Jump to content

Moto Zajednica

A Kategorija

Recommended Posts

• U prolazu, 17 postova

Cao, imam 15 god i planiram da uzmem neki motor od 125ccm sa 16. Naravno, polagacu za psp i A kategoriju, ali nisam potpuno upucen u sve to. Sad sam gledao malo po netu i video sam neki clanak da sa A1 moze do 125ccm i 15ks. E sad mene interesuje koja je to A1 i da li mogu ja sa 16 da vozim jace nesto od 15ks?

Hvala unapred na odgovoru...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ako 16 godina puniš ove godine, onda odmah polaži, a ako puniš sledeće godine, onda ćeš polagati po novom sistemu. Evo izvoda iz novog zakona:

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim vozilima, odnosno

skupovima vozila sledećih kategorija:

1) AM - Mopedi, laki tricikli ili laki četvorocikli,

2) A1 - Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 sm3 i snage

motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od

0,1 kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW,

3) A2 - Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW i čiji odnos snage

motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg,

4) A - Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kW

Vozačku dozvolu može dobiti lice koje je navršilo:

3) 16 godina za kategorije AM i A1,

4) 18 godina za kategoriju A2,

9) 24 godine za kategoriju A, osim za lica koja vozačku dozvolu za kategoriju

A2 poseduju najmanje dve godine

Kompletan Zakon o bezbednosti saobraćaja imaš ovde.

• U prolazu, 17 postova

leeee... kolko mi je krivo sto ne punim ove godine, mada moze da se desi da se ne usvoji ovaj zakon(cemu drzim palceve)... a tolko sam se ponadao rs125... nmvz... nacicu neki drugi... ali hvala u svakom slucaju puno si mi pomogao. :D

• Ducati Power, 813 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :)

Nemas srece. Zakon je vec usvojen, samo auto skole jos uvek nisu krenule sa realizacijom (jer jos uvek nije dogovoreno kako ce sama obuka izgledati).

Informacija koju imam je da svi koji su upisali voznju ili upisu voznju do 1 januara, imace 3 meseca fore da zavrse sa polaganjem, znaci do marta 2011. Posle toga morace da polazu po novom Zakonu, a svi koji upisu voznju posle 1 januara polagace po novom sistemu.

• Drug član, 1888 postova

Brate, nema nista da te brine, RS125 mozes da vozis sa A1, zato se toliko i prodaje u normalnim zemljama bez obzira sto je skup. Po fabrickim specifikacijama ima 11kw sto dodje 15konja(stvarno toliko i ima dok se ne poskidaju blokade, a ako jos pored toga kupis neki Arrow auspuh i 34mm karburator imace preko 30ks a u saobracajnoj ce da jos pise tih 15 a naravno moci ce da se vozi sa A1)

• U prolazu, 17 postova

Brate, nema nista da te brine, RS125 mozes da vozis sa A1, zato se toliko i prodaje u normalnim zemljama bez obzira sto je skup. Po fabrickim specifikacijama ima 11kw sto dodje 15konja(stvarno toliko i ima dok se ne poskidaju blokade, a ako jos pored toga kupis neki Arrow auspuh i 34mm karburator imace preko 30ks a u saobracajnoj ce da jos pise tih 15 a naravno moci ce da se vozi sa A1)

Ma sve je to lepo al ovde pise da je 25,4kW, msm ne kazem da nisi u pravu ali ovamo tako pise... Moracu da pogledam u saobracajnu nekom ko vozi 125-icu kolko je njemu kW... hwala u svakom slucaju

• Drug član, 1888 postova

Jebes to sta tu pise, u skoro svakoj saobracajnoj pise 11KW, na tom sajtu je verovatno stavljena snaga koju ima bez blokade

Evo moja RS125 ima u saobracajnoj 11KW a na tocku 36KS, isto za RS250 pise skoro duplo manja snaga nego sto ima na tocku, eto toliko nema puno filozofiranja, a kad kupujes motor pa valjda gledas i saobracajnu

• U prolazu, 4 postova

mene zanima ja imam A do 125 cm3, polagao sam po starom zakonu prosle god, da li cu ja dobiti sve kategorije i sad polazem za kola pa me interesuje u novoj dozvoli koje cu kategorije dobiti za motor????

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Koliko sam upućen svi koji su položili po starom bez obzira na godine imaju punu A bez ograničenja tako da isto najverovatnije dobijaš i ti bez obzira što imaš 16 ili koliko vec godina.

• Svrati ponekad, 208 postova
  • Motocikl: Honda Dylan 150cc

нећеш добити све А категорије без обзира што си положио по старом јер их ниси уписао по старом -односно могао си до 16 јануара 2011 :zvizduk:

Од тад је на снагу ступио нови правилник о упису категорија тако да ћеш добити само А1 за мотор, а за ауто ћеш добити пробну до 18 година :'(

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: japanac na dugme

нећеш добити све А категорије без обзира што си положио по старом јер их ниси уписао по старом -односно могао си до 16 јануара 2011 :zvizduk:

Од тад је на снагу ступио нови правилник о упису категорија тако да ћеш добити само А1 за мотор, а за ауто ћеш добити пробну до 18 година :'(

Ja sam polozio po starom i dobio sam staru vozacku jos jula prosle godine ,sad decembra punim 18 , jel ce meni da daju celu 1 ili samo a1 kad odem da menjam vozacku

• Svrati ponekad, 208 postova
  • Motocikl: Honda Dylan 150cc

јбм-ли га нисам пандур тако да незнам све око тога, али сва је прилика да ћеш добити ту јбн А1, па кад напуниш 24 издаће ти опет пуну А :staa::stabre:

по мени немој да идеш да мењаш дозволу све до 2014 (крајњи рок за замену старих папирних дозвола) ако ти овако ради посао :moto3:

-наравно ако неуписујеш нове категорије ... :zvizduk:

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

Svi koji su polozili sa 16(do 125) a ovr godine pune 18 dobice: AM(mopedi) A1(do 125 11kw) A2(35kw do 750ccm), kad napunite 20 dobicete celu A(bez ogranicenja).. Uslov za dobijanje A kategorije pre 24 godine je posedovanje A2 kategorije 2godine.. Nadam se da je sbima jasno...

Sa A1 ne moze se voziti Aprilija RS125 iako ima 125ccm. Moze sa A2.

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: japanac na dugme

da li mogu da vozim suzuki gsxr 600 kad napunim 18 godine odnosno kad dobijem a2 kategoriju koliko njemu pisu kw u saobracajnu ?

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

pa koj tako neki sportak ili nejked ima do 750 ccm 35 kw

Nema ni jedan!! Zato i postoji to ogranicenje.. 0namigivanje.gif

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja