picoda 242 Napisano Novembar 23, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Pacific Highway 1, more than just a road... "Ivan!" "Ivaaan!" "Ivaaaaaan!" "What?", cuje se s kreveta do mog. "Snoring, thats what!" "Do I?", okrene se i nastavi. Bacim oko na sat. Pet sati je. Ne spava mi se vise. Gledam taj kicasti ventilator na plafonu s propelama punim prasine. Svaka soba im je ista. Ili slicna. Dva velika bracna kreveta, tv, frizider i, eventualno, mini aparat za kavu. Umoran sam od ovih motela. U ovom se nisu bas nesto ubili od ciscenja. Na daljinskom, oko "power" botuna, tri prsta crnila. Takav je i program. Okrenem "weather chanel" ko svako jutro. Simpaticna plavusa izdiktira prognozu za desetak dana. Prognozu koja je vise nego dobra. Bez oblacka. Idilicna cak. Onda slijedi ono najludje. Najava slijedeceg priloga. Preko ekrana velikim slovima pise "It can happen tomorow !". Lagana stanka, slijede slike srusenih kuca, odroni, ljudi koje nose bujice, letece zivotinje, krovovi i auti. Nevjerovatno! Okrenem drugi program kad ono "braking news". I tako vec danima isto sranje. "Ukleti kruzer", "Prokleti odmor", "Pakleno krstarenje" i slicni termini skacu po ekranu. Na vijestima vojska helikopterom dostavlja hranu, vojnici u bazi onako partizanski dodaju jedan drugom pakete. Clanovi familije, psihijatri i razni strucnjaci za "kruising" u studiju. Cudo! Spiker govori o kruzeru koji jos pluta uz napomenu kako je situacija neizvjesna ali se putnici osjecaju dobro. Okrene se jednom clanu familije koji isprica kako im na brodu nije lako jer nemaju toplu vodu. "U nekim trenucima nisu mogli ispirati zahodske skoljke.", kaze dramaticno. Jebote! Prestrasno! Onda ide "live" slika, al onako iz daljeg. Ko da je na brodu kuga pa kamerman nece blize. Tamo ljudi leze na lezaljkama kod bazena. Na stolicima kokteli i slamcice. Nekakav lik u havajskoj kosulji sa sladoledom u ruci mase kameri. Ovi u studiju samo sto ne zaplacu. Ne mogu, brate, vise! Stisnem onaj crni "power" botun. Koji je ustvari crven. Jednom sam citao o nekom kralju ili caru koji je rekao da je strah prijatelj vlasti. Sad znam da je bio u pravu. Idealan alat za manipulaciju masom. Strah. Jeftin u proizvodnji, prilicno skup u prodaji. Ajmo, klikaj pa da nastavimo: Interesantan ducan u San Pedru... San Pedro. Trideset pet tisuca nasih. A vecina s Visa. Iz Komize. Stojim ja tako na ulici ispred nekakvog novog prostora Hrvatske zajednice u Kaliforniji dok je Ivan dosta dalje. Prilazi auto, otvara covjek prozor i kaze: "Nece ti to otvorit do sride" i to onako sa zestokim otockim momentom. "Kako znate odakle sam?", pitam jer nemam nikakvu oznaku na sebi pa mi nije jasno. "Nemos ti meni utec, oma ja vidin ciji si. Aj za menon odvest cu te u nas klub", kaze covjek pa nas odvede do drugih prostorija. Unutra pet, sest ljudi starije dobi gledaju htv na velikom ekranu. Cim smo usli i kazali odakle smo, resetanje: "Sta je s Hajdukom, kako je doma, ima li turisti, sta ima novoga, kako ovaj tvoj ne zna hrvatski i sl?" Odmah sam im objasnio da me pitaju o svemu osim o politici jer o tome nemam pojma. A njih bas zanimalo ko je vise pokrao u zadnje vrijeme. Tako smo cakulali sat vremena uz pelinkovac. Pretresli smo svu spizu Dalmacije i okolice. Onda su poceli nabrajat koliko ko ima slanih srdela, koliko maslinovog ulja, prsuta, paskog sira, posipa. Jebote, vise nase spize ima u San Pedru nego doma. Bilo je ugodno nakon nekog vremena opet progovorit svojim jezikom. Krenuli smo cestom broj jedan iliti Pacific Highway-om za San Francisco. Pomalo, u tri noci. Cesta je to koja skoro cijelim dijelom prati obalu Pacifika i ima kultni status. More than just a road. Prva stanica, Santa Barbara. Na putu do tamo prolazite dijelom obale rezerviranim za bogate i slavne. To je ona kuca iz koje se stepenicama spustite na pjescanu plazu. A more ko led. Takvih kuca na ovom prvom dijelu ceste, na samom jugu LA, ima na tisuce. Mi u Dalmaciji imamo jedan problem. Dobro, znam, imamo mi puno problema al ovo je jedan o kojem cu nesto napisat. Ustvari, povuc paralelu s Amerikom. Cesto kod nas udjete u ducan ili lokal i nitko vam se ne obrati. Pogotovo ujutro. Takvi smo. Grintavi. E, u Americi je to potpuno drugacije. Tamo udjete u bilo koje doba, a mlada dama sva napeta ceka s onim priglupim smjeskom, istreniranim do bola na nekom od satova "team buildinga", te jos glupljim pitanjem na koje i ne ocekuje odgovor: "How are you sir?". I tako po sto puta na dan. Ja bi nesto izmedju, ako moze. Najobicniji "dobar dan". Al da nije preglumljen. Sjecate se Baywatcha. Ovo je ulaz na Venice Beach. Vozimo mi tako cestom broj jedan i sasvim slucajno uletimo na snimanje. Malo smo im sjebali koncepciju. Bilo je ono "Cut!". Izvinili smo se policajcu koji nas je dosao upozoriti da parkiramo desetak minuta dok ovi zavrse scenu. Najprije nam nije bilo jasno jel pravi policajac ili samo dobro glumi. Evo par fotografija, mozda netko skuzi ko su ove djevojcice. Koliko sam ja skuzio "stuntman-a", koji se dosao raspitivati o gs-u, to je nekakav remake Beverly Hillsa. Santa Barbara. Tu spavamo. O Santi Barbari sam znao ono sto su mi davno pokazali Eden i Cruz. Jako mi se svidjelo mjesto. S glavnom ulicom u kolonijalnom stilu prepunom simpaticnih restorana, ducana i galerija. I velika plaza uz cijeli grad. Petica. U sobi do nas spavao je Australac koji je za tri soma dolara kupio ovo sa slike i putuje Amerikom. Prvi mu je motor. Krasan odabir. Cesta od Santa Barbare preko Ben Sura do Carmela je stvarno nesto posebno. Izmjenjuju se klisure, pjescane plaze, planine. Zavoj na zavoju. Pismo Beach. Ulazak na plazu dozvoljen samo uz placanje. Opet smo se svercali. I opet prosli lišo. Spavali smo u Carmelu. Carmel je simpaticno mjesto ciji je stanovnik i bivsi gradonacelnik, Clint Eastwood. U biti, Carmel su dva mjesta. Carmel i Carmel by the sea. Carmel je nekoliko kilometara dublje u unutrasnjosti. Tipican stari Americki gradic. Jako lipo. Carmel by the sea je nesto malo drugacije. Fancy mjesto na plazi. Cisto, uredno. Ima dusu. Lipo je to Prljavi Hary poslozio. Par slika s plaze... Iz Carmela preko Montereya krenuli smo za Santa Cruz. Nase posljednje odrediste prije SF-a. Monterey. Dio grada gdje su bile najvece tvornice za konzerviranje ribe. Sada je to turisticka tocka. S jakim mirisom. O tom je dosta pisao John Steinbeck koji je ovdje zivio. Na drumu.... Santa Cruz. Grad mladih i otkacenih. Surferski raj. Uhvatila me lagana kriza. Dosta mi je Amerike. I Ivanu. Mjesec dana je tu. Nisam covjek za velika putovanja. Moja mjera, dva tjedna. Trinaesti dan kriza. Da me gura nekakav natjecateljski duh kao kod ovih, u zadnje vrijeme popularnih, ultrabrzih putovanja svijetom ili da bas moram, mogao bih. Posto nisam iz te price i ne moram, idem doma. Fale mi moje dvi zviri. Kad zasvrbi guzica, eto mene ponovo. Zemlja po zemlja. Polako. Cetrnaest dana bez oblacka. Bolje pozeljeti ne mozete. Do San Francisca spicili smo na brzinu. Pregled motora. Uf. Oprosteno nam onih par crta od polaganja. I zmigavac potpomognut selotejpom. Fala vam lipa. Ajmo taxi, brze, idemo doma... Da zakljucimo, Amerika. Zemlja priglupih i debelih? Hm. Nije to bas tako. Istina je da se, zbog nekog nerazumljivog zakidanja na opcoj kulturi, ponekad dobije takav dojam ali...Ovo je ogromna zemlja. Tesko se to moze ugurat u nekakav stereotip. Preveliki su za kalupljenje. Ustvari, sta ja radim, ne mogu pisat o Americi. Pardon, SAD-u. U ovom putopisu mogu pisat o jugozapadnom dijelu zemlje. Dojmovi su zbrkani. Kao i zemlja. Dobro i lose. Od odlicnog, priroda. Prekrasna priroda. Ona koja oduzima dah. Sve imaju. Planine i snijeg, pustinje i pijesak. Oceani, rijeke, jezera. Cuda prirode. Grand Canyon, broj jedan. To vrijedi vidjeti za zivota. U neku ruku nije ni cudo sto ih tako malo putuje van zemlje. Ljudi. Jako srdacni. To se primjeti na prvu. Prilaze, pitaju odakle si, gdje ides. Otvoreniji od nas. Puno otvoreniji. Debeli? Cudno, rekao bih ne. Vjerovatno sam ovaj put pogodio krivi dio zemlje. Jedu li kako? Nikako. Nije to hrana. Da se razumijemo, nema te hrane koja se ne moze dobiti ovdje al ono sto valja kosta ko suho zlato. To si prosjecan Amer ne moze priustit. Ni mi. Jako postuju policiju, ogranicenja, dobri su u prometu. Ono sto me najvise smeta je ta njihova beskrajna razmazenost. Imaju sve, a ono sto nemaju dobit ce brzom postom za dvanaest sati. To ih unistava, vjerujte mi. I nas ce brzo. Covjek se lako nauci na bolje. Kad krene obrnuti smjer, ispliva ta razmazenost. Preraste u problem. U krizi su, to spominju stalno. I jesu, samo sto je njihova kriza ono sto smo mi imali u najboljim vremenima. Ako ih je bilo uopce. Puno beskucnika. Onih pravih i onih koji to furaju kao zivotni stil. Da, da, do te mjere to tamo ide. Kao i svugdje u svijetu, mala mjesta su ta koja popravljaju sliku. Dobar osjecaj, bez trke, hladnija piva, vise vremena za covjeka. Jos jedna stvar. Grize ih taj konstantni strah. Paranoja. Mediji vode zestoku borbu oko najstrasnijeg. Proizvode strah. Srdacno i nesebicno pomogne i drzava. Opet stvar spasavaju mala mjesta. Tamo toga nema. Pod trijemom je hladovina. Nakrivis sesir i boli te mamuza. Eto, moja Amerika. Do sljedeceg puta, Zdravi i veseli bili ! 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Novembar 23, 2010 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan E jbg, a ja taman pročitao na motori.hr (sad moram opet). Na kraju, hvala ti za ovoliko dobrog teksta i na super fotkama; hvala na podeljenoj avanturi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ranko 211 Napisano Novembar 24, 2010 "Greasy Thumb", 442 postova Lokacija: Beograd - neka buregdzinica jedem bureG :) Motocikl: F650 ST Furuna Prijavi odgovor kao problematičan lep putopis... super slike... extra, turbo vrh zakljucak! svaka cast! ps. najvise mi se svidja sto si pomenuo onaj deo vezan za nase misljenje kako ameri nigde ne putuju izvan usa... putuju naravno ali ni ne moraju... jebe im se kad imaju sve ! stvarno priroda koja ostavlja bez daha! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 581 Napisano Novembar 24, 2010 Zainteresovan, 454 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4965 Napisano Novembar 24, 2010 Ne silazi, 5589 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Picoda!!! Fenomenalan osvrt...i truncica jedne druge Amerike...tek da nam zagolicas mastu, ako ikada budemo u prilici, da je ne propustimo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 24, 2010 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan extra.... fala za prelepi ugođaj :takoje: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Novembar 24, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Kad vidis da se ljudima svidja lakse je to slozit. Da nije tako davno bi odustao. Tekst napisem u minuti pa me kasnije ubiju ove slike. Zato hvala jos jednom! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mata 19 Napisano Novembar 24, 2010 Svrati ponekad, 169 postova Lokacija: UE Motocikl: BMW f650 furuna, R1200gs LC Prijavi odgovor kao problematičan E pa nadam se da će uskoro biti još koji lep putopis,i da se i ti nama lepo provedeš a i mi malkice da parimo oke.Kada već nismo u mogućnosti ,elte. POzz od zadovoljnog čitaoca :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1295 Napisano Novembar 24, 2010 MZ Rider, 4145 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast! :care: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3406 Napisano Novembar 24, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5566 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan @picoda promjeni linkove u potpisu , ti stari ne rade Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4597 Napisano Novembar 24, 2010 Advanced Member, 2015 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Reci cu samo: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Novembar 25, 2010 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelju, odusevio si me pre svega fotografijama, predelima, odlicnim tekstom.........podsetio si me na moju davnu zelju da i ja prokstarim tom Amerikom..........bice, jednog dana.... Pozdrav tebi i tvom prijatelu Ivanu..............iz ekvatorijalne Afrike. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Novembar 25, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Fala @picoda promjeni linkove u potpisu , ti stari ne rade Slike ne rade. Valjda zato sto se mijenjao forum. Evo stavio sam linkove s motori.hr, ako koga zanima procitat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hammerlo 42 Napisano Novembar 26, 2010 Svrati ponekad, 138 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Yamaha XS360 (1977) , BMW F650GS (2001), KTM LC4 620 (1996) Prijavi odgovor kao problematičan Teško je napisati nešto, što već nije napisano, u čast i slavu ovog putopisa. Hteo bih se ipak zahvaliti na volji i htenju da ovu neverovatnu životnu priču podeliš sa nama, i, kao što na samom početku i sam kažeš, da kroz sopstveni doživljaj obogatiš naše živote........hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miloshenda 566 Napisano Novembar 26, 2010 Svrati ponekad, 371 postova Lokacija: Loznica,Srbija Motocikl: MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Auh...! Definitivno moja tura iz snova na stranicama foruma! Hvala ti za to i BRAVO! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mazak 274 Napisano Novembar 26, 2010 Svrati ponekad, 374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Šta reći osim sjajno i kapa dole Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Roki-Roki 10 Napisano Novembar 28, 2010 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Njemacka Motocikl: BMW K1200R i F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan E Picoda, Picoda ..... ubit te treba. Bolest zvana "Picoda" prosle zime zakacih virus zvani "Fatamorgana" a sad i ovaj novi " Once upon a time...." ...jedva cekam sledeci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Decembar 5, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Fala svima na komentarima! Arkanzas Ajmo bacit jos par slika iz Arkanzasa pa da zapecatimo. Kao sto sam vec pisao, Ivan je tamo proveo neko vrijeme prije nego smo otisli za Kaliforniju. Kao dugogodisnji clan CMA-a, bio je gost njihove dvotjedne konvencije. CMA je, u nekom slobodnom prijevodu, svjetska krscanska moto udruga. Ivan kaze da je iz blize okolice bio i predstavnik Srbije. Mozda se prepozna netko sa foruma. Vise o tome ne bih znao posto nisam bas lud za udrugama, klubovima, strankama, zadrugama niti za bilo kakvom drugom vrstom pripadnosti. Pa se nisam ni interesirao. Ivan bi to mogao detaljnije. Mislim da bi bilo zanimljivo njegovo izlaganje na tu temu. Na maternjem jeziku, naravno. Uglavnom, strasno mi drago sto mi je prijatelj bio tamo jer je napokon nasao sebe u moto svijetu. Covjek koji cijeli zivot vozi enduro, i samo enduro, a diljem svijeta iz nekog, najblaze receno, cudnog razloga kupuje Harley Davidson majice, napokon je pronasao vozilo po svom gustu. Kaze da je prva liga. Ko sam ja da sudim? Prepustam vas slikama. Za vecinu slika, zasluzan je Ivanov prijatelj. Ovaj na kacigi. S pletenicom na bradi. Ostalo je Ivanovo. Malo ovih s dva kola viska... Puno endurasa... Sve je to bilo lijepo i krasno dok se ovaj nije docepao mikrofona. Tako je on poceo o carobnom semeringu prednjih vilica.... ...preko nesalomljivih ultralaganih handguardsa.... ...do guma s cepovima koji se nakon trosenja regeneriraju. 15 sati. Ko Fidel. Evo kako treba izgledat svaki, tipski uredjen, salon Yamahe. Nekoliko cetverocikala ispred... ....jedan choper i tri tisuce komada dugih, kratkih i srednjih cijevi. S pripadajucom municijom. Svega pomalo... Covjek se u sumrak i nocu malo igrao aparatom... Tako vam je to u Arkanzasu, prijatelji moji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3406 Napisano Decembar 5, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5566 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan A i jaram su prenjeli preko bare Ima li sta za zimus planirano? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Decembar 9, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan .......... Ima li sta za zimus planirano? Planirano nista. Mozda uleti nesto spontano, nikad se ne zna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Decembar 9, 2010 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Bilo je pravo uzivanje citati Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jimmy LaLa 228 Napisano Decembar 12, 2010 Svrati ponekad, 407 postova Lokacija: Bos.Brod Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Jako dobar putopis, svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dallape 220 Napisano Decembar 12, 2010 Svrati ponekad, 196 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: HONDA VARADERO XL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Fenomenalno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blue Rider 9 210 Napisano Decembar 13, 2010 Svrati ponekad, 253 postova Lokacija: Novi Sad - Herceg Novi Motocikl: Suzuki Intruder VS 800 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na putopisu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Decembar 14, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Fala svima jos jednom! Evo jos par filmica. Nisu neko cudo al opet steta bacit. Dolina smrti, danju... Dolina smrti, nocu... Na jednom od "djecjih" igralista u Arizoni... Negdje na plazi... Isprana cesta... Turisticka preša...kaze 200 000 PSI-ja I, to je to. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...