Jump to content

Moto Zajednica

ručica i sajla gasa,pomoć

Recommended Posts

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Jedno pitanje! Kako je najbolje podmazati sajle za gas i rucicu(ako uopste ona i treba da se podmaze jer imam utisak da mi nekada malo zakasni sa "vraćanjem" )?Sve obilazim oko motora i odavno to hoću da uradim a sve mi nekako izgleda komplikovano.Predpostavljam da sajle i rucku treba skinuti a možda  se i varam,molim vas pomagajte.

Ako je bilo ovakvih tema na forumu,ja se izvinjavam ali nisam to konkretno mogao da nadjem.Hvala  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ja pravim sve sajle u Boban Sajli.

Oni uspricaju tovatne masti celom duzinom buzira unutra. Rekose mi prvi put kad sam ih pitao sta da radim s mas', da ne pipam nista, dovoljno je mast gusta da ne dozvoljava prasini i prljavstini da udje duboko u buzir i stalno ima nesto da podmazuje sajlu.

Evo, vec godinu dana (ne jednu sezonu, nego 10-ak meseci voznje) sajle od prednje, gasa i kvacila, rade kao i prvog dana (sa nula odrzavanja) !

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Proveri samu ručicu gasa, često gumena navlaka zaglavljuje jer se navuče na tegić ili na prekidač, mada sa te strane mora da ima teflonsku podlošku-distancer. Pomaže podmazivanje silikonskim sprejom, da ti ne bi prljao ruke ili rukavice, ja koristim silikonski kokpit sprej.

• Ne silazi, 6613 postova
  • Motocikl: đački pešački

Postoji specijalna alatka koja se namesti na sajlu, bez skidanja naravno, koja hermetički zaptije sa bužirom i ima gumeni uvodnik i onda se iz spreja naprska tečnost koja zbog pritiska prodre skroz do kraja sajle i nigde naoklolo. Ovde je korišćen Motul univerzalni podmazivač.

post-7233-12879096466969_thumb.jpg

post-7233-12879096468252_thumb.jpg

post-7233-12879096469172_thumb.jpg

post-7233-12879096470319_thumb.jpg

• U prolazu, 24 postova

Hvala na odgovorima.

Ovo moje pitanje je proisteklo iz problema sa ručicom gasa pa sam mislio da bi podmazivanje sajli i ručke to rešilo.Ne dešava mi se  često ali se ponekada desi  da prilikom davanja gasa u leru (ili turiranja motora,sve jedno) do recimo nekih 5 ili 6000 rpm,motor sporije spusti obrtaje na 1000,kao da ta ručka sporije vrati sajlu a pri tom ne osetim pod rukom da "glavi" negde.Dok sa druge strane u istoj priči ako rukom i dajem gas i vraćam ručicu u prvobitni položaj,to se ne dešava.Opet napominjem da je to retko ali me užasno nervira  >:(

Jel da posetim neki servis? :)

Još jednom hvala vam na odgovorima i pozdrav svima.

• U prolazu, 24 postova

Proveri samu ručicu gasa, često gumena navlaka zaglavljuje jer se navuče na tegić ili na prekidač, mada sa te strane mora da ima teflonsku podlošku-distancer. Pomaže podmazivanje silikonskim sprejom, da ti ne bi prljao ruke ili rukavice, ja koristim silikonski kokpit sprej.

Pogledao sam i to,sve stoji kako treba tj. ne naleže gumeni deo nigde i postoji prsten koji si spomemuo.U svakom slučaju ja sam mislio da skinem ručicu i probam da podmažem sprejom.

Zato i pitam,ako nije to komplikovano,kako da je skinem i gde da naprskam sprejom i uopšte da li mislite da bi to pomoglo? Ako je problem .... pravac majstor  :)

POzdrav

• U prolazu, 24 postova

Ne bi bilo lose da proveris da ti sajla nije ostecena,da te ne izda negde u voznji.

A za Boban sajle-sve preporuke.

Ma i ja kad nekako logično razmislim,sve mi ukazuje da bi to mogao biti problem.Ručica inače ima jak "otpor" i lep odziv na davanje gasa kao i na vraćanje u prvobitan položaj a i to što sam pomenuo da kada je rukom vraćaš(tada se obrtaji normalno vraćaju),po meni ukazije na sajlu.

Će posetimo i Bobana ako treba  :),Hvala!

• Integrisan, 9738 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Jest" pitanje starijeg datuma ali tek sada videh.

Gas, tj rucica gasa mora biti pravilno nastelovana...5mm "praznog hoda" je potrebno za normalno vracanje rucice. Sajle podmazuj retkim uljem, a kao alat iskoristi iglu i spric. Par kapi ulja u buzir jednom godisnje je dovoljno da ti sajle odrzi u top stanju.

Takodje obrati paznju i na "vodjenje" sajle od karburatora do rucice, ima li razlike u odzivu gasa kada je guvernal motora skroz levo ili desno?

Pozdrav Nenad.

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Sve što reče N.F.S. stoji i slobodno tako uradi. Nemaš brige oko toga. A ako ustanoviš da je baš ručica ta koja pravi problem, skini je, očisti sve i guvernal i ručicu iznutra i namaži sasvim takim slojem tovotne masti (izbegni LPD mast jer je "lepljiva"). Obična litijumska tovotna mast, tanko.

Pri pranju i po kiši se tu navuče kojekakvo đubre i voda pa oće da riba.

Ide hladno vreme i nemoj se iznenaditi ako je ručica malo tvrđa a mazao si je tovotnom mašću. Samo se mast stegla i "razradiće" se tokom vožnje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja