Jump to content

Moto Zajednica

Ulje, standardi

Recommended Posts

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: Keeway Speed 150

Evo ovako, verovatno gnjavim i smaram i sad sam mozda i postavio pglu pitanje koje glasi,

U Service Manual-u pise " suzuki performance 4 motor oil or an oil which is rated SF or SG under the API service classification " ,

posto neka jeftinija ulja zadovoljavaju ovaj kriterijum sipacu njih, da li ima veze da li je motor visokoturazni ili nije?

Takodje sam nasao ovo:

** SF & SG TECHNICALLY OBSOLETE FOR CARS, BUT STILL IN COMMON USE FOR MOTORCYCLE OILS -- You can find motorcycle oil which still meets the SF/SG rating (such as offerings from Castrol, Mobil, Royal Purple, Amsoil, Bellray, Motorex, Motul, Repsoil, etc). If your bike calls for that in the owner's manual, there are still a large number of motorcycle-specific motor oils on the market that are SF/SG rated, including every motorcycle oil which meets the full JASO-MA specification. Most current motorcycle engines still call for SF/SG rated motor oils. If you can not find an SF/SG rated oil and that is the rating called for, use an SH or SH+SJ rated oil -- but do not use API SJ, SL or SM!

nasao sam ulje koje zadovoljava API SL to znaci da ono ne moze u moj motor?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

xD

I mene zanima cisto iz radoznalosti kako to ide sa standardima ;)

• Podržavam 1

Covece... Nemaju svi pristup tvom sistemskom disc-u...

Ma znam ja to ali najveca fora je sto su to karakteri * i ?

Cilj postovanja mi je bio taj da ako nemoram da kupujem skupi motul - necu da bacam novac, kupicu neko manje markirano ulje, ali da podrzava standarde koje moj motor trazi.

hvala na info-u +1

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V

Alternative ''skupim'' uljima mogu biti:

1.Elf 10w40 4hp eco (polusint)5E/lit

2.Selenia 15w50 Lynx (polusint) 6E/lit

i još dosta toga, ali mora da se traži. Nije za svaki motor baš neka ušteda sipati ulje koje ''ispunjava'' taj i taj standard, jer ako je auto ulje u pitanju, interval zamene je dosta kraći, pa na kraju ispadne i skuplje, a zaštita možda bude i lošija. Svejedno, tvoj Bandit 600 se vrti dosta više od automobila, ne bi puno uštedeo na taj način. Od ova 2 navedena, Seleniu sam lično proverio u više motocikala, i nikakav problem nemao.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Pa jeste ;) Ja kupio 6L za 3000 din :moto3:

Statoil, Svedsko ulje ;)

nesicu probaj ovo ulje. Isao sam sa njim do mora i nazad i evo vec skoro 1000km posle mora :zdravo:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/50897-statoil-svedsko-ulje-ima-li-neko-iskustva-sa-njim/page__p__875051__hl__statoil__fromsearch__1#entry875051

• Podržavam 1

To nije skupo, u jag mi traze 1.200 din za 1L motula, meni treba 4L, e to je skupo. Menjam na otprilike 5-6 .000 km zavisno od stila voznje

Uh ne odgovara mi ovo ulje po standardu. but fala na preporuci :takoje:

nisam znao zas ovu cenu motula na sajmu videcu da se dokotrljam tamo :takoje:

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

To nije skupo, u jag mi traze 1.200 din za 1L motula, meni treba 4L, e to je skupo. Menjam na otprilike 5-6 .000 km zavisno od stila voznje

Uh ne odgovara mi ovo ulje po standardu. but fala na preporuci :takoje:

nisam znao zas ovu cenu motula na sajmu videcu da se dokotrljam tamo :takoje:

1200 nije skupo za full sintetiku.

Šta god rešio, vidi samo da je original i da zadovoljava barem SG standard. Ako zadovoljava viši standard, to je bolje ulje i bolje za tvoj motor. Neće mu biti ništa ako sipaš bolje ulje.

Čak sa full sintetikom možeš produžiti interval promene ulja na 8 do 10 hiljada kilometara (uz bolju zaštitu koju pruža), pa je pitanje šta je skupo.

Motul je vrhunsko ulje i ne drži džaba cenu (rado bih ga svaki put kupio da ga toliko ne falsifikuju pa se plašim, zato uzimam manje poznate marke).

Ja sipam polusintetiku, ovo je cena za polusintetiku, a u jagodini ima dobavljac direktno od uvoznika kako on kaze, ful sintetika je oko 1850 din, isto kod njega. Uzecu na sajmu za sad pa polako

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja