Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje za iskusnije

Recommended Posts

• U prolazu, 5 postova

Ovako, kao potpuno nov u svemu sto ima veze sa bajkerstvom i motorima, a posto planiram da krenem u nabavku za nekim coperom, rekoh da na vreme pocnem informacije da sakupljam.

Iz citanja nekih tema izvukao sam neke pouke, ali zelim da budem sasvim siguran kada budem odlucio i kada krenem u potraznju. Nadam se da vas ovo ne zamara.

Da prvo izlozim svoje telesne predispozicije, posto je i to bitno.  ;)

Nisam preterano visok, cak sta vise, 173cm, i kada se dobro podgojim maximalno imam 78-80kg. Kontam da je ovo bitno za velicinu motora i moje upravljanje njime.  ;D

Motor bih vozio po gradu najcesce, ali sigurno bih makar jednom godisnje odlazio do svojih u Negotin ili na neki slican put, recimo 300-400-500 km u cugu. Sam ili sa nekOm....  8)

Pa, pre nego li krenem u realizaciju celog projetka imam par nedoumica.

Znam da je za moje prohteve potrebno najmanje 250 kubika, ali kako bi recimo reagovala Aprillia Red Rose od 125 na ovo sve. Ili mozda Yamaha Virago, Kawasaki Vulcan, Yamaha Raptor.. ne znam , sta vi kazete... sve predloge prihvatam, pa cemo zajedno razmotriti. Sve samo kineza ne bih bas... Mozda imam predrasude i ogranicen sam, ali obucavam (polazem uskoro) na nekom kinezu i nisam odusevljen... Ako gresim-ispravite me.

Hvala unapred na pomoci...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Free Rider, 126 postova
  • Motocikl: Kawasaki En 500

Za tvoje prohteve, kako si naveo, znači učenje vožnje, vozanje po gradu i po nekad do Negotina dovoljna ti je i 125-ica, mada ako planiraš da voziš nekoga bolje je 250 ccm. S obzirom na tvoju visinu u povoljnijoj si situaciji zato što će svaki čoper da ti pasuje, ne trebaju ti produžane komande zbog nižeg težišta. Takodje uzmi u obzir da će ti i apetiti vrlo brzo porasti (tako su mnogi govorili "samo tu po lokalu") pa su ubrzo tražili jače motore.  ;)

Možeš uzeti i nešto od 400-500 ccm npr. Honda Shadow VT500 ili Kawasaki EN, mogu se naći za male pare jer su cene drastično opale, i imaš ozbiljan motor koji je još relativno jeftin za registraciju jer je u klasi do 500cc, dovoljno jak a nije veliki potrošač 4-4,5l/100 km. Tu je i Yamaha Virago 250 koja je malo manji motor što tebi ne smeta, jedino zbog saputnice. Svejedno za svaki Virago veliki respekt! Za Yamahu Raptor nisam čuo.  ;D

Kinezi uz malo intervencija na početku u opšte nisu za potcenjivanje, osim što su najjači koji se prodaju kod nas u verzijama do 250 ccm. Održavanje je od prilike ko za biciklo. Eto to je nešto ovako za prvu ruku.

• U prolazu, 5 postova

Hahaha Raptor-moja greska, ko zna na sta je luda glava mislila dok je pisala....  ;D ;D ;D

Odlicno, tako sam i ja kontao. Svakako si mi izbistrio misli i hvala na tome....  ;)

• Neka Ekstra Titula, 402 postova

nisam iskusan  ;D ali da dam preporuku iz takoreći druge ruke. ćale od mog ortaka (kasnije moj ortak) je uzeo kawu en500 kao svoj prvi motor. on je takođe malo niži, recimo tako kao ti. Motor je bio prelep i on je sa njim prešao 40-ak hiljada, nikad nekki ozbiljni kvar nije imao. išao je stalno do grčke sa svojom ženom, imao je odlično sedište, bolje nego dva harlija koje je uzeo kasnije. to iz prve ruke  :D ja ga nikada nisam vozio jer su ga prodali malo pre nego što sam ja naučio da vozim. uglavnom, znam da je motor bio redovno održavan, ništa posebno, i da je bio pouzdan, lep za oko, dobar za uvo, dovoljno velik za dvoje, dovoljno jak za put i kao što je rečeno jeftin za registraciju. za prvi motor takvog tipa najbolji izbor! poz!

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Sve gore navedeno je lepo i tacno..dok ne skines sako i shvatis da ti treba enduro ;D

Putevi su nam oranice i ako ne nameravas samo od kafica do kafica sa noshom na glavi ili laktu..

KLE pa Afrika ili tanjiraca..oproban recept iskusnijih..

No probaj..izvozaj sezonu na shadowu..ili viragu..

Mozes i odma Jagera da konsultujes..

Ako se upola primis na nase zajednicke voznje kao on..  ::)

Oma juri pampuracu...da ne gubis na transakcijama ;)

• Free Rider, 126 postova
  • Motocikl: Kawasaki En 500

Ispade da se samo enduraši voze a ostali od kafića do kafića. Mada ima istine, ja non stop zujim od kafića do kafića, samo što je svaki put kafić u nekom drugom gradu.  ;D

Svaki je motor dobar na svoj način, ali koliko su KLE ili Africa dobri za početnika?

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Pa kad covek nije na vreme isao korak po korak..matik, apenac..emze, jawe, pa konacno Japanci..

Nemam nista protiv copera..osim sto bi da imam jednog..i enduracu..a moze i rrr..kad vec delite :)

Znaci tri motora u garazi..pa shodno potrebama..

Ovako enduro mu dodje ko jakobs 3in1 :)

Ako ima mozga u glavi..vozice za pocetak pazljivo i oprezno..ako je dileja skrndace se i sa 50cca..

Nema pravila..osim da vozis kao da  svi imaju nameru da te ubiju...

• U prolazu, 85 postova

Verujem da ce se brzo zasititi chopera od 250. Ko sto su rekli, shadow, virago en, ces koristiti na duze staze.

Ja sam seo na kle-a posle 10godina pauze, i on je najmanji od tih vecih enduraca, zato sam ga i odabrao.

Za nase puteve prilicno zahvalan, ima svoje mane al su zanemarljive u odnosu na sve ostalo.

E, sad to jeste malo veca kubikaza za potpunog pocetnika koji nije sedao na motor.

Sa druge strane tu su kursevi bezbedne voznje, o kojima imam samo reci hvale i mozes dosta toga da naucis od ljudi koji znaju i

imaju iskustva a ne na svojim greskama,  najskuplje i najbolnije je na motoru.

Mi mozemo da napisemo nasa iskustva i predloge ali na kraju je samo tvoja odluka...

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

o 125ccm ne razmisljaj jer su to obicno jako spori motori,virago ni jedan ne moze da navuce 100,pa cak ni 90....sto znaci da ce krstareca brzina da ti bude 50-60km/h,a sa tom brzinom tesko da ces negde dalje da stignes. Od kineza bezi u svakom slucaju,to smece ti ne treba. E sad ljudi hvale EN500. Ja sam ga vozio jednu sezonu i jedino sto me je odusevilo je bila potrosnja. En se ne ponasa kao coper. Taj isti agregat je kawasaki gurao i u enduro i u naked motore tako da je verovatno pouzdan ali po meni nije za copera.taj redni dvo-cilindras, nema zvuk V masine i obrtni momenat kakav imaju V agregati.  Meni je na leru pukao lanac bregaste i razjebao bukvalno sve u masini. Po meni je shadow vt600 pravi izbor. Drugar u zivotu nije vozio motore,cak ni skutere. Odmah je kupio shadow i vec prve sezone otisao sa njom na more. Povozan motor,pouzdan,odlican zvuk.....a moze da se nadje i za relativno male pare.

• Zainteresovan, 582 postova

shadow 600 po meni... Posle virago 535...

Shadow je uzeo drugar koji takodje je pre toga vozio samo neki skuter ponekad jer mu nije bio ovde nego u selu... Kaze da je ekstra podvozan...

E sad zavisi sa koliko kesa raspolazes... 125 i 250 zaboravi.. Kao sto su ti rekli zasitice te brzo a drugog osecaju poprilicno, pogotovo 125...

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Yamaha Road Star XV 1600

Pozdrav svima,

do skora sam bio vlasnik Honda Shadow Ace vt750, i mogu reci da je vrlo pouzdan. Njime sam presao oko 16- 17 hiljada milja i nikad ni jedan problem nisam imao. Motor je lep i vrlo udoban za duza putovanja.

Ima dovoljno snage da vuce dva vozaca i da se vozi na autoputu pri vecim brzinama.

Sto se tice maximalne brzine - ako na motoru nije nista radjeno- znaci fabricko stanje- maximalna brzina mu je oko 165 km/h.- Nije nesto narocito , ali nezaboravi da je motor veliki i poprilicno tezak.

• Zainteresovan, 582 postova

virago ni jedan ne moze da navuce 100,pa cak ni 90....

Misliš na one do 250 ccm? 535 i na dalje je druga priča.

535 92 god, vozen 160.. .Doduse ispadaju srafovi na toj brzini ali je navukao... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

• U prolazu, 5 postova

Hvala vam drustvo...polako mi se bistre misli... Ne zelim ni da pokusavam do 160... ni auto ne garim toliko....

Elem, podosta mi pomazete svojim savetima, naravno na kraju cu ja odluciti, ali super mi ovo izgleda jer polako cu napraviti neki uzi izbor, pa onda cu postaviti temu sa tim uzim izborom  ;D ... en 500 sam i ja vec zagledao i pre nego li sam vas priupitao, kao i virago... Oni su mi nekako potaman, po ukusu i dzepu. Posto sam sveze svrseni student moram i o tome voditi racuna....

E, a sa druge strane o ovom KLE i Africi nisam razmisljao jer nisam ni sedeo na njima, pa i ne mogu da se zamislim u trenutku kako i mi "cucali"... Ali kontam da cu i to uciniti u najskorije moguce doba. Brat od tetke, koji zivi u Boru (kontam da se bajkeri svi znaju pa verovatno se i vi sa njim znate), skoro je uvezao neku Afriku pa cu je uzjahati cim budem u blizini. Iskreno bojim se da ce mi se dopasti, a ne bih bas da prebacim 500cca sa svojim prvim motorinom....  :-\ :-\ :-\ ili da ne prebacim za mnogo :D

Ali onda cu prelomiti koji tip motora preferiram....valjda....  :D :D :D

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Vrlo interesantna tema za mene. Ja vozim KLE i intenzivno razmišljam da ga mijenjam za nekog čopera. Virago 750 mi je u

kombinaciji, dakle, malo veća mašina od ovih 500 - 600 ccm koje pominjete. Kakva je razlika između Viraga 535 i 750 odnosno

između Shadow 600 i 750?

Nisam početnik, interesuju me utisci o voznim osobinama ( Cijena registracije u BiH je ista i za 600 i 750).

• Andragog, 4985 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

U oglasima se skoro vrteo Kawasaki EL 250, lepo motorce za pocetak a ume i dobro da povuce,ima 33ks cena je bila oko 1200e

KLE je takodje dobro motorce!!!

• Drug član, 1260 postova

Hvala vam drustvo...polako mi se bistre misli... Ne zelim ni da pokusavam do 160... ni auto ne garim toliko....

Elem, podosta mi pomazete svojim savetima, naravno na kraju cu ja odluciti, ali super mi ovo izgleda jer polako cu napraviti neki uzi izbor, pa onda cu postaviti temu sa tim uzim izborom  ;D ... en 500 sam i ja vec zagledao i pre nego li sam vas priupitao, kao i virago... Oni su mi nekako potaman, po ukusu i dzepu. Posto sam sveze svrseni student moram i o tome voditi racuna....

E, a sa druge strane o ovom KLE i Africi nisam razmisljao jer nisam ni sedeo na njima, pa i ne mogu da se zamislim u trenutku kako i mi "cucali"... Ali kontam da cu i to uciniti u najskorije moguce doba. Brat od tetke, koji zivi u Boru (kontam da se bajkeri svi znaju pa verovatno se i vi sa njim znate), skoro je uvezao neku Afriku pa cu je uzjahati cim budem u blizini. Iskreno bojim se da ce mi se dopasti, a ne bih bas da prebacim 500cca sa svojim prvim motorinom....  :-\ :-\ :-\ ili da ne prebacim za mnogo :D

Ali onda cu prelomiti koji tip motora preferiram....valjda....  :D :D :D

Mislim da su KLE i Afrika malo visoki za tebe.

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

naravno da sam mislio na viraga 125 i 250....probao sam ih i stvarno su slabasni,lepi na oko ali mnogo slabi i spori. Ne vredi ovo ti je takav forum i R1 da trazis oni ti nude afriku.

• U prolazu, 5 postova

Ne vredi ovo ti je takav forum i R1 da trazis oni ti nude afriku.

;D ;D ;D Pa, dobro, apsolutno postujem. A posto sam svakako malo neopredeljen to mi dodje kao nova tema za razmisljanje.  ;)

Pre sve sam mislio da je coper udobniji, a vidim pise se i drugacije...

Kad smo kod copera, rekose mi: Virago ili Vulcan.

Pa, bih da vidimo ova 2 sta i kako vi kao iskusniji vidite i znate, koje su prednosti i mane. Koji su za odrzavanje jednostavniji, laksi, jevtiniji?

Ako je ovo vec obradjivana tema ( a verujem da jeste), onda samo link dajte, jer ja je ne nadjoh i izvinjavam se na tome.  :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja