Jump to content

Moto Zajednica

Greška i pad u krivini preko zaštitne ograde sa srećnim završetkom

Recommended Posts

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Nisam vozio motocikl sa ABSom ali znam kako radi, i ovo sto si rekao ne drzi vodu........blokirao je njemu tocak ranije....a osim toga kako ABS moze da zna jeli bocno ili nije????

Vozim motor sa ABS-om i veruj mi da je tako. Mrzi me sada da pisem princip rada abs senzora, ali veruj - bocno proklizavanje ne detektuje. Ni teorijski, a dokazano vise puta ni empirijski ;).

Znam vise ljudi koji su uspeli sa sve abs-om, da izgube kontrolu po klizavom i da olupaju kola, a iz licnog iskustva takve situacije izbegavam, tako sto, cim krenem bocno, vatam volan i rucnu da ga vratim na pravac, pa onda abs... Sve dok se tocak krece poprecno, stoji u mestu, i od abs-a nema vajde... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Rek'o bi da je ista krivina u pitanju.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object>

Eeeee tako se to radi!

Zasto vecito ta " teorija zavere"

Ocigledno je da se radi o posebnom i vrlo popularnom mestu i svi bi da se oprobaju.Neki sa manje,neki sa vise uspeha

'Ajde "amerikanci" sa foruma,dajte neki feed back

• Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Zasto vecito ta " teorija zavere"

Ocigledno je da se radi o posebnom i vrlo popularnom mestu i svi bi da se oprobaju.Neki sa manje,neki sa vise uspeha

'Ajde "amerikanci" sa foruma,dajte neki feed back

Jos se nisu vratili sa posla... ;D

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ljudi, ABS i mnoge druge sprave su korisne, ali nisu svemoguće i to nikada niko nije rekao. Sve dok ljudi budu upravljali vozilima, biće pi.darija.

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Ljudi, ABS i mnoge druge sprave su korisne, ali nisu svemoguće i to nikada niko nije rekao. Sve dok ljudi budu upravljali vozilima, biće pi.darija.

+1

p.s. sva ta cudesa rade do zakona fizike ;)

• Rider on the storm, 1272 postova
  • Motocikl: Pesadinac

Imam osećaj, da su padovi izrežirani, kaskaderi  ???

moguce,mada na YT ima dosta klipova sa padovima i voznjama sa te deonice (taj deo zovu " The Snake ", Malibu,Cornell California)

Imam osećaj, da su padovi izrežirani, kaskaderi  ???

moguce,mada na YT ima dosta klipova sa padovima i voznjama sa te deonice (taj deo zovu " The Snake ", Malibu,Cornell California)

Prosle godine sam isao iza burazera kolima, kroz sumu, od filmskog grada, ka rakovici, leva krivina, brzina oko 40kmh, gledam kako je ispravlja, i nista mi nije jasno, ocesao se o bankinu i zamalo uspeo da se vrati na put, ali zapeo je levim fudasterom, i sljis... >:(

Na srecu, nista im nije bilo, ja ga pitam, sto ga ne obori vise, kaze, ucinilo mu da je ne moze vise da ga obori, i poceo je da zvera u bankinu... >:(

Guest Velimlje

Inace, stoji da mu je tocak blokirao i ranije, ali mu tu ni ABS ne bi pomogao. Tacnije, ne bi blokirao, ali bi i dalje izleteo. Prosto je ispravio krivinu, a kada je odlucio da reaguje - umesto da kontra upravljanjem obori brzo motor, uspanicio se i legao dodatno na zadnju...

Nego, mnogo ga tupimo... izleteo covek, dogadja se. Sta da se radi... ;)

Slazem se , ali

Nisam vozio motocikl sa ABSom ali znam kako radi, i ovo sto si rekao ne drzi vodu........blokirao je njemu tocak ranije....a osim toga kako ABS moze da zna jeli bocno ili nije????

Vozim motor sa ABS-om i veruj mi da je tako. Mrzi me sada da pisem princip rada abs senzora, ali veruj - bocno proklizavanje ne detektuje. Ni teorijski, a dokazano vise puta ni empirijski ;).

ne razumem ovo , koliko je meni poznat rad ABS-a kod bilo kog proklizavanja , pa i bocnog , brzina tocka je 0, pa ce sistem da odpusti kocnice i spreci isto proklizavanje , kod kocenja , ako pricamo o proklizavanju generalno , onda to nema veze sa kocnicama ..

Gle ovako, bocno klizas, abs otpusti kocnicu, ali tocak se i dalje bocno kliza, ne okrece se... tako se ljudi zeznu na ledu, posle kazu, jebem ti abs, ne valja nista, leg`o na kocnicu, cvrc... ???

Guest Velimlje

Dobro kazes , poznato mi je da KOLA na ledu ili pesku losije zaustavljaju sa ABS-om nego iskusni sofer , mada i tu ima izuzetaka ... Neke 91 ili druge sam vozeci kolima na snegu u Austriji izgubio paznju sta se desava ispred mene i kad sam primetio da je ovaj ispred mene stao , zakocio ko sumanut , i mogu ti rec da me je ABS spasio ... Garant

Ali motor je malo druga prica , ako se ne varam . Pricamo za asfalt , bez leda ili slicnog , jer i vecina proizvodaca motora savetuje da se ABS iskljuci kod voznje OFF road . E sad , snimak pokazuje da je covek nagazio zadnju kocnicu u panici , zablokirao tocak i poceo da bocno klizi . Ja ne kazem da ABS moze da spreci svaku glupost , ali da je tip na snimku imao ABS , motor NE BI zablokirao i bocno proklizao , ili gresim ?   

motor NE BI zablokirao i bocno proklizao , ili gresim ?

Ja bi' reko da je ovo sasvim ispravno.Uostalom kako se uopste potegla prica o ABS-u,kad je prilicno ocigledno da ga nema.

• Zainteresovan, 655 postova
  • Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni

Ovaj nema veze sa mozgom,vidi se da ima par kilometara iza sebe!Klasicna pocetnicka greska i strah od kocenja prednjom!

Guest Velimlje

Odmah na pocetku je

Doctore rekao potpuno ispravno

Tesko da je ABS, primetilo bi se secanje zadnjeg i ne bi ga povuklo 

Pa je onda Severian napisao

Zadnji tocak je proklizao bocno.

ABS ne pomaze za bocna proklizavanja. Princip rada abs senzora je takav da ne pomaze u tom slucaju.

Sto nije absolutno tacno , jer na suvom asfaltu ABS nece da prouzrukuje proklizavanje , to jest nece do proklizavanja doci , ali ako je do proklizavanja vec doslo , onda tu ni kozne gace ne pomazu , nema veze sa ABS-om 

Pa posle Boban pise

Tako sto pritisne, pusti a tocak i dalje blokiran jer klizi bocno a ne uzduz kako bi trebalo. Stoga nema efekta.

Ovo veze sa zivotom nema , izvini Bobane …

Znaci , da zaklucim : Na prvoj snimci covek je totalno zaj… i naglo kocio , motor nema ABS i proklizao je u momentu kad je zakacio prasinu . U datoj situaciji verovatno mu ni ABS nebi pomogao , ali ABS ne bi proklizao ( tacka ) Ko ne veruje , neka kupi motor sa ABS-om i testira . 

• Integrisan, 8484 postova

Nisam bas najbolje shvatio tvoj post, ali da ponovim:

ukoliko motor ima ABS, on sprecava blokadu tocka u pravolinijskom kretanju. Bocno proklizavanje nece spreciti to sto motor ima ABS.

Vise puta sam doziveo kratko bocno proklizavanje, bez obzira na abs. Najvise lici na power slide (tj. tocak nastavlja da se okrece, ali klizi bocno. To i jeste razlog zasto abs senzor ne detektuje blokadu. ABS senzor je na vecini motora opticko mehanicki sistem koji je nemocan kada ugaona brzina tocka ne dozivi promenu u jedinici vremena vecu od nekog predefinisanog trashhold-a).

E sad, ako ne verujes, sta da kazem - probaj...

EDIT: I priznajem - nema veze sa snimkom. Njemu je tocak prvo blokirao, pa bocno proklizao.

Guest Velimlje

Razumem sta hoces da kazes , ali ko sto si i sam rekao na kraju , nema veze sa snimkom

Razlika je , verujem od motora do motora , jer razni proizvodaci proizvode razne sisteme , koji imaju bolju ili losiju elektroniku , neznam za koji motor ti pricas , ali prepostavljam da ako si doziveo kako ti kazes kratko bocno proklizavanje kod kocenja u krivini , mislim da je to malo neobicno.

Nijedan sistem nije 100 posto - t.j. imas ABS i nista nemoze da ti se desi , ali ipak mi je to malo neobicno , mozda je u pitanju prasina u krivini , mokar asfalt , lose gume , preveliki nagib za datu brzinu ... Jer bas ko sto ti i kazes ugaona brzina mora da dozivi promenu u jedinici vremena vecu od nekog predefinisanog trashhold da bi odpustila kocnice , a ako su gume u dobrom stanju to ce da se desi davno PRE bilo kakvog proklizavanja , pa i bocnog , ili gresim ?   

• Integrisan, 8484 postova

Naravno da do power slide-a, osim ako je kontrolisan, dodje bas zbog prasine, ulja, prevelike brzine u krivini i kombinacije tih faktora, kako si i rekao.

Upravo to i kazem - za te slucajeve nece pomoci ABS. Ni jedan. Svi senzori koje sam video su isti princip (u osnovi izbusen disk i dodatak optike, sa malo elektronike koja detektuje ugaonu brzinu kroz promenu frekvence prekidanja svetlosnog snopa - kad na snop naidje rupica ima ga, inace ga disk sece. K'o pisoar, da izvines ;))

Mislim, da ne tupimo vise, zasto sam ovo pisao: ljudi kupe ABS i misle da ce ih spasti svake situacije. U dva slucaja su veoma u krivu: offroad i bocna proklizavanja. To je opasno, pa nije na odmet da se napise.

I, opet priznajem, nema veze sa snimkom - nisam dobro pogledao (da je zadnji vec blokirao pre bocnog proklizavanja), ali i ako je off u ovoj temi, mislim da cela prica oko abs-a ima smisla...

Guest Velimlje

Jeste mozda malo offujemo , ali tema ionako nije neka jaka , slozit ce se postavljac teme , nadam se , a ABS je stvar o kojoj treba da znamo ..

Absolutno se slazem sa tobom , da se razumemo , ali ipak ..

Kod normalnog kocenja u krivini i na pravcu , u 99,9999 posto slucajeva ABS NECE da se upali , a 99,999 posto slucajeva kad dolazi do potrebe da se ABS upali je kod PRINUDNOG t.j. kocenja u FRCI , koje ce da bude u 99,999 posto u ispravljenom stanju i promasit ces krivinu , sa ABS ili bez .

A ko veruje da ga ABS ili bilo sto drugo moze spasiti njegovih gresaka ... njemu ova razprava ne pomaze .

Da svedem - ABS moze , u odredenim sitacijama da spasi glavu . A nikad ( sem off road ) nece da prouzrukuje proklizavanje ili pad . 100 posto , ostalo su filozofiranja ako i kako ili kad i slicno

Dobro kazes , poznato mi je da KOLA na ledu ili pesku losije zaustavljaju sa ABS-om nego iskusni sofer , mada i tu ima izuzetaka ... Neke 91 ili druge sam vozeci kolima na snegu u Austriji izgubio paznju sta se desava ispred mene i kad sam primetio da je ovaj ispred mene stao , zakocio ko sumanut , i mogu ti rec da me je ABS spasio ... Garant

Ali motor je malo druga prica , ako se ne varam . Pricamo za asfalt , bez leda ili slicnog , jer i vecina proizvodaca motora savetuje da se ABS iskljuci kod voznje OFF road . E sad , snimak pokazuje da je covek nagazio zadnju kocnicu u panici , zablokirao tocak i poceo da bocno klizi . Ja ne kazem da ABS moze da spreci svaku glupost , ali da je tip na snimku imao ABS , motor NE BI zablokirao i bocno proklizao , ili gresim ?   

U pravu si, ja sam obrnuo redosled... Na kolima, dok kocis sa abs-om, ako krenes bocno, abs se ugasi... ;)

• Drug član, 3001 postova
  • Motocikl: FleXeR

Zadnji tocak moze da klizne u bok i bez blokiranja, na lagano kocenje, ili cak otpustanje gasa, saltanje nize....

SLIDE tehnika u SM voznji !!!!

A da se NE zavaravamo, ABS u krivini VAS nece spasiti pada.... ODLOZITI  malo DA!!!!!!

Ko NE veruje, a ima motor sa ABS-om spreman sam za besplatnu demonstraciju,

naravno bez naknadnih reklamacija na stanje motora.... ;D

Stavise kad se pretera zadnjom kocnicom manja je steta kad

ostane blokiran, nego kad povrati GRIP a motor poprecen.

Tad dolazi do udara i katalputiras se!!!

A to su najtezi padovi!!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja