Jump to content

Moto Zajednica

Lomljenje SM / Cross u krivini

Recommended Posts

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Danas videh temu ovde o tome kako se spusta koleno na R-ovima u krivini pa me zainteresovalo kako to ide na SM / Cross dosta sam vidjao da pro ulasku krivinu ispravljaju nogu napred samo sto sam par puta probao dok je bilo vremena ali nisam primetio neku veliku promenu (a nisam isao nesto ni brzo)

Kod mene se stvara strah da ne siklizam posto je u mom slucaju Cross varijanta (vislji je dosta) a ja bi da malo oborim po krivini gume su neke univerzalne znaci nisu kramponke.

P.S Na R-u mi nije bio problem da ga oborim koliko toliko nisam ceso kolenom ali sam obarao ali sad sa porastom visine sedista porasto je i nivo opreza i bojazni ;)

• Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Cemu sad -

Iz pristojnosti nisam hteo tamo da prljam temu lepo otvorim drugu temu jer me interesuje kako i kada se to radi na Cross motoru i sad - :zbunjen: mozda je razlog isti ali je tehnika sigurno drugacija.

Bice al do tad treba da se ubije vreme :moto3:

• Podržavam 1

• Svakom po zasluzi, 12441 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Nisi promasio pitanje nego forum, ovde niko pojma nema kako to ide. Poneko barata teorijom, sto je nedovoljno. Pravo pitanje je - Koliko svinjske i ovcije dece treba da pojedem da bih bio bajker? Ili - na koliko predjenih kolometara je optimalno pojesti jare?

Nego lepo na prolece na Venac, pa sacekaj neku enduro grupu, i za jedno popodne ces nauciti sve sto te interesuje.

A na kom to forumu može dečko da nauči, da ne čeka proleće?

• Svrati ponekad, 418 postova
  • Motocikl: Ducati

Noga se izbacuje na SM iz nekoliko razloga: prebacivanje težine napred na kočenju, mogućnost brzog prebacivanja sa jedne na drugu stranu bez pomeranja u sedištu, teško je držati nogu na fuzasteru koji struže po asfaltu, zbog konstrukcije SM-a pošto nema gde da se zakačiš sa drugim kolenom. Uglavno se koristi u sporijim i oštrijim krivinama, a koleno u bržim.

• Podržavam 2

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Nisi promasio pitanje nego forum, ovde niko pojma nema kako to ide. Poneko barata teorijom, sto je nedovoljno. Pravo pitanje je - Koliko svinjske i ovcije dece treba da pojedem da bih bio bajker? Ili - na koliko predjenih kolometara je optimalno pojesti jare?

Nego lepo na prolece na Venac, pa sacekaj neku enduro grupu, i za jedno popodne ces nauciti sve sto te interesuje.

S' obzirom da imaš iskustva, mogao si lepo dečku da objasniš, umesto što pljuckaš po Forumu.

Danas videh temu ovde o tome kako se spusta koleno na R-ovima u krivini pa me zainteresovalo kako to ide na SM / Cross dosta sam vidjao da pro ulasku krivinu ispravljaju nogu napred samo sto sam par puta probao dok je bilo vremena ali nisam primetio neku veliku promenu (a nisam isao nesto ni brzo)

Kod mene se stvara strah da ne siklizam posto je u mom slucaju Cross varijanta (vislji je dosta) a ja bi da malo oborim po krivini gume su neke univerzalne znaci nisu kramponke.

P.S Na R-u mi nije bio problem da ga oborim koliko toliko nisam ceso kolenom ali sam obarao ali sad sa porastom visine sedista porasto je i nivo opreza i bojazni ;)

Šta tačno pitaš; kros(off road), ili SM(asfalt)?

Gde misliš da voziš; na stazi ili van?

Evo ti odgovor za off road:

Ako nemaš ultra-mnogo iskustva, i gledaš da naučiš nešto novo, (ovo će sada da zvuči kontradiktorno) nemoj da slepo kopiraš ono što vidiš da drugi rade. Jer ima ljudi koji rade stvari pogrešno, a ima oni koji rade stvari jako dobro ali su na mnogo visokom nivou i teško da možeš pravilno da iskoporaš njihovu veštinu. Takođe, određene stvari se rade samo u određenim slučajevima (baš to izbacivanje noge na primer), a u pogrešnim slučajevima mogu samo da ti naprave problem (na primer da zabodeš nogom u panj i padneš).

Prvu stvar koju bih ti predložio je da odabereš ravnu zemljanu površinu za vežbanje. Površinu koju poznaješ, i na kojoj nema kamenja, žbunja ili rupa.

Druga stvar koju bih ti predložio da nogu ne izbacuješ prvo vreme uopšte. U stvari, nekoliko mojih prijatelja koji voze fenomenalno dobro nogu nikada ne izbacuju. Postoji razlog za ovo. Uzmi i uvežbaj prvo skretanje bez izbacivanja noge.

OK... Evo ti nekoliko slika sa položajem tela...

Sedeći, pravilno:

1147903571_oMdyE-M.jpg

Obaraš motor; telo ostaje uspravno. Laktovi su povijeni, telo blago napred. Glava okrenuta ka skretanju i gledaš kroz krivinu. Oslonac ti je na nozi suprotnoj od skretanja.

Obrati pažnju na položaj glave i očiju. Glava treba da bude *okrenuta* ka krivini, i oči moraju da gledaju *kroz* krivinu.

Nepravilan položaj glave:

1147903616_N7Vfv-M.jpg

Još gore, oči gledaju na dole:

1147903602_zohjz-M.jpg

Nepravilan položaj ruku i tela:

1147903828_dDfgN-M.jpg

Laktovi su skroz ispravljeni, telo skroz nazad k'o na Harliju. Nepravilno. Pravilno je da telo bude nagnuto napred, i laktovi povijeni.

Takođe nepravilan položaj tela:

1147903842_zwrc3-M.jpg

Ovako se ne skreće na off road-u. Telo je nagnuto zajedno sa motorom – to je za asfalt. Na off road-u telo treba da stoji uspravno.

Još jednom, pravilan položaj skretanja sedeći:

1147833806_6tK4f-M.jpg

Izbacivanje noge... Prvo, to se radi na oštrim krivinama, i samo na stazi. Kada ideš da se voziš po šumama i kamenolomima, imaš dosta kamenja, rupa, panjeva, korena drveća, i svačega na šta možeš da zapneš izbačenom nogom. Zato ako ideš na enduro vožnju van staze, moja preporuka je da nogu ne izbacuješ. Pogotovo u šumi.

Pravilno izbacivanje noge:

1147833139_KYpBh-M.jpg

Noga malo napred, koleno je savijeno, stopalo podignuto i okrenuto ka krivini.

Nepravilno:

1147833285_ZZQA7-M.jpg

Koleno je skroz pravo. Ako zabodeš kamen nogom, ovako ćeš da se povrediš.

Nepravilno:

1147833482_7EDgG-M.jpg

Koleno je savijeno, ali stopalo je okrenuto na dole. Tako ćeš najlakše da zapneš.

Još jednom, pravilno izbačena noga:

1147833139_KYpBh-M.jpg

Sa podignutim stopalom manje su ti šanse da zapneš za nešto. Sa savijenim kolenom imaš dodatnu fleksibilnost ako zapneš ili ako motor dodatno moraš da oboriš. Sa stopalom okrenutim ka krivini (ne paralelno sa motorom) ako zapneš noga ti neće otići ispod motora nego u stranu.

Pravilno skretanje stojeći:

1147834349_Nhae8-M.jpg

Ovde nema izbacivanja noge. Telo stoji uspravno, nagnuto napred, motor je oboren, pogled kroz krivinu, laktovi povijeni i fleksibilni.

Težište je na nozi suprotno od skretanja!

1147834619_JfuRN-M.jpg

Ovo važi i kada sediš i kada stojiš – težište tela ti je na fuzasteru suprotno od krivine.

Nepravilno skretanje stojeći:

1147834354_LFsto-M.jpg

Telo ne treba da bude nagnuto kao motor.

Pravilan položaj stopala na fuzasteru, i stojeći i sedeći:

1147882481_aTEFi-M.jpg

Obrati pažnju gde je fuzaster u odnosu na sopalo.

Nepravilno:

1147882499_6uxGh-M.jpg

Sredina stopala ili peta na fuzasteru – pogrešno. Na ovaj način prsti su ti bliže zemlji, okrenuti na dole, i veće šanse da zapneš za nešto pri skretanju. Takođe, imaš slabiji balans ovako.

Ovo sam slikao sad na brzinu ispred kuće; bolje bi bilo na terenu u pokretu, al' šta da radim. Nadam se da će ti biti od neke pomoći.

• Podržavam 3

Hvala na ovako slikovitom opisu puno ste pomogli sad kad se malo prolepsa vreme idem odma da isprobam ovo.

Sto se tice polozaja tela u krivini tako nesto sam i ja slicno radio ali na asfaltu uvek sam se pomerao kontra od krivine i time sam mogao vise da ga slomim.

Za ovo ostalo nisam znao ali od sad cu praktikovati.

Da li je nesto od ovog primenljivo i na putu ili samo na off-u i kolike su brzine pri nekoj normalnoj voznji posto do sad nisam imao prilike da ga poteram po mestima gde sam se ranije vozio off samo oko kuce.

Obicno kad vozim off vozim po njivama ili traktorskim putevima ponekad odem do sume (Kosutnja sto i nije neka ozbiljna suma) takodje dosta provodim i po asfaltu ali nazalost po bg-u nema krivina po kojima bi mogao da zalezem ko manijak ili da se gubim a da to bude sigurno po mene i okolinu ali to ne znaci da ne volim da pokusam tako nesto kad mi se ukaze odgovarajuca prilika.

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250

Pogledaj ove slike iznad, zahvali se i momentalno ih ZABORAVI - sve sto ti je objasnio je primenljivo na copavoj, a tako se ne stice osecaj i ne postize ni sigurnost ni brzina na off roadu - cak mislim da se taj bmw i ugasi kad ubacis u brzinu a copava je spustena.

Pogotovo ove dve zadnje slike sto objasnjavaju polozaj na nogostupu - off road motor se drzi i vozi kolenima, a kad si na prsticima kolena su ti slaba tacka, a i menjac i zadnja kocnica su ti malo predaleko, a to ( menjac i zad. kocnica ) se mnogo koristi na off roadu.

Teoretisanjem mozes samo da sebi napravis zbrku u glavi i da od starta pravis katastrofalne greske koje posle tesko mozes da ispravis.

Znaci prvo mnogo voznje i snimanje sta rade iskusniji, bez mnogo filozofije, a tek kad postanes siguran u sebe, i steknes dosta iskustva, onda to sve usavrsis i iskristalises sa malo teorije i filozofije :moto3:

• Podržavam 13

Moze objasnjenje kako na koleniam posto bi zaista voleo da prvo imam neku smernicu u glavi pa tek onda da krenem u njivu umesto da sam ubedjen da radim pravu star a ono nista ne valja

Ovo govorim posto imam drugara koji je ubedejn da zna da vozi odlicno off a u stvari ne zna ni pola od toga cime se hvali, ovo pitam zato sto ne bi voleo da budem smesan pred drugima i da pravim budalu od sebe.

I narvno da se sve stice praksom i vezbom ali mora i ova zima nekako da prodje ;)

Zimi za tastaturom nista neces nauciti.

Mozda malo skapiras preko nekih snimaka voznji sa Youtube, ali bez pokretanja teme i prihvatanja svega sto ti kazu kojekakvi Baletani na copavoj.

A na prolece, sator na motor i rezervne majce i gace u ranac, pa vikendom na Jazak, Glinaru, onu stazu ka aerodromu, Frusku Goru, ( sve ti je to blizu ) i prilepi se za zadnji tocak nekog ko to cera, valjano, pa da vidis kako se informacije same slivaju tamo gde trebaju :Mina:

• Podržavam 12

• Cuore Sportivo, 1338 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Pogledaj ove slike iznad, zahvali se i momentalno ih ZABORAVI - sve sto ti je objasnio je primenljivo na copavoj, a tako se ne stice osecaj i ne postize ni sigurnost ni brzina na off roadu - cak mislim da se taj bmw i ugasi kad ubacis u brzinu a copava je spustena.

Pogotovo ove dve zadnje slike sto objasnjavaju polozaj na nogostupu - off road motor se drzi i vozi kolenima, a kad si na prsticima kolena su ti slaba tacka, a i menjac i zadnja kocnica su ti malo predaleko, a to ( menjac i zad. kocnica ) se mnogo koristi na off roadu.

Teoretisanjem mozes samo da sebi napravis zbrku u glavi i da od starta pravis katastrofalne greske koje posle tesko mozes da ispravis.

Znaci prvo mnogo voznje i snimanje sta rade iskusniji, bez mnogo filozofije, a tek kad postanes siguran u sebe, i steknes dosta iskustva, onda to sve usavrsis i iskristalises sa malo teorije i filozofije :moto3:

Druže, najlakše se posrati nečiji trud.

Ja znam da si dobar u offu, ako me pamćenje dobro služi ti si s Fufujem u često ekipi.

Ajde pročitaj prošlogodišnje Banetove postove, kad je služio kao tanker u onoj suludoj trci po meksiku..

• Podržavam 10

Slažem se Johane, TT600, ako misliš da Motoholic nije u pravu nemoj da ga vređaš već snimi i pokaži ovim dečacima kako je po tebi pravilan stav, pravilno obaranje SM-a i krosa...još 2 meseca pa sezona počinje.

Druže, najlakše se posrati nečiji trud.

Ja znam da si dobar u offu, ako me pamćenje dobro služi ti si s Fufujem u često ekipi.

Ajde pročitaj prošlogodišnje Banetove postove, kad je služio kao tanker u onoj suludoj trci po meksiku..

Radica ( a ni mene ) nezanima suluda trka po meksiku, ja se vozikam po pescari, i tako nekim stazicama i oranjima, a za takve terene Radic se sprema da vozi u novoj sezoni, a, uostalom i poznajem RadicaM i svako preveliko teoretisanje ce ga samo zbuniti ( svidja mi se njegova volja da sto pre nauci nesto sto su mnogi dugo ucili ) ali neke stvari neidu preko tastature i # sto pre #

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

TT600,

naravno da ne ide ništa "preko noći" i da za sve treba mnogo vežbe.

Ali, ne valja ti "ton" kojim diskutuješ.

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Bane Motoholic je takav da ne voli da se hvali. Ja sam licno prisustvovao teoretskom delu kursa off road voznje u Kaliforniji pre 2 godine na kome sam bio sa Banetom. A znam sigurno da je na desetak kurseva bio, tako da to sto prica, ja bih ozbiljno citao i pokusao da razumem. Sto se te trke u Meksiku tice, treba se setiti da je tada jos isao sa velikim GS-om od 250 kila. Ko zna nesto o offroad-u, to ce postovati.

Ali, u stvari nije poenta nekome nesto objasniti, nego je poenta biti cinican, biti iznad svih drugih i pljuckati kad ti se ucini zgodno. To je mnogo lak nacin da sebe uzdignes bez konkretnog dokazivanja. Steta je sto ste takvi, jer ni vi niste sve sami naucili, vec ste ucili od drugih.

Slažem se Johane, TT600, ako misliš da Motoholic nije u pravu nemoj da ga vređaš već snimi i pokaži ovim dečacima kako je po tebi pravilan stav, pravilno obaranje SM-a i krosa...još 2 meseca pa sezona počinje.

Pravilan stav i ostalo se moze videti i objasniti na terenu i u voznji. A RadicM i ostali decaci znaju da su uvek dobrodosli i da TT600 ima i volje i strpljenja da se vozi sa njima :takoje:

• Podržavam 1

Odlično, onda budi na proleće organizator jedne male škole kros vožnje po Vršačkom bregu, sigurno da bi bilo dosta interesenata.. Znanje nije ništa ako ga ne podeliš sa drugima ;)

Imaš već 3 interesenta...jes' da Jager i ja nismo mladići ali nisi bogami ni ti :lol:

TT600,

naravno da ne ide ništa "preko noći" i da za sve treba mnogo vežbe.

Ali, ne valja ti "ton" kojim diskutuješ.

A za #ton # mogu samo da kazem da nisam Pedagog, a bas zato i decaci vole da se voze samnom, jer to ih ne podseca ni na skolu ni na kurs, vec na uzivanje u off roadu

A kome se nesvidja # ton# u diskusiji, moze lako onim tockicem na misu da preskoci moje postove - necu da se ljutim

• Podržavam 3

Ja svakako idem na tu stranu (u Banatski Karlovac pa mogu da svratim) cim grane prolece ali do tad treba prekratiti vreme.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

@TT600

Au, brate, ne moraš biti pedagog a vala ni doktor nauka da nam pokažeš bar malo lepog kućnog vaspitanja... Nisam mislio ništa loše, ali onako đonom prema nekome ko se potrudio i slikao, objašnjavao? Ne vidim razlog :neznam:

@TT600

Au, brate, ne moraš biti pedagog a vala ni doktor nauka da nam pokažeš bar malo lepog kućnog vaspitanja... Nisam mislio ništa loše, ali onako đonom prema nekome ko se potrudio i slikao, objašnjavao? Ne vidim razlog :neznam:

Sta tu ima # djonom # - neslazem se sa onim sto je napisao i to sam izneo na najkulturniji nacin

I nevidim razlog da offujete decku temu imate moj PP pa izvolite

• Podržavam 2

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja