Jump to content

Moto Zajednica

Stucanje pri vecem gasu. Pomoc!

Recommended Posts

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Imam problem. Uzeo sam Raptora od prosle nedelje, evo prosao sam do sada 800 i nesto km. E sad, pri manjem gasu ide lepo, znaci 75-80 odrzava sa petinom gasa ali kad dodam jaci ili pun gas pocinje da stuca. Po nekad primi lepo gas, po nekad primi i posle par sekundi pocne da stuca a nekad odmah. Svecice su malo tamnije ali nisu skroz crne. Leva sa sivom elektrodom i kapicom a desna tamnija, elektroda vuce na sivo ali kapica crna. Potrosnja je tu negde oko 2.8L. U odnosu na Princa je nesto zedniji koji je trosio tu oko 2.5L ali sam njega i malo sporije vozio dok mi je na ovom putna brzina veca za 20-ak km.

E sad, danas sam skinuo filter vazduha, da probam kako ce se ponasati sa nesto vise vazduha. Mislim da se malo manje gusi. Isto sam primetio da kada dam jaci gas i kada stavim jedan prst kod usisa u karb iz njega pocinje da prska gorivo i navlazi mi prst. Posle ove voznje i desna kapica je povukla na sivo.

Kontam da je jaca smesa. E sad, kako da se uverim da li je razlog stucanja stvarno prejaka smesa i kako da to otlonim. Da li treba dirati diznu, nivo plovka, stelovanje vazduha. Svaki predlog i pomoc je dobrodosla!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 201 postova

Da li se to dešava i kad je motocikl u neutralu? Kad zavrneš gas odjednom u neutralu da li se guši ili normalno radi? Ili se samo dešava pod opterećenjem?

Jel možeš da fotografišeš svećice? Da li je motor trošio ulja za ovo što si ga vozio?

U meutralu lepo prima gas. Za razliku od Princa ( koji ima na izgled potpuno iste karbove ali drugog proizvodjaca i istu masinu ali sa vazdusnim hladjenjem) lakse pali kad je hladan bez sauha. Motor je relativno nov, uzeo sam ga na nesto ispod 2500 sad je 3300 km (tacna kilometraza). Ulje ne trosi, cak nije ni pocrnelo vec je jos providno. Slikacu sutr svecice.

U neutralu lepo prima gas. Za razliku od Princa ( koji ima na izgled potpuno iste karbove ali drugog proizvodjaca i istu masinu ali sa vazdusnim hladjenjem) lakse pali kad je hladan bez sauha. Motor je relativno nov, uzeo sam ga na nesto ispod 2500 sad je 3300 km (tacna kilometraza). Ulje ne trosi, cak nije ni pocrnelo vec je jos providno, zute boje mada za nedelju dana ga menjam. Slikacu sutra svecice.

• Svrati ponekad, 192 postova

Da li neko moze meni da pomogne.Trosi mi raptor od kada sam ga dobio novog oko 4l/100km.Isao sam na stelovanje ventila i karbova.Svecice su sada boje kafe obe, mozda je desna malo tamnija, ali je to ok.Ne bacam ga u visoke obrtaje i vozim sa trecinom gasa.Karbovi ne prelivaju i to je ok.Da li je imao neko slicnih problema.Jer je raptor navodno mali potrosac.Ne trosi mi ulje uopste.sipam modricu optima jer je jeftino i menjam na dve hiljade.Motor presao 6000 od aprila kada je uzet nov.

Ima dovoljno goriva, nije zapusen dovod.

Nije li Optima mineralno ulje? Ja u motor, pogotovu nov nikad ne bih sipao mineralno ulje. Da ne ofujem mnogo ali ako ti je skupo moto ulje bolje sipati auto ulje ali neko malo bolje, ne bas najgora mineralna od 200 dinara. Ja u Princa sipao Motul, posle toga presao na Belray (4L 2600din - 5% sto izadje oko 600 din po litru, sto i nije puno) a menjao sam na 4000-5000 u zavisnosti od uslova voznje. Kad preracunas nisam u opste skuplje placao jer mi je duzi interval zamene.

Hm, jos neki predlog? Moze neki tutorijal, objasnjenje za stelovanje karba?

na ulju koje sipam pise sae 30w-60.Ja sam karbove stelovao na vidikovcu kod majstor bobana u beogradu.I sada su mi svecice boje kafe.Sraf za mesavinu ti je ispod usisnih lula na str. agregata.Mada sam video neke ludake, ubace lamda sondu za direktno ubrizgavanje u auspuh i meris napon unimerom i ako ti pokazuje 0.45v onda je ok manji napon siromasna masevina i obrnuto.

Uuuuuuuuuuuuu. Nikako to ulje. Pa to nista ne valja za nase motore a jos su i relativno novi. Ja sam pitao kolegu sa foruma m900 koji je expert za ulja i time se bavi, da li da sipam 20w-50 polusintetiku posto mi je ostalo od Princa koji je sa vazdusnim hladjenjem. On mi je preporucio da ipak uzmem nesto redje konkretno 10w-40. Ovo tvoje je mineralno+ velika gradacija+ nov motor tj mali zazori. Mozda je zbog toga malo veca potrosnja.

• Zainteresovan, 763 postova

Ja bih rekao da ti treba ciscenje karba/karbova , podesavanje smese sraficem ispod je za rad u leru i prelazni rezim , verovatno nije ro , vidi sta ces naci u loncetu , moze i voda u loncetu da pravi taj Jedostavan sistem za otpusivanje karba je da skines filter , dignes ga na 3 - 4 hiljade obrtaja i rukom ( ssakom ) zatvoris usis karba , tako stvoris mnoogo veci vakum i ako nije mnogo zapusen  proradi.

• Podržavam 1

E, da. Skidao sam iglice da vidim na kojim su zarezima. Video sam da je donja cetvrtina iglica prljava. Nesto slicno kao kamenac, zute boje, skinuo sam ga noktom. Sta ovo treba da znaci, da se natalozilo svasta u karbu? Sutra imam u planu malo dalju voznjicu, prekosutra cu skinuti loncice.

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Meni je varadero isto tako radeo sve dok nisam promenio filter vazduha .

Ako oces da ga probas bez filtera moras da vratis poklopac filtera ( ako ga imas ili je zajedno sa filterom )

A to vazi i za potrosnju jer onda samo vuce gorivo bez vazduha i gusi se pri visokim .

Znaci skini filter i zatvori kuciste da normalno vuce vazduh kao i kad ima filter i probaj sta se desava . Nikako bez poklopca jec ce opet isto da se desi a mozda jos gore .

Pozdrav !!!

Ajde da se pohvalim. Stucanje prestalo. Kao sto sam i konstovao, motor je imao previse goriva. Skinuo sam filter vazduha. Pri punom gasu je gorivo prskalo iz karburatora prema filteru za vazduh. Na vecim obrtajima je imao toliko goriva da jednostavno na 80-85% broja obrtaja motora motor pocne da se gusi i prestane sa ubrzavanjem, cak i usporava. Trosio je izmedju 2.8 do 3.1L kombinovane i ne bas lagane voznje. Leva svecica bila relativno dobra dok je desna skroz crna. I skidanje filtera nije puno pomoglo ( skoro nista)

Danas podigao osigurace na iglicama plovka. Na onom karbu gde je bila skroz crna svecica stavio sam na prvi zarez ( fabricki je bio na 4 od 5). Na onoj gde je bila malo svetlija svecica stavio sam na drugi zarez. Bukvalno drugi motor. Na nizim obrtajima malo slabije vuce dok od polovine obrtaja ( gde je pre gubio snagu) potpuno poludi. Kao cvaja. Pre isao do 90 i to sa trecinom gasa dok bi sa punim poceo da se gusi. Probao ga malo, navukao 105-110.

Evo slike svecica posle 7-8 km probne voznje.

Nadam se da su ok.

wcvps_img7636k.jpg

E, da. Sad ova svetlija svecica je bila ona tamnija. da li da stavim i drugi karb na prvom zarezu ili ovaj prvi da stavim na drugom?

e druze kako da stavim ja na svom karbu na raptoru te zareze.jer mi trosi preko 3l,svecice su mi boje tamne kafe sto znaci da je jaka mesavina.Sta si radio ti na karbu i gde su ti zarezi.Molim te mi pomozi da to skarabudjim dok je lose vreme jer ne mogu bez njega ni da disem

Ako si primetio sa gornje strane karburatora postoji metalan poklopac koji je prisrafljen sa po 4 srafa, na levom je i prisrafljen sauh a na desnom karbu sajla za gas. Skini srafice, podigni poklopace i pazi da ti ne odleti opruga koja je ispod. Izvadi onaj gumeno metalni deo  ;D i videces u njemu iglicu. Postoji sraf kojim je usrafljena. Odsrafi je, izvadi iglicu i njen osigurac je fabricki na cetvrtom, zarezu. Stavi na drugom zarezu osigurac i sve vrati kako je bilo. Tako ce ti dosta bolje ici na vecim obrtajima a i verovatno dosta manje trositi.

Isto predlazem da ugradis filter goriva. Nekako mi se cini da onaj fabricki ugradjeni nije bas nesto. Probaj i da ispustis gorivo iz loncica na karbu.

• Zainteresovan, 763 postova

Bogda , stelovanjem iglice si otklonio problem prebogate smese , ali ne i uzrok , mozda je neki problem sa plovkom/iglicom plovka . Ako je plovak poceo da prima gorivo , probusio se , ponovice ti se al  drasticno , ne bi bilo lose da preko zime otvoris barem taj karb koji je zezao.

Stavio sam sada osigurac na drugi zarez na oba karba i montirao filter vazduha jer sam ga bio skinuo. Sad je boja svecica svetlo braonkasta. Mislim da je desna svecica i dalje malo tamnija od leve. Probacu na sraficu malo da ga ustelujem.

Mom drugu je imao isti slucaj,naravno isto sa kinezom.Probusila mu se membrana koja podize glavnu iglu.pogledaj to bolje.jel bi mogao da slikas glavne dizne da vidim broj ili dimenzije.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja