RadicM 1076 Napisano Maj 7, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Malo neodredjeno pitanje ali ako neko moze da navede kako je on na svom motoru stelovao ili je to na vecini isti princip. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andjelo 246 Napisano Maj 7, 2010 Drug član, 1022 postova Lokacija: Weiss Kirchen -Bela Crkva Motocikl: kawasaki Prijavi odgovor kao problematičan a sto bi ti stelovao na ATX :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan U sustini najbolje je nabaviti tehnicku knjigu za konkretan motor i videti tamo. Inace, uglavnom postoje srafovi koji se uvrcu/izvrcu i tako povecavaju/smanjuju zazor izmedju podizaca i klackalica. Ono sto je opste za sve, ventili se uvek steluju kada je motor hladan, dakle kada je zazor najveci. Dovede se odredjen ventil ili vise njih u zatvoren polozaj (sto se postize okretanjem motora rucno preko kljuca, znaci pomeranjem klipova, i gledanjem oznaka, kod mene na Hondi recimo oznake se nalaze na zamajcu i ima jedan prozorcic na bloku kroz koji se gleda) i u tom polozaju se steluju odredjeni ventili koji su potpuno zatvoreni. Meri se zazor mernim listicem "spijunom", najcesce ide oko 0.1mm, odvrce se ili zavrce sraf dok se ne postigne taj zazor. Ovo se ponovi za svaki ventil koji se steluje. Onda se stegnu kontra navrtke, ponovo proveri zazor spijunom i motor okrene u poziciju za stelovanje sledecih ventila i tako dok se ne nasteluju svi. Ali kazem, za svaki model motora postoje neke specificnosti tako da treba uvek nabaviti tehnicku knjigu i videti tamo. Postoje i motori koji imaju hidraulicno ponistavanje zazora ventila tako da se kod njih oni ne steluju (recimo novije Honde Gold Wing, od 1200 na dalje). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tindirbp 289 Napisano Maj 7, 2010 Zainteresovan, 563 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: ktm 990 Prijavi odgovor kao problematičan ATX 4T :D :D :D :D :D :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja nemam FAP 13.14 a opet volim da znam sve o njima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 8, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da na mom amlo ustelujem ventile kod mene kad otvoris gas mozes da gurnes mali prst kroz karb. Malo sam radoznao i volim da budem informisan Nego dali na skuterima (4t) treba da se steluju ventili ili postoji nesto kao samostelujuci na kolima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cavalir 353 Napisano Maj 8, 2010 Never drive faster than your angel can fly, 108 postova Lokacija: Louisville KENTUCKY; EU Motocikl: Harley Davidson, cbr 1000 rr Prijavi odgovor kao problematičan Kad je već reč o ventilima...zanima me da li mogu da budu nepodešeni a da se ne čuju i da li nepodešenost ventila uzrokuje veću potrošnju ulja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Maj 8, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan U principu, nepodešen ventil se čuje osim ako je suviše mali zazor pa se ne čuje jer ga gotovo i nema. To je pretegnut ventil. Potrošnja ulja ne zavisi direktno od zazora ventila već od stanja gumica (ili vođica ventila) ako ulje troši zbog ventila. Pretegnuti ventili pregrevaju motor, krive se, troše i skraćuju radni vek. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 8, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan A ventili koji imaju prevelik zazor se otvaraju kasnije nego sto bi trebalo a zatvaraju ranije sto daje slicne efekte kao kada predpaljenje nije dobro podeseno - remeti se "korak" rada motora sto daje manju snagu i uopste stetno utice na motor. Kao sto rece Scuba, zazor ventila ne moze da utice na potrosnju ulja. Sto se skutera tice, ne znam ali cisto sumnjam da imaju hidraulicno ponistavanje. To ima malo koji ozbiljniji motor, a kamoli skuteri. Mada, sve je moguce pa treba videti u tehnickoj knjizi od konkretnog vozila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andjelo 246 Napisano Maj 8, 2010 Drug član, 1022 postova Lokacija: Weiss Kirchen -Bela Crkva Motocikl: kawasaki Prijavi odgovor kao problematičan zasto postoji zazor ventila ..............zato sto se materijal siri na toploti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...