Jump to content

Moto Zajednica

Moto3

Recommended Posts

 • Drug član, 3618 postova
 • Lokacija: Kovin

Već sada slobodno možemo reći da je Moto2 odneo pobedu nad dvotaktnom klasom od 250cc koju je zamenio, što u troškovnom smislu, što u veličini grida. Kolika je troškovna razlika između ove dve kategorije možete pogledati ovde u temi koju smo obradili, dok je razlika u broju učesnika i na oko očigledna. Moto2 je doveo pod pitanje čak i zanimljivost legendarnih četvrtlitraša, čije su trke bile i više nego interesantne ali je Moto2 čini se i u tom pogledu celu priču odneo na drugi nivo. 

 

Međutim, naslov teme je Moto3 tako da bih pisanije sada trebalo povesti u tom smeru. Namerno sam na početku u vidu napravio u vidu napravio paralelu sa Moto2 i 250cc, da bih stvari postavio u što prirodniji položaj, i mislim da se već sada (sudeći i po naslovu) oseća kako će se ova priča završiti. Ako ste pratili moto vesti ovih dana onda možda i nečete biti previše iznenađeni, mada nikad se ne zna.

 

Posle očiglednog uspeha nove četvorotaktne klase od 600cc ili Moto2, kako vam se više sviđa, odmah su se pojavile spekulacije da se i kraj dvotaktnih 125cc takođe bliži po istom receptu, verovatno 2012, i da će najverovatnija kubikaža najslabije četvorotaktne klase u gran Prix takmičenju iznositi 250cc. Čak se pojavila i najava Honda Amerike da će za vreme Indianapolis GP-a biti organizovana trka četvorotaktnih 250cc prototipova za mlade vozače, što je još više potvrdilo da se nešto sprema.

 

Nove informacije su počele da se nezvanično pojavljuju u Assenu gde su se članovi Gran Prix Komisije blizu sporazumu da zamene postojeću dvotaktnu klasu od 125cc zamene novom četvorotaktnom jednocilindričnom klasom od 250cc u 2012 ili 2013, kako je navedeno gore, ali čekajte ima razlike. Propisani četvorotaktni agregati neće biti bazirani na postojeći Yamahinim YZ250F ili Hondinim CRF250R agregatima. Agregati će imati propisan prečnik od 81mm, što će ih napraviti agregatima sa kraćim hodom koji se rado vrte.

 

Broj 81 nam je i više nego poznat. Setimo se da će propisani prečnik klipa za novu MotoGP klasu od 1000cc biti 81mm, tako da će četvorotaktni jednocilindraš od 250cc biti jedan cilindar MotoGP mašine od 1000cc. Kako će se ovo odraziti na Moto2 ostaje da se vidi. Priča se da predsednik FIM-a Vito Ippolito razmišlja da prekine sa propisanim agregatom za Moto2 na kraju ugovora sa Hondom, koji je potpisan na tri godine. Logičan nastavak ove priče za Moto2 bi bila promena na četvorotaktne dvocilindrične agregate 500cc sa prečnikom od 81mm. Što bi bilo tačno pola MotoGP mašine. Ima smisla, zar ne?

 

Već smo zalutali u moru spekulacija i vreme je da se vratimo na tzv. Moto3. Dakle, da bi se sprečila trka u preskupom razviću, postaviće se dve nezaobilazne mere. Prva, svaki proizvođač koji će želeti da učetvuje će morati da napravi značajan broj agregata, brojka koja se pominje je 10-15. Druga mera se odnosi na već isproban recept da će agregat konkurenta moći da se kupi za oko 10.000,00 eura. Prva mera ostaje za sada nepoznanica u smislu delovanja ali je druga i više nego efektna i sigurno će naterati proizvođače da ne ulažu previše, što će se automatski odraziti na troškove.

 

Ako bi pogledali današnju ponudu motocross modela od 250cc, nova Moto3 bi trebala da isporučuje oko 50 hp, što i nije previše daleko od 125cc ali treba videti kako će se to odraziti na pisti. Pored snage, smatra se da će četvorotaktna kategorija biti i nešto teža, što takođe možemo da joj stavimo kao minus.

 

Što se tiče spekulacija o Moto2, one to za sada samo i jesu. Međutim, Moto3 treba shvatiti ozbiljno. 125-ice idu u istoriju najkasnije do 2013 što označava kraj jedne lepe ere dvotaktnih mašina.

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Svrati ponekad, 293 postova
 • Lokacija: Vrsac/Beograd

Ja bas volim dvotaktne motore, ali sve je jasnije da oni odlaze u istoriju. Realno, nema lepseg mirisa od dvotaktola, ali isto tako je i stetan. Cini mi se da pomalo i preteruju sa stetnoscu gasova, kako se vozilo ranije.

Moguce je da ce biti zanimljivo, ali isto je tako moguce da ce biti samo losa kopija moto2 klase ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Super specialist, 5956 postova
 • Lokacija: Šumadija
 • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Nikad nisam vozio motocikl sa dvotaktnim agregat, ali koliko sam primetio svi ih hvale kao zabavne.

A što se tiče prelaska Moto2 na 500 cm3, mislim da su ovim potezom od 600cm3 unekoliko razvodnili SuperSport klasu u WSBK takmičenju. Ima i tamo kvalitetnih vozača, ne kažem, ali jednostavno jako je teško objasniti postojanje dva scetska takmičenja sa istom kubikažom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 3618 postova
 • Lokacija: Kovin

Danas se u Brnu sastala Grand Prix Komisija koju čine Carmelo Ezpeleta (Dorna, predsednik sastanka), Claude Danis (FIM), Hervé Poncharal (IRTA) and Takanao Tsubouchi (MSMA), i M. Paul Butler (ima ulogu sekretara sastanka), i donela nekoliko novih pravila. Međutim, nama je zbog ove teme bitan deo gde se pominje Moto3:

 

Aplikacija za 2012

 

Moto3 klasa

 

125cc klasa će biti zamenjena Moto3 klasom.

 

Osnovna tehnička pravila ove klase su:

- Jednocilindrični 250cc 4-taktni motori sa maksimalnim prečnikom od 81 mm.

- Svaki motor bi trebalo da traje najmanje 3 trke i da ne košta više od 10.000 (konačni troškovi će biti objavljeni)

- Svaki proizvođač, ako se to od njega zahteva treba da bude spreman da obezbedi mašinu za minumum 15 vozača.

 

Ovaj predlog je dogovoren većinom MSMA.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 3618 postova
 • Lokacija: Kovin

FIM je juče u Valensiji objavio dopunu tehničkog pravilnika za novu Moto3 klasu, koja će startovati od 2012. Neka pravila nam možda dolaze kao iznenađenje u odnosu na informacije koje su prenosili mediji u proteklih nekoliko meseci, ali je jasno da je većina novih pravila uvedena sa samo jednim ciljem – sprečavanje da se troškovi otrgnu kontroli.

 

Nova klasa će, barem za sada tako izgleda, napustiti prototip i više se približiti tzv. ’spec’ filozofiji kao što je ona koja je zastupljena u Moto2, odnonso klasi koja ima jasno propisana pravila u vezi agregata, koji mora biti isti za sve timove, što obezbeđuje njihovu veliku konkurentnost i za nas gledaoce vrlo zanimljive trke.

 

Da počnemo sa dopunama, nešto od ovoga nam je već poznato ali nije na odmet da se podsetimo. Nova kategorija će biti ograničena na četvorotaktne jednocilindrične agregate, maksimalne veličine do 250cc, sa maksimalno 4 ventila, ograničena na 14,000 rpm, i ne više od 6 brzina.

 

Maksimalna cena agregata ne sme biti veća od 12.000 eura. Nikakvi opcionalni delovi ne smeju biti korišćeni koji bi prevazišli propisanu cenu. Dakle, agregat spreman za trku ne sme koštati više od propisane cene.

 

Ako proizvođač razvije nove delove za agregat, on ih mora ponuditi svakom klijentu bez izuzetka, a svi novi delovi ne smeju prelaziti propisanu cenu za agregat.

 

Brizgaljke goriva se moraju nalaziti iznad usisnih ventila motora. Dozvoljeno je koristiti maksimalno dve brizgaljke i dva nezavisna kontrolera brizgaljki. Pritisak goriva ne sme prelaziti 5.0 bara.

 

Samo ECU (Engine control unit – jedinica za kontrolu agregata, tip elektronske kontrolne jedinice koja određuje količinu goriva, vreme paljenja i ostale parametre vezane za rad agregata sa unutrašnjim sagorevanjem) koji je odobrio organizator serije sme biti korišćen. On mora ostati nepromenjen hardverski i softverski, odnosno ostati kakav je isporučen od organizatora. Jedine dozvoljene radnje na ECU su promene na njegovim podešavanjima odnosno ‘tjuning’ operacija koje su uključene u softver.

 

Minimalna dozvoljena težina vozača i motocikla mora iznositi 148kg.

 

Smeju se koristiti samo pneumatici koje isporuči organizator.

 

Ova pravila su doneta da bi se smanjili troškovi, pa nije loše da napravimo mali račun. Timovi će za agregate morati da izdvoje 96.000 eura, jer je pravilom propisano da se ne sme koristiti više od 8 pogonskih jedinica. Cena šasije iznosi od 25.000 (TR001 od Giampiero Sacchi-a) do 40.000 (cena Hondine šasije), i tim sa šefom i dva mehaničara.

 

Ako pretpostavimo da će biti 17 rundi, dolazimo do grube cifre od oko 340.000 eura (1 motocikl+8 agregata+2 mehaničara+ sef+troškovi transporta). Na ovaj račun treba dodati: cenu pneumatika, vozača, goriva i rezervnih delova.

 

Kada na kraju sve saberemo shvatamo da i nismo toliko daleko od troškova aktuelne 125cc kategorije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 3618 postova
 • Lokacija: Kovin

Mislim da se neće monopolizovati (kao Moto2 - koji neće trajati dugo, jer je prelazno rešenje), već da će se samo uzeti provereni recept Moto2. Što se tiče proizvođača, za sada ima nekoliko interesenata. U svakom slučaju ostaje nam da vidimo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Integrisan, 12830 postova
 • Lokacija: Buda/Szigliget
 • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Ovo mi opet mirise na monomarku (da ne prozivam imena)!Koliko god mi se ove godine svidela Moto2 klasa ne bih voleo da se svetski sampionat jos vise monopolizuje !

Ama bre što ste paranoici? Ne bi ni bilo klase da nisu dali Hondi pravo da prodaje motore. 3 fabrike bi se javile, jedna (Honda) bi upucala milijardu maraka

i neki šupak , samo zato što vozi u Hondi bi bio prvak ispred petorice drugih Hondinh vozača. Ovako svima isti motori pa ko napravai bolju šasiju i bolje

podesi motor je prvak. A i borba je između najboljih vozača. Kad istekene privremena klasa 600 prelaze na novu u kojoj će svako da stavalja motor koji

hoće ali će troškovi biti ograničeni. U Moto3 neće biti prelazne klase, nego odmah idu na ono što misle da je trajno rešenje.

 

p.s. na licitaciju za jedinog dobavljača za Moto2 se pored Honde prijavila samo Yamaha. KRIZA burazeru!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Ne silazi, 6391 postova
 • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
 • Motocikl: konzerviran

Ne bas tako poznata italijanska fabrika TM (poznata mozda vise ljubiteljima cross i motrd sekcije) napravila je jedan prototip koji bi trebalo da ucestvuje u najavljenom takmicenju.

Pretpostavljam da im nije bilo posebno tesko da naprave ovakvu jednu spravu,s'obzirom da u svojoj gami proizvoda imaju i mnogo jace modele i iskreno se nadam da ce od samog pocetka biti omoguceno svim proizvodjacima da naprave motocikl koji ce moci da ucestvuje u ovoj novoj klasi.

Aprilija,kao neprikosnoveni konstruktor 2t trkaca,odustala je svojevremeno od razvoja novih projekata i ucesca u novoj moto2 kategoriji,usredsredivsi sve svoje snage na SBK sampionat i bilo bi jako lepo videti sta su u stanju da naprave.Koristeci nova saznanja i iskustva iz sveze osvojenog Superbike sampionata,verujem da su u stanju da "sloze" izuzetnu trkacku spravu.I ne samo oni......

Jes' lepa moto2,al' nekako ispada da se ne takmice konstruktori,nego inzenjeri i mehanicari,pa mu sve to dodje kao neko Cup takmicenje.Interesantno jeste i neizvesno do samog kraja,ali mislim da bi se na jedan ovakav nacin,dozvoljavanjem svima da se po istim pravilima bore jedni protiv drugih,omogucilo "malima" da nauce puno toga od "velikih".

Zna se da je auto moto sport,svojevrsna laboratorija za nova tehnicka resenja,pa bi eto i u tom smislu bilo lepo videti kako se ko snalazi.Da ne govorimo o reklami i o tome koliko bi to znacilo nekim "manjim" fabrikama da se jednostavno nesto vise cuje o njima.

Sve sam ja ovo dobro zamutio,samo zato sto bi da vidim MV kako "savija" po pistama sirom sveta. :zvizduk:... :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 2309 postova
 • Lokacija: Beograd-Vracar
Ne bas tako poznata italijanska fabrika TM (poznata mozda vise ljubiteljima cross i motrd sekcije) napravila je jedan prototip koji bi trebalo da ucestvuje u najavljenom takmicenju.

 

Rec je o Ioda Racing projektu. Prototip je TR 001 250cc jedno cilindricna TM masina sa 40 konja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 3618 postova
 • Lokacija: Kovin

FIM je objavio kompletan pravilnik za Moto3.

 

Evo ključnih detalja:

 

1.1 4-stroke reciprocating piston engines only.

 

1.2 Engine capacity: maximum 250cc.

 

1.3 Single cylinder only.

 

1.4 Maximum bore size: 81mm. Oval pistons are not permitted (refer to Art. 2.3.1 of the FIM Grand Prix Regulations).

 

1.5 Engines must be normally aspirated. No turbo-charging, no super-charging.

 

1.6 Crankshaft speed limited to maximum: 14,000 rpm.*

 

1.7 Maximum of 1 ignition driver.*

 

1.8 Pneumatic and/or hydraulic valve systems are not permitted.

 

1.9 Valve timing system drive must be by one chain. An intermediate drive gear which rotates on only one axle or rotation centre is allowed in the system (refer to ANNEX1 for some examples of permitted systems).

 

1.10 Variable valve timing and/or variable valve lift systems are not permitted.

 

1.11 The engine is defined as the complete engine including intake system (throttle body, injectors), and one complete transmission.

 

1.12 The maximum price of the engine must not exceed 12,000 Euros. No optional parts or service contracts may be used to circumvent this price limit.

 

1.13 Each engine manufacturer must undertake to supply sufficient engines and spare parts to supply 15 riders per season, if requested.

 

1.14 Each engine manufacturer must submit a spare parts price and lead-time list for the season for approval by the Organiser, and may not charge more than these published prices. Approval is based on the prices and lead-times being in line with current market norms for these parts and technologies.

 

2.3 Fuel injectors must be located upstream of the engine intake valves.

 

2.4 Maximum of 2 fuel injectors and 2 independent fuel injector drivers.*

 

2.5 Fuel pressure must not exceed 5.0 bar.

 

3.1 Variable length exhaust systems are not permitted.

 

3.2 No moving parts (e.g. valves, baffles) are allowed in the exhaust system.

 

3.3 Noise tests will be according to Article 2.14 of the FIM Grand Prix Regulations. Test rpm: 5,500. Maximum permitted noise level: 115 dB/A.

 

4.1 A maximum of 6 gearbox speeds is permitted.

 

6.1 Chassis must be a prototype, the design and construction of which is free within the constraints of the FIM Grand Prix Technical Regulations.

 

6.2 Minimum total weight of Motorcycle + Rider: 148kg

 

6.3 Brake discs must be made from ferrous materials.

 

6.4 Suspension systems must be of a conventional, mechanical type. Active and semi-active suspension systems and/or electronic control of any aspect of the suspension and ride height is not permitted. Springing must be by means of coil springs made of ferrous materials.

 

7.1 The materials permitted for wheel construction are Magnesium and Aluminium alloys.

 

7.2 The only permitted wheel rim sizes are: Front, 2.50” x 17”

 

Rear, 3.50” x 17”

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja