Jump to content

Moto Zajednica

Udes, auto protiv motora. Simulacija.

Recommended Posts

• Integrisan, 7739 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mozete pogledati dole:

Sta hocu reci? Pre svega bih stavio akcenat na moje kolege  skuterase, s' obzirom da je nasa kategorija omalozovana i olako shvacena.

Vecina nosi slem i jet kacigu. Ako pogledate snimak, videcete da je posle tocka prvo glava licem udarila u karoseriju. Zlo u ovome sto je lice kod jet-a i slemceta otvoreno te su povrede lica gotovo zasigurne. Sta ce mi fullface kaciga kada vozim skuter? Ovaj udes je pri brzini od 49km/h koju svaki skuter hvata, a ajde da kazemo da vecina moze da nagura i do 90km/h u serijskoj varijanti sto je stvarno ozbiljna brzina. Realno, sanse da se ovako nesto desi su velike jer nema dana da vam neko bar jednom ne izleti ako aktivno vozite.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 399 postova

da, al uzmi u obrzir da je ovo lutka koja nema nikakve reakcije!

ja sam se ovako zakucao u bus, samo sto sam pod malim uglom na levo...i nije mi nista (nisam nosio kacigu...to ti je ono,vozis cupi kuci 2 km pa das njoj )

normalno je da pocnes da kocis i probas da izbegnes, idealno bi bilo kad bi mogo da skocis sa motora, al je to mala verovatnoca!jer kad u momentu shvatis da si najebao, hiljadu ti stvari prodje kroz glavu...prvo sebi kazes: "jebote, ne seri da cu da poginem"

onda posle par momenata pocinjes da cujes i onda kad otvoris oci i vidis da nisi zaginuo, prvo vidis dal se pomeras, onda vidis sta ti se sjebalo i u sebi kazes: "ne seeeeeeeri" e, onda dolazi momenat kad vidis sjeban motor i onda krece ono pravo!

tad te boli sve!

• Zainteresovan, 503 postova

E aj mojne da slušamo sada priče "ja sam vozio bez kacige pa sam preživeo" ili "da sam bio vezan udario bih glavom u volan, ovako sam udario u suncobran" -by moj dobar drugar.

Lutka kao lutka pokazuje pravo stanje stvari, šta se dešava u tih par milisekundi pred sudar.  Impulsu od oka do mozga - mozga do mišića treba mnogo više vremena nego što traje sam sudar ili ono što prethodi sudaru. Velika većina nas, su krepani kučki što se tiče refleksa - umor, po čaše piva, prepun stomak, konstitucija, da li si sportista ili nisi...

Npr ovakvu situaciju bez polomljenih koski, bez ikakvih povreda, može da preživi neko ko je kao klinac trenirao istočnjačke borilačke veštine i učio padove. Koliko je nas koji to znamo??

Full face kaciga - JEDINO

(nakon kočenja udarili smo u auto sa 0km/h i pali na bok. od povreda izgrebana ruka, a na kacigi ogrebana brada. Treba li dalje?)

• U prolazu, 71 postova
  • Motocikl: Yamaha R6

Simulacija nema veze sa zivotom, jer lutka nema reflekse, u tome se slazem sa Despicem, zakucao sam se sa 50 na sat u auto, zakucao i u autobus i uopste nisam dotakao glavom suprotno vozilo.

• Blocos Bastardos, 330 postova
  • Motocikl: XF650

Mene su pre par godina skinuli sa motora i leteo sam oko 10m, prvo sam tresnuo kacigom...da je nisam imao....ostao bih bez vilice i pio na slamcicu do kraja zivota...ako bih preziveo...e da, kaciga je bila full face, agv mad dog...ja cu da je nosim uvek...a ko ne zeli...ne mora, samo ga panduri teraju na to  ;)

• BJB Maxi Scooter Club, 154 postova
  • Motocikl: yamaha majesty 250

Simulacija je dobra,odlicna!Koliko puta vam se desilo da krstarite gradom nekih 40 50km/h  i zablenete u neku guzu na trotoaru pa se jos okrenete da videte kakva je spreda? E,a sad zamisli u tom trenutku neka budala se isparkirava bez zmigavca, pogleda itd i ti direktno u njega krk i to jos sa glavom okrenutom pozadi  ;D ;D  U takvim situacijam dzaba refleksi i sportska konstitucija,a jos ako je ona sa dobrom guzom neki skrndelj u faci onda je to potpuna katastrofa..... :D :D

• Svrati ponekad, 220 postova

Simulacija je dobra,odlicna!Koliko puta vam se desilo da krstarite gradom nekih 40 50km/h  i zablenete u neku guzu na trotoaru pa se jos okrenete da videte kakva je spreda? E,a sad zamisli u tom trenutku neka budala se isparkirava bez zmigavca, pogleda itd i ti direktno u njega krk i to jos sa glavom okrenutom pozadi   ;D ;D  U takvim situacijam dzaba refleksi i sportska konstitucija,a jos ako je ona sa dobrom guzom neki skrndelj u faci onda je to potpuna katastrofa..... :D :D

xaxaxaxaxaxaxaxaxa  :D :D :D :D :D

a sad bez zezanja,ja nosim kacigu uvek,tako sam navikao  ;)

P.S. sto se tice guza,ne gledam vise od kada sam sluzbenim autom sustigao ribu ispred!  >:( (a riba-avion kada je izasla iz kola ispred i pocela da se izvinjava...  :D :D :D :D :D :D )

• Drug član, 1392 postova

Simulacija je dobra,odlicna!Koliko puta vam se desilo da krstarite gradom nekih 40 50km/h  i zablenete u neku guzu na trotoaru pa se jos okrenete da videte kakva je spreda? E,a sad zamisli u tom trenutku neka budala se isparkirava bez zmigavca, pogleda itd i ti direktno u njega krk i to jos sa glavom okrenutom pozadi   ;D ;D  U takvim situacijam dzaba refleksi i sportska konstitucija,a jos ako je ona sa dobrom guzom neki skrndelj u faci onda je to potpuna katastrofa..... :D :D

hmm a sa njima bi bilo razlike?  ;)

Neverujem da bi bilo razlike :-\ ali negde sam naleteo na podatak da preko 70% onih koji daju zmigavac urade i proveru i to nesvesno....

• Друг члан, 636 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Kada sam uzimao kacigu, negde sam procitao podatak da je oko 30% padova na bradu...i zato sam uzeo fullface. Imam sta da sacuvam, bar tako mislim :)

tražio sam nešto drugo, tu sliku sa mjestima i ucrtanim procentima oštećenja na kacigama a našao na ovo:

izvor >http://www.webbikeworld.com/Motorcycle-Safety/crash.htm

1998 Motorcycle Accident Statistics:

*      2,284 motorcyclists died and approximately 49,000 were injured in highway crashes in the United States.

*      Per mile traveled in 1998, a motorcyclist is approximately 16 times more likely to die in a crash than an automobile occupant. And 3x (times) as likely to be injured.

*      Head injury is a leading cause of death in motorcycle crashes.

*      In 1998, 46% of fatally injured motorcycle drivers were not wearing helmets at the time of the crash.

*      NHTSA estimates that motorcycle helmets reduce the likelihood of a fatality by 29% in a crash.

*      In 1998, 41% of all motorcycle drivers involved in fatal crashes were speeding.

*      Nearly one out of five motorcycle drivers (18%) involved in fatal crashes in 1998 was operating with an invalid license at the time of the collision.

*      Motorcycle drivers involved in fatal crashes in 1998 had higher intoxication rates than any other type of motor vehicle driver at 31%.

*      In 1998, 500 motorcyclists lives were saved due to helmet usage; 307 could have been saved.

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: H H-Crni

auu...pa ovi slomiše GS-a....!!!    šta je standard....mi to vozimo ko novo...!!! :D

A kacige..?? Nije mi jasno ko je i zašto smislio te šlemčiće..?? koja je njihova namena, čemu služe....!?!?

A kacige..?? Nije mi jasno ko je i zašto smislio te šlemčiće..?? koja je njihova namena, čemu služe....!?!?

Pa leti kad vozis a udari grad pa da te ne lupa direktno po glavi  :)

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: H H-Crni

Pa leti kad vozis a udari grad pa da te ne lupa direktno po glavi  :)

Aha...!!!. e sad si mi otvorio oči.... :D

Šalu na stranu...stvarno ne znam za koje i kakve potrebe je zamišljena takva kaciga ...meni kao laiku jedino ima smisla neke "zaštite" od pada na potiljak ili teme...a šta je sa ostatkom glave.....šlemčići mi više liče na modni detalj nego na zaštitu......svako ima svoje mišljenje....poštujem svako mišljenje..ali bez integralne kacige ne sedam na motor...

letos sam se vozio sa haj hitler šlemićem i bilo je neprijatno već na 50tak

pre tri godine moj prvi pad motorom se završio ogrebanom rukom (nisam imao rukavice), i ogrebotinom na bradi na full face kacigi. Pad - prostoproširena glupost: oborio nas glavni sudija na biciklističkoj trci pri našoj brzini od 0 kmh!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja