Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć u izboru

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Dakle, drugari, kao što znate (možda ne svi...), moja Jamaha ode u NS, a ja ostadoh bos sa ogromnim pitanjem - šta sad...  ??? ??? ???

Imao sam FZ6n, 2005. godište i napravih za skoro tri godine sa njom 24000 km. Bez problema, bez trzavica, sve ok. A sad se lomim oko toga šta dalje.

U principu mi je 600ccm dosta. Ja nemam neke pretjerane zahtjeve za snagom, ne vozim se do ivice gume, ne ganjam motor na zadnji točak (ne znam, niti me interesuje da znam to sa motorom - za izdrkavanje hormona i mišića imam bicikl, a bude i poneka ribica ;D ;D ;D). LM, motor kupujem da bi se vozio (dakle, kao prevozno sredstvo) skoro svih 12 mjeseci u godini. Što po gradu, što van grada. Po šumama i gorama ne idem, niti kosim travu po livadama i pašnjacima, pa mi klirens nije bitan. Vozim se opušteno i volim da motor ima snage da povuče. Ali, desi se i meni da me pukne adrenalin, pa nastupi ludilo.

Ono oko čega se lomim je nekakva vrsta dileme/trileme:

1. Uzeti opet FZ6, ali dosta mlađi - tipa 2009. godište ili možda čak i skroz nov. Sve znam, razlike su male, zadovoljstvo sa ovim modelom mi je zagarantovano. Ali, to mi je već sve poznato. Bojim se da se ne "uspavam i da mi se motor ne zgadi", baš zato što mi je sve poznato.

2. Uzeti Kawasaki Z750, bez ABS-a (kako Maki preporučuje u svom testu). Motor mi je totalna nepoznanica, znam sve tehničke karakteristike i specifikacije, ali ne znam dosta drugih stvari.

3. Uzeti Stromića, skoro novog ili novog.

Za stavku 1 sam već sve gore objasnio.

Kawa me trenutno najviše privlači, ali imam tu neke nedoumice. Kočnice, ogibljenje, servis, pouzdanost (čuo sam da se Kawa kvari samo tako ;D ;D ;D), sjedište? Kako se ponaša na malim brzinama, (p)okretljivost u gradu, mjenjač, potrošnja? Koja je brzina u 6oj na 4k, 6k i 8k obrtaja, odnosno na koliko se vrti motor pri 80/100/130/150 km/h? Kako idu servisi po kilometraži (i koliko koštaju, naravno), kod koga servisirati da se ne razbija glava (šta je sa Saletom što je radio kod Culeta)? Cijena dodatne opreme - vizir, kreš/roll barovi? Uopšte, ko je kako i koliko zadovoljan sa ovim motorom, kako ga vozi (ili ne vozi)? Postoji li bitna razlika između modela za 2009 i 2010 (znam da je samo Z1000 obnovljen ove godine, a da je model iz 2009 praktično ostao isti, ali možda je neko već provozao ovaj iz ove godine...)?

Stromić me trenutno najmanje privlači, jednostavno zato što se ne vidim na njemu. Znam da je odličan motor i da je svaki njegov vlasnik sretan i zadovoljan vlasnik, ali sebe u ovom trenutku jednostavno ne vidim na njemu... Naravno, volio bih da čujem i vaša iskustva sa ovim "dečkom", pa da sebi stvorim barem nekakvu sliku u glavi oko toga...

Da kažem i da je trenutni raspored ovakav: 70% je za Kawu, 25% je za FZ, a samo 5% srca za Stromića. Ako odustanem od Kawe, tih 50% se onda dijeli na po 25% za FZ i Stromića...

Obzirom da postoji mogućnost da se neke kockice slože, onda je sasvim realna šansa da uzmem nov motor (bilo koji od ova tri navedena). Naravno, razmišljam i o polovnom motoru, i tu je u igri ovaj iz oglasa (zna li ko ovaj motor i/ili vlasnika-e) i jedan od jednog drugara od drugara...

Nisam više normalan od sveg razbijanja glave ovih dana.

Ajd' pa pomažite... Naravno, da ne pucam u neki salon samo da vidim motor, može neko raspoložen da se javi i na PM da sjednemo na piće i popričamo, te da vidim i sjednem na motor. Kolega zzz me je već ljubazno pozvao da obiđem njegovog Stromića, tako da mi samo ostaje Zekonja kao nepoznanica.

Hvala svima.

Pozdrav.

Djole

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 399 postova

taj motor je previse dobar da bi bio istinit ;)

cifra od 5 soma je smesna...ako je sve regularno,uzimaj sto pre...

i definitivno...Z je mama

to je moj sledeci motor 1001%

• Drug član, 2869 postova
  • Motocikl: strom 650

Probaj ti ipak nekog stroma pa ako ti nelegne onda ga odbaci.Nisam jos sreo nikog ko je probo i reko da nece.

Sto se Kawe tice exstra motor al malo vise daje po adrenalinu i teze ga je vozati polako,prosto te tera da ga zavrnes.

• Zainteresovan, 426 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Moras probati svaki motor, bar na 10/20 km. Iz casopisa mozes saznati samo tehnicke karakteristike i nista vise. A kako se sam motor vozi i ponasa u krivinama, vetar i td...to moras sam da iskusis.

Juce sam probao hondu VTR, za koju sam duze vreme mislio da je odlican motor( ustvari i jeste, ali nije za mene). Posle 10km sam zamolio druga da mi vrati mog zeca, i posle 200m mi se vratio osmeh na lice.

pozdrav

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ja bi' da ti postavim jedno pitanje.

Sta  si znao o motoru koji si posedovao (i zavoleo ga) pre nego sto si ga kupio?

2 jevta68

Pojedinima je FZ6 bio letargičan motor koji mora da se zavrne preko 8k rpm da bi pokazao narav, a ja se sit navozah sa njim i 30-40-60 i 160 km/h.

2 vladmoll

Jasno je meni da JA moram da sjednem i provozam motor, ali ja sam pitao za tuđa iskustva (onih koji ga imaju ili su ga vozili), pa bi mogao i da mi odgovoriš na neko gore postavljeno pitanje...

2 pronto

A ja ću da ti odgovorim - nisam znao ništa i htio sam da uzmem skuter, ali su me zayebali u Skuter Centru za Apriliju, pa sam uzeo FZ6. Onda sam sa njim okrenuo 24000km i sad znam više nego što sam znao, pa mi to pravi problem. Zato i pitam za iskustva...

Pozdrav.

Djole

FZ6 je odlican motor samo je malo ni sebi ni svom.Nije bas R mada mu malo fali nije F suvise je ostar.To je za nekog ko voli da vozi umereno ,a opet da moze malo i da se izdivlja.

Kawa ko sto sam napisao mnogo dobro samo stalno klikce blokada u glavi.

Strom dobar polozaj sedenja ne vuce na gas ,a opet moze jako lepo da potegne za svoju snagu prosto neverovatan.

Koliko sam ja shvatio tvoj stil voznje i potrebe to je Strom.

Inace sam probao sva tri i Strom je izbor.

Ako bas nisi zadovoljan izgledom ima jos jedan adut.Razmisli o njemu,njega nisam probao al na testovima je najbolji.

Evo ga jedan nas kolega prodaje.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_adsmanager&page=show_ad&adid=18369&catid=19&Itemid=62

I ja bi voleo da cujem za njega komentare jel dok se skupe novci za stroma mozda bude vise i ovih u ponudi. Inace cena novog je prilicno pristupacna kao i Stromu

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Djole,

Postavio sam ti pitanje iz razloga sto smatram da tudja iskustva ne mogu uvek da se primene i opravdaju u praksi.

Zbog raznih razloga.Prvenstveno zbog licnih afiniteta.

Eto vidis Jevta68 kaze "ni sebi,ni svom",a tebi se dopao.I tako dalje,da sad ne filozofiram...

Mislim da bi trebalo malo i da prosiris izbor.Ovo sto je predlozio Jevta nije lose,ali je na mojoj skali od ponudjenih,do sada pomenutih na poslednjem mestu.

Racunaj isto tako i na cinjenicu da je proizvodnja linije FZ/Fazer ugasena i da ce odlicni,relativno mladi primerci moci da se nadju za mnogo manje od cene novog.

Ima jos jedna kvaka FZ6 si vec imao zasto ponovo kad ima toliko drugih modela.

Moja zena kaze bolje da menjam motore nego nju.

• I N S T R U K T O R, 1209 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Za svaki slucaj, i ja sam mu ponudio da kad nadje malo vremena dodje do mene i provoza Versysa cisto da ima vise mogucnosti u opticaju, da bude u situaciji da uporedi motore.

Mada mi je juce bio momak da gleda, ali je pre toga vozio gsf 650 bandit, pa su mu dva cilindra bila vrlo neobicna. Mada i Versys i Strom imaju ugladjene motore, bez mnogo vibracija, ipak je to nekome "klaparanje" u odnosu na miran rad cetvorocilindrasa, a nas drug Castor se mnooogo srodio sa Fazerom............

Nezgodno je kod probavanja to sto na 10-tak minuta voznje sve se cini lako, povozno, odlicno, ali tek posle par meseci voznje, posle iscrpljivanja u gradu , posle par malo duzi putovanja, tek onda primetis sve odlike i sve nedostatke, tek onda vidis koliko je bas taj motor za tebe ali tad je vec kasno.

Tako druze Djole, polako isprobaj sto vise .....ne zuri.......onaj tvoj motor, tebe  ceka !

Uzivaj u trazenju, nema sladjih muka,sad su svi tvoji ( mislim oni do neke normalne, tebi dostupne, cene).

• Zainteresovan, 426 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Malo smo se raspricali na ovu temu, sumnjam da coveku pomazemo. Pa evo ovako, moje iskustvo je sledece. Vozio sam sva tri motora ukljucujuci i versus. Sto se tice koji motor, to je pitanje temperamenta. Ja kad vidim coveka i sta vozi vec 80% stvari znam o njemu. Mom temperamentu odgovaraju tureri, e sad da li je to enduro turer ili sport turer to je kod mene jos u fazi isprobavanja. Za to sam sa endura presao na z750s. S, iskljucivo zbog vetra, volim duga putovanja, a malo je udobnije iza vizira.Zec je dosta dobar motor, moj prijatelj mehanicar iz ZG kaze da ga je stavljao na svakojake testove i kaze, nemres ga poderati. Zaista zec lepo ide , radi, malo trosi od 4,5/5,5l pri uobicajenoj voznji, e sad ako bi ga vozio konstantno preko 160km/h i vise onda ce verovatno i vise da povuce. Lak je za upravljanje odlican za grad.

Razmisli o versusu, ja bih ga pre uzeo od stroma. Versus je uradjen po manama KLE 500. Sve sto je bilo lose na kle tu je na versusu ispravljeno. Agregat redni 2 cilindra je dobar, mali potrosac, ide do 200km/h, stabilan, nema vetra, mnogo okretniji u gradu od stroma, a verujem i da je laksi za odrzavanje od stroma.

• Svrati ponekad, 423 postova

prosle godine je bio kod mene jedan z750 koga je trebao da uzme otac ali se bas nismo odusevili u odnosu na fazera ali opet najbolje je da ti probas...si razmisljao o novom fz8?imas i u mislim riyeu motors belog fz1 za 6000...ehh slatke muke :)

FZ8 mi se ne sviđa ni malo, a hiljadarka (bilo FZ1 ili Z1000) mi je previše u svakom pogledu - i konja, i love...

600/750 kubika mi je dovoljno sasvim. Zato se i lomim između FZ6 i Z750...

• Svrati ponekad, 423 postova

FZ8 mi se ne sviđa ni malo, a hiljadarka (bilo FZ1 ili Z1000) mi je previše u svakom pogledu - i konja, i love...

600/750 kubika mi je dovoljno sasvim. Zato se i lomim između FZ6 i Z750...

Ako si u prolazu svrati da probas mog fazer-a drugaciji je volan od nakeda i ima jos par razlika i probaj nekog zeca ostalo je na tebi ;D

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Ja bih dao neki savet, ali sam pristrasan skroz :D

Salu na stranu, ako si se vec zaljubio u neki motor, ako kupis bilo koji drugi kajaces se, a cak ti ni mane motora koji ti je prirastao srcu nece smetati, siguran sam.

Aj sad brze bolje u isprobavanje ostalih interesantnih modela :D

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Djole, matori, sve je rečeno. Ja lično bih uzeo Kawu, normalno, medjutim..... Vrlo je moguće da ti se Strom svidi. Fz6 i Kawa su, manje vise, isti fazon, isti tip motora. Strom je nešto sasvim drugo, totalna promena. Probaj. Može da ti se svidi. S druge strane, ako srce kaže Kawa, ko si ti da kažeš drugačije  ;D

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Ako hoces zabavan motor, FZ1...bolji je od Z-a po svim parametrima.

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: BMW F800 GS

Djole,ja licno mislim da ces opet uzeti nesto poput onoga sto si vec imao,jer i sam znas da ti treba  i za 30,40,50 i 160km!

Sve sto budes gledao prvo dobro probaj,da nebude da ga prodas brzom brzinom!

Veliki pozdrav i srecno sa kupovinom!  :)

Pa pokušavam da nađem zeca da ga ispregledam i vidim, ali niko živ da se javi da kaže ajde da se vidimo, a glupo mi je da nekoga smaram sa privatnim porukama...

• Drug član, 1137 postova

super teska kategorija i lokacija beograd...

kako do sad nisi video i probao taj motor ima ih na svakom cosku

i uopste kako neko moze da postavi pitanje izmedju stroma i zeca kad nemaju veze sa vezom

i kao, kako radi na 5000, kako radi na 6000, kako radi na 6120 obrtaja...

sedi probaj kraj,

motori nemaju veze sa vezom ovaj enduro je ako vozis ko baba, i kao , jao bole me ruke u tom polozaju penzioner sam

, a zec je startan i ako ces da divljacis i provlacis kroz guzvu...

Jbga sad. Vidio sam ja zeca sto puta do sada, ali je sve to bilo samo u prolazu. Šta sam trebao - da lovim nekoga preko pola grada? Jbga, takav nisam...

Da si pročitao prvi post, znao bi da je strom tu sa 5% šanse da prođe, a obzirom da su mi dva zeca promakla, najvjerovatnije će biti nov. Što kaže Ćili, ko sam ja kad srce bira. Sad bi samo u međuvremenu da probam zeca i to je u principu to...

Uostalom, svako od nas je drugačiji i drugačije stvari ga zanimaju...

Pozdrav.

Djole

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja