Jump to content

Moto Zajednica

Kadjenica

Recommended Posts

• Zainteresovan, 696 postova
  • Motocikl: Strom 650 2009

Ova sezona nikako da se zavrsi  ;D .... Samo steta sto je dan sve kraci pa ne stigne mnogo da se obidje. danasnja destinacija Kadjenica, nama blizu, odmah na izlazu iz tunela u Ovcar Banji. Kao i obicno kolega Zoran i ja krecemo, valjda ce se ubuduce naci jos neko iz ovog kraja, jer trenutno vidim da forum ima 8934 clana, pa nije valjda da su samo dva clana iz okoline Cacka!?  >:(  ;D

Jutro hladno kao i obicno, ali brzo stizemo do Ovcar Banje...

ebn6H_dscn2225n.jpg

VxzkH_dscn2225.jpg

xkPFf_dscn2230q.jpg

5XA4E_dscn2233.jpg

404.jpg

I stari zeleznicki most, odmah na izlasku iz tunela ka Uzicu...

Q4LWc_dscn2239.jpg

Dal da ga proteramo ovuda, ma sto da ne, ima nekih daski, valjda ce izdrzati...

404.jpg

LiGit_dscn2243m.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

... al rece Zoran, ma nisi valjda lud da guras motor od 190kg po ovome. Eto, nisam jos toliko lud, pa krenusmo peske....

FYuyg_dscn2262c.jpg

Kadjenica

Na desnoj obali Zapadne Morave, kilometar uzvodno od Ovčar Banje, nalazi se pećina Kađenica. Prilaz pećini je uređen, a glavna dvorana, sa naznakom pećinskog nakita, istovremeno je i sakralno-spomenički prostor.

Dva kamena sarkofaga i Hristovo raspeće obeležavaju nemio događaj iz vremena Hadži- Prodanove bune 1814. godine. U pećinu se u tim krvavim vremenima, sakrio zbeg naroda iz okolnih sela. Turci su zbeg otkrili, na ulaz nagomilali granje i slamu i zapalili. Sav narod se ugušio kadom, tj. dimom. Od tada se ovo mesto zove Kađenica.

Kosti su ležale po pećini prekrivene prahom i pepelom do 1940. godine, kada su sahranjene u kamene sarkofage. Ponovno uređivanje pećine i pristupa do nje, izvršeno je 1991. godine.

iZSPe_dscn2265.jpg

bR3Np_dscn2265it.jpg

WRmmL_dscn2268a.jpg

NSHvR_dscn2271u.jpg

uiseW_dscn2279m.jpg

H1Cjg_dscn2280.jpg

404.jpg

S8Q2A_dscn2286x.jpg

I kuci....

TcPxC_dscn2290.jpg

r6UYv_dscn2299.jpg

E da, bice i neki video zapis....

• Drug član, 1142 postova
  • Motocikl: BMW K1200 RS ;YAMAHA Nouvo

E prođoh tuda bar hiljadu puta za svog veka i još ne svratih a nisam ni znao. Moji Ariljci nikada ne pomenuše. Hvala ti, svraćam sigurno neki put ali mi reci da li se mora peške ili ima alternativni prilaz, možda od Lučanske strane?

E prođoh tuda bar hiljadu puta za svog veka i još ne svratih a nisam ni znao. Moji Ariljci nikada ne pomenuše. Hvala ti, svraćam sigurno neki put ali mi reci da li se mora peške ili ima alternativni prilaz, možda od Lučanske strane?

Jelen Do, pa skretanje levo, kazu ima put, ali traktori ga unistili, pa ne moze ni motorima, a ovako od mosta nema ni 10 min pesacenja.

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

Evo i video zapisa pecine, ostajem duzan da postavim moje slike od danas (postavljam ih kasnije veceras samo da ih malo sredim i uploadujem na net)

Za ovo nisam znao ,a cesto prolazim tuda. Hvala za info. Prvi dan me eto tamo

Javi se....  ;D

Odlicno. Lepo, skrovito mesto.

Inace, tu sam bio svojevremeno (zena mi je iz Cacka, pa me vodila tu i na onaj bazen sa termalnom vodom kod Ovcar banje).

Eee bazen vise ne radi, ali ima onaj drugi zatvoreni u okviru hotela.

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

Evo i mog dela price...  ;D

Nasli smo se u 9 ujutru ispred Borove zgrade, posle izvrsenih priprema (oblacenja i provere opreme) krenuli smo da natankamo motore na obliznjoj pumpi i zapututili se u Ovcar banju. Prethodno vece smo se dogovorili da obidjemo pecinu Kadjenicu i slapove  koji se nalaze u neposrednoj blizini auto kampa. Stizemo do starog zeleznickog mosta na kom su  pragovi istrulili.

55oBD_71443640.jpg

Boro se neckao dali da predje tuda motorom ali na kraju sam uspeo da ga ubedim da ipak predjemo pesice tuda... sa druge strane morave nailazimo na ribolovce koji nas upucuju kako da stignemo do pecine (kada se predje most skrene se desno i ide se putem nekih 1 km i sa leve strane ima znak gde pocinje da se penje za pecinu). Ubrzo nailazimo na prepreku na putu...  :o

dIkKT_94118919.jpg

Posle "visesatnog" mozganja i razmisljanja kako da savladamo prepreku, kolega Boro je odlucno krenuo u probijanje iste...  :D

qeLKo_13206240.jpg

Polako pocesmo da osvajamo strmu liticu koja vodi do ulaza u pecinu, nekima je bio potreban i "stap" kako bi izasli...

Ise4g_72083964.jpg

LHAmb_18874122.jpg

Evo i par slika unutrasnjosti pecine, unutra smo na vise mesta videli da se neko potpisivao po zidovima i skrnavio ovaj spomenik  >:( >:(>:(

An2nD_17425493.jpg

XQn5Q_37217977.jpg

JIOaX_60290510.jpg

0vX2p_10351238.jpg

Xm0r6_32926849.jpg

Tavanica pecine ima vise pukotina koje izgledaju ovako...

6janz_90399807.jpg

XNgVo_97316181.jpg

HDG1d_61603767.jpg

Kolega Boro i moja malenkost u unutrasnjosti pecine

404.jpg

Dodjosmo nazad do motora i napravismo jos neku slicicu pred polazak...

iBXCN_36254344.jpg

Evo i kolege Bora i njegove "kajle"  ;)

0kwFj_67823233.jpg

Odavde smo otisli do auto kampa gde smo krenuli da potrazimo slapove koji su se pominjali ranije negde na forumu. Mestani nas upucuju u kom pravcu da idemo. Dolazimo do mesta odakle moramo pesice jer je put prekriven liscem a i dosta strm. Posto je teren bio mnogo vlazan i strm nismo mogli da pridjemo skroz do slapova i da slikamo slapove. Inace priroda ovde isgleda kao da je netaknuta, sa jedne strane prostire se velika stena koja je gusto obrasla mahovinom ispod koje izvire voda (prizor je stvarno fenomenalan, nadam se da je Boro slikao i da ce posaviti sliku), sa druge strane se je velika stena koja je gola  a izmedju njih protice potok koji je cist i bistar kao suza... Evo rodjen sam ovde u Cacku i zivim tu 24 godine a do ove godine nisam imao pojma da ove prirodne lepote i postoje. Sve u svemu voznjica je bila kratka ali lepa...

• Skuteras, 3710 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Bih i ja u nedelju tamo. Steta sto nije malo bolje sredjeno i obelezeno. Gomila ljudi me pitala gde se to nalaz, pojma nemaju da to postoji. Nisam ni ja znao dok nisam ovde video. Izgleda da ne pisemo ove putopise samo zbog ovih sa R-ovima

post-1915-12879058617344_thumb.jpg

• U prolazu, 20 postova

Super da ste se setili Kadjenice i da ste o tome pisali.Nisam ni predpostavljao da se toliko malo zna o tome.E pa Boro ucini nesto na popularizaciji nase Svete Gore u Ovcarsko Kablarskoj klisuri.Do svih manastira se stize asvaltom izuzev do Savine vode na Kablaru.A pogled sa Ovcara na moravske meandre je nesto sto svakako treba videti.

Super da ste se setili Kadjenice i da ste o tome pisali.Nisam ni predpostavljao da se toliko malo zna o tome.E pa Boro ucini nesto na popularizaciji nase Svete Gore u Ovcarsko Kablarskoj klisuri.Do svih manastira se stize asvaltom izuzev do Savine vode na Kablaru.A pogled sa Ovcara na moravske meandre je nesto sto svakako treba videti.

Razmisljam da prikupim sve slike i da napravim jedan putopis, prezentaciju, Ovcar Banje, i da tako ljude malo bolje upoznam sa mestom kroz koje vecina njih samo prodje  :(  .

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Razmisljam da prikupim sve slike i da napravim jedan putopis, prezentaciju, Ovcar Banje, i da tako ljude malo bolje upoznam sa mestom kroz koje vecina njih samo prodje  :(  .

To je lepota Srbije a stvarno je zalosno sto ovakvih mesta ima mnogooooo a mnogi neznaju nista o tome.

Pa ja sam prvi put ove godine video mesto odakle su 9.Jugovica i Jug Bogdan krenuli u boj na Kosovo.Sav sam se najezio kad sam video mesto pa pod nosom je takoreci bilo a ja tek u 45.godini videh to.A verujem da ima mnogo takvih kao ja  :o

Pa stranci bi dupe dali da vide ovakve stvari.Ovakve stvari treba vise promovisati.Licno bih pre otisao na neko lepo mesto u Srbiji i video nesto

sto je deo naseg naroda i nase Srbije nego u Spaniju na brckanje ;D

Ali kud,gde? Kad neznas ni sta ima u nasoj Srbiji ???

• Skuteras, 3710 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Pa ja sam prvi put ove godine video mesto odakle su 9.Jugovica i Jug Bogdan krenuli u boj na Kosovo.Sav sam se najezio kad sam video mesto pa pod nosom je takoreci bilo a ja tek u 45.godini videh to.

U Ivanjici ima groblje Jugovica. Imalo je za svakog od njih posadjen po jedan hrast, dva su morali da odseku....

Zbog tog upoznavanja srbije i pisemo putopise ;)

Pa ja sam prvi put ove godine video mesto odakle su 9.Jugovica i Jug Bogdan krenuli u boj na Kosovo.Sav sam se najezio kad sam video mesto pa pod nosom je takoreci bilo a ja tek u 45.godini videh to.

U Ivanjici ima groblje Jugovica. Imalo je za svakog od njih posadjen po jedan hrast, dva su morali da odseku....

Zbog tog upoznavanja srbije i pisemo putopise ;)

Pa eto i to ,da me je neko pitao: gde su grobovi Jugovica? ubio me bog ako bi znao,a vajno sam Srbin :-X

Ma nemam vremena to mi je problem, inace bi napravio jedan sajt sa putovanjima po Srbiji svih vas koji obilazite takva mesta po Srbiji ,slike gde ,kako doci do tamo i sve sto je zanimljivo,pa da to mogu videti i oni koji nisu na ovom nasem BJB forumu.Mislim da bi to bilo jako zanimljivo ;) ali...

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Izmedju ostalog zato postoji tema Kratke voznje, za opis zanimljivih lokacija u vasoj neposrednoj okolini, koje nisu za putopis ako ih vi obidjete (5-10km) ali su zato jako interesantne za one koji su udaljeni.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

Pozdrav Chacani! Javite se kada reshite da banjavate u Kraljevo. A i Muljaz je blizu pa bi on mogao da organizuje neku interesantnu turu. ;):)

Pa eto i to ,da me je neko pitao: gde su grobovi Jugovica? ubio me bog ako bi znao,a vajno sam Srbin :-X

Ma nemam vremena to mi je problem, inace bi napravio jedan sajt sa putovanjima po Srbiji svih vas koji obilazite takva mesta po Srbiji ,slike gde ,kako doci do tamo i sve sto je zanimljivo,pa da to mogu videti i oni koji nisu na ovom nasem BJB forumu.Mislim da bi to bilo jako zanimljivo ;)ali...

Shta je tu problem. ;)

Eee, za koliko mi mesta nismo ni culi, a kamoli videli. Na Advrider-u ljudi su se odusevili ovim mestom, cak mi salju i PP, kao da ce dolaziti u Srbiju, da im pokazem gde je to... Eto, a za ovo nam ne trebaju vize!  ;D

Pozdrav Chacani! Javite se kada reshite da banjavate u Kraljevo. A i Muljaz je blizu pa bi on mogao da organizuje neku interesantnu turu. ;):)

Ma nemam vremena to mi je problem, inace bi napravio jedan sajt sa putovanjima po Srbiji svih vas koji obilazite takva mesta po Srbiji ,slike gde ,kako doci do tamo i sve sto je zanimljivo,pa da to mogu videti i oni koji nisu na ovom nasem BJB forumu.Mislim da bi to bilo jako zanimljivo ;)ali...

Shta je tu problem. ;)

Pa ako nije problem skupi i napravi tako nesto ;) Ja bi ti prvi bio zahvalan

Eee, za koliko mi mesta nismo ni culi, a kamoli videli. Na Advrider-u ljudi su se odusevili ovim mestom, cak mi salju i PP, kao da ce dolaziti u Srbiju, da im pokazem gde je to... Eto, a za ovo nam ne trebaju vize!  ;D

Upravo je u tome poenta.

Takvih mesta ima dosta a moglo bi se i lepo ziveti od toga,mislim kafedzije,vodici itd....

Jel ima negde u Srbiji gde mozes recimo grupno da iznajmis par motora i da ih vodic vodi da vide takva mesta?

Ja mislim da nema, e to bi bio pravi  pogodak za nekog ko razmislja o turizmu u Srbiji!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja