Jump to content

Moto Zajednica

odlomljen stubić akumulatora

Recommended Posts

• Drug član, 1854 postova

otkinuo sam stubić na akumulatoru, jel ima neko rešenje? znam da na kolima nalivaju stubiće ali ne znam da li je neko nešto slično radio na moto akumulatoru.

ima li neko iskustva sa ovim?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

Jeli standardan cetvrtast sa srafom? Ako jeste onda ga zalemi (ako si sacuvao odlomljen komad). Samo malo duze drzis lemilicu i bogato dodas kalaja. Kod mene je uradilo posao.

problem je u tome što je dugo oksidirao, pa je stubić postao porozan i lomljiv. ja sam namestio nešto drugo i to je funkcionisalodok opet nije oksidiralo i otišlo do đavola.

mislim da je jedino rešenje nalivanje...

videću kod ovih što krpe ove veće akumulatore pa javljam šta sam uradio...

• Svrati ponekad, 173 postova
  • Motocikl: BMW F650ST

Uzmes bakarnu zicu i spojis na jedan stubic i malo olova..krenes da pravis kratak spoj, tj samom strujom iz akumulatora topis olovo na drugi stubic(spojis + i -)..pre toga stavis selnu na polomljeni stubic da bi napravio kalup za novi....video sam da se to radi ali..malo mi je to rizicno, tj.  zar nebi trebao kratkim spojem da crken akumulator...ali ljudi rade 100% u to sam siguran... :P

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Uzmes bakarnu zicu i spojis na jedan stubic i malo olova..krenes da pravis kratak spoj, tj samom strujom iz akumulatora topis olovo na drugi stubic(spojis + i -)..pre toga stavis selnu na polomljeni stubic da bi napravio kalup za novi....video sam da se to radi ali..malo mi je to rizicno, tj.  zar nebi trebao kratkim spojem da crken akumulator...ali ljudi rade 100% u to sam siguran... :P

Ovo je dobra fora, ne bi mi palo na pamet, ja sam prvo pomislio na zavijanje holsrafa, tj ja bi zavio holsraf, zagrejao ga i zalio kalajem kako bi ostao na mestu duze vremena :)

• Zainteresovan, 501 postova

na akumulatorima za kola se radi ovako:

prvo se napravi kalup za stubic, obicno se uzmu sinter lezajevi(biksne) stari(autoelekrticari ih imaju na bacanje) i stave se kao kalup

zatim se nasecka staro olovo od stubica ili nekog drugog akumulatora.. na stranu gde je citav stubic, nakaci se kabl za paljenje a na sdrugi kraj tog kabla stavi se grafitna cetkica(moze stara) i krene se sa topljenjem olova, ne sme se drzati dugo "varenje" nego raditi na peckanje kako se akumulator ne bi pregrejao.. ukoliko je struja slaba u akumulatoru, moze se sve uraditi uz pomoc drugog akumulatora tako sto se vezu redno plus na plus, minus na minus

• Svakom po zasluzi, 12441 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Veoma pazite pri ovakvim akcijama na zagrevanje akumulatora da vam ne bi eksplodirao u lice, ne daj Bože.

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

na akumulatorima za kola se radi ovako:

....tako sto se vezu redno plus na plus, minus na minus

To je paralelno  :) :)

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

dimitrija tucovica negde na pola sa desne strane ima reklama starter inache servis rely ili tako neshto ... idi do njih

• Integrisan, 9693 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Mozes i ovako_

Deo kleme koji je ostao zabusis burgijom od 2mm,u tu rupu zavijes mali holsraf tako da strci 5-6mm,(pozeljno neki sa vecom glavom posto ce nositi "nov" stubic).

Napravis kalup od parceta  mesingane cevcice (oko 15mm precnika ) i postavis ga tako da sraf koji si zavio bude u sredini.

Kalup napunis sitnom olovnom sacmom ili parcicima olova sta vec imas.

Sledece,iz baterije od 1.5v izvadis grafitno srce,na jedan kraj upredes neki kabl malo veceg preseka a drugi kraj spojis sa zdravom klemom.

Grafitnu "elektrodu" drzis nekim spicanglama posto ce se usijati pri kontaktu sa olovom u kalupu.

Ako akumulator ima dovoljno struje postupak je gotov za 15-ak sekundi,pusti olovo da se ohladi pa skini kalup.

Na tebi je da osmislis vezivanje na novoizlivenom stubicu ;D.

Pozdrav Nenad.

nisam znao za ovo sa topljenjem olova  :)  mada od malih nogu imam zent od pucnja akumulatora.

inače sam već radio nešto slično ovome sa hol šrafovima i kao što rekoh opet je sve propalo jer negde pored kleme izlazi kiselina.

pokušaću ovo sa topljenjem pa javljam kako je ispalo.

ako ne pravac dimitrija tucovića.

• Svakom po zasluzi, 12441 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

nisam znao za ovo sa topljenjem olova  :)   mada od malih nogu imam zent od pucnja akumulatora.

inače sam već radio nešto slično ovome sa hol šrafovima i kao što rekoh opet je sve propalo jer negde pored kleme izlazi kiselina.

...ipak... :D

• Drug član, 1359 postova

nisam znao za ovo sa topljenjem olova  :)   mada od malih nogu imam zent od pucnja akumulatora.

zemun jakuba kuburovica ,uzbrdo kad ides sa leve strane ograda od felni stalih, servis je u pitanju oni rade

ovi u jakuba kuburovića ne rade, nema servisa, prodali su kuću.

mrzelo me da idem u dimitrija tucovića, a nisam ni imao vremena takoda sam mu presudio i sad kupujem nov.

aj uzdravlje!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja