Jump to content

Moto Zajednica

Africa Twin rd04 by Me

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

Hvala svima :):takoje:

Chain slaider je izasao oko 3600din, 30ak eura.

@goshke

Haha, sta ce na kraju biti, i kada ce biti kraj. To se ne zna :D

Mada postoji vec par listova A4 formata ispisanih sa planom rada, kako i sta.. Dosta stavki sam precrtao, i obelezio ih kao zavrsene...

Potrudicu se na kraju da ispisem sta je sve uradjeno, zamenjeno i modifikovano..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Dobio sam dosta pp-ova. Svi pitaju za alu plocu i secenje :)

Ajde da odgovorim ovde :)

Aluminijum moze da se kupi u plocama 1x2m. Neko hoce da sece neko ne. Ako zatreba saljite pp.

Ojacani aluminijum debljine 4mm 1x0.35m sam platio oko 2500din.

Aluminijum debljine 1.5mm sam vec imao. Ostalo kad sam pravio bocne kofere.

Secenje, zaista ne znam koliko kosta. Meni je jedan drugar izasao u susret! (Hvala mu puno za ovo :)!) Ne bavi se secenjem, vec samo graviranjem.

Ima neka tema na forumu kako je decko pravio stitnik za hladnjak, na nekom suzukiju koliko se secam. Dal SV.. No nije bitno, secam se da je spominjao neku cenu od 30ak evra za to secenje na water jet-u.

Takodje cene graviranja ne znam. Posto je meni ugraviran znak Dakar i byMe.

Ne zaboravite da vam treba neko da vam to nacrta, i sacuva u potrebnom fajlu za odredjenu masinu.

Ja kad god pisem ovde, kukam na moj ispitni rok :) I kako stalno moram da ucim.. :)

Tako i sad.

Radovi malo sporije teku zbog ispitnog roka.. Otprilike imam jos nedelju dana muke na faxu, malo vise.

Posle toga moram da ofarbam jedan motor. Cekaju plastike iza kuce. Treba i da se zaradi nesto... :zvizduk:

Pa prelazim na moj punom parom :)

ps. izvinite na losijim slikama. Ne mogu da nosim fotoaparat samnom u garazu. Da ga ne prljam. Slikam sa telefonom.

Trudim se da ubacim vise slika, da ima sta da se gleda kad vec ne pisem bog zna kako :)

Stavljen i zadnji lancanik

(tom prilikom sam promenio i zadnji disk sa plocicama. Moj je bio u ocajnom stanju, a i plocice su dosle do kraja. Nasao sam originalni disk sa rd07ice da ne kazem nov sa "novim" plocicama! slike nema :) ali se vidi cosak na sledecoj :moto3: )

IMG_e72_2551.jpg

Lanac:

IMG_e72_2689.jpg

Cekam da dodje drugar do mene, da ga spojimo. Nemam alat.

Evo razlike izmedju novog i starog chain slaidera:

IMG_e72_2688.jpg

IMG_e72_2687.jpg

Skinuti karburatori, da ih malo procistim:

IMG_e72_2535.jpg

Mada nisu ni bili prljavi. Samo su imali ovaj tanak sloj "prljavstine". Na zalost nemam mnogo slika tokom procesa rasklapanja karbova.

IMG_e72_2542.jpg

Jedan cutt off ventil je bio u losem stanju, sto je prouzrokovalo povremenim pucanjem iz auspuha. Pod rukom, guma je bila kao zvaka. Lepila se. Ako proveravate svoje i ovi su simptomi, znajte da su za menjanje.

Novu mi je napravio Vidik sa foruma. Brzo i efikasno! Preporuka..

IMG_e72_2546.jpg

IMG_e72_2548.jpg

Kada sam vec skinuo karbove, sledi provera ventila. Kod mene je motor vec nekih 15-20000km, red bi bio da se provere :D

Od 6 ventila, 4 su dostelovana. Jedan izduvni je bio 0.25, a treba 0.2. Na zadnjem cilindru oba za usis su bili 0.10, a treba 0.15.. I jedan ventil za usis na prednjem cilindru je malcice dostelovan.

Evo po koja slicica:

IMG_e72_2539.jpg

IMG_e72_2538.jpg

Posto sam uzeo i novi akumulator pre par meseci, nisam ga formirao. U zastupnistvu Yuase mi traze da to oni urade, pa moram da ga odnesem kod njih da bi mi napisali garanciju za njega.

Kad zavrsim taj deo, i kad sredim polozaj izduva i napravim cev za isti. Palim motor, i ide stelovanje karbova :takoje:

Stavljene i nove svecice:

IMG_e72_2536.jpg

Toliko za sad :)

Kad zavrsim nosace kofera, i jos neke sitnice, idu slike celog repa.

• Podržavam 3

Ajde kolega student, bajker, davaj to, pa da te posetim nekad u toku radova, posto sam cesto u tvom kraju! 1moto3.gif

Danas sam polozio automatsko upravljanje :jee3: , jos ta cuvena termodinamika i da odmorim malo od faxa :)

Pusti na pp broj moba, pa se cujemo. Svrati kad mozes :) Ja sam u Brace Jerkovic..

• Podržavam 1

Polozena i termodinamika, ofarban jos jedan motor tako da sam nastavio ovih dana da radim na svom motoru..

Skoro je stiglo i ovo:

IMG_e72_2828.jpg

IMG_e72_2826.jpg

Evo i pripreme, SolidWorks:

slika.jpg

Corel:

111.jpg

Nosaci kofera su skoro gotovi. Potrebno je jos da obradim varove pa sledece nedelje da to nosim na plastifikaciju. Zajedno sa zadnjim repom. Nakon toga, vise slika..

Pre ovoga sam znao da varim ali nije to to. Sad sam se lepo ispraksovao :) Morao sam i to da naucim. Ima po negde da sam vise nabacao var, ali sredice to bruselica :zvizduk:

Mogao je i otac to sve lepse da mi izvari. Ali pre svega dok ga navatam po garazi, prodje citava vecnost :)

IMG_e72_2833.jpg

IMG_e72_2836.jpg

IMG_e72_2837.jpg

IMG_e72_2838.jpg

• Podržavam 3

Nastelovani karburatori:

IMG_e72_2851.jpg

Evo slike stop svetla u radu,

pozicija:

IMG_e72_2854.jpg

Kocnica (gornja linija svetli punom snagom, dok se na donjoj pojaca intenzitet):

IMG_e72_2855.jpg

Zamenio sam svecice, nastelovao karburatore i ventile, zamenio lanac i lancanike(zadnji lancanik je od rd07 ima 46 zuba, original 47)... Uradio lepo cev izduva..

I provozao juce i danas motor :staa2::staa2::staa2: Ala ovo ide!!!! Svi na stelovanje ventila i karbova!! :)

Da kazem "trkao" sam se sa drugim afrikama i uporedjivao kako moja ide. I od svake sam bio brzi. Svi su pripisivali da mi je to zbog otvorenog izduva...

Ali ovo sad! Nije zdravo... :) Drugi motor...

Dosta sam cuo prica da rd03 i 750ice idu isto, nema tu neke razlike.. Ali ipak nije tako..

Kolega Vita(slika na prvoj strani), koji poseduje rd03. Se dosta puta trkao samnom, i provozao moju afriku vise puta. Sad je ostao bez teksta!

Motor na malo dodavanje gasa cupa ruke! Sad je nekako tecniji.. Ne mogu da vam opisem recima :) Ja sam PREZADOVOLJAN! :)

Druga stvar, zadnji amortizer... Mmmmmmm... Zakovan za zemlju! :D Nekako oseca se da je motor sigurniji!

Trenutno kvari osecaj prednja vila. Em sto mi je jedan stap procureo i nikako da dodje na red da zamenim semeninge, em sto su opruge mekse i to se sad vise oseca. Sledece sto narucujem su opruge za vile.

Od setovanja na amortizeru nista nisam dirao, sve je onako kako su oni postavili. Igracu se kad budem imao vise vremena za to. Motor je tvrd, kao neki sportak. Tako otprilike. Ali kad naidjem na rupu, ocekujem da ce mozak da mi protrese, ali to se ne desava.

• Podržavam 1

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Jesi li siguran da su ti prednje opruge premekane ? Probaj da promenis ulje u viljuskama pre toga i da podesis amortizer pre menjanja opruga.

Jesi li siguran da su ti prednje opruge premekane ? Probaj da promenis ulje u viljuskama pre toga i da podesis amortizer pre menjanja opruga.

Mislim da jesam. Jer pri svakom kocenju, dal slabijem ili jacem, prednji deo motora mi prvo malo propadne..

Ono sto sam citao po netu, ljudi sto su radili prepravku vila, svi su stavili jace opruge.

Vile od ktm-a imaju opruge jacine 4.8N/mm. A ktm ima u ponudi samo do 5.0 <_< . Drugi su stavljali 5.6 N/mm. Jedino ih ima u Americi.. Covek koga sam kontaktirao tamo, mi je preporucio 5.8 - 6.0 ...

Ja sam radio neki sopstveni proracun, i po tome sudeci meni treba nesto izmedju 5.6 - 5.8...

Semeninge sam uzeo, a ulje mi je stiglo od wilbersa. Tako samo trebam da odvojim vreme da ih zamenim. Pa cemo videti.

Da, opruge u vilama sam sam navio do kraja :) I verovao ili ne, ni malo mi nije poboljsao sag :)

Wilbers mi je pomogao oko podesavanja i odabir opruga, imali su oni nesto u ponudi ali sam odustao od toga. Imali su max 5.2..

Vile su sabijene nekih 20mm vise nego sto bi trebalo na samu tezinu motora..

• Podržavam 1

Zamenjen antifriz.. Sipao sam Marly G12. Jeste skuplji, ali se menja na 10god.

Sad su sve tecnosti na motoru zamenjene. :takoje:

IMG_e72_2931.jpg

Takodje sam uradio i servis vila. Zamenio semeninge i sipao ulje. Sad se vile ponasaju daleko bolje. Provozao sam ga jos malo po kraju. Sad penjanje uz ivicnjak se doslovno ne oseti :D Tu u kraju ima jedan put napravljen od nekih supljikavih blokova. Pre kada sam prolazio tuda, ceo motor je podrhtavao.. Sad osecam samo blage vibracije.. :) A motor je jedno 5x tvrdji nego pre.. Ima jos dosta oko vesanja da se igram. Evo koja slika:

IMG_e72_2939.jpg

IMG_e72_2941.jpg

IMG_e72_2942.jpg

IMG_e72_2943.jpg

Felne su balansirane i ofarbane:

IMG_e72_2957.jpg

I prednji branik, samo sto je bacen lak. Kasnije ide i poliranje..

IMG_e72_2965.jpgIMG_e72_2966.jpg

IMG_e72_2967.jpg

IMG_e72_2970.jpg

IMG_e72_2968.jpg

IMG_e72_2969.jpg

• Podržavam 7

Klirens se popeo na oko 290-300 mm :jee2:

Nisam mogao tacno da ga izmerim u garazi. Provericu kad ga isteram :)

Imam centralni stender od rd03. Podizem ga kao neko skuterce :P

Dosta slika ce biti kad zavrsim motor. Mnoge stvari su gotove. Sad je ostalo farbanje i elektronika.

Uradjena i plastifikacija. Oduzilo se jer sam morao da nosim na peskiranje. Zatim covek mi je uradio dupli sloj kako on kaze. Prvo neki protiv rdjanja i onda plastifikacija.. Kaze da je sad kao fabrika..

IMG_e72_2972.jpg

IMG_e72_2971.jpg

Prislonjeno na motor:

IMG_e72_2973.jpg

ps. da se ne bih svima posebno zahvaljivao, od mene plusic :)

• Podržavam 1

Evo ga i ceo motor :)

Rezervoar, i prednje plastike krecem uskoro da farbam, povezem elektroniku i da obrnem koj krug ove godine :)

IMG_7890.jpg

IMG_7873.jpg

IMG_7888.jpg

IMG_7889.jpg

IMG_7882.jpg

IMG_7885.jpg

IMG_7881.jpg

IMG_7874.jpg

IMG_7880.jpg

IMG_7904.jpg

IMG_7910.jpg

IMG_7900.jpg

IMG_7909.jpg

IMG_7876.jpg

IMG_7899.jpg

IMG_7914.jpg

• Podržavam 11

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja