Jump to content

Moto Zajednica

Kako se steluju ventili

Recommended Posts

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Malo neodredjeno pitanje ali ako neko moze da navede kako je on na svom  motoru stelovao ili je to na vecini isti princip.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

U sustini najbolje je nabaviti tehnicku knjigu za konkretan motor i videti tamo. Inace, uglavnom postoje srafovi koji se uvrcu/izvrcu i tako povecavaju/smanjuju zazor izmedju podizaca i klackalica. Ono sto je opste za sve, ventili se uvek steluju kada je motor hladan, dakle kada je zazor najveci. Dovede se odredjen ventil ili vise njih u zatvoren polozaj (sto se postize okretanjem motora rucno preko kljuca, znaci pomeranjem klipova, i gledanjem oznaka, kod mene na Hondi recimo oznake se nalaze na zamajcu i ima jedan prozorcic na bloku kroz koji se gleda) i u tom polozaju se steluju odredjeni ventili koji su potpuno zatvoreni. Meri se zazor mernim listicem "spijunom", najcesce ide oko 0.1mm, odvrce se ili zavrce sraf dok se ne postigne taj zazor. Ovo se ponovi za svaki ventil koji se steluje. Onda se stegnu kontra navrtke, ponovo proveri zazor spijunom i motor okrene u poziciju za stelovanje sledecih ventila i tako dok se ne nasteluju svi. Ali kazem, za svaki model motora postoje neke specificnosti tako da treba uvek nabaviti tehnicku knjigu i videti tamo. Postoje i motori koji imaju hidraulicno ponistavanje zazora ventila tako da se kod njih oni ne steluju (recimo novije Honde Gold Wing, od 1200 na dalje).

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Naravno da na mom amlo ustelujem ventile :P kod mene kad otvoris gas mozes da gurnes mali prst kroz karb.

Malo sam radoznao i volim da budem informisan :P

Nego dali na skuterima (4t) treba da se steluju ventili ili postoji nesto kao samostelujuci na kolima.

• Never drive faster than your angel can fly, 108 postova
  • Motocikl: Harley Davidson, cbr 1000 rr

Kad je već reč o ventilima...zanima me da li mogu da budu nepodešeni a da se ne čuju i da li nepodešenost ventila uzrokuje

veću potrošnju ulja?

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

U principu, nepodešen ventil se čuje osim ako je suviše mali zazor pa se ne čuje jer ga gotovo i nema. To je pretegnut ventil. Potrošnja ulja ne zavisi direktno od zazora ventila već od stanja gumica (ili vođica ventila) ako ulje troši zbog ventila. Pretegnuti ventili pregrevaju motor, krive se, troše i skraćuju radni vek.

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

A ventili koji imaju prevelik zazor se otvaraju kasnije nego sto bi trebalo a zatvaraju ranije sto daje slicne efekte kao kada predpaljenje nije dobro podeseno - remeti se "korak" rada motora sto daje manju snagu i uopste stetno utice na motor. Kao sto rece Scuba, zazor ventila ne moze da utice na potrosnju ulja.

Sto se skutera tice, ne znam ali cisto sumnjam da imaju hidraulicno ponistavanje. To ima malo koji ozbiljniji motor, a kamoli skuteri. Mada, sve je moguce pa treba videti u tehnickoj knjizi od konkretnog vozila.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja