Jump to content

Moto Zajednica

Dobra zastita kolena od vetra

Recommended Posts

• U prolazu, 12 postova

Znaci zanima me a mislim i veliku vecinu,skuteri do 250ccm vasa zapazanja i iskustva kakva je zastita kolena i sa kojom odecom.i usput pitanje za vozace sa dugogodisnjem voz. stazom da li ima bola u kolenima ili su hladna i sl..

Eto mislim da je pitanje korisno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Vozim veći deo godine, dok god je asfalt siguran, a to je (po mom mišljenju) iznad 4-5C po suvom vremenu. Vožnje su mi kratke, ali ipak volim da se zaštitim od vetra i hladnoće (izem ti zabavu ako upropastim zdravlje). Kolena čuvam tako što ispod pantalona nosim obične kineske sportske steznike za kolena.

Koristio sam kecelju ali sam od nje brzo odustao jer moram svako veče da je skidam i ujutro stavljam na motor, što me neopisivo mrzi. Drugar vozi sa pravim enduro štitnicima za kolena, ali mi deluju nepraktično - gužvaju pantalone i ometaju kretanje vazduha kroz pantalone (pa se nogavice naduvaju). Ovi steznici koje ja koristim, nose se ispod pantalona - direktno na kolenima, nisu neprijatni (barem meni), ne izazivaju znojenje, jeftini su (100-200 dinara kod kineza), lako se spuste na listove kada siđem sa motora, a opet lako podignu na kolena pred samu vožnju - moja preporuka! :takoje:

Inače, nisam merodavan da kažem da li vožnja maxi-skutera izaziva probleme sa kolenima jer takve probleme inače imam od ranije zbog sportskih povreda, ali mislim da mi se problemi nisu pogoršali od kada vozim i po hladnom vremenu.

• Ne silazi, 7407 postova
  • Motocikl: TDM 900

Vetar ne bi trebao toliko da te brine, skoro ga i nema. Skuter cuva zdravlje i to je neosporiva cinjenica. Medjutim, pad sa skutera je ozbiljna stvar i ne treba shvatati to olako kao sto sam licno naisao na veliku vecinu koji ne misle tako. Zbog toga treba obratiti paznju na opremu. Uvek sam navlacio sve sto imam od iste bez obzira na temperaturu, relaciju, da li idem u svaleraciju ili u teretanu...

Moj savet ti je kupis sve, od glave do stopala. Konkretno sto se tice pitanja za kolena, ja sam kupio stitnike nalik onima koje panduri imaju cisto zbog pada. Kada ih postavljam, uvek ih pomalo zakrenem ka spolja.

lS1yy_p1011370.jpg

• Podržavam 1

• skuter-servis, 406 postova
  • Motocikl: dr mr

Kad si vec spomenuo novine, jednom prilikom pre par godina bilo "varljivo leto" krenuli nas par u voznju vrucina, pao mrak smrzli se ko pi.... stao u nekom mestu sve plakate sam poskidao i oblepio oko nogu, smejali su mi se ali me je spaslo samo tako! Inace sad i po vrucini od glave do pete se uvlacim u opremu, za kolena imam neke kineske steznike koji bas greju kolena, mada u planu su mi neki protektori posto sam bio pao i napukla mi je casica... :stabre::(

• U prolazu, 12 postova

Svaki savet i iskustvo ce biti korisno svima

NIsam najbolje postavio temu zanima me po vasem iskustvu koji skut bolje a koji losije stiti kolena od vetra jer kao sto nole rece izem ti zadovoljstvo ako zdravlje ode u...

JA vozim skut 50ccm(kymco agility sport) ali bi ipak nesto do 250ccm

• Zainteresovan, 627 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600E

Po meni kecelja je najbolje rešenje, s jeseni je na skuteru i ne skida se do proleća. Ova moja se vezivala na par tačaka (msm da je OJ, čičak oko kormana,, čičak oko vila i na dva zatežača ispod donje plastike) još je imala i čičak za oko vrata, pa njega postavim oko sedišta. Praktično velika muka da se svuče a korisno jer štiti sedište ako je kiša pa sedneš na suvo. Inače opreme nikad dosta, počevši od jakne sa protektorima, preko vizira, full face kacige, protektora za noge, pojasa, ....

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Skuter nacelno stiti od vetra najvise od svih dvotockasa. Vozim motor vise od 30 godina, nikad nisam imao zdravstvene probleme izazvane voznjom motora, osim prolazne povrede.

Nekada sam praktikovao (izvinte) dukser gace, cak dvoje farmerica jedne preko drugih. Limit je bio 10 C stepeni, ispod 10 sam vozio samo u posebnim situacijama (poseta babi u bolnicu i sl).

Dostupnost opreme kako je rasla, tako sam je i nabavljao. Mnogo pomazu i jeftine sinteticke (plasticne) pantalone, jer osim kolena, slaba tacka muskaraca je i (opet izvinite) zlezda prostata. Pokvari se i na pecanju, a kamoli na motoru.

Kupovinom pravih moto pantalona sa protektorima i jos uloskom na skidanje, podmirena je zastita u sirokom temperaturnom opsegu, do mraza. Ispod nule ne vozim iz razloga iznenadne poledice, ne mora se objasnjavati. Temperaturni opseg koriscenja motora je dakle, prosiren kupovinom skutera i moto pantalona. :aha:

• BJB Maxi Scooter Club, 314 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 2021

Mislim da nema potrebe da se bira skuter na osnovu toga koliku on zastitu od vetra pruza

kolenima jer su u pitanju nijanse.Na svakom maksi skuteru,koliko sam shvatio to ti je i cilj da kupis,su ti kolena zasticena od

direktnog udara vetra ali ce ti vetar uvek duvati sa strane i po gornjem delu butina pa

ti je moja preporuka da koji god skuter da uzmes kupis i "Termoscud" za isti,a da na

kolena stavis neke stitinike koji te stite od pada i povreda kolena.

Ja sam na moj skuter stavio "Termoscud" marke TucanoUrbano i mogi ti reci da sam prezadovoljan iz vise razloga,a neki od njih su:da ne propusta vodu,odlicno stiti od vetra

kolena,gornji deo butina i gornji deo tela jer se kaci oko vrata,cak i kada je temperatura ispod 5 stepeni.

Kad parkiras skuter iz gonjeg dela termoscuda se izvlaci nepromociva prekrivka koju navuces preko celog sedista tako da ga stiti od kise,ptica i sl.

Ukoliko nemas potrebu da ga koristis usled recimo vrucine,jednostavno ga savijes uz samu

prednju oplatu skutera i vezes sa tri kaisa koji su prisiveni na sam termoscud i on ti vise uopste ne smeta za voznju.

Na kraju kroz sam termoscud je sa donje strane ugradjen metalni prsten kroz koji se provuce sajla ili lanac kojim inace zakljucavas skuter tako da ti ga niko ne moze ukrasti

a da ga pre toga ne isece i upropasti prilikom pokusaja kradje.

Sto se tice cene mislim da varira od modela do modela skutera,ja sam za moj platio oko 100evra

ali vredi svaki dinar.

Evo adrese na kojoj mozes pogledati kako izgledaju na raznim modelima skutera,ima cak

i slike Agility-ja sa termoscudom:

http://www.tucanourbano.it/main/termoscud.aspx

Eto toliko od mene,pozdrav svima :zdravo:

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Što se izbora samog skutera tiče, stavka "weather protection" je jedna od bitnih, ali nikako među najvažnijim kriterijumima. WP skutera dosta zavisi od aerodinamike, ali opšte pravilo je da što je veći front skutera (od napred gledano) - to je bolja zaštita.

Ako pogledaš npr. kros mašine, front im je jako "mršav" i jako si izložen. Ali za to npr. X9 (znam, već sam dosadan sa X9-kom :zvizduk: ) iz prednje perspektive izgleda mnogo drugačije:

RTEmagicC_Fresco01.jpg.jpg

Ako nisi previsok, izložene su ti samo šake i laktovi. Takođe, na bolje opremljenim maxi-skuterima imaš sproveden tunel koji preusmerava topao vazduh sa hladnjaka ka tvojim kolenima. Sve ovo je već dovoljno za zimsku vožnju...

• Skuteras, 3696 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Sto se motora tice ja cu ti kazem kakvo je stanje na par modela koje sam ja probao.

Leonardo 250 godiste 2000, kolena prilicno dobro zasticena od vetra, ali problem sa onim delom gde se nalaze cukljevi. Tu duva u pm, i jedino resenje za to su moto cizme. Nikakvi steznici, papirici, grejaci...ne pomazu. To je popravljeno kod ST modela 2002-3 i mladji. Siri je prednji kraj i dodati su neki spojlercici koji teraju vaduh napolje.

Sto se gornjeg dela tela tice sa malim fabrickim vizirom je dotsa zajebano. Preko 90 na sat imas utisak kao da ce da ti odnese glavu. Vetar udara pravo u vrat. Sa povisenim vizirom je resen problem.

Burgman 250 1999god dosta povoljnija situacija za noge nego na leonardu. Verovatno zbog toga sto noge idu vise napred pod masku i nize se sedi pa i dodju pod drugacijim uglom.

Gornji deo tela ima problem cak i sa duzim vizirom. Vetar udara pravo u celo.

Beverly 250 gotovo ista situacija kao i leonardo.

Ako se nosi kecelja, dobra stvar i kod leonarda i kod beverlya je sto topao vaduh sa hladnjaka prolazi kroz neke otvore i dodatno greje ispod kecelje.

Sto se garderobe tice, u letnje vreme preko trenerke ili farmerki nosim neke windstopere iz Louisa (8 evra)i to dosta resava taj osecaj hladnoce u kolenima. Za hladnije vreme tu je sva propisana oprema (moto jakna, pantalone, cizme, rukavice, kaciga, potkapa). BEz toga je jako tesko sacuvati zdravlje cak i na skuteru.

Mene kolena bole bas, ali ne znam od cega. Vozio skejt 15 godina, sportske povrede....

• Svrati ponekad, 106 postova
  • Motocikl: Honda hornet, Fz6,f800gs

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja