Jump to content

Moto Zajednica

Čišćenje objektiva

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 297 postova

je jedna stvar koja me interesuje od samog početka igranja sa dslr-ovima...

Nadam se još nekog...  ;D

Da pređem na stvar...

Onaj deo objektiva koji NE IDE do tela čistim magičnom krpom ili kako se već zove (to je ona što ne ostavlja dlačice ili šta već; prilično sam zadovoljan), jedini problem imam kada dam nekom aparat da pogleda fotke a on pljas masnim prstim pravo po staklu... To reševam malo dužim trljanjem već pomenutom krpom, ali imam osećaj da se prljavština skuplja onda po obodu objektiva, do same ivice...

No, ono što me SADA najviše interesuje je kako očistiti onaj deo objektiva koji ide do tela? Da li se sme čistiti istom ovom krpom? Došao sam do objektiva koji ima mali masan trag, najverovatnije neko kad ga je stavljao nije bio pažljiv... Na fotkama se vidi mala mrlja, skoro i da se ne razaznaje, ali me baš nervira...

P. S. Do objektiva je, nije do tela, kada stavim drugi objektiv onda bude sve kul...

Kontam da je nebitno telo i objektiv, ali hajde da napišem... Nikon d70s, a objektiv Nikonov (nikor) fisheye 10,5 mm 1:2,8G (to je ovaj malo zamazan) a normalno šljaka sa ovim 35mmtarskim od 1:18G.

Hvala unapred na odgovoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skuteras, 3710 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ja oba kraja cisti krpicom za naocare. Unutrasnji vrlo retko zato sto vodim racuna kad menjam objektive.Dal' treba tako ne znam zato sto mi objektivi nisu neki skupi pa me i nije briga. Kako god bilo nisam primetio da mu nesto fali.

Nego reci ti meni posto prodas taj 35mm? :)

@muljaz

Sve mi diraj, ali ovaj 35mm nikako!  ;D ;D ;D

Za sada najdraži objektiv... Ima nekakav šmek... ;) Totalno je lud, mada zna ponekad biti i nepredvidiv.  :-[

No, kada opet pređem još jednom po fotkama, ne bih ga menjao ni za koji drugi. ;)

Elem, imaš ga novog za nekih 200-210€. Mada, retko ih nabavljaju, kao ne kupuje se...

šaljem ti pp sa linkom za album na "fejsbucima" pa pogledaj kako radi. ;)

A, da, hvala na objašnjenju i savetu. Voleo bih da i ostali ispričaju neka svoja iskustva.

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Prvo pumpica, pa ako ne moze da skloni sve, onda ili krpica za naocare ili pirincani papir, ako ga imam pri ruci.

Hvala PICASSO MZ... Znam za ovo, mada nije loše ponoviti gradivno, nego mi je problem pravio objektiv, tačnije onaj deo koji ide do aparata (ka senzoru), no rešio sam pomoću pumpice i pirančog papira. ;)

Hvala svima na odgovorima.

Na izgled je nešto između papira za pečenje (onaj što se stavlja u pleh) i pausa... Ali je dosta nežan i mekan... Ima ga po foto radnjama i nije nešto preterano skup... Preporučuje se za čišćenje objektiva.  ;)

• Nemanja Stojanović, 1470 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Ja imam neki hamin pirincani papir, a imaš i one setove od tipa 25 za jednokratnu upotrebu.

pumpice koje možeš da dobiješ po foto radnjama su male, ja sam još pre par godina uzeo vaginalni irigator u apoteci i sljaka mnogo bolje. ako te je blam, pošalji ženu/devojku  ;)

a preporučujem ti da ovim papirima čistiš i prednji deo objektiva, i naravno, nadam se da imaš UV filter na njemu, onaj skroz providan.

em što ako ikad budeš prodavao objektiv, biće staklo ko novo, em što ako se nešto ne daj bože desi, izgrebaće se filter a ne objektiv.

objektive nikako majicama ili nekim levim krpama.

senzor isključivo pumpom/irigatorom ili onim štapićima.

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

Eo ovako .. Pored svih mamipara i korisnih i ne korisnih gadgeta ima i prostija metoda .. Ja je uspesno 12 godina koristim i nikad nisam imao nikakav problem (izgreban objektiv i sl.)

Metoda se sastoji iz dve faze:  ;D

Faza 1 - Dunesh ustima (staklo na objektivu!)  ;D ne bi li sklonio eventualne krupnije komade prljavshtine sa stakla ..

Faza 2 - Ukoliko imash na sebi pamucnu majicu obrises i prednju i zadnju stranu preciznim pokretima u krug  ;D

ukoliko nemash na sebi, zovnesh nekog od ljudi oko tebe i ucinis isto njegovom majicom!  ;D

E da! Samo bih napomenuo da treba obratiti paznju kod faze 1, da prilikom duvanja ne upljujete objektiv vec da se potrudite da na usta izbacite samo vazduh!   ;D ;D

Eto toliko ..  

• Svrati ponekad, 426 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S

Eo ovako .. Pored svih mamipara i korisnih i ne korisnih gadgeta ima i prostija metoda .. Ja je uspesno 12 godina koristim i nikad nisam imao nikakav problem (izgreban objektiv i sl.)

Metoda se sastoji iz dve faze:  ;D

Faza 1 - Dunesh ustima (staklo na objektivu!)  ;D ne bi li sklonio eventualne krupnije komade prljavshtine sa stakla ..

Faza 2 - Ukoliko imash na sebi pamucnu majicu obrises i prednju i zadnju stranu preciznim pokretima u krug  ;D

ukoliko nemash na sebi, zovnesh nekog od ljudi oko tebe i ucinis isto njegovom majicom!  ;D

E da! Samo bih napomenuo da treba obratiti paznju kod faze 1, da prilikom duvanja ne upljujete objektiv vec da se potrudite da na usta izbacite samo vazduh!   ;D ;D

Eto toliko ..  

LIKE!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja