Jump to content

Moto Zajednica

Shoei kacige, pojedini modeli

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Drugarice i drugari,

Potrebna su mi vaša iskustva sa Shoei kacigama i to modeli: XR-1000, Raid 2, XR-1100 i Qwest-om. Znam da su Raid 2 i XR-1000 prethodna generacija kaciga, te da su samim tim XR-1100 i Qwest nove kacige. Naravno, obzirom da su Shoei, onda su i vrhunske. Mišljenja uglavnom znam, pročitao sam možda sve što se može pročitati o ovim modelima kaciga ovog proizvođača, ali mi trebaju vaša iskustva.

Dakle, interesuje me slijedeće:

- koja kaciga,

- na kojim motorima (sa oklopima ili bez oklopa),

- pri kojim brzinama,

- pri kojim uslovima vožnje (sunce, kiša, snijeg, vjetar),

- visoke vs. niske temperature pri vožnji (ponašanje),

- nivo buke u odnosu na motor/e,

- zamjerke (odnosno šta je moglo biti bolje riješeno, tj. urađeno na samoj kacigi, unutrašnjosti, mehanizmima za vizir i luftere),

- nivo vašeg zadovoljstva za uloženi novac,

- i na kraju kako se ponašaju sa protokom vremena, u odnosu na korišćenje (da li se podstava "utabava", odnosno stanjuje, izlizuje)...

Naravno, svjestan sam činjenice da će za stare modele biti više informacija u odnosu na nove, ali će i to da doprinese zaokruživanju slike i konačnoj odluci, jer sam trenutno :ups: i u procesu :stabre: ...

Potkapu nosim uvijek, tako da ću je nositi i u novoj kacigi. Samo je pitanje - kojoj od ovih? Trenutno se u Louis-u može naći par grafika Raid 2-ojke za 250€, dok je za XR-1000 malo veća igranka, ali se i ona može još uloviti za dosta povoljnije u odnosu na XR-1100 i Qwest.

Hvala.

Sretan vam sutrašnji "zvanični" početak sezone. :moto3::takoje:

Pozdrav.

Djole

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Xr 1000

Motori: gpz 500 s, Zefir 550

Brzine: max 200km/h

Uslovi: po svim uslovima, kisha, sneg, sunce shta god mozesh da zamislish :D - ne prokishnjava, ne ledi, ne magli itd... (imala pin lock naravno)

Temperature: od zimskih minusa do letnjeg pakla - ja lichno vishe nego zadovoljna, uvek s podkapom, zimi nisam imala problem, nije mi bilo hladno, leti opet sasvim zadovoljna ventilacijom, plus shto mozesh vizir da ne zatvorish do kraja, tj imash onu neku kvachicu sa strane (jbg ne znam kako se to zove) tako da ti vizir uvek bude malo otvoren...

Nivo buke: vecina ljudi kaze da su buchne..meni iskreno i nije bila neshto buchna...da li zato shto uvek nosim podkapu, a vrlo chesto i mp3 :D , sve u svemu nije mi smetalo i kada sam vozila 60km/h a ni kada sam jurcala 180km/h ... (leti lufteri uvek otvoreni). Moj lichni utisak je da je buka u granicama normale, vuche ka tihom.

Zamerke: sharene su skuplje od jednobojnih !!!

Nivo mog zadovoljstva: PREZADOVOLJNA ! SVIME ! I ono chime sam najzadovoljnija, kada je trebalo spasila mi je zivot...ona je pukla moja glava nije, hvala joj na tome.

Protok vremena: ja sam je imala oko 2 godine, ko shto rekoh uvek s podkapom, materijal se nije ofucao, moze da se vadi-pere, nije se utabao, splasnuo shta god...kopcha trkachka takodje se nije ofucala ili iskidala ili shta god...savrshen sistem kopchanja, najbolji...

Da imam love trenutno ne bih razmishljala, opet bih je kupila (shto ne znachi da necu jednog dana), po meni lichno vrhunska kaciga !

Ako imash josh pitanja...pitaj slobodno!

:)

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

- koja kaciga: Imam XR-1000 3-4 godine

- na kojim motorima: R6, FZ6, FZ1

- pri kojim brzinama: do 240. Ja sam krupan, vetar mi dosta smeta, ali kada rešim da se zaklonim iza vizira, onda nema problema :moto3:

- pri kojim uslovima vožnje: sunce, kiša, vetar

- visoke vs. niske temperature pri vožnji: na nižim temperaturama magli uprkos antifog dodatnom viziru

- nivo buke: sasvim OK, hoće da se čuja vetar u nekim položajima glave, ali čim se pomeriš u neki drugi položaj, to prestaje. U principu voli da se vozi kao na trkama, pognute glave

- zamjerke: osim magljenja kada je hladnije (leti noću), voleo bih da ima više luftera. Mada, to je mana većine kaciga. Takođe bih voleo da ima sunčani vizir poput Scorpiona EXO-1000, ali Shoei verovatno to nikada neće napraviti, jer je ta kaciga praktično namenjena za amatersku vožnju na stazi

- nivo vašeg zadovoljstva za uloženi novac: pojma nemam, sasvim sam zadovoljan, kupio sam je za 300€

- i na kraju kako se ponašaju sa protokom vremena: izgleda kao nova, gotovo da nema tragova korišćenja osim po koju ogrebotinu spolja od kamenja i slično. Prvi put kada sam je stavio na glavu neko me je gađao kamenom (iz dvorišta) :lol:

Mina, Aćime - hvala.

Raid 2 --- 250-300€ - ima još u ponekoj veličini i šari...

XR-1000 --- 300€ - jako teško za naći...

XR-1100 --- 520€

Qwest --- 470€

Trebalo bi provjeriti šta još ima u MotoLand-u, pošto su oni uvoznici.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja sam sa Minom. Jedino se razilazimo oko buke, ali to zavisi dosta od turbulencije, odnosno vjetra, kojeg ja imam u izobilju. Mene nisu ni cepovi mogli spasiti, pa sam kupio onaj dodatak (whisperer kit) koliko je bucna.

Sad je malo bolje.

Sto se Acimove magle tice, to je vjerovatno posledica defektnog pin-locka. Ako je sve namjesteno kako treba, meni ne magli ni na minus 10.

Acime okreni malo one sharafice. Pin-lock mora dobro da dichtuje. ;)

Sve u svemu, XR1000 je mnogo dobra kaciga, ne mrda nikud ni na 250+. Nekima smetaju D-ringovi, ali sa njima se najlakse steluje zategnutost.

poz

Možda bi malo trebalo da obrišem oba vizira kako bi bolje nalegli jedan na drugi, mislim da je to problem.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Nemoj brisati pin-lock. U svakom slucaju ne iznutra (strana prema viziru) . Ja sam se jednom zeznuo i kraj. Taj materijal ni NASA nema u asortimanu, cim ga pogledas, sjebes ga.

• Svrati ponekad, 334 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Što se tiče buke. U poređenju sa Caberg kacigom (mislim da je model 104) XR1000 je prilično tiha. Ali je u poređenju sa Schuberth R1 prilično bučna (R1 je kao da si u gluvoj sobi). Ako na XR1000 staviš Whisper strip biće tiha otprilike kao i Schuberth ali ćeš ostati bez ušiju dok je navučeš i svučeš.

Takođe u poređenju sa Schuberth-om, XR1000 je dosta plići na potiljku pa je zimi malo hladnije.

Inače, postava na XR1000 se ne skida. Skidaju se samo obrazi.

Ja sam se za XR1000 odlučio pre svega što ima jako malu kalotu (školjku) i što s njom ne izgledaš kao atomski mrav (bar ne koliko sa ostalim kacigama :D )

Shoei XR1100 je mnogo lepa kaciga i siguran sam da ništa ne zaostaje za XR1000 ali ima dosta veću kalotu.

Verovatno su povećali kalotu da bi dobili bolju ocenu na onom testu engleskom beše. XR-1000 je imala trojku.

Ne vjerujem da su gabariti kacige povećavani zbog SHARP-a, vjerujem da je kalota povećana radi boljeg rasporeda težine, kao i radi aerodinamike...

Veća kalota omogućava i više stiropora (ili čega već) unutra, što opet povećava nivo zaštite, na to sam mislio. Sasvim je moguće da je uticalo i na ostale performanse, recimo i te o kojima govoriš.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja