Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc: Rdja lanac

Recommended Posts

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Drugar ima problem,izgleda da je poceo da mu rdja pogonski lanac,a vozi Yamahu Fazer 600 2009 god :stabre: nije mi bilo jasno kad mi je rekao....prska ga samo Motul-om....a opet motor je relativno nov....

Jel zna neko sta to moze da bude ?

verovatno ce po mojim laickim procenama morati da menja lanac

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650 s k1

Garant mu stoji motor napolju ili neshto,al opet nek ga odmasti nekim dobrim sredstvom i samo nek tera..

• Zainteresovan, 952 postova

Da ga promeni obavezno kao i lančanike i da sve pošalje meni da ustanovim zašto se to desilo. :) Reci mu da to mora tako i da je problem tek kad počne da ide na cik cak.

• Podržavam 2

Kad zardja izmedju pločica ukruti se i ide na cik-cak, to je poslednja faza nemara ali ni tad nije kasno, skine se, omlati o beton više puta i u konzervu sa uljem da prenoći, ulje najbolje hipoidno razredjeno benzinom da može da prodre unutar gumenih prstenova. Rdja spolja ne smeta, ulje posle par dana sklizne sa čelika kojem je u prirodi da korodira. Tek kad pošteno zardja ulje se drzi na njemu, mislim spolja, unutar pokretnih delova stoji zahvaljujući kapilarnom pritisku. Ako mu je više stalo do izgleda nego do funkcionalnosti neka ga očisti čeličnom četkom i prska sprejem za lance, mislim da se ona smesa bolje lepi za metal.

E da, ako se lanac već podmazuje uljem mnogo je bolje da se koristi ono za menjače i diferencijale, hipoidno SAE 90, gušće je i sadrzi aditive protiv korozije, za bolje lepljenje na metal i za velike pritiske izmedju zubaca.

• Podržavam 1

• Drug član, 1710 postova

Ja bih izbegao obicno ulje za podmazivalje narocito ako je lanac kao i motor jos uvek nov zato sto lepi dosta prasine koja takodje ostecuje lanac, prska to ulje svuda po motoru, felni itd... Mada moze...

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom
Kad zardja izmedju pločica ukruti se i ide na cik-cak, to je poslednja faza nemara

Pravo rečeno!

A sviđa mi se i ono da se prvo omlati od beton, pa tek onda podmazivanje.

• Enduraš, 6385 postova
  • Motocikl: CRF300L

Verovatno je oprao motor, a posle toga nije osusio lanac, vec ga samo podmazao. Meni se upravo to desilo i takodje je poceo da rdja lanac. Sad bar znam za drugi put :)

Inace, nije to nista strasno, bitno je samo da ne zardja u rolnicama, sto je spolja rdjav nije vazno.

Ja bih izbegao obicno ulje za podmazivalje narocito ako je lanac kao i motor jos uvek nov zato sto lepi dosta prasine koja takodje ostecuje lanac, prska to ulje svuda po motoru, felni itd... Mada moze...

Ono jes' ali neko neće da kupi sprej pa se dovija sa onim što nadje po garaži. Negde sam pročitao uputstvo za pranje leviski - za idealne rezultate prati u mlakoj vodi sa blagim deterdžentom, sušiti prevrnute i u hladu. Za osrednje rezultate prati vukući ih kroz bare vezane za auto, sušiti okačene na antenu :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja