pajosk8 1 Napisano Septembar 8, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan Vozim Kawasaki Er-5,`96 god.Kod mene je vec 2 godine,zanima me da li bi trebao da menjam lanac u masini?(na koliko se km to radi?)I po cemu da prepoznam dali bi trebao?? Hvala... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 8, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Pa lanac bregaste se po fabrickim normama obicno menja na 50000 Ali stil voznje je stvar koja utice da se to desi ranije ako si ostrili na gasu.......ako vozis OOF road u sumi ( primer ) sigurno je da ces ga menjati mnogo pre te norme.... Naglo dodavanje mu skracuje vek, zadnjak, jer to seckanje ( spricanje gassa ) ga zategne pa otpusti i tako se ubrzano tegli........ Imas vise tipova spanera ( zatezaca lanca), i veci ih automatski radi..... Lanac vremenom pocne da zvecka, i to je znak kada spaner ode do kraja i onda vise ga ne zateze a on nastavi da se tegli...... Naravno pocinje sve vise da se cuje i zveci, pogotovo hlada, i sve sto vise zveci, vise i bicuje po masini i ostecuje vodilje tog lanca, kojih ima vise, napravljeni su od nekog tvrdog fibera ali su naravno podlozni habanju kao i sve drugo na motoru..... Ako i dalje vozis, sve vise ih ostecujes, i onda kada menjas lanac, moras i njih.........i sada tako mozes da vozis dok ti lanac ne preskoci za zub, ili vise i da odvalis ventile......ali to je bas da budes lud i da slusas to udaranje i da ga vozis do smrti....( radio sam i to ) Ako je isteljen jako, veom je opsano paliti ga na gurku..... Recimo ja sam mog menjao na 35k cuo se mogao je jos...uglavnom sve je u masini bilo u odlicnom stanju sto ima veze sa lancem je ostalo odlisno a samo sam lanac zamenio............posle toga imam najmanje novih 30k i nista se ne cuje i siguran sam da se nece jos 20 menjati.....znaci mogu doci do fabrickih 50k E sad ti vidi, koliko imas km. stil voznje..dal se cuje.....najbolje da poslusa neko ko se razume pa ako je isteljen polako narucis ta ti treba i resis to i miran si novih 50k....... Eto...to bi trebalo da bude to...... 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 9, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala ti puno,puno mi znace saveti.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Radozano sam koliko se krecu cene tih lanaca i koliko je tesko zameniti ga ako dodje do toga da mora jeste svaki tip motora drukciji ali ono daj tvoj primer. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 9, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Znas kako za enduru ti je lanac oko 50...60E....... bitno je da kupis pravi originalni i da recimo ti prvi otvoris kesu na kojoj pise Yamaha imas dva nacina da ga promenis, odvoris desnu sranu motocikla gde ti je kvacilo i to sve poskidas do radilice otvrilike odmah iza lezaja se nalazi zubcanik koji stoji na radilici i na njemu je lanac..... Paralelno si otvorio i ventil deklu gde si otkacio spaner i onda skines zupcanik sa bregaste i svuces lanac dole...... Kad stavis novi naravno moras tacno da ga uzubis jer tu nema greske, niti je sme biti....... Ima jos jedna brza fora, mozes da skines samo ventil deklu, i ako imas radapciger za lanac, ti raskacis, stari, i novi, onda zakaces novi za stari i okreces masinu i provuces nov lanac preko starog i onda novi stegnes i gotov posao........to je brzo, ali bolje je videti u kakvom su stanju svari koje su pakodje bitne..........a i da bi skinuo ventili deklu kao na recimo XL...XL Hondi moras da skines masinu sa rama da bi skinuo ventil deklu...... Jbg. svuda je manje vise drugacije ali je zadatak isti...... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan Dobra fora za "uvlacenje novog lanca" Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan Gde mogu ja da ga narucim za Er-5?? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Joj otkud znam, mozes preko Bere na forumu on donosi sve OK. imao sam krah sa fonom......moram pretraziti PP. ili neka neki forumas da...ima nas...... Dobra fora za "uvlacenje novog lanca" Da bas dobra brzo se uradi....... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan Ok,hvala "Vam" Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan nema na cemu mladi gospodine hahahhaah zadovoljstvo mi je bilo pojasniti mladjim narastajima, stvari koje je lepo i korisno znati.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan :) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5358 Napisano Septembar 10, 2010 Integrisan, 13048 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan nema na cemu mladi gospodine hahahhaah zadovoljstvo mi je bilo pojasniti mladjim narastajima, stvari koje je lepo i korisno znati.... Ima nas i starijih koji učimo! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan nema na cemu mladi gospodine hahahhaah zadovoljstvo mi je bilo pojasniti mladjim narastajima, stvari koje je lepo i korisno znati.... Ima nas i starijih koji učimo! Ako i treba, nije zboreg znati takve stvari...a covek se uci dok je ziv...... Evo recimo na ovoj fotki se vidi o cemu pricam......sad tu jos kvacilo treba skinuti a lanac se vudi a i vodici lanca.... Ovde se zatvara..... zadnja stvar stelovanje ventila.... pa vracanje na ram... Ako si sve dobro uradio mozes stici daleko a i duboko.....( ovde fino radi u leru ) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6572 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Izvini, Dzigi, sto skidas kvacilo? Zar nije izvodljivo da samo vezes novi lanac na novi /naravno otvorena oba/ i da samo provuces? Zar toliko nema lufta? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Pa to ako je rec o nekom pristojnom motociklu onda zakacis jedan za drugi....ali ovo je XR koji je preorao dosta njiva i valjalo je baciti oko na druge stvari.......jer ako tako radim ne vidim u kakvom stavnju su vodici spanara koji su jako bitni...... A moras skinuti kavacila jer je sve to izgleda kao da mozes ali NE.....krut je lanac i ne mozes bas tako ga ga zbacis......a skinuti kvacilo na ovom nivou je 4 srafa od 6mm i jedan veliki od korpe......5 minuta A tako kada uradis, video si sta ti valja, da li je nesto okrzano ili nije......ako sve dobro uradis onda nemas tajni u masinu i mozes opet da ores..... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6572 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Da, predostroznost pre svega ;D. To si u pravu, dok mu ne vidim sva "crevca" nisam miran. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Bas tako, ovo sa raskacinjanjem lanca je instant resenje.......ovako je to veci posao ali znas sta vozis jer si video sopstvenim ocima..... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draza84 336 Napisano Septembar 10, 2010 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj lik je sve objasnio: http://www.youtube.com/watch?v=nQMFq5jGTWw http://www.youtube.com/watch?v=M2YPgV3l_As&feature=channel Za pretragu kucas: "motorcycle cam chain replacement" Kasnije (u drugom klipu) objasnjava i "sneaky redneck method" to je ono sto je Dzigorius spominjao sa nastavljanjem jednog lanca na drugi. I obavezno skini user manual za svoj motor, jer se neki stvari sigurno razlikuju. Ja kada sam prvi put cuo da mi lanac lupka na leru, hteo sam da pucam sebi u koleno, jer je presao samo 15000 km i vec sam pomislio da ga prvi vlasnik nije spustao sa zadnjeg tocka. A ispalo je u stvari da 125cc verzija za razliku od 250cc nema automatski spaner, vec moras sam pomocu dva srafa da spanujes lanac. Minut posla na svakih 5000 km, al ako ne procitas u manualu, nece ti se samo kasti. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 10, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Ova duya metoda podrazumeva da otvoris pola motora a to vec ne bi mogao neki laik koji to nikad nije radio pre Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan hvala vam svima za odgovore i snimke,puno mi znace Pozdrav Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Na Er5 ti neće ići bez razdvajanja lanca ili otvaranja mašine pošto je lanac od bregaste po sred sredine mašine. Lanac košta oko 80-100Eura (toliko sam ja platio za GPZ) i pošto nisam imao alat da ga prekinem, morao sam da skidam radilicu, a pošto nisam mogao sam da odvrnem šarafe na klipnjačama( hvalilo mi ruka) onda sam skinuo i klipove. Na kraju je sve izgledalo ovako Ako ti se čini kao jebačina to je zato što i jeste, posebno ako radiš sam kao ja, a najteži zahvat ti je da ga pravilno uzupčiš, pošto je lanac teško nabacit kad je nov i zategnut, a još teže ga je skinut ako pogrješiš, a to će ti se najvjerovatnije i desit, nekoliko puta. Onaj novi ER6 je puno bolje rješen za ovaj zahvat, kod njega je lanac sa strane pa može da se skine onako kako je Dzigorious objasnio za XLa @RadicM I ja sam laik pa sam to odradio SAM bez nekih problema i nikad pre to nisam radio. Najslađe mi je bilo uđe neki profi mehaničar u radionicu, zagleda motor koji je svuda po stolu, pa onda pita "od čega je motor" ja mu kažem od Kawe, pa "jel ga ti sam sastavljaš" ja potvrdim, pa "jesi li ti majstor od toga" kažem mu "ne". Onda se već zablene, pa pita "pa jesi završio školu za to" opet odričan odgovor, pa "jesi li to radio ranije" opet odgovaram "ne". Pa kako ćeš ovo, ono, dža bu, ja reko "imam manual, polako fino, nemam šta zajebat, nemogu ga gore sklopit nego neki mehaničar" (što je i istina pošto mu je prethodni "doktor" jebo kevu). Uglavnom su odlazili ili mnogo manje umišljeni o svojoj profesiji ili sa mišlju da ja to nikada neću sastaviti 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajosk8 1 Napisano Septembar 10, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Kawasaki Er-5 Prijavi odgovor kao problematičan To ja ne znam sam,ja cu to kod nekog majstora... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan arnyman kazes da si izvadio i klipove kad si to radio....jesi stavio nove karike ili si te vratio????? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Septembar 10, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan I nove karike normalno, stare su svejedno bile za mjenjanje. Mislio sam i nove klipove da stavim, pošto je "doktor" koji ga je sastavljao pre mene stavio polovne klipove i karike, ali su bili u toleranciji i ja nisam imao još 120E za njih tako da su ostali. Normalno i dihtung ispod glave i ispod cilindra isto novi... A ajd mi malo pojasni to sa razdvajanjem, jel lanac poslje bude ko fabrički kad se sastavi? Mada ako ovaj motor opet dočeka mjenjanje lanca, planirao sam da ga opet skroz otvorim, pa pored ostalog ubacim još i nove ležajeve i klipnjače........ali to je tamo negdje 50.000km kasnije.........nadam se Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Septembar 11, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Ne pitao sam te za karike zato sto kada izvadis klip iz cilindra ti si automatski izgubio kompresiju.......i mogu one da budu u toleranciju ali duvace vetar kroz njih jer su se okrenule....zato kada skines i dobre karike tog trena prestaju da budu.......i moras staviti nove.... A ovo za lanac je lako......dodjes do lanca kada skines V. deklu uzmes radapciger, raskacis taj stari u masini, i novi i zakacis ga za stari i provuces...kada otkacis stari zaniujes ga i tako si spojio novi lanac...... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...