Jump to content

Moto Zajednica

Endurasi dugoprugasi,potreban savet-chicha oce u svet!!!

Recommended Posts

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Svaka čast čiča-Radetu, moja potpuna podrška!

BMW F650GS je idealan za to što želi da postigne.  Moja devojka je visoka 156 cm i ona vozi taj motor, koji joj je ujedno i prvi motor.  Njen je spušten za 2,5 cm, ali sada bez problema vozi i moj koji je standardne visine.

735600054_WfQra-M.jpg

735598431_2KnLQ-M.jpg

Pouzdan, lagan za vožnju, dokazan na dugometražnim poutovanjima (svojevremeno najpopularniji izbor putnika oko sveta).  Ako je budžet ograničen, može i stariji BMW F650 (onaj koji nije GS).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 223 postova

ali chicha-Rade je ravno 161cm i oko 100 kila!!!

...na koju foru će da se popne na bilo koji enduro?pa još natovaren...a reče li Ti i da je iskusan?  :) Nađi negde u svom okruženju bilo koji enduro pa privedi čoveka, očigledno je da ne kapira o čemu pričaš.

pametno...

• Svrati ponekad, 279 postova
  • Motocikl: Husaberg FE 350, Voge 525 DSX kaparisan

Svaki mali enduro od 500-600 kuba ce mu zavrshiti posao ..

Tacno tako, na sve se covek navikne ako ima dobru volju. Kao sto je neko napisao - malo se popusti ogibljenje, dobro se natovari i teraj.

Bitnije je da nadje pouzdan i dobar motor. XT600E je dobar izbor. Nas Vrscanin je sa tim modelom bio po bespucima Juzne Amerike i vratio se bez ikakvih problema a nije nesto visok covek

http://www.putucochabambu.rs/

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Njen je spušten za 2,5 cm, ali sada bez problema vozi i moj koji je standardne visine.

A kako se spusta, da li fabricki ima mogucnost ili mora da se budzi, objasni gosn. Radetu, a i nama radoznalima ;) Kako to utice na copavu i centralni nosac (ako ga ima) posle, da li moraju da se menjaju? Ja sam razmisljao moju Apriliu malo da podignem kao sto je leonta uradio, ali sam odustao na kraju, bas zbog gore navedenih razloga, a i navikao sam se, ona nije neudobna samo fali onaj dobar osecaj voznje visokog motora.

I Pegaso bi mogao da bude dobar za niske, ali to meni sada tako deluje jer sam ja 187. KLE nikako, on mi je bio po meri, XT600E bi isto mogao, ima komsija i jedan dobar primerak za do kraja sveta na prodaju, dosta ispod predvidjene cifre, presao samo 7000km, 2001 god., ali to bi morao da proverim da li je otisao, ja sam svojevremeno davao oglas za njega. Meni XT deluje stvarno malo, ali ne mogu da tvrdim da bi bio dobar za nekoga njegove visine, ako nista drugo moze da sedne na njega da proba.

BMW F650 (GS),XT600E,mislim da su dobar izbor...Slike cu odstampati,jos samo da vidim ima li u blizini Knjazevca (Nis,Zajecar...)neka od ovih masina da Rake `to` vidi uzivo!

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ako bas mora enduro onda XT 600 E ,propustiti prednje stapove par centimetara i probati spustiti zadnji kraj toliko , nije tezak , izdrzljiv ,nije skup ,par bocnih torbi i vozi... (ostaje problem ,kako obici EU bez vozackog iskustva >:()

Ja procitah putopis nekog momka iz Hrvatske koji je kupio Afriku, posle sedam dana polozio i otisao do Portugalije. Istina, bio je nesto mladji od naseg Radeta :)

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

Njen je spušten za 2,5 cm, ali sada bez problema vozi i moj koji je standardne visine.

A kako se spusta, da li fabricki ima mogucnost ili mora da se budzi, objasni gosn. Radetu, a i nama radoznalima ;) Kako to utice na copavu i centralni nosac (ako ga ima) posle, da li moraju da se menjaju? Ja sam razmisljao moju Apriliu malo da podignem kao sto je leonta uradio, ali sam odustao na kraju, bas zbog gore navedenih razloga, a i navikao sam se, ona nije neudobna samo fali onaj dobar osecaj voznje visokog motora.

I Pegaso bi mogao da bude dobar za niske, ali to meni sada tako deluje jer sam ja 187. KLE nikako, on mi je bio po meri, XT600E bi isto mogao, ima komsija i jedan dobar primerak za do kraja sveta na prodaju, dosta ispod predvidjene cifre, presao samo 7000km, 2001 god., ali to bi morao da proverim da li je otisao, ja sam svojevremeno davao oglas za njega. Meni XT deluje stvarno malo, ali ne mogu da tvrdim da bi bio dobar za nekoga njegove visine, ako nista drugo moze da sedne na njega da proba.

zavisi od amortizera, na serijskom amortizeru visinu stelujes na poruzi, na nekim imas poseban mehanizam za to (ohlins, wp ...)

A kako se spusta, da li fabricki ima mogucnost ili mora da se budzi, objasni gosn. Radetu, a i nama radoznalima ;) Kako to utice na copavu i centralni nosac (ako ga ima) posle, da li moraju da se menjaju?

...

Ovako...

Kada je reč o BMW-u, govorimo o dva motora koja su slična ali ne i ista.  Jedan je stari F650 (sa karburatorom) koji je pravljen od 1993 do 1999.  Drugi je BMW F650GS (sa ubrizgavanjem) koji je pravljen od 2000 do 2007.  Ovaj drugi, GS, je pravljen u dve verzije, Dakar (taj je viši) i standardni (normalne visine).  Postoji i treća manje poznata verzija, koja se zove Low Chasis (čita se lou česi) model – taj je fabrički spušten za 2,5 cm, i moja devojka je kupila taj.  Relativno je redak, i verovatno će se teško naći u Srbiji, ali ako čika-Rade planira da motor uvozi, onda može da traži konkretno taj model u inostranstvu.

Ako kupi standardni F650GS, ima tri opcije za spuštanje.  Prvo, je "prirodni" način ;D – čika-Rade kažu ima 100 kila, dakle spustiće ga samo dupetom više nego neko ko je lagan ko perce.  Drugi način, isto jednostavan, je da potraži na eBay-u nisko sedište (low seat) za ovaj motor, koji će mu uštedeti oko 1 - 1,5 cm visine (BMW *ne* pravi niže sedište, već treba potražiti od drugog proizvođača).  Treća (najzahtevnija) opcija je da motor prepravlja.  Trebaće mu: manji zadnji amortizer, manji amortizeri (federi) za prednju viljušku, novi "damping rods" (ne znam na srpskom kako se kaže :( ) takođe za prednju viljušku, i kraća bočna nožica i centralni štender.  Sve ovde delove BMW pravi, dakle mogu se naći polovni na eBay-u (mada ne tako često) ili da se poruče novi od dilera (užasno skupo).

Moja preporuka bi bila, s' obzirom da je čovek početnik, da se ne aka sa prepravljannjem motora.  Neka potraži već spušten motor, a ako ga ne nađe nek uzme standardni + spušteno sedište i neka vežba na parkingu sporu vožnju do besvesti da se navikne.

Ako bas mora enduro onda XT 600 E ,propustiti prednje stapove par centimetara i probati spustiti zadnji kraj toliko , nije tezak , izdrzljiv ,nije skup ,par bocnih torbi i vozi... (ostaje problem ,kako obici EU bez vozackog iskustva >:()

Ja procitah putopis nekog momka iz Hrvatske koji je kupio Afriku, posle sedam dana polozio i otisao do Portugalije. Istina, bio je nesto mladji od naseg Radeta :)

Jel' znate ko je Ted Sajmon (Ted Simon)?  Ako ne, to je čovek za koga bi trebalo da znate.  On je bio inspiracija nebrojenim motociklistima da se otisnu motorom u svet, uključujući tu i ona dva glumca koji su insistirali da se na njihovom putu oko sveta susretnu sa njim i upoznaju, pa se i on pojavio u onom njihovom serijalu (Long Way Round).

Elem, sada već daleke 1969-e, Ted Sajmon je u svojoj 46-oj godini života odlučio da ode na put oko sveta.  Iako nikada ranije nije seo na motor, odlučio je da je motor najbolje prevozno sredstvo za to.  Naučio je da vozi, položio, i sa samo 4 meseca iskustva krenuo na četvorogodišnje putovanje oko planete.  U izboru motora se vodio samo patriotskim osećanjima – pošto je Englez morao je da putuje Engleskim motorom, dakle – Triumph (sačuvaj Bože u to vreme).  Ted Sajmon je obišao svet i napisao jednu od najpopularnijih moto knjiga svih vremena – Jupiter's Travels.

2001-e, u svojoj 70-oj godini života, odlučio je da ponovi svoje putovanje.  Ovaj put je išao olinjalim BMW-om, i opet uspešno završio put i napisao novu knjigu.

Pa ako može Ted, može i naš Rade.

( Link: http://www.jupitalia.com )

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Tako je, moze i afriku da vozi, neka odvije srafove na prednjim trouglovima i provuce prednje stapove ka gore za koji cm. Mozda izgleda cudno i ruzno, ali motor ce raditi i funkcionisati isto. Veca razlika u ,,osecaju'' ce biti kada bude full natovario motor i/ili vozio saputnika.

Uostalom, ona Japanka sto je na Transalpu bisla oko sveta X puta sigurno nije dvometrasica. ;)

Sretno!

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Sve je moguce ali treba vezba . Nisam jedino siguran koliko je on spretan sa obzirom na njegovu tezinu . Treba tu fino balansirati da se nebi prevrnuo . Ako napakuje dobro kofere i nadje neku gabaritnu suvozacicu pipace ce on i kolenima zemlju  ;D :D .

Slazem se sa Motoholicom u izboru motora mada bi neki kruzer za njega bio bolji .

Samo napred Rade , kupuj opremu i motor pa na vezbanje ... Gorancha , izvestavaj nas o promenama ...ako ih bude !!!

• Drug član, 3005 postova
  • Motocikl: FleXeR

Kad se spuste trouglovi dole, tj. podignu stapovi gore dobija se bolja upravljivost u ostrim i sporim krivinama, a gubi stabilnost upravljaca u brzim....

Motor postaje nervozniji i skloniji WOBLING-u  tj drmanju upravljaca....... STO  I NIJE BAS ZA POCETNIKE!!!!

Zatezanjem ZADNJEG amortizera se NE steluje visina zadnjeg kraja, vec iskljucivo PREDoptrecenje po kilazi vozaca(+ saputnik +stvari)

Varijantama nizi kraj + pretegnut zadnji TVRDI kraj vrlo brzo ce doci u situaciju STA MI JE TO TREBALO!!!!!

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250

Kad se spuste trouglovi dole, tj. podignu stapovi gore dobija se bolja upravljivost u ostrim i sporim krivinama, a gubi stabilnost upravljaca u brzim....

Motor postaje nervozniji i skloniji WOBLING-u  tj drmanju upravljaca....... STO  I NIJE BAS ZA POCETNIKE!!!!

Zatezanjem ZADNJEG amortizera se NE steluje visina zadnjeg kraja, vec iskljucivo PREDoptrecenje po kilazi vozaca(+ saputnik +stvari)

Varijantama nizi kraj + pretegnut zadnji TVRDI kraj vrlo brzo ce doci u situaciju STA MI JE TO TREBALO!!!!!

Slazem se potpuno sa gore navedenim, ali mislim da chicha u tim god. ima dovoljmo u glavi pa sa tako nastelovanim motorom nece forsirati brze krivine a na pravcu se drmanje volana javlja tek preko 120km/h ( cini mi se ) sto je nebitna brzina za krstarenje Evropom

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

u principu si u pravu, ali zavisi od modela amortizera, kod afrike je vrlo mala razlika u tvrdoci kada sabijes oprugu do kraja, pod uslovom da imas vise od 30 kg sa sve krevetom,

na enduro motoru sa fabrickim amortizerom tesko da mozes da pretegnes zadnji kraj toliko da bi imao situaciju STA MI JE OVO TREBALO

• U prolazu, 41 postova
  • Motocikl: Yamaha XT500

Evo jednog predloga, ako ste ti i prijatelj raspolozeni. Knjazevac i Aleksinac nisu mnogo daleko, javite se da se dogovorimo da dodjete do mene da vidite (i probate) ako je interesantno moju Cagivu od 350cm.

Mislim da nije mnogo visoka, mozda moze i da se spusta, nije ni mnogo teska itd...

A za prodaju...pa videcemo... ;)

• Drug član, 1359 postova

boban je upravu sto se tice zadnjeg amortizera stelovanje na njemu nesluzi za pomeranje visine nego za stelovanje tvrdoce . coveku za ovaj put treba neki kruzer sem toga rodjace stavi ga na enduro i na kruzer . pokazi mu neku pustolovinu na kuzeru bar toga ima .

• Rashodovani bajker, 1731 postova

Ne znam zasto je zapeo bas za enduro ako ce putuje po EU , tamo je sve asfaltirano  :D ... nek uzme lepo DragStar 650 i nek uziva u voznji  8)

• Drug član, 1777 postova

Da, ali kada uradi ono sto sam ja rekao sve ce da bude ok. Dog bonovi spuste zadnji kraj, funkcija amorta ocuvana. Jos spusti napred touglove da bude motor ravan i eto, sve ko fabricki, a jos nogice na zemlji ;D

Da, ali kada uradi ono sto sam ja rekao sve ce da bude ok. Dog bonovi spuste zadnji kraj, funkcija amorta ocuvana. Jos spusti napred touglove da bude motor ravan i eto, sve ko fabricki, a jos nogice na zemlji ;D

Jesam li ja ovo dobro razumeo:odnosi se na Afriku,ili...?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja