Jump to content

Moto Zajednica

Sta ste danas uradili na svom motociklu??

Recommended Posts

• Zainteresovan, 310 postova
  • Motocikl: Gas Gas ES 700

Dug je spisak... Nabavio nešto nove, nešto polovne robe za GG. Jedva navukao ove penaste gripove. Skid plate, RG fuzasteri, RG zadnja kočnica, crash bars, handguards.

Sve u svemu igranka... Skid plate ne paše od crash barova, seci, ukrajaj, jedva. Handguards ne pašu od ovog tornja, budži okreći. 

Sve imam osećaj da je majstorisanje bilo lakše na KTM 790.

DpU7u1T.jpeg

5WlALOY.jpeg

8lDDQcD.jpeg

lqOuJtU.jpeg

• Sviđa mi se 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 616 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Zamenio ulje, davac za neutral, podmazao lanac.
Videh da za prednje svecice mora da se skida hladnjak ulja, odustao :D

Promenio član JoeD
  • Haha 3

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Sym Cruisym 300 Alpha

Заборавио да је данас Св. Василије и одем и оперем мотор а хтео сам и оба аута 😔 🙏

• Svrati ponekad, 412 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Stara istekla poodavno.

Uzgred, je l' su vas cimali nekad za prvu pomoc?13293a4684ac0c4a30868db88bee452a.jpg

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

• Zainteresovan, 616 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI
2 hours ago, Juan said:

Stara istekla poodavno.

Uzgred, je l' su vas cimali nekad za prvu pomoc?13293a4684ac0c4a30868db88bee452a.jpg

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

Mene jednom pre par godina.
mada mislim da nije ni imao nameru da pise kaznu, samo da vidi dal znam da treba da je imam.
Na kraju samo rece: Skuplja kazna od prve pomoci, teraj.

Promenio član JoeD

• Drug član, 1184 postova
  • Motocikl: Lep

Pocelo da vlazi kod povratne na ovoj plasticnoj "sisici", vidim da Yamahe imaju taj problem. Prvo mi je bila frka da se nije zeznula plastika kako sam vracao, medjutim unutra je o-ring, zamenio i evo bas gledam, nema da vlazi vise.

20250514_003408.jpg

20250514_003912.jpg

20250514_004902.jpg

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 4

• Integrisan, 6290 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

@N.F.S.

Pozdrav, da li mi ovi podaci mogu posluziti za podesavanje SAG-a kao L1 podatak kada je motor podignut od zemlje?

Screenshot-2025-05-14-091452.jpg

Ili bar ovaj prvi za prednje vile? Onda dalje mogu da izmerim sam ostalo sa vezicom oko vila.

E sad ako je 130mm pokazatelj kada su vile odignute od zemlje, nisam siguran bas u to al moguce, ovo sam dobio kada sednem na njega sa opremom:
1000016411.jpg

Merio sam tako sto sam seo na njega, oslonio se napred i malko cimnuo (zid mi je desno pa mogu da se pridrzim na sec). 

Ugrubo to bi bilo 130-65=65mm sto je mnogo. Naravno ako je pocetni podatak od 130mm dobar. Pokusacu da ga navrnem na copavu ako moze pa da supruga izmeri da li je to stvarno 130mm.

Promenio član Motorcyclist

• Integrisan, 10354 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Licno, volim da izmerim ali da, mozes taj podatak koristiti ako stapovi stoje u fabrickim pozicijama (u trokutima).

Po ovome sa slike opruge su slabe za tvoju tezinu. Sabijanje, dodavanje prednapona nije resenje, jedino druge opruge.

Suzuki kriminalno meke opruge koristi, u sva tri gsx660f-a sam stavljao tvrdje inace a kada su maksimalno naspanovane u mestu sam imao oko 50mm hoda :D 

Evo nadjoh sliku bez oklopa pa se vidi koliko su sabijeni a samo svoju tezinu nosi, motor je bio maltene nov, nije se istrosio ili zamorio materijal, kada sednem (oko 115kg sa opremom), sabijao se na oko 50mm do semeringa, tako u mestu!

47.jpg

• Sviđa mi se 2

Versys 650 kog vozim npr. obostrano ima opruge koje me sa lakocom nose, jos sam morao da "popustam"...

Imam jos podesavanja preloada, sada je jedna crta od fabrickog.

Ja sam skontao da sam ja lagan, nesto nisam ukopcao. Nemoguce da su premekane opruge a ja 76kg-78kg sa punom opremom. Kontao sam da sag treba biti oko 30-35mm pa ispada treba jos da se sabiju opruge?

Ako ti je sag ovo gde je vezica, nikako nije dobro.

Kada sednes u opremi treba da se sabije max do 40% ukupnog hoda. To nije idealno ali se lepo vozi. (Da ostane 60% hoda na "dole")

• Sviđa mi se 1

12 minutes ago, N.F.S. said:

Ako ti je sag ovo gde je vezica, nikako nije dobro.

Kada sednes u opremi treba da se sabije max do 40% ukupnog hoda. To nije idealno ali se lepo vozi. (Da ostane 60% hoda na "dole")

Koliko sam skontao treba oko 30mm od gore do vezice, ja imam viska. Znaci smanjiti preload?

Mada mi je cudno s obzirom da sam težine za fabricko podesavanje. 

Ili nesto dobro ne merim :/

Promenio član Motorcyclist

Jaaao izvinjavam se iskreno, meni su okrenuti stapovi pa mi je i mozak u tom rezimu!!!  Sve ok kod tebe, opruge adekvatne tezini.

• Sviđa mi se 1

Evo uslikao,

sve obrnuto,  dole vezica (na slici) je maksimalno sabijanje, sag je gore iznad  :D (Kod tebe kontra, sag je dole nisko do semeringa, ukupni hod do trokuta)

555.jpg

• Sviđa mi se 1

23 minutes ago, N.F.S. said:

Jaaao izvinjavam se iskreno, meni su okrenuti stapovi pa mi je i mozak u tom rezimu!!!  Sve ok kod tebe, opruge adekvatne tezini.

:D

E sada mi je lakse. Probacu se igrati kad uhvatim vremena, znaci ako ja dobro merim 65mm je mnogo treba da se sabije jos dole ka 30-35mm. E sad, nadam se da ja to dobro merim i da je 130mm iz manuala dobar podatak (trebao bi). Cisto sumnjam da cu vracanjem za jednu crticu na stapovima spustiti primetno a opet to bi negde trebalo da bude za moju tezinu, cak i ovo sto sada koristim pa mi bas nije jasno odakle 65mm. Ajde da je 5-10mm razlika.

... gledaj da podesis tako da ti oko 60% raspolozivog hoda ostane kada sednes (u opremi) na motor. Nazad funkcionise i kada je sag na pola hoda, nije idealno ali radi i tako (citaj, lepo se vozi).

• Sviđa mi se 1

1 minute ago, N.F.S. said:

... gledaj da podesis tako da ti oko 60% raspolozivog hoda ostane kada sednes (u opremi) na motor. Nazad funkcionise i kada je sag na pola hoda, nije idealno ali radi i tako (citaj, lepo se vozi).

Hvala. Znaci ovo po slici sa vezicom bi trebalo daje otprilike ok?

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 730 postova
  • Motocikl: SV650A

Pritisni viljusku nadole i pusti je polako da se vrati , izmeri, podigni viljusku i pusti je da se spusti polako, izmeri. Uzmi srednju vrednost. "Fork stiction" moze da zeza. Zaboravio koliko je dozvoljena razlika.

• Sviđa mi se 1

13 minutes ago, Petre said:

Pritisni viljusku nadole i pusti je polako da se vrati , izmeri, podigni viljusku i pusti je da se spusti polako, izmeri. Uzmi srednju vrednost. "Fork stiction" moze da zeza. Zaboravio koliko je dozvoljena razlika.

Video sam i to merenje na mcn ali razlika bude par mm. Hocu kad uhvatim vremena.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Sym Cruisym 300 Alpha

Замењено уље и лагана вожњица пар км по селу, задовољан. 

Можда сам требао ово и раније урадити јер ми ово старо нешто много црно и густо 🧐

IMG_0706.jpeg

IMG_0709.jpeg

IMG_0711.jpeg

IMG_0708.jpeg

IMG_0712.jpeg

Promenio član dule2812
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 3212 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Posle susreta sa srnom, morao sam da skrpim plastike. Nije tako strašno izlomljeno. Bočna strana je na jednom mestu iščupala umnutrašnji nosač, pukao je nosač bočne plastike, gornji deo plastike se zato debelo pomerio i pukao je na jednom malom delu ispod fara. Najveću štetu je pretrpeo prednji blatobran. On mora da se menja, ali pošto je deficitaran na tržištu, zakrpio sam ovaj do daljnjeg (verovatno za sledećih deset godina :D :D :D ).

Pošto sam pisao o krpljenju plastike super lepkom i sodom bikarbonom, evo sad slika. 

Ovako se rascvetao blatobran:

WhatsAppImage2025-05-10at21_28.31_d7fb4255.thumb.jpg.b2551e6cbb851b692d5b487d431e52aa.jpg

E, sad... prvo sam ga krpio iznutra vrućom žicom. Prvi put sam koristio tu lemilicu za plastiku iz Lidla. Odlična je. Vredi svaku paru. Ja nisam odličan, više sam neka slaba trojka :D :D :D jer sam bar tri žice uspeo da proteram na drugu stranu. Problem je bio to što je i blatobran (kao i u ostalom sve plastike na Bedeviji) već neko krpio. Umesto da to radi neko ko se bavi plastikom, izgleda kao da je radio šuster i to u mraku. Na ABS plastiku je nanošen poliester, fiberglas, šta li. Negde je počeo da se skida, negde sam se probijao kroz njega. Što to smrdi, majko mila. Onda sam u pukotine i preko njih nanosio sloj lepka, sloj sode. I tako više puta. Poprilično sam zadovoljan kako je ispalo, u smislu da sam krenuo da mlatim onim onim blatobranom, da ga gužvam i savijam... prošlo je bez ikakvih vidljivih oštećenja. Sa strane fali jedno malo parče, ali nije vitalno za čvrstinu.

Evo sad kako to izgleda. Da, nije lepo i baš me briga. Nisam ni ja lep, pa mi ništa ne fali. Ja mrdam, a Bedevija leti :D :D :D 

5a0ea0b7-6cf5-459e-ad9e-8dd730af482f.thumb.jpeg.2807016569d7047ae55e6c18f02db980.jpeg

8f0fca1f-bcca-4cf7-97a3-4ba2e1598109.thumb.jpeg.8b6d7299210b35105a2af604879f53d9.jpeg

2b117449-3d6e-4537-9e1e-3477dd689315.thumb.jpeg.f5b340aa9ef06eae262561ae9ed27c0e.jpeg

a67db9b2-0413-4f97-95a6-099fc33c61fa.thumb.jpeg.c51bdc39f8489af71fd40f20eab6a35f.jpeg

c315d584-9b87-4163-95a3-cbcdca6df311.thumb.jpeg.1b19701526d018be696cc6660c4fa38e.jpeg

Posle svega, imam dva pitanja za sve vas.

1. Gde mogu da nađem te žičice za krpljenje plastika? 

1a817804-5ea9-4820-b61c-834dbcfacee0.thumb.jpeg.773d611cc518b89fee7bcd3636104fc9.jpeg

2. Kako se zove ova spojnica za plastiku, često i za tapacirung, i gde mogu da ih kupim? Ova je za mašinski M5/M6 a ima ih i za holcšraf. Pravio sam ih nekoliko, jedva savijem pleK jer je sitno, kad zavarujem mnogo precizno treba da se radi, superlako se deformiše... I'm too old for this shit. Zato bih da se snabdem sa tim.

9d3b59f4-44d8-488d-90a6-c04b62ebc9a9.thumb.jpeg.619fa0a5ebc854bac52e97b9386f1731.jpeg

9ceae149-6b2a-48e6-b63d-5eec2f33265a.thumb.jpeg.25894f35f61e6bad10a05211587352e2.jpeg

8ea7797d-56a9-411a-996d-5b0ce84b4442.jpeg

Promenio član misa-pei
  • Sviđa mi se 6

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja