Jump to content

Moto Zajednica

problem:gpz 500 s-mlin za magnete

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 129 postova
  • Motocikl: u perspektivi

Sedam na kawu,dajem kontakt,krecem da verglam i onda ...katastrofa.U motoru je tako pocelo nesto da puca i da se lomi,kao u nekom mlinu.Prvo sam pomislio na fraj lauf,a onda sam se setio da je dosta ljudi sa foruma pisalo o problematicnim magnetima koji umeju da se odlepe i da narave haos.Upalim ga posle 5 minuta,radi normalno,normalno je zaverglao,sacekam da radi par minuta da bi zagrejao ulje,da bi ga lakse ispustio i prionem  na posao,skinem deklu sa leve strane i vidim da je jedan magnet otpao,samleo se u sitne delove,unistio stator,izgulio deklu sa unutrasnje strane,okrnjio ostale magnete...U principu sve je jasno,treba da kupim i zamenim rotor i stator,kad vec sve to radim kupicu i kit za reparaciju fraj laufa koji se nalazi odmah iza rotora na istoj osovini,jedino sto me buni je:dali postoji mogucnost da su svi ti sitni delici nastali mlevenjem magneta,zajedno sa uljem dospeli i u ostale delove agregata,i da tamo skrivehi cekaju da naprave jos mnooogo vecu havariju.LJudi koji su o ovom problemu samlevenih magneta pisali ranije,diskutovali su o zameni,reparaciji...,al ovo nikome nije palo na pamet da opiljci magneta,dekle,statora...mozda predstavljaju moguci problem.Sta mislite o ovome i dali znate ko reparira statore i rotore?Dali ovi delovi pasuju od KLE ili EN,znam da su to isti agregati,ali im se mozda ovi delovi razlikuju?Unapred hvala!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Nemogu ti komadi nigdje da dospiju, jer kao prvo pumpa ulja na samom dnu ima mrežicu koja sprječava bilo šta krupno da uleti, a onda sve to još prolazi i kroz filter ulja. Stator može da se reparira, sve zavisi koliko je oštećen, ko to radi u Srbiji ne znam, ali rotor ne može. U stvari majstor će ti reći da može i rotor, zaljepiće ga nekim sranjem i onda će to opet da otpadne i opet ti sjebe stator i možda još nešto. Najbolje ti je da kupiš novi rotor, oni su sada kao i na novim modelima oklopljeni, pa nemogu nikako da se raspanu, jesu skupi ali znaš da si miran što se toga tiče

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Znam za to, al kod mene je na starom modelu novi magnet. Postoji obični (onaj što se raspada) i novi oklopljeni magnet za stari model i novi standardni oklopljeni magnet za novi model, ali nisu isti.

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

A sto si ga uopste palio kad si video da nesto lupa,samo si napravio jos vece sranje i sve iskrcko i izdrobio.

:(

• Zainteresovan, 563 postova
  • Motocikl: ktm 990

jao to prebudzivaje sam jednom radio i nikad vise,jebachina do jaja,al se isplatilo jbg,od zzr-a sam prebudzivo na gpz,50 evra je za zzr-a inace

Mohihanac,upalio sam ga misleci da je fraj lauf,on nemoze nista da sjebe sem samog sebe,ionako sam planirao da ga sredim,nisam znao da su magneti u pitanju,mada kad bolje razmislim,ako ce magneti da se odlepe,napravice lom u svakom slucaju,veci ili manji,male su sanse da se to spreci,osim redovnom kontrolom tako sto ces cesto skidati deklu i gledati kakvo je stanje,a i onda je pitanje dali ces bas tad da provalis da  ce neki magnet poceti da se odlepljuje...Hvala Arnymanu za odagnanje sumnji da ce opiljci stici zajedno sa uljem dalje u motor,a ikad malo bolje razmislim to su 99% opiljci magneta koji se odmah po raspadanju zalepe(privuku) za rotor ili stator.Zvao sam Sinisu iz Zablja koji reparira rotore i statore,al mi po prici bar, ne uliva neko poverenje(kaze on meni da ima veze u Japanu i da koristi neku magicnu tehnologiju!!!???),a i brate cini mi se da malo dere sa cenom(250-300 evra).Pa za te pare cu se snaci u svakom slucaju i bez njegove misteriozne magicne tehnologije.Sad nesto razmisljam,pa ova glupa sanacija zbog glupavog magneta(koji je ustvari greska kawinih konstruktora,bar na modelima do 93,ako se nevaram)ce me kostati skoro kao trecina mog gpz-a koji je stvarno u dobrom stanju.Eee zivote...jebeni magnet

• Motocikl: vfr rc36

opiljci nece proci kroz pumpu ali ce ti zapusiti sito i smanjiti protok kroz pumpu (skini karter i operi sve). stator i rotor se vrlo uspesno remontuju kad se odnesu kod majstora a ne kod shustera

prijatelju,pa jel znas za nekog dobrog majstora koji to remontuje,odmah bi otisao do njega,naravno pod uslovom da je realan sa cenom.Ja znam za majstore koji vinkluju motore(namotavaju),ali mi nije jasno dali postoji mogucnost da neki majstor pravi magnete i to ovalne kao sto su u rotoru na gpz(kao i na ostalim motorima),posto su ovi stari ili okrzani ili skroz samleveni ?

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Proveri ovde:

http://www.electrexworld.co.uk/ro3-rotor-2762-0.html

Nije skupa postarina za srbiju i zatvoren tip je u pitanju.

Magnet mora da bude za tvoj motor zato sto osim velicine samog magneta (sto se lako resava novim poklopcem dekla za 50-ak evrica koliko bi dobio i za stari poklopac) bitan je i raspored onih ispupcenja za paljenje.

Stator uradi kod bilo kog viklera i ne moras da brines, a magnet najbolje da kupis nov.

Polovan magnet je mogao da se nadje za 100 eura, ali nikada ne znas koliko ce da traje, ovaj ce sa postarinom bez carine da izadje 135.96 gbp (ne placa se vat za srbiju). Ako se odlucis za ovo posalji im mail i pitaj ih da li je bas za tvoj motor prema godistu i zamoli ih da napisu cenu do 20 eur-a da ne bi platio carinu (neko hoce, neko nece...)

• nekrunisani kralj moto cigana, 3185 postova
  • Motocikl: 4x4

vec sam pisao u par tema, ali hajde da ti pomognem-ponovim, rotor 150-200eura ako hoces odmah, ako juris non-stop nekoliko meseci onda mozes da prodjes do 100e. Cifra koju su meni govorili isla je do 700eura!!! Stator ide 50-80 eura odmah, ako opet juris e-bay paypal... mozes da prodjes 25-30eura.

Moj gpz je 90to god. U svemu mi je pomogao drugar sa foruma ( zmijoliki iz bg  ;) ), juruli i jurili...

Po savetima ljudi da je isti magnet i na novijem modelu, pazarili smo od preko magnet, cekali, jurili, carine, sverceri... Stigao magnet , kad prc, nije isti, veci breg, pomeren u odnosu na kajlu na radilici, vislji oko 5mm...

Ali karlosu je pasovao za kle 95to. Onda opet potraga, tu je nebojsa ponudio najbolje uslove  :D.

Rajko mi je pre javio da je masina sklopljena, pali, radi ok.

Imam sada ja manji problem koji se resava trenutno, pa moze savet: kaze Rajko sve ok, ali kada radi par minuta previse zagreje regler i zice. Gledao elektricar, sutra ce probati sa drugim reglerom.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja