Jump to content

Moto Zajednica

sprej za podmazivanje lanca

Recommended Posts

• Drug član, 538 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 650 S Bandit

Imam sprej za podmazivanje lanca ali ne umem da ga koristim. Ako neko moze da mi objasni proceduru bio bih mu vrlo zahvalan. Ja kapiram da treba da dignem motor na centralni stender i da ga ubacim u prvu da bi se lanac vrteo a onda da sprejom prskam lanac. Ako gresim recite :)  Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 534 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 2kf

Neznam bas koliko je to bezbedno. Jednom kolegi su jedva spasili prste kad ih je "gricnuo" lancanik! Ja posto nemam centralne nogare stavim motor na copavu i pod zadnju viljusku ubacim cevku tako pa tocak odignem od tla par milimetara da moze slobodno da se okrece i onda prskam pa okrenem tocak i tako do kraja. Stavi neki karton izmedju lanca i tocka jes se sprej jako tesko skida sa felne

• Svrati ponekad, 370 postova
  • Motocikl: Honda cbr 600 f2

ma druze prsnes jedan deo pa pomeris motor i sve tako dok ga celog ne naprskas,najlakse resenje,a nikako da ga ubacis u prvu i pustis da radi

• Dukags, 291 postova

Ubacis u treću, zaključaš korman i prskaš a motor sam vozi oko tebe, a kad padne onda još ono malo sa spoljne strane? ;)  ;D ;D

Čuvaj prste trebaće ti!

Pa može i npr. ovako...

• U prolazu, 39 postova
  • Motocikl: BMW F800GS

ako imas centralni stender onda je lako.

podignes ga na isti, zatim ubacis u neutral ili ti ler, tako da zandji tocak moze sam da se okrece, rukom lagano vrtis tocak, i prskas lanac, pri cemu vodi racuna da neneneses previse spreja, kako ti ne bi sa lanca curelo i bacalo po motoru i tebi kasnije u toku voznje.

ako imas nekog drugra onda je najpametnije da se snjim dogovoris da ti pokaze prvi put, a kasnije ces sam.

lanac prskas prema potrebi. pogledaj po forumu, mislim da sam naleteo na neki tekst na tu temu gde je to lepo objasnjeno, ima cak i slika.

• U prolazu, 88 postova
  • Motocikl: SC 57

Ja upalim motor i ubacim u prvu...sto nikom ne savetujem ali mislim da nije opasno ako si pazljiv mozes i desnom rukom da polako okreces tocak pa da prskas ali meni treba desna ruka da postavim karton da mi neprska po tocku.Vazno je reci da sprej nanosis iskljucivo sa unutrasnje strane lanca .Ja ga podmazujem na 500km,cistim na 1000km

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

kakva bre prva, rukom aman vrtis tocak i prskas sprej

na gumice, ne svuda po lancu...znaci straga,pa polako prs-prs  ;D;D

pre toga dobro zagrejes prethodno oprani lanac...

p.s.a imas i u pretrazi, kladim se milion puta napisano...

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Ja u voznji u petoj na 120kmh sagnem se i prskam lanac  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

šta samo 120 u petoj?

Meni dosadilo da podmazujem pa sam stavio kardan....

• Andragog, 5035 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Ja vozim polako prvom a zena ide za mnom i polako prska. Ako tvoja nece da ide i prska onda nek ona vozi  a ti prskaj, ako nemas zenu onda se ozeni.  ;D

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 534 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 2kf

Ja vozim polako prvom a zena ide za mnom i polako prska. Ako tvoja nece da ide i prska onda nek ona vozi  a ti prskaj, ako nemas zenu onda se ozeni.  ;D

pih... ja sam svoju istrenirao, sad idem trecom!

• Zainteresovan, 635 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650

@kaurin

do skora sam bio u tvojoj kozi, tj nisam znao ama bas nista oko motora

sada, nakon tri meseca vec sam avanzovao u znanju na poziciju mladjeg referenta !

pod pojasom vec imam preko 15 pranja/podmazivanja lanca !

kao prvo, nista ne pipaj oko motora dok masina radi, to je valjda zdrav razum, al ajde

ako imas stender na samom motoru superiska, ako ne, nema veze. podmazes jedan deo koji je dostupan, pa pomeris motor napred i tako dalje.

moj savet, uvek ocisti lanac pre nego naneses mazivo. nek ti ovo bude neki mali ritual. ne da ti treba vise od pola sata komplet sve da sredis, a i zadovoljstvo je brate mili kad sam svoju masinicu sredis.

za ciscenje ima onoliko saveta koliko ima vozaca. ja sam licno i personalno probao sprej za ciscenje kupljen na pumpi, i nista se nije pokazao.

ondak sam kupio 5 flasa petroleja i od tad samo to koristim.

lepo odes na parking, ponesec neku hoklicu ili cebence da prostres, nemoj na beton hladan da sednes ima besika da ti strada

uzmes neku staru krpu (al da bude cista), polijes malo petroleja, obuhvatis lanac tom krpom i trljas napred , nazad. Znaces kad si uboo pravu pozu, jer si sigurno taj pokret dosta koristio kad si bio klinac (ako znas na sta mislim).

dakle lepo muski istrljaj celom duzinom lanca, na krpi ima gomila djubreta da ostane. Nakon sto si zadovoljan ciscenjem, provozaj tu po parkingu motor par minuta, da se lanac ugreje. nemoj nigde po zemlji da ides da ga ne bi opet usvinjio.

E sad podmazivanje. ima opet gomila saveta, ja licno sprej kupovni koristim, neki Bardahl sa teflonom. to mi je prodao covek od kog sam motor pazario, pa sam ostao na tome.

tehnika podmazivanja je sledeca: NE spricaj po celom lancu ko ludak. lanac se podmazuje na onim spojevima malim (ne znam kako se zove, znaci zleb gde se individualni delovi lanca spajaju).

ides redom jedan po jedan zleb i sprickas lagano, ne da curi na sve strane. znaci mora da bude spric, spric, spric... a ne shljuuuusssss.

kad obrnes ceo lanac, ja volim lagano samo malko po lancu uzduz jos jednom da prodjem samo malcice.

ostavis da odstoji sat-dva da se lepo ta materija spoji sa lancem, i gotovo.

kazem ti pola sata max i gotov si, plus sto ribe iz kraja mogu da te snime kako radis  8)

nadam se da sam ti pomogao.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

može sve ovo što su ti naveli a možeš i da pretražiš po forumu i da vidiš kako se pravi automatski podmazivač (naši ga zovu INSIS) po ceni jednog skupljeg spreja i zaboraviš na sve...

Evo da se ne mučiš linkovi:

INSIS - prvi srpski automatski podmazivac lanca

Isto to u drugoj izvedbi

Odličan Lalajkov tekst o podmazivačima (nešto kao uporedni test)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja