Jump to content

Moto Zajednica

BMW GS 1200 Adventure VS YAMAHA SUPER TENERA 1200

Recommended Posts

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

4 litre na 8500? Taj Strom je onda pokvaren. Ipak je to previse da bi se zvalo "potrosnjom".

A 0.8 na 6000 je vec izvodljivo, pogotovo ako se duze ne pusta gas, mada i to nije bas malo.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• SuperStar, 1098 postova
  • Motocikl: MonsteR

Dobro, ja sam mislio da je neki drugi razlog.............svejedno trebali su da vam  izađu u susret..........

Nisam naišao na temu o potrošnji ulja, kao ni kolega cosmic, ni na stranim forumima.............jel proverio kod naših? 

• Zainteresovan, 713 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Da se razumemo: U Teneri je bilo Yamalube ulje, to je jedna brlja najobicnija. Da je bilo nesto kvalitetnije mislim da bi to drugacije izgledalo. Strom kad se gazi on srce i nema tu price. U Stromu je bio Bardahl i motor s njim super radi. U GSu isto Bardahl... Na 10000 kapi nije popio

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5460 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

4 litre na 8500? Taj Strom je onda pokvaren. Ipak je to previse da bi se zvalo "potrosnjom".

Mozda je dvotaktni :)

• Podržavam 5

• Nemam ja kratak fitilj...Nego brzu reakciju na vas a sranja...ol, 382 postova
  • Motocikl: TDM900

Inženjeri iz Nemačke firme Off the Road su otkrili da se usled strožih emisionih zakona, Super Tenera 1200 isporučuje sa ograničenjem obrtaja u nižim brzinama. Leptiri za propuštanje goriva se ne otvaraju 100% i kada mi to hoćemo (tj. komandujemo ručicom gasa), nego kako im programirana elektronika diktira.

U ovoj firmi tvrde da mogu da uklone ovu blokadu i time povećaju snagu motora i do 25%. Time se dobijaju bolje performanse na manjim krivudavim putevima na kojima se često vozi u nižim brzinama. Navode da je dobitak oko 25 Nm i oko 20 KS!

xt1200_flash_remap_umprogrammierung_entd

xt1200_flash_remap_umprogrammierung_entd

Pri tome ABS, kontrola trakcije kao i svi fabrički definisani modovi ostaju nedirnuti. ECU jedinica (kompjuter) se može po želji ponovo vratiti na fabričko podešavanje. Za ovo zadovoljstvo morate da pošaljete ECU u Keln gde se nalazi ova firma i da im uplatite 390 EUR i oni vam garantuju da nećete prepoznati vašu Super Teneru 1200 kad budete ponovo vratlili ECU u motor.

Hmmm, ovo bi moglo da znači veliki preokret u korist Tenere jer +30 Nm i + 23 KS nije šala, još kad bi je olakšali malo!

Da da ali neje nista od ovoga stavio...bas cu da ga pitem i podelim sa vama sta su to zabari smislili.

Ima li jos ko nesto pametno da doda? Izuzetno sam zainteresovan za ovu temu.

Pošto je tema Tenera vs GS, o njoj nemam nikakav stav ko što rekoh ali bez apriori podcenjivanja, znam samo da njen tjubeles točak u prvom izdanju nije valjao ničemu, a vala ni BMW-ov nije ko što je bio.

Ovako nešto ne BMW-u ne postoji, obruč za ST košta oko 500$.

SUPER%20TENERA_zpssqnjunhm.jpg

Da na BMW menjate ceo menjac ...500e+ koliko jos odlican komentar hvala :-)

• Podržavam 2

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: Yamaha XT1200Z

Moj je točak prošao kroz sito i rešeto, riječice i mora, prošao je tisuću stepenica, uzbrdo i nizbrdo, razno razne kaljuže, a na dnevnoj bazi se bori sa dalmatinskim vapnencem. Kad ga operem, a to se vrlo rijetko dešava, kao novi izgleda, osim što je izbuban na par mjesta.

Pokušavam naći fotku čistog kotača, ali ne ide. Moji su uvijek prekriveni ljekovitim blatom dalmatinske zagore, i debelim slojem fine vapnenačke prašine.

Ovo je najbolje fotka...

S10-01389_zps99b49224.jpg

Ispada da stalno nešto branim ST, ali mi se čini da ovakav točak može samo dugotrajno ležanje na pješčanoj plaži odraditi. DID (na Teneri) i Excel su sami vrh felgi. Teško da može bolje od toga.

Moje još ne puštaju zrak, a stalno su na 1.5 bara, pa i niže.

• Podržavam 8

• Ne silazi, 6570 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ima li jos ko nesto pametno da doda? Izuzetno sam zainteresovan za ovu temu.

Pošto je tema Tenera vs GS, o njoj nemam nikakav stav ko što rekoh ali bez apriori podcenjivanja, znam samo da njen tjubeles točak u prvom izdanju nije valjao ničemu, a vala ni BMW-ov nije ko što je bio.

Ovako nešto ne BMW-u ne postoji, obruč za ST košta oko 500$.

SUPER%20TENERA_zpssqnjunhm.jpg

Da na BMW menjate ceo menjac ...500e+ koliko jos odlican komentar hvala :-)

Druga evolucija menjača, M94, na seriji 1100, u periodu od oko godinu ipo dana jeste imala problematičan menjač konstruiktiovno, urađen je po uzoru na trkaći sa jako kratkim vremenom zaključavanja prenosnika i samim tim predviđen takmičarski način šaltanja, brzo i odlučno jer suprotno izaziva previše udaraca i oštećenje vremenom, ali menjač i takav radi i ne ostavlja na putu. Remont je skup i prezahtevan i zato polovan dobar menjač košta. Sa M97 i kod kasnijih modela 1150 i 1200 nema tih problema ili vrlo retko, kod K 1.2 ume da se javi, doduše postoje neke druge anomalije koje jesu skupe za reparaciju ali pravilnim odnosom se mogu izbeći.

Moj je točak prošao kroz sito i rešeto, riječice i mora, prošao je tisuću stepenica, uzbrdo i nizbrdo, razno razne kaljuže, a na dnevnoj bazi se bori sa dalmatinskim vapnencem. Kad ga operem, a to se vrlo rijetko dešava, kao novi izgleda, osim što je izbuban na par mjesta.

Pokušavam naći fotku čistog kotača, ali ne ide. Moji su uvijek prekriveni ljekovitim blatom dalmatinske zagore, i debelim slojem fine vapnenačke prašine.

Ovo je najbolje fotka...

S10-01389_zps99b49224.jpg

Ispada da stalno nešto branim ST, ali mi se čini da ovakav točak može samo dugotrajno ležanje na pješčanoj plaži odraditi. DID (na Teneri) i Excel su sami vrh felgi. Teško da može bolje od toga.

Moje još ne puštaju zrak, a stalno su na 1.5 bara, pa i niže.

BMW-ov takozvani X dvo ukršteni je naj jači točak od svih žičanih moto točkova, (postoji modifikovani, ekstremno jaj), može da se bezbedno vozi i bez 6 žica, prima čeoni ugib od gotovo 20mm bez deformacija i jako veliki udarc je potreban da se skrši, dok Tenerin ne trpi toliko i za razliku od BMW-ovog gotovo da ga nije moguće poraviti kad se deformiše taj središni venac, dok BMW-ov suprotno, retko koji da ne može da se vrati. Sa druge strane medalje, košta drsko skupo, BMW ga ne servisira uopšte i na žalost dosta ih izlazi iz fabrike sa prekomernim odstupanjem.

Po mom saznanju, standardni Exel je dosta mekši od DID-a dok specijalne varijante Exela jesu odlične, no ni jedan žičani točak ne trpi "meke" žice i to je uglavnom razlog krivljenja i pucanja točkova uopšte, BMW-ov je i tu znatno imuniji od ostalih.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Jebiga, prodato ih je na milione, nije sa stotine, tako da se problemi dešavaju ;)

• Podržavam 3

Odlicni su to motocikli ...za razliku naprsnuca felne ovo je nista...

Sve se da  slomiti, ako se ne varam, jedna slika potiče od udarca kardana o tle, možda kamen, paljen, zbog neodržavanja kardana, mada kod 1.2 serije jeste samo vratilo lošnjikavo projektovano. U oba slučaja se prostom zamenom delova motor vraća u originalnu funkcionalnost, nema znači peglanja, sečenja varenja,...uvek bude originalno prav nakon reparacije. Kardan je inače specifičan sklop, ne traži mnogo al ipak ne može baš bez ništa što mnogi vlasnici prenabregnu.

• Podržavam 3

to je dobro sto ima delova dosta za gs...tenera ima samo od rezervnog alata ...kljuc

• Podržavam 1

Ima i imbus jedan ispod sica. Još nisam otkrija za šta služi.

Hahaha niti ces ;-)Imali viska pa eto onako ... :sampion:

1% od 10.000 je 100, a od 1.000 je 10. Statistička zabluda izgleda drastično različita, 10 puta, a u stvari je jednako. Relativno tačan pokazatelj bi bio  procenat popravki u odnosu na broj komada, a relavantan, broj popravki u odnosu na sabranu ukupnu pređenu kilometražu svih komada. Normalno je da uz godišnju kilometražu od po 20.000 km nakon 5 godina i 100.000 km i to pod ekstremnim uslovima bude popravki, a da za isto 5 godina a po 5.000 km godišnje, ukupno 25.000 km solo vožnje, ne bude ni jedan kvar. Tako da sve te suvoparne tabelice ne znače gotovo ništa.

• Podržavam 6

1% od 10.000 je 100, a od 1.000 je 10. Statistička zabluda izgleda drastično različita, 10 puta, a u stvari je jednako. Relativno tačan pokazatelj bi bio  procenat popravki u odnosu na broj komada, a relavantan, broj popravki u odnosu na sabranu ukupnu pređenu kilometražu svih komada. Normalno je da uz godišnju kilometražu od po 20.000 km nakon 5 godina i 100.000 km i to pod ekstremnim uslovima bude popravki, a da za isto 5 godina a po 5.000 km godišnje, ukupno 25.000 km solo vožnje, ne bude ni jedan kvar. Tako da sve te suvoparne tabelice ne znače gotovo ništa.

U pravu si 100%

A gde ima da se nadje za XT1200Z ili ZE nov takve nezniam ni ja kako da ih nazovem...greske kako god

I jos nesto...Tvoj gs 1100 je naJbolji gs ikada napravljen ...procitao sam a i tako kazu statistike i ADV rideri.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja