Jump to content

Moto Zajednica

Modrica Sint

Recommended Posts

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Nalozio vatru u rostilju i usijao ga bio je crven ko kad se kuje gvozdje :jee: sve je izgoreolo ostao samo pepeo ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Postoje ozbiljne konstrukcione razlike izmedju Tomosa koji su konstruisani pedesetih godina i sadasnjih (makar i Kineskih)agregata.

Tomosi su poreklom Puch iz pedesetih godina, imaju cilindre od livenog celika, projektovani su da gutaju goriva svih oktana ili stepena cistoce, vrte oko 5000 obrtaja, podmiruju ih mineralni dvotaktoli

Savremeniji dvotaktni motori projektovani su pri kraju osamdesetih, bili oni u skuterima, enduro, drumskim ramovima imaju cesto aluminijumske cilindre sa hromnom kosuljicom, nikasil nanosom, koriste bezolovni benzin, vrte 8000 pa i 11000 obrtaja, sto je nacelno vrlo trkacka koncepcija za prvobitni Tomos.

Stari olovni benzin je (cudno ali) maziviji , prljaviji, razvija nize temperature. Bezolovni je suvlji, vise razvija temperature a manje efikasan.

Mineralni dvotaktoli posle Tomosa ne zadovoljavaju svojstva. Kako podmazati bezolovni benzin na 8000 do 11000 obrtaja? :stabre: Pa moja Italijanska motorna testera vrti 11000, ne juri 100 na sat da se hladi, vazdusno je hladjena u potpuno zatvorenom kucistu, klip joj je samo oko karika, plitak i sirok, a radi kao luda? :staa2:

Sinteticki dvotaktoli su razvijeni da unaprede maziva svojstva, to postizu na sirem dijapazonu uslova, ne ostavljaju garez na izduvnom kanalu, ne dime, nisu kancerogeni (ili su bar drasticno manje). Bezolovni benzin pa jos na puno obrtaja ne moze bez sintetike.

Losa strana sintetike je cena, nesme se mesati, vremenski je netabilna (brzo se raspada) kada je u benzinu.

Izbor proizvodjaca je licna stvar, na trzistu ima stvarno svasta. Srecno!

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 109 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Ja sam bez trunke razmišljanja sipao u svog ZZR-a 600 Modričino ulje, MOTOTAKTOL RACING HCX-4 SAE 15W-50. Pre sam koristio MOTUL i iskren da budem niti ja niti, Kawa vidi neku razliku.

Ja nemam dilemu koje ću ulje koristiti u buduće!!!

Mototaktol, je :care: !!!

• Svrati ponekad, 109 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

JEdno je ulje za motor drugo za mesavinu ;)

Naravno da se razlikuju ulja za agregat i mešavinu.

Hoću samo da preko ličnog iskustva ukažem na to da ljudi iz Modriče prave kvalitetna ulja za svakakve namene. Verujem da ćeš biti zadovoljan kvalitetom njihovog ulja.

• Svrati ponekad, 332 postova

imaš total za 800 900 dinara, ja ga sipam od kad sam kupio motor.

na tim uljima za tomose i testere sam video da piše ,,ZA MOTORE SA VAZDUŠNIM HLAĐENJEM", mora da ima neke veze ulje i hlađenje, bem li ga :stabre:

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Sad sam sipao motul 710 full sint 1200din za tih 300din ne bi stedeo i miran sam bar dok ponovo ne dignu na 1500din ko ranije.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja