Jump to content

Moto Zajednica

Alpenmaster ZX10-R

Recommended Posts

• Drug član, 1342 postova
  • Motocikl: ZX10-R

Zadnjih dana je ovde padala kisa......slusao sam prognozu iz Srbije i zavideo.....uvek sam bolje podnosio vrucinu nego hladnocu i kisu.....

Oko pola deset krenuo sam motorom za Cazis to je odprilike 165 km od Luzerna......i sto je najbitnije predvorje za Alpe.....

Rucao sam u Thusisu.....i sve vreme mi pogled luta prema planinama.....dole gde sam ja duva jak vetar...hm...kako li je tek gore......pomisljam da krenem na tu stranu ali mi razum govori...ne...ne...imas samo tanak duks....gume su na kraju......hm....mozda se treba oprostiti od njih sa stilom......ne, ne, ne......

Vec je i dva sata......krecem nazad u Luzern ali neidem autoputem....ajd da prodjem kroz predvorje......sve vreme mi nas Velimlje u mozgu...da je on ovde on bi u Bonadusu skrenuo levo....ja stajem da sipam gorivo pred racvanjem.....gledam zastavu na pumpi....vetar samo sto je ne pocepa.....kako li je gore?????

DSCN0084.jpg

DSCN0087.jpg

bikepics-2022079-800.jpg

DSCN0091.jpg

DSCN0092.jpg

Krecem sa pumpe....Disentis levo....Chur desno.....ocu desno....Velimlje skrenu levo.....e za ovo ces mi platiti pivo mislim se u sebi....eto sta mi uradi covek......

Iz Bonadusa uzan prav put kroz predivan pejzaz.....pa se ulazi u sumu....predivno.....da nisam vec prosao tuda sprzio bih se na kraju sume ...ovako znam sta sledi ali me groznica i dalje drma......razmisljam da se vratim....znam da me ocekuju sati i sati voznje po serpentinama i losem asfaltu.....u posvesti Velimlje vice....a priroda...a lepote....a dozivljaj....a avanturisticki duh.....hm.....dolazi vidikovac i vise nema dileme....idemo Velimlje....nego platices jos jedno pivo za ovo....sta mi radi covek.....

DSCN0094.jpg

DSCN0095.jpg

DSCN0098.jpg

Odatle pocinje extra uzani i los put ivicom kanjona.......na mnogo mesta voizite se ivicom provalije...moram da priznam da se ponekad osecam nelagodno...ali tu ima toliko brace na motorima koju treba pozdravljati tako da ushicenost zamenjuje strah a prioda....sta reci predivno.....opet mi u mozgu Velimlje.....kaze covek...jbga ovaj put jre rodjen za enduro...vidis da nema ni asfalta na puno mesta.....a ti oces bas R-a.....he.....pa mora nesto da bude i po mome...uvalio si mi 55 passova, izvora potoka i izletista po okolini u mozak .....a....jos jedno pivo....nego za pravo cudo vetar je ovde stao.....ali nije to jos visina....

DSCN0101.jpg

DSCN0102.jpg

DSCN0103.jpg

DSCN0104.jpg

DSCN0105.jpg

DSCN0106.jpg

DSCN0107.jpg

DSCN0108.jpg

Put cesto ide kroz uzane seoske ulice....interesantni su nazovimo bunari ili pojila u centru svakoga sela....idemo dalje.....

DSCN0113.jpg

DSCN0115.jpg

DSCN0116.jpg

DSCN0119.jpg

DSCN0120.jpg

Polako se priblizavam Disentisu ....na putu nailazim na most ustvari tri mosta....zeleznicki....za vozila i stari drveni......koga interesuje vise moze mozda naci na internetu nesto na osnovu table...ja zasada nastavljam put.....

DSCN0123.jpg

DSCN0124.jpg

DSCN0125.jpg

DSCN0128.jpg

DSCN0129.jpg

DSCN0130.jpg

DSCN0131.jpg

DSCN0132.jpg

...........................kraj prvog dela.......................................

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Stizemo do Disentisa gradica koji se prvi put pominje 720 godine a poznat je i po jednom od najstarijih Benediktanskih manastira......zvanicno ovde izvire reae Rajne kod obliznjeg izvora Tomasse...i za nas trenutno najvaznije u podnozju Oberalpa prolaza u Alpima koji povezuje kantone Graubinden i Uri, i gradove Disentis na jednoj i Andermatt na drugoj strani....visok je 2044 mne.

Oberalppass privlaci mnogobrojne motocikliste iz celog sveta kao jedno od kultnih mesta od koga se odvajaju putevi prema drugim Alpskim prelazima sa ove strane.....

DSCN0134.jpg

DSCN0135.jpg

DSCN0136.jpg

DSCN0138a.jpg

DSCN0139.jpg

I onda naravno sledi Oberalppass jedan od pasova zbog kojih se i nalazim ovde....Velimlje jesi li tu?....cuti....izgleda da je zadovoljan....

Kada se predje preko passa polako se u dolini ukazuje i grad sa druge strane Andermatt......nego mnogo nesto reklamiraju medvede mora da ih ima tuda.....

DSCN0140.jpg

DSCN0142.jpg

DSCN0143.jpg

DSCN0144.jpg

DSCN0148.jpg

DSCN0148.jpg

DSCN0153.jpg

DSCN0156.jpg

DSCN0157.JPG

DSCN0158.jpg

DSCN0159.jpg

DSCN0160.jpg

DSCN0161.jpg

DSCN0164.jpg

DSCN0165.jpg

DSCN0166.JPG

DSCN0169.jpg

DSCN0171.jpg

DSCN0174a.jpg

DSCN0179.jpg

DSCN0175.jpg

Znaci dosli smo na raskrsnicu juga i severa Svajcarske.........

..........................................kraj drugog dela.............................

• Podržavam 1

Idemo dalje....kruzni tok.....desno Furka...levo i pravo....????? Velimlje...gde cemo.....cini mi se da rece levo.......kontriram....ajmo malo pravo pa cemo videti ima li sta.....

Put se penje polako, predeli prelepi...razmisljam dali ce a nesumljam da hoce izmisliti fotografije koje ce docaravati i miris okoline.....ovde se mesaju mirisi posecenog drveta...prirode.....povremeno i zivotinja......sve to pravi izvanrednu atmosferu.....nego kuda li vodi ova uzbrdica...

DSCN0180.jpg

DSCN0183.jpg

DSCN0185.jpg

DSCN0186.JPG

DSCN0187.jpg

DSCN0188.JPG

DSCN0189.jpg

DSCN0190.JPG

DSCN0193.jpg

I onda nailazimo na:  Albergo San Gottardo  ili Sankt Gottardpass konaciste za putnike jos od trinaestog veka..nalazi se na visini od 2100 metara iznad mora, prelaz se nalazi se izmedju grada Airola u kantonu Ticino i Gochenen u kantonu Uri.......vec je kasno mislio sam da idem jos dalje ali se sve vise udaljavam a noc mi se bas neceka na tim visinama.....Velimlje se nebuni....zna sta nas ceka u povratku prema Luzernu.....uzivajte u slikama sa Svetog Gotarda...

DSCN0195.jpg

DSCN0196.jpg

DSCN0197.jpg

DSCN0198.jpg

DSCN0200.jpg

DSCN0201.jpg

DSCN0202.jpg

DSCN0202.jpg

DSCN0207.jpg

DSCN0211.JPG

DSCN0212.jpg

DSCN0213.jpg

DSCN0214.JPG

Nazalost okrecemo nazad...pravac Furka....

DSCN0218.jpg

.......................................kraj treceg dela........................................

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 178 postova

bravo matori,najlepsi putopis koji sam video na ovom forumu!!!svaka cast!!! :D reci mi ,kakvo je vreme bilo,mislim temperatura?vidim da je lepo i suncano a i vidim ljude u duksevima.

Vracam se istim putem do famoznog kruznog toka...najradije bih isao desno, siguran sam da i tamo ima neko iznenadjenje ali vreme mi ne dozvoljava....jednom cu ako budem imao drustvo ostati gore par dana i lepo obici sve sto nisam.......dakle skrecemo levo...i ubrzo se nalazimo u podnozju cuvenog Furkapassa gde su snimani pojedini kadrovi filma Goldfinger iz serijala o agentu 007.....

To je prolaz u Apima koji povezuje Gletsc glecer Rone u Kantonu Valaisa sa Realpom u Kantonu Uri....

Neki se zale da je na pojedinim mestima prelaz zastrasujuc zato sto je put izuzetno uzak....asfalt los a provalija je odmah pored.....lagao bih ako bih napisao da sam ravnodusan ...evo prolazim ga drugi put i opet bezim od ivice puta...vozim sredinom svestan rizika ako neko izleti velikom brzinom sa suprotne strane...jednostavno jace je od mene....mada na celom putovanju ima onih koji se trkaju po prevojima na ovom delu toga bas i nema.....sreca....

DSCN0220.jpg

DSCN0224.JPG

DSCN0226.JPG

DSCN0227.jpg

DSCN0228.jpg

Polako se penjem gore...polako se dolazi do Tifenbaha, crkvice itd....sta je interesantno na ovom delu ...potoci koji prolaze ispod puta su nabujali sto jos vise pojacava sveukupne utiske lepote....

DSCN0230.jpg

DSCN0231.JPG

DSCN0233.jpg

DSCN0236.jpg

DSCN0238.jpg

DSCN0240.jpg

DSCN0241.jpg

DSCN0244.JPG

DSCN0245.JPG

DSCN0246.jpg

DSCN0248.JPG

DSCN0251.jpg

DSCN0254.JPG

DSCN0255.jpg

DSCN0256.JPG

DSCN0260.jpg

DSCN0266.jpg

DSCN0267.jpg

DSCN0269.jpg

DSCN0272.jpg

DSCN0274.JPG

Tako stizem i do starog hotela na vrhu prelaza........sa druge strane neodolljiv restoran vidikovac.....bas i nepijem ali kako odoleti i ovde nepopiti pice....mislim na pivo da bi sve bilo u tonu sok mi nekako izlazi iz sablona...motocikla , krivina, prelaza....itd.....

Dok sedim tamo vidim da je vec i 17,30 h. a ima jos da se guli prilicno...temperatura polako krece nanize...vetar je promenjiv, negde je jak a negde pak kao da ga nema kada ste u zaklonu...u svakom slucaju obukao sam i rezervni duks...slikam se na vrhu...pa radosno krecem dalje.....

Osecam se velicanstveno...ovo su neke stvari koje obogacuju zivot i daju Vam volju da gulite dalje.......

DSCN0275.JPG

DSCN0277.JPG

DSCN0280.JPG

DSCN0288.JPG

DSCN0290.jpg

DSCN0291.jpg

DSCN0292.JPG

DSCN0293.jpg

DSCN0295.JPG

DSCN0298.JPG

DSCN0301.JPG

DSCN0302.JPG

DSCN0304.jpg

DSCN0305.jpg

DSCN0306.JPG

DSCN0308.JPG

DSCN0315.JPG

DSCN0317.JPG

DSCN0319.JPG

Sa Furke krecemo prema gleceru Rone...nego Velimlje se nesto ucutao......dobro,dobro platicu i ja jedno pivo......

.............................................nastavlja se............................

• Podržavam 1

Sa Furkapassa dolazim u mesto koje se zove Belvedere.....selo Gletch je odmah ispod tu se proteze cuveni glecer Rone...na severoistoku Kantona Valais i u centralnim Alpima Svajcarske, Glecer zauzima povrsinu od oko 17km2 i proteze se u duzinu preko 10 kilometara sa prosecnom sirinom od 1 km.

Topi se od sredine 19 veka i procenjuje se da ce se do 2100-te godine potpuno otopiti.....

U Gletchu se put odvaja opet na dve strane.....rado bih nastavio pravo i video sta je tamo ali moram desno prema Grimselu.....vreme tako nalaze...cak se ni Velimlje nebuni...kaze drugi put cemo zajedno nebrini.....

DSCN0324.jpg

DSCN0326.JPG

DSCN0327.JPG

DSCN0328.JPG

07072010436.jpg

DSCN0333.JPG

DSCN0335.JPG

DSCN0336.jpg

DSCN0340.JPG

DSCN0341.JPG

DSCN0343.JPG

DSCN0344.JPG

DSCN0346.JPG

DSCN0347.JPG

DSCN0349.JPG

DSCN0353.JPG

DSCN0355.jpg.....

Dakle skrecemo desno i pravac Grimselpass......

............................................ima jos nebrinite............

• Podržavam 1

Put prema Grimselu je vijugav...asfalt fenomenalan....jedan BMW M5 mi se nesto mnogo trti.....oduvao sam ga ...asfalt je fenomenalan...u lakat krivinama motor obaram maltene do kraja...par puta mi zadnja guma leluja...bitno je da prednja drzi kako treba......napalio sam se kao majmun.....ceo dan sam vozio po enduro stazama....a onda se javi moj drug Velimlje...kucka me po ramenu.....kaze ...a ko ce da napise putopis i postavi slike ako se sada slupas.....zar ces upropastiti ovako divan dan.....hm...u pravu je jedva se suzdrzavam.....iza ledja nam ostaje sve ono sto sam prosao...put vijuga kao zmija i sa ove strane ima drugu dimenziju..stajem i slikam...opet i opet i opet.....

Izlazim na Grimsel, opet reklamiraju medvedice...opet se mrstim.....

Dakle ovaj pas  (2165mne) povezuje dolinu Rone u Kantonu Valeas i Haspital u Kantonu Bern, otvoren je od Juna do Oktobra za saobracaj.....sa Bernske strane vodi kroz divlji krajolik ispresecan sivo zelenim granitom mocnih brana Seeufer......zaboravih da napisem da sve vreme puta tu i tamo mozemo videti mnostvo zicara koje povezuju vrhove i vidikovce sa dolinama.....Na vrhu se nalazi Grimselsee jezero......

DSCN0357.JPG

DSCN0358.JPG

DSCN0359.JPG

DSCN0086a.jpg

Mesec je izasao.....

DSCN0362.JPG

DSCN0364.JPG

DSCN0365.JPG

DSCN0369.JPG

DSCN0370.JPG

DSCN0371.JPG

DSCN0372.JPG

DSCN0374.JPG

DSCN0375.JPG

DSCN0376.JPG

DSCN0377.JPG

DSCN0378.JPG

DSCN0379.JPG

DSCN0381.JPG

DSCN0382.JPG

DSCN0383.JPG

DSCN0384.JPG

DSCN0389.JPG

DSCN0390.JPG

DSCN0391.JPG

DSCN0392.JPG

DSCN0395.JPG

DSCN0396.JPG

Muvam se tako po vrhu Grimsela, nesmeta mi vise ni vetar....vece je predivno uzivam u vazduhu...u pogledu....cak se i jedan helikopter muva tuda...to mi malo sumljivo i parkiram motor na vrh da imam bolji pogled....

Helikopter kruzi vidim neko komesanje.....dole je zaustavljen saobracaj.....i onda ...slupan motor......jednu osobu odnose helikopterom drugoj se ukazuje pomoc na licu mesta...gledam u vrhove i oblake i molim se da sve bude uredu sa njima....nemogu a da ne pomislim kako je tanka linija i kako je lako preci je...jednog momenta si u raju, drugog u paklu...zahvaljujem se u mislima Velimlju sto me je malopre obuzdao...ko zna da sam nastavio mozda .....no necemo tako......saobracaj je u zastoju...vec je kasno i nema ga puno...ja stojim na vrhu pratim situaciju i pomalo slikam......

DSCN0399.JPG

DSCN0399a.jpg

DSCN0400a.jpg

DSCN0401a.jpg

DSCN0402a.jpg

DSCN0404.JPG

DSCN0405.JPG

DSCN0407.JPG

DSCN0409.JPG

DSCN0411.JPG

DSCN0415.JPG

DSCN0423.JPG

Saobracaj se propusta i ja se pored brana spustam u dolinu, krivudavim putem kroz sume......

DSCN0427.JPG

DSCN0428.JPG

DSCN0429.JPG

DSCN0430.JPG

DSCN0431.JPG

DSCN0436.JPG

DSCN0437.JPG

DSCN0439.JPG

DSCN0440.JPG

DSCN0441.JPG

DSCN0442.JPG

DSCN0444.JPG

DSCN0445.JPG

DSCN0446.JPG

DSCN0447.JPG

DSCN0449.jpg

DSCN0454.jpg

DSCN0458.JPG

DSCN0460.JPG

DSCN0461.JPG

Spustio sam se u dolinu.....gledam gume...krajjjjj.......no ocekuje nas jos jedan prevoj na putu prema, da kazemo...kuci.......

.........................znam da sam dosadan ali jos nije kraj.....

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 187 postova
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Nisam siguran da je potrebno čekati kraj putopisa da bi se zaključilo da si najbolji putopisac na forumu. Šteta što nema neki izbor za najboljeg putopisca, možda i neka simbolična nagrada, mislim da bi ti finale bilo zagarantovano.

Umesto nagrade ja častim ručak, prvi put kada se upoznamo, nadam se negde na Alpima ;)

Ubrzo opet krivine dolazimo na Brünigpass, koji povezuje Berner oberland sa Kantonom Obwalden u centralnoj Svajcarskoj.....put je sa dosta tunela koji nisu uvek pravi vec su kao krivine...no sve je lepo osvetljeno i obelezeno....ovaj pass se nalazi na 1008 metara iznad mora, ujedno nas put preko njega vodi do Luzerna....

DSCN0462.JPG

DSCN0463.JPG

DSCN0466.JPG

Nije atraktivanm kao predhodni na vrhu...brzo ga napustam i uskoro nailazim na predivan vidikovac.....LUNGERN nalazi se na 750 metara nv, u Kantonu Obervalden na jezeru Lungern, predivna priroda predivno mesto za odmor u predvorju Luzerna....

DSCN0467.JPG

DSCN0468.JPG

DSCN0469.JPG

DSCN0470.JPG

DSCN0472.jpg

DSCN0473.JPG

DSCN0476.JPG

Oko devet sati najzad stizem do zbornog mesta ovde...kafica u kome provodim vreme...ovaj put aparat ostaje sakriven....pijem pice i zurim kuci da sto pre ovo uredim i podelim sa Vama.....

Osecam se fenomenalno...pregrmeo sam bolove ruku i ledja na R-U toga vise nema...samo normalni pozitivni umor.....

Velimlje cuti, mozda je i on malo umoran...podseti me da zavrsim putopis starom izrekom...

...............................NIJE ISTO ZIVETI I BITI ZIV........................

• Podržavam 1

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

AUUUU sta nam radis,prvo si sredio i ofarbao Nindzu u belo i sada imas jedan od najlepsi motora na forumu,pa se odselio iz Srbije pa se sada  samo vozas po Alpima i nedas nam dodjemo do daha od prelepi Alpa i bele Nindze,a kada se vratis ponovo u Srbiju mi ce mo svi ocoraviti i nositi coroskope od blejanja u monitore gledajuci iz dana u dan tvoje prelepe putopise i slike.

• U prolazu, 14 postova

Stopila sam se sa prirodom i tvojim slikama,ocarana sam svom tom lepotom putem slika,ne mogu ni zamisliti kako je to i doziveti,necu ti reci imas rucak ali cu te podsetiti na izlog sa cokoladama :))

Uzivaj malo i za mene... :-*

Guest Velimlje

Vratih se sinoc sa odmora , da vidim sta ima novo i nadem ovo tvoje uzivanje . Jer ovo se tesko moze nazvati putopis . Pravljenje zazubica mozda ? , jel se tako kaze  ::)

Svaka cast !!!!

Citao sam sve nekoliko puta , i ponovo cu , to je sigurno . Probao sam da brojim koliko puta si me pomenuo , pa odustah ..

Ako sam , bar malim delom , pomogao u stvaranju ovog i svih ostavih tvojih putovanja po Alpama i okolini , ponosan sam . I prezadovoljan , mada nisam siguran koliko sam tu pohvalu zasluzio .

Tvoj motor nije da nije za te puteve ! Nije za svakog takav motor za te puteve . A u tebe , kako kazu svaka puska ko u Mandusica Vuka !!  Skidam kapu .

A i pera kad se latis ( t.j. testature … ) nista opasniji nisi

A ja sam u to vreme obradivao drugo gradivo , samo sto Francuzi ne kazu pass , vec Col , a Spanci kazu Passo , a Katalanci opet neki svoj naziv , sto ne naprave sve jednostavno ko u Alpama ?  ;D

Veliki pozdrav prijatelju !!

Simo

post-0-12879087516481_thumb.jpg

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Charuga.............sjajne slike, sjajna voznja...............

Pozdrav..........iz Afrike.

• Drug član, 2013 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

allooo starac, pa daj se smiri malo. šala. standardno dobro kad si ti u potpisu, idemo dalje.ti me potsjetiš na one polovne gume koje si slikao na prethodni put i odmah me srce štrecne.

• Svrati ponekad, 227 postova

Druga dobra stvar je sto si "dosadan".  ;D

A prva dobra stvar je sto nije kraj.  :D

(I nemoj opet da zaboravis da ubacis neku "Milku" u ranac da ti se nadje za usput!)  ;)

Sve najbolje, i nastavi da "dosadjujes"!  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja