strasilo 3893 Napisano Decembar 30, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Otvoreni auspuh NE šteti ničemu .... samo je stvar što ljudi misle da su napravili "čudo" ako stave otvorene auspuhe i da im motor ima najmanje 100 konja više... a ustvari ima samo jedan ... :lol: ali štete neće biti nikakve... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6315 Napisano Decembar 30, 2011 Enduraš, 6365 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Meni pricali i ja verujem. Otvoreni auspusi nisu dobri jer nema nikakvog povratnog pritiska, sto je u suprotnosti sa konstrukcijskim resenjima kod modernih agregata. Ukratko gubi se obrtni momenat u nizim i srednjim obrtajima A i uglavnom ljudi kupuju otvorene izduve zbog zvuka Ja imam sasvim drugacije iskustvo. Kad god sam stavio otvoren izduv, motor je isao bolje nego sa fabrickim od niskih obrtaja. Ne samo da ide bolje, nego je mnogo bolji i odziv na gas, pa motor koji sa fabrickim auspuhom nije mogao da se podigne u drugoj na gas, sa otvorenim izduvom skace kao jarac Teoriju ne znam, ali moje prakticno iskustvo je takvo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 814 Napisano Decembar 31, 2011 Drug član, 1410 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan samo dyno testove prizajem, subjektivni osecaj jok A po ovome sto si reko meni deluje da samo lakse dodje do visih obrtaja ili se radi o agregatu od pre sredine 90ih @edit Salim se naravno, ovi motori i sa fabrickim i sa namenskim zatvorenim i sa otvorenim izduvima imaju vise snage nego sto ja znam da iskoristim. Rec je o EXUP sistemu koji je prva yamaha razvila, pre nekih 15-20 godina, koji se otvara pred detonaciju i na osnovu povratnog pritiska uspevaju da izvuku nesto vise obrtnog momenta, ali na racun max pika konjskih snaga. Kasnije su svi proizvodjaci a i yamaha uveli neku svoju verziju te tehnologije to jest mehanicki su pravili povratn pritisak bez ventila. Moje znanje o tome je iskljucivo teorijsko i ono na osnovu sta su mi savetovali ljudi kada sam se raspitivao sta cu dobiti stavljanjem otvorenog izduva na berga. Opet kazem oni meni dali 2-3 grafika sa dyna i ja verujem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1638 Napisano Januar 2, 2012 Drug član, 1710 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan Meni pricali i ja verujem. Otvoreni auspusi nisu dobri jer nema nikakvog povratnog pritiska, sto je u suprotnosti sa konstrukcijskim resenjima kod modernih agregata. Ukratko gubi se obrtni momenat u nizim i srednjim obrtajima A i uglavnom ljudi kupuju otvorene izduve zbog zvuka Ja imam sasvim drugacije iskustvo. Kad god sam stavio otvoren izduv, motor je isao bolje nego sa fabrickim od niskih obrtaja. Ne samo da ide bolje, nego je mnogo bolji i odziv na gas, pa motor koji sa fabrickim auspuhom nije mogao da se podigne u drugoj na gas, sa otvorenim izduvom skace kao jarac Teoriju ne znam, ali moje prakticno iskustvo je takvo. Mozda je fabricki bio delimicno zapusen, mada ja mislim da kod nekih motora ima razlike kada se promeni fabricki auspuh, pripisujem to tome da jednostavno ako hoce da naprave tih i ekoloski dobar auspuh onda i gasovi teze prolaze sto se odrazi delom i na snagu, ne znam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Januar 2, 2012 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan SAMO otovreni auspuh na motoru naviše daje na zvuku .... da bi se dobilo i na performansama, potrebno se poigrati sa "otvorenim" filterom zraka i sa diznama (kod karburatora) ili mapom paljenja (kod injectiona) sve ovo vrijedi za 4T motore ... za 2T je malo drugačije priča, ali o tome nije riječ ovdje .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Januar 2, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kod motora sa vecim uglom otvaranja ventila na nizim obrtajima se umesto bolje ventilacije dobije kontraefekat jer klip posle mrtve tacke gura gasove kroz jos uvek otvorene ventile u suprotnom smeru. Na visim obrtajima gasovi usled inercije nastavljaju kud treba i postize se max snaga u rezimu za koji je motor i konstruisan. Pritisak u izduvu povecava snagu i ekonomicnost un nizem rezimu tako sprecava da deo usisne smese ode na izduv ali na visem limitira protok gasova i snagu a exup je zamisljen kao kompromis, da se uhvate i jare i pare. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
d4do 138 Napisano Februar 22, 2012 taj sam, 175 postova Lokacija: Bosna i Hercegovina Motocikl: Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Kod motora sa vecim uglom otvaranja ventila na nizim obrtajima se umesto bolje ventilacije dobije kontraefekat jer klip posle mrtve tacke gura gasove kroz jos uvek otvorene ventile u suprotnom smeru. Na visim obrtajima gasovi usled inercije nastavljaju kud treba i postize se max snaga u rezimu za koji je motor i konstruisan. Pritisak u izduvu povecava snagu i ekonomicnost un nizem rezimu tako sprecava da deo usisne smese ode na izduv ali na visem limitira protok gasova i snagu a exup je zamisljen kao kompromis, da se uhvate i jare i pare. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...