Jump to content

Moto Zajednica

TS-chopper-ove ludorije

Recommended Posts

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Od čega ti je ta zadnja guma?

E... guma je od auta 185-15 , skupljena na manju sirinu felne (takodje od auta) 135-15 tako da je sada po sirini negde izmedju, ali je poprimila ovalni oblik i bice fina za voznju.

Vujo.... ne pazis na casu :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Dobio i ja paketic za novu godinu, ali ne od deda mraza vec od Pikasa, ovim putem mu se javno zahvaljujem. :takoje: Sada sam jos jedan korak blizi kraju :moto3:

Deklica je k'o bombona :)

Dolazi lepo vreme.... a ja jos u obavezama... padam u tesku dilemu... da li da zavrsavam ts-a ali bez trubine, ili da ga ipak odradim do kraja, sa turbinom sto bi znacilo dodatnih par nedelja rada (vreme koje nemam)???

Oko nedelju dana mislim da mi je potrebno da ga zavrsim u "shtock" varijanti, dok bi u slucaju ugradjivanja turbine to vreme trebalo pomnoziti nekim koeficijentom (recimo 4) pa na sve to dodati jos nedelju dana neplaniraih dorada.

A kada sve bude gotovo jos nedelju dana registracije...

Bas sam u dilemi.

Potrebna mi je pomoc oko odluke :zbunjen:

• Svrati ponekad, 495 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS

Pratim pazljivo ovu temu, projekat je lep i zanimljiv i podrzavam te maksimalno.

Moja je preporuka, durgar, da ipak zasada batalis turbinu. Ja sam dugo razmiljsao o tome da turim jednu na savage 650, al sam na kraju promenio motor, i projekat propao...

Prvi problem po meni je sto imas preveliku trubinu. Turbokompresor ima ruznu osobinu da na malim protocima ima veoma mali stepen iskoriscenja - a tvoj je jedno 4 x veci nego sto treba. Karakteristiku turbine verovatno mozes naci i na netu, ali nije ti to neophodno, za grubu procenu - turbina za tvoj motor bi trebala da bude sa masine koja je priblizno iste snage - a ova od Audija je sa motora znatno vece snage. Prosto receno, to znaci da MZ nece moci da "napumpa" dovoljno izduvnih gasova da bi kompresor doveo u pravilan radni rezim.

Tvoje razmisljanje da turbinu stavis iza rezonancije je donekle ispravno, ali to je oblast u kojoj je vec energija izduvnih gasova dosta opala...

Obican karburator koji imas, svakako moras staviti ispred turbine, kao sto si rekao. Ali... hladna turbina pravi poprilican problem, "lepi" gorivo zi smese na lopatice, u cilindar stize veoma siromasna smesa, a turbina puna "corbe"... Sa toplim kolom kompresora, drugacija situacija... Podesiti karburator da radi u svim rezimima koliko toliko pristojno je gotovo nemoguce. Ovakvo resenje "pije vodu" samo na trkackim motorima - jer kod njuh to sto ce da se "muci" na hladno i pije abnormalne kolicine goriva nije bitno, bitna je samo povecanje pune snage kada je u radnom rezimu.

Ako na sve to jod dodas i komplikovane i nepredvidive fluidodinamicke karakteristike 2-taktnog motora imas velike sanse da sebi zagorcas zivot i (ne potpuno zanemravljive) sanse da "spalis" tj. termicki preopteretis MZ-jca u nekoj fazi eksperimentisanja. Laksa bi situacija bila sa "siber" usisima u karter, sto rece Bokilic, ali ovo je, verujem, velika lutrija...

U svakom slucaju ideja je jako zanimljiva, ali moj ti je savet da se sada vozas, a pocni projekat pred sledecu zimu... Vrlo je moguce da ce ti trebati i mnogo vise vremena a mozda i delova.

I nabavi manju turbinu...

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Poštujem saku okluku(bilo koga ),ali turbina na dvotaktnom motor baš i nije najbolje rešenje,mnogo muke oko slabe nauke.

E, ovako, 90% cu ici bez turbne ali samo zbog nedostatka vremena, inace cu ostaviti prostor, za kasniju ugrandju jer ne odustajem od ideje vece je malo odlazem.

Evo par stvari svog cega mislim da je ova turbina odgovarajuca:

1. Ovo je turbina od starijeg dizelasa 1,6 koji se vrteo na 2500-3000 rpm (maksimum snage), ovakva turbina vec na niskim obrtajima pocienje da nabija pritisak u usisnoj grani, medjutim ne bi mogla da radi na benzincu iste zapremine jer bi gusila protok na vosokim obrtajima, ali na dosta manjem benzincu bi zapravo mogla da radi (imao sam prilike da vidim). Sad dolazimo da racunice:

1600 ccm (cetvorotakntog motora) ima zapreminu izduvnih gasova ekvivalentnu dvotatknom motoru od 800ccm (jer dvotatkni ima duplo vise ciklusa sagorevanja u jednom okretaju radilice). Takodje je nesto veca zapemina gasova iz benzinaca nego iz dizelasa, ali mislim da se ne razluje drasticno.

znaci: 1600ccm (4t) na 3000rpm = 800ccm (2t) na 3000prm sto je dalje jednako

250ccm (2t) na 9600rpm. Znaci ako bih hteo da postognem radni pritisak turbine (za ovaj model 0,85, bara) trebao bih da navrtim MZ-a na 9600prm. Naravno ja to necu ali ce do 0,5-0,6 bara (koliko mi treba) puniti i na znatno manjim obrtajima.

2. Turbine kod dizelasa su konstruisane tako da na lopaticama pogonskog dela lepe manje cadji koja je prisutna kod dizela (sto je postignuto drugacijom geometrijom lopatica nego kod bencinaca). Ovo je jako bitno kod upotrebe na dvotaktnoj masini jer i kod dvotaktasa imamo dosta naslaga cadji i masnoce.

3. Kako je grana turbina takoreci na cilindu (vrlo mi je kratka usisna grana), na malim obrtajima ce raditi kao obican motor bez nuspojava, jer se semsa nigde nece zadrzavati.

4. Jos davno iz mehanike fluida smo ucili "jendacinu kontinuiteta" znaci koliko gasa udje u rezonantni auspuh toliko ce izaci, ali sa manjim zakasnjenjem usled sabijanja gasa. Znaci necu imati gubitke vec malcice veci "lag".

5. Najveci problem mi je od samog pocetka razvoja ove ideje "osiromasivanje smese" tj lepljenje kapljica smese (koje imaju vecu masu oda molekula vazduha)na zidove turbine usled centifugalne sile. Zbog ovoga trebam izvrsiti eksperimen i videti kako ce se ponasati u voznji...

Eto ja smorih sa objasnjenjem, ali cisto da se vidi da nisam samo tako lupio cu da nabacim turbinu.

Inace postavljao sam link lika koji je turbo ugradjivao u vespu.

• Svrati ponekad, 495 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS

Ja ti predlazem da i dalje "smaras" sa objasnjenjima - pa ces pre nego sto pocnes ugradnju turbine precistiti koncepciju i znati tacno kako da pocnes. Meni je i projekat i diskusija interesantna, verujem da i drugi tako misle. Uostalom, koga ne zanima nema obavezu da cita.

1. Prava racunica uskladjenosti karakteristika motora i turbokompresora je dosta komplikovana. Za nju ti treba dijagram turbine, koji verovatno mozes naci na netu (evo primer IHI-evog):

turbo-chart6.gif

ili bar dijagram podrucja primene kao sto je ovaj ovde dole:

turbo-chart8.gif

pa to usaglasis sa karakteristikom motora - koju nazalost nemas, al se da izracunati priblizno. Tvoja racunica sa protokom preko zapremine motora nije neispravna, ali je suvise prbiblizna. Ako malo pogledas ove gordnje IHI dijagrame, zapasices da je i na njima presudna karakteristika SNAGA motora. Ne znam kakva je ova tvoja, ali od IHI-ja bi ti pasovao eventualno najmanji RHF3. Ima ga na starim Daihatsu Charad turbo dizel motorima.

2. Stepen korisnog dejstva turbokompresora ne pada linearno sa protokom - imas dve transformacije energije - prvu sa izduvnih gasova na mehanicku, a drugu sa mehanicke na kinematsku i potencijalnu energiju usisne smese - pa ce ti dva puta manji protok od optimalnog dati cetir puta manje iskoriscenje, sto na kraju sa prevelikom turbinom lako moze da rezultuje sa nedovoljnim protokom na usisnoj strani. Ima i takvih bezuspesnih pokusaja dosta na netu - ljudi se namuce da ugrade turbinu na motocikl, a onda vide da nema nikakvog efekta.

3. Sto se tice protoka - tu si u pravu - isti je i na pocetku i na kraju auspuha, ali energija koja se predaje turbini nije samo kinematska energija fluida koji se krece vec i TOPLOTNA energija fluida, a na kraju auspuha je fluid znatno manje temperature, tj izgubio je znacajan deo toplotne energije.

4. Dvotaknti motori mnogo osetljiviji na ubacivanje "otpora" u izduvnu granu od cetvorotaktnih. Treba i o tome voditi racuna. Svakako da ima dvotaktasa sa turbinama - uostalom, prve prakticne primene turbina i jesu bile na dvotaktnim motorima, ali mahom na sporohodnim brodskim.

Ne kazem ja da to nece ici niti zelim da te obeshrabrim, ali mnogo je teze napraviti dvotaktasa sa turbinom nego cetvorotaktasa, na to moras biti sprema.

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Tema i mene interesuje,jedino što su dvotakni motori (na izgled jednostavni ) veoma složeni mehanički sklopovi.Akougradiš turbinu šta se dešava sa povratnim gasovima,šta se dešava sa povećanim opterećenjem celog mehaničkog sklopa.Kod dvotaknih dizel motora to je rešeno na drugi način pošto oni rade na drugačijem sistemu od dvotaknih bezinskih motora.

Tema i mene interesuje,jedino što su dvotakni motori (na izgled jednostavni ) veoma složeni mehanički sklopovi.Akougradiš turbinu šta se dešava sa povratnim gasovima,šta se dešava sa povećanim opterećenjem celog mehaničkog sklopa.Kod dvotaknih dizel motora to je rešeno na drugi način pošto oni rade na drugačijem sistemu od dvotaknih bezinskih motora.

Upravo u tome i jeste izazov :)

Ne znam kakva je ova tvoja, ali od IHI-ja bi ti pasovao eventualno najmanji RHF3. Ima ga na starim Daihatsu Charad turbo dizel motorima.

Ona mi je bila prvo u planu ali na zalost nisam bio u mogucnosti da je nedjem, a ovu sam dobio na poklon.

Uz to, ta turbinica sa Daihatsu-a me deluje bas minijaturno kao za kosilicu za travu :zbunjen: ne znab da li bi bila dovoljnog protoka.

vec sam postavljao ali ajde opet:

42ks na 0,6 bara, turbina iza rezonatora dvotaknte masine, kaburator na ulaz turbine...

znaci kao sto bi bio slucaj kod mene. Ne zelim da idem na 42ks ali ako izvucem i desetak konja manje (oko 32) smatrao bih za veliki uspeh...

Opet napominjem da ce sve to malo da saceka.

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

znaci kao sto bi bio slucaj kod mene. Ne zelim da idem na 42ks ali ako izvucem i desetak konja manje (oko 32) smatrao bih za veliki uspeh...

Opet napominjem da ce sve to malo da saceka.

I dalje govorim da lamelarni usis pravo resenje.. 1zvizduk.gif dobija se punooo snage, i nema zezanja sa turbinom...

Jedan lik ubacio na MZ crosa kaze da je motor promenio zvuk, rad(mirnije radi), i da bas ima snage kako u niskim tako i u visokim obrtajima. Skinuo ih je zato sto je vec prepravio kanale. na standar masinu to bi bilo najbolje resenje za vise snage.

Vidis ti kolika je cena benzina??? na sta mislis da vozis to tvoje cudo, i koliko?? 1zvizduk.gif

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

I dalje govorim da lamelarni usis pravo resenje.. dobija se punooo snage, i nema zezanja sa turbinom... :takoje:

da,nema osiromasene smese, cudnih auspuha... 0takoje.gif

I dalje govorim da lamelarni usis pravo resenje.. dobija se punooo snage, i nema zezanja sa turbinom... :takoje:

da,nema osiromasene smese, cudnih auspuha... 0takoje.gif

Ali sa lamelnim usisom imas smanjeni protok na visim obrtajima :zvizduk:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja