Hacky 850 Napisano Novembar 18, 2009 Zainteresovan, 560 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Dakle, neverovatno ali istinito, imam problem sa Afrikom :o. Motor nece da upali. To nije prvi put da se desava, i preko sezone, ako stoji dan, dva, nece da upali iz prve nego tek iz cetvrtog, petog pokusaja. I sto duze stoji, paljenje je sve teze i teze. A sada kada mi je motor stajao jedno mesec dana u garazi, i kada sam pokusao da upalim, nije hteo ni da cuje. Pokusao sam sve: verglanje do besvesti (sa saugom, bez, sa gasom, bez gasa), na kablove i na gurku. Jedino sto sam dobio je bio prazan akumulator. Doduse, kao da mu malkice fali da upali kada pokusavam na kablove, ali ne do kraja. Pregledao sam svecice, suve su, i bacaju varnicu, tako da sumnjam na dovod goriva. Mislim da je glavni problem u karburatorima (povecana potrosnja). Ali da eliminisem prvo najjednostavnije probleme. Skinuo sam rezervoar, pregledao slavine za gorivo-one su ok, lepo pustaju benzin. Skinuo sam i filter za gorivo, prilicno je crno unutra, ali benzin prolazi. Dakle, ja sumnjam na karburatore, e sad, moje pitanje je da li moze nesto drugo da bude razlog ne paljenja? Svejedno, sutra cu da promenim svecice i filter benzina. Pitao sam u centru S kazu da je cena filtera za Afriku nesto preko 2k din :o. Jel ima neka jeftinija varijanta? E da, jos tokom sezone, motor je pored tog tezeg paljenja i malo vece potrosnje (litar do litar ipo) imao problem sa niskom krajnjom brzinom. Nije hteo da ide preko 7k obrtaja i 160km/h. Ne znam dal ima neke veze al moze da pomogne. Svaki savet je dobrodosao, izvinjavam se na malo konfuznom postu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
iksel 191 Napisano Novembar 18, 2009 XL, 460 postova Lokacija: Београд, југ Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i Prijavi odgovor kao problematičan CDI? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Novembar 18, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan nije cdi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6367 Napisano Novembar 18, 2009 Drug član, 3037 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Nigde ne videh da si pomenuo da si pregledao pumpu. Karburatori, ciscenje i podesavanje nivoa plovka, obavezno! Kad si menjao filter za vazduh? Kad se sit izverglas, jesu li mokre svecice? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zema 214 Napisano Novembar 18, 2009 Svrati ponekad, 423 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Yamaha FZS 1000 , Beverly 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj problem imaju sve Afrike do RD07 a to je ventilacija karburatora. Lako se premoscava. Ti ocigleno imas jos neki sitan problem. http://bikers.in.rs/forum/viewtopic.php?f=11&t=21 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Novembar 18, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan A ima i ovde: http://www.bjbikers.com/smf/index.php?topic=28883.0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gosa 553 Napisano Novembar 18, 2009 Drug član, 2150 postova Lokacija: Beograd Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor Prijavi odgovor kao problematičan Aleksandra ti je rekla sta te muci u vezi paljenja, a u vezi potrosnje i kajnje brzine, verovatno da su ti zaglavile sajle od sauha i ne vracaju do kraja, to se cesto desava kod afrike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 850 Napisano Novembar 18, 2009 Zainteresovan, 560 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Nigde ne videh da si pomenuo da si pregledao pumpu. Karburatori, ciscenje i podesavanje nivoa plovka, obavezno! Kad si menjao filter za vazduh? Kad se sit izverglas, jesu li mokre svecice? Nisam pregledao pumpu, ne znam kako :'(. Nisam uopste menjao filter za vazduh, ali ga redovno cistim kompresorom, mislim da nije to, jer je filter ceo i manje-vise cist, a i nisam imao problema sa odzivom na gas i sl. u voznji. Mozda gresim? Svecice su suve. Sredjivanje karburatora prvom prilikom, samo da je upalim-da ne guram do majstora. Ovaj problem imaju sve Afrike do RD07 a to je ventilacija karburatora. Lako se premoscava. Ti ocigleno imas jos neki sitan problem. http://bikers.in.rs/forum/viewtopic.php?f=11&t=21 Ovo cu sutra da probam da uradim, pa cemo da vidimo. I jel mozete da mi objasnite, ako je problem u isparavanju goriva kroz odusak, zar ne bi trebalo umesto tog goriva nekako da dodje novo? Bar jedan ceo akumulator sam potrosio verglajuci, tesko da nije povukao benzin za toliko. Hvala svima jos jednom. ps. Ne rece mi niko da li postoji alternativa od Centar S-ovog preskupog filtera za benzin? Mislim da je ista prica i sa filterom za vazduh? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6367 Napisano Novembar 18, 2009 Drug član, 3037 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Obavezno pregledaj pumpu, tj, dal ona baca gorivo. Onda sve ostalo Filter za vazduh, kao i nivo plovaka mogu da budu razlog za ranije ponasanje /da ne razvija pun broj obrtaja, da ide sporije/ Filter za gorivo mozes da stavis Fradov, metalni. Za filter za vazduh, stvarno ne znam. Mozda moze da se pravi, ali ja bih tu ipak potrazio fabricki. Naravno, raspitaj se u drugim radnjama posto je filter, vidi u Louisu, H.G.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Novembar 18, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Ali kaže da nije pregledao pumpu jer ni ne zna kako!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6367 Napisano Novembar 18, 2009 Drug član, 3037 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Pa, ovaj, izvadi crevo koje ide u karburator, da kontakt i mozda zavergla, ne znam kako je reseno napajanje strujom kod Afrike. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 18, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan a ja mislio da se afrike nekvare,,cc,dobro ako ne upale i nemogu da se pokvare ;D ;D ;D ;D ;D nego,,,to je u svakom slucaju problematicno usisavanje, dali se stelao ventile,i kad,i na koliko, africini karbovi se lagano rasturaju nisu problematicni aj uradi sledeci test, sipaj malo goriva kroz svecicu ako ti je tako najlakse,jedno cance,spric sta vec imas i probaj da upalisako upali,gorivo joj fali, proveri dali ti saug povlaci do kraja,moze da se desi da ti gumice to jest klipce za saug nije dobro,njeni karbovi se lako rasturaju nisu komplikovani, odozdole na loncetu imas sraf za ispustanje taloga i proveru nivo goriva, uh da si ovde bilo bi mi lakse,, odvijes taj sraf i na sisku nakacis providno crevo odgovarajuce dimenzije/siska je ispod srafa,koji je pri dnu lonceta,dignes crevce u vis i vidis koliki je nivo goriva,trebao bi otprilike da bude na sastavu canceta karburatora i tela karburatoraa plus minus 1mm, takodje ako nemas goriva tada kada odvijes taj sraf moze da bude i da ti je pumpa za gorivo oslabila, kada proveris nivo spustis crevce na dole da izadje talog i voda ako je ima u karbovimaprosto ako ti upali kada sipas gorivo u svecice i nastavi da radi u pitanju je steanje karbova i neka zackolica saug itd,a ako samo da znake i ugasi se,e tu je jeba neka sa dotokom goriva ili eventualnom zacepljenoscu,ako kada sipas gorivo ne upali nedaje znake itd,e onda je struja ili vec nesto drugo, treba da proveris i dali dize sibere,jer ako na verglanje ne digne sibere/ako je neki popustio na membrani./ nemoze ni da pusti gorivo kroz centralnu diznu pa nemozes ni da ga upalis probaj pa javi sta si uradio ili me nazovi 063697094 da probam da ti objasnim sta da radis itd itd, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BojanXRV 20 Napisano Novembar 18, 2009 U prolazu, 83 postova Lokacija: BG Motocikl: nekada Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Ne rece mi niko da li postoji alternativa od Centar S-ovog preskupog filtera za benzin? Mislim da je ista prica i sa filterom za vazduh? Originalni filter za gorivo je specifican jer je precnik creva 10mm, i uzalud je traziti takav bilo gde jer su svi za 6 ili 8mm (znam, trazio sam). Stavio sam mali, plasticni providni Bosch (samo prvo navuces parce tanjeg creva, pa onda ova sa motora). I Fradov je dobar, ali je malo veci (deblji) pa nece moci da udje u ono gumeno leziste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 850 Napisano Novembar 18, 2009 Zainteresovan, 560 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan a ja mislio da se afrike nekvare,,cc,dobro ako ne upale i nemogu da se pokvare ;D ;D ;D ;D ;D nego,,,to je u svakom slucaju problematicno usisavanje, dali se stelao ventile,i kad,i na koliko, africini karbovi se lagano rasturaju nisu problematicni aj uradi sledeci test, sipaj malo goriva kroz svecicu ako ti je tako najlakse,jedno cance,spric sta vec imas i probaj da upalisako upali,gorivo joj fali, proveri dali ti saug povlaci do kraja,moze da se desi da ti gumice to jest klipce za saug nije dobro,njeni karbovi se lako rasturaju nisu komplikovani, odozdole na loncetu imas sraf za ispustanje taloga i proveru nivo goriva, uh da si ovde bilo bi mi lakse,, odvijes taj sraf i na sisku nakacis providno crevo odgovarajuce dimenzije/siska je ispod srafa,koji je pri dnu lonceta,dignes crevce u vis i vidis koliki je nivo goriva,trebao bi otprilike da bude na sastavu canceta karburatora i tela karburatoraa plus minus 1mm, takodje ako nemas goriva tada kada odvijes taj sraf moze da bude i da ti je pumpa za gorivo oslabila, kada proveris nivo spustis crevce na dole da izadje talog i voda ako je ima u karbovimaprosto ako ti upali kada sipas gorivo u svecice i nastavi da radi u pitanju je steanje karbova i neka zackolica saug itd,a ako samo da znake i ugasi se,e tu je jeba neka sa dotokom goriva ili eventualnom zacepljenoscu,ako kada sipas gorivo ne upali nedaje znake itd,e onda je struja ili vec nesto drugo, treba da proveris i dali dize sibere,jer ako na verglanje ne digne sibere/ako je neki popustio na membrani./ nemoze ni da pusti gorivo kroz centralnu diznu pa nemozes ni da ga upalis probaj pa javi sta si uradio ili me nazovi 063697094 da probam da ti objasnim sta da radis itd itd, Hvala Boki, probacu ovo sa svecicama sutra, za ostalo cu da vidim dal cu se snaci. Zovem u svakom slucaju. Ne rece mi niko da li postoji alternativa od Centar S-ovog preskupog filtera za benzin? Mislim da je ista prica i sa filterom za vazduh? Originalni filter za gorivo je specifican jer je precnik creva 10mm, i uzalud je traziti takav bilo gde jer su svi za 6 ili 8mm (znam, trazio sam). Ja sam stavio mali, plasticni providni Bosch (samo prvo navuces parce tanjeg creva, pa onda ova sa motora). I Fradov je dobar, ali je malo veci (deblji) pa nece moci da udje u ono gumeno leziste. Znaci moze bilo koji, samo je problem u dimenziji creva? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 850 Napisano Novembar 19, 2009 Zainteresovan, 560 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan E ovako, upalila Afrika. Sedim, ja ispred Ljubice, bledo gledam one karburatore kad ulazi cika Kajlo, porodicni prijatelj inace stari bajker i pita sta me muci. Ja mu objasnim i on kaze aj sacemo da vidimo ;D. Sipa par kapi benzina u karburatore, kaze: ,,Pali!". Zaverglam ja, ona gle upali, radi malo i ugasi se. Kaze dekica: ,,Stavljaj rezervoar i pusti meni gas". Ja ga poslusah i upalismo mi motor kad deda vrrr gas, 2k, 3k, 4k obrtaja :o....ja gledam, preznojavam se, grizem nokte, cupam kosu - motor nije paljen mesec ipo dana. RRRRR 5 'iljada...ja se pobunih tu kao nesto hladan motor ovo-ono, odjeba me stari, isturira je jos malo i kaze: ,,Sta je bilo zapuseno sad je odpuseno". I stvarno, ugasih ja. Da upalim, odmah uhvati, na pola kljuca sto bi se reklo ;D. Ja presrecan, obecah dekici rakije i pihtija kolko mu dusa iste, objasni mi tu on jos par stvari i ode. Posle se vozah se ceo dan, motor ko nov. Pucketa malo iz auspuha al tako je i bilo, al sad pali ko mina, bez sauga, bez gasa ;D. Eto, al ga je opravio, svaka mu cast. Ne znam dal bi se ja usudio sam tako nesto da uradim ali ima logike, da sagori svo ono djubrei kojim je bila zapusena. Videcemo sutra kako ce da pali hladna.... Tolko od mene za sad, hvala na paznji i hvala cika Kajlu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Novembar 21, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan E ovako, upalila i meni Afrika ali... Help mister električari...naime, da vas ne davim ni meni nije htela da upali posle mesec dana ali na kraju se ispostavilo da nije do goriva (ko zna, možda je i do toga jer je sipano gde su svečice) ali kako ni posle toga nije htela došao je komšija koji je majstor u Moto-Killeru i provalio da je do struje. O čemu se radi...riknuo je prekidač ON-OFF za paljenje i sada je namešten i normalno, odmah je upalio. Dao je savet da se što pre promeni svečice, filter vazduha i prekidač jer može u toku vožnje opet prekinuti kontakt. Kako nisam bio na licu mesta te nisam video kako prekidač izgleda iznutra, pitam se, može li se popraviti ili se takav prekidač mora menjati!?! Je li neko od vas čeprkao po njemu i zna li mi dati neki savet. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 21, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan E ovako, upalila i meni Afrika ali... Help mister električari...naime, da vas ne davim ni meni nije htela da upali posle mesec dana ali na kraju se ispostavilo da nije do goriva (ko zna, možda je i do toga jer je sipano gde su svečice) ali kako ni posle toga nije htela došao je komšija koji je majstor u Moto-Killeru i provalio da je do struje. O čemu se radi...riknuo je prekidač ON-OFF za paljenje i sada je namešten i normalno, odmah je upalio. Dao je savet da se što pre promeni svečice, filter vazduha i prekidač jer može u toku vožnje opet prekinuti kontakt. Kako nisam bio na licu mesta te nisam video kako prekidač izgleda iznutra, pitam se, može li se popraviti ili se takav prekidač mora menjati!?! Je li neko od vas čeprkao po njemu i zna li mi dati neki savet. prevezi prekidac,nemora da ga ima.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Novembar 21, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Misliš da ne može da se popravi!?! Ako je tako, u redu...faktički on ne mora biti u funkciji (normalno, ako sam žice prespojio) međutim, mogao bih i izvuči žice pa staviti neki klasičan prekidač za prvo vreme, dok ne nabavim drugi, ponavljam pod uslovom da se ne može popraviti. Nisam bio na 'licinom' mestu pa nisam video, ni slikao pa da prostudiramo zajedno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2082 Napisano Novembar 21, 2009 Skuteras, 3702 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Upalio je ali ako je zaprljan karburator opet ce tako da se desi da nece. Meni letos nije hteo motor da upali i mrzelo me da skidam ceo karb, ocistim samo one dizne i produvam ono sto je moglo bez skidanja karburatora, upalim motor, radi sve super, kad iduci dan opet. Onda skinem ceo karb i rasturim u komade, operem, ocistim, produvam vazduhom i sad opet radi kao doxa. Ne znam kakva je tu pumpa za gorivo, moze membrana slabo da drzi i da vrati gorivo nazad u rezervoari posle tesko povlaci. Meni se to desava, mada posle par sec verglanja uvek upali. I ne otvaraj ovakve teme o Svetinji nego salji PP ljudima koji voze. Taman posla da neko cuje da si imao problem sa afrikom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Novembar 21, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Imas u Louisu lepe prekidace za tu namenu, izgledaju isto kao fabricki. http://www.louis.de/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10032918 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Novembar 21, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Dobio sam knjigu-katalog pa sam iz Luisa preko Sekule naručio dve torbe, bagatela a dobio i mini katalog sa trenutnim sniženjima. Ono je da ne poveruješ...zimska jakna za 40e, zimske rukavice, 20e itd! Da sam znao pa u cugu da naručim i taj prekidač. Pogledaću u velikom katalogu ili na sajtu pa ako sestrić sebi naručuje te rukavice, što da ne, onda ću i prekidać! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...