iskoristio bobinu i komutator,neznam kako bi resio impulsnii davac (pickup),mislim da nebi radilo kada bi mesto njega povezao platine....ali istina je ima da se kupi gotov uredjaj,proguglaj malo naci ces sigurno,skoro sam naleteo na oglas,bilo je oko 1100 din

Vujo, moram da priznam da nisam bas upucen u to kako bi se zastavino paljenje uklopilo, ali ako vec  ima platinsku dugmad ne vidim zasto bi prepravljao kada je slicno originalu. Pickup koji Wice spominje je super stvar (kao kod mene). Potreban je disk ili valjak sa megnetom (koji daje impuls) i neverovatno prosta elektronika (svega nekoliko komponenti, blok kondenzator 3,3 MF; dioda ; tiristor kf206/400). Evo sheme mog paljenja (jawa bebeta):

post-1795-12878991412332_thumb.gif

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja