Jump to content

Moto Zajednica

domaca radinost vs seriska proizvodnja.............pokušaj drugi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 493 postova
  • Motocikl: strom 650 vs aprilia 650

unapred se izvinjavam sto počinjem priču od sredine jel sam glupak greškom pobrisao pola slika ali razumećete o čemu se radi  ;D

i tako u subotu dodjosmo do majstor kreče da nam savije cevku, a omladina oma navalila na motor pa to je ....

404.jpg

dok sam ja omladinu upućivao u moto svet ćale i kreča su razglabali o svetskoj politici i sunovratu domaće privrede a kao dokaz je argument da  čak i krastavčiće uvozimo iz bratske nam Makedonije..... itd

404.jpg

pa preko stranih i domaćih tema stigosmo na kraju i do rezultata

404.jpg

i to je to za subotu.

A u nedelju budjenje rano, pogled pun neverice u sajt RHMZ-a gde stoji sunce sa oblačićem a onda u nebo gde stoje samo gusti oblaci ali kako kazu troteri ko ne reskira taj ....   pravc Novi Banovci na dovrsavanje zapocetog.

stizemo kod majtstora i radovi pocinju

404.jpg

potom preliminarno pozicioniranje ojačanja na postojeći rol bar

404.jpg

404.jpg

404.jpg

pa onda prelazimo na pravljenje skid plate-a, ovde bih zaista voleo da čujem vaše komentare jel nisam zadovoljan izgledom, nekako mi ruzno čuči

404.jpg

kada smo dobili otprilike oblik kakav smo zeleli, prelazimo na varenje

404.jpg

404.jpg

i potom skidanje svega i pojačavanje varova

404.jpg

na kraju to ispadne ovako

404.jpg

404.jpg

404.jpg

http://cdn.bjbikers.com/images/404.jpg

404.jpg

404.jpg

404.jpg

404.jpg

i to je to, e sad zanima me kako se farba prohrom od koga je skid plate, pošto mi je majtor rekao da se svaka farba ljušti sa njega....

i gde bih mogao ovo da prefarbam u bg-eu za ok lovu, pošto kontam ako ne prefarbam uskoro krenuće rdja da se pojavljuje....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5610 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Zasto si pojacavao roll-bar? Jel si imao neki problem?

Sto se skid-plate tice, lepo izgleda rupicast, ali sta radis kad se nagomila blata sa strane prema motoru? Mozda je bilo bolje da nije rupicast?

• Drug član, 1826 postova

Ojacanje mi je super, ali mi se skid plate nikako ne dopada. Posto motoru u tom delu hladjenje ne treba, od rupica vise stete nego koristi. Cak mi ni estetski ne izgleda lepse. Lim mi deluje dosta tanak i rekao bih da ga je lako saviti pogotovo jer je sve iz jedne ravni. Nekako bi bolje cucao da je sacinjen iz vise poligona, a i dobio bi na cvrstini.

Inace, boja makine ti je prelepa!

• Svrati ponekad, 289 postova
  • Motocikl: TT600R

pošto kontam ako ne prefarbam uskoro krenuće rdja da se pojavljuje...

Ako je prohromski nece rdjati :)

skid-plate-plus-sm.jpg

Ako mozes iseckaj i savi ga malo kao ovaj sto je uradjen, a po mogucsvtvu prosiri mu po koju rupu radi lakseg pranja.

Inace ako ti ovako ostane taj skid-plate ti tema bas neku ulogu posto nema jacinu.

znam da nema neku jačinu, to i meni smeta ali nešto rezonujem da ipak neću ići sa njim na težak off gde bi moglo doći do sedanja na rudu, znači ovo u principu ima ulogu da zaštiti karter od kamenja.. e sad rupice sam stavio jel drugog prohromskog lima nisam imao  :(

a za dizanje stranica ste potpuno u pravu to sam hteo odma da uradim nego bez veze bili u nekj žurbi ali ispraviću to ....

#doktor

rol bar sam ojačavao samo zato što mi deluje slabašno u gornjoj sferi gde baš trpi najveću silu u slučaju pada, pa ovako bar deo te sile prenosi i na drugu stranu...

• Integrisan, 8829 postova

#doktor

rol bar sam ojačavao samo zato što mi deluje slabašno u gornjoj sferi gde baš trpi najveću silu u slučaju pada, pa ovako bar deo te sile prenosi i na drugu stranu...

Na zalost, ovako kako si uradio sada se prenose i vibracije. Onaj cep na sredini rol-bara sluzi da kompenzuje vibracije, tj. one se tako ne prenose na srafove kojima se rol-bar vezuje za ram.

Ovako kako si sada uradio jesi mozda dobio na jacini, ali si na zalost napravio realnu mogucnost da ti usled vibracija vremenom puknu srafovi na spoju sa ramom, ili jos gore varovi na samom rol-baru...

#doktor

Na zalost, ovako kako si uradio sada se prenose i vibracije. Onaj cep na sredini rol-bara sluzi da kompenzuje vibracije, tj. one se tako ne prenose na srafove kojima se rol-bar vezuje za ram.

Ovako kako si sada uradio jesi mozda dobio na jacini, ali si na zalost napravio realnu mogucnost da ti usled vibracija vremenom puknu srafovi na spoju sa ramom, ili jos gore varovi na samom rol-baru...

al i oni su isto uradili, kako bi trebao da uradim

• Zainteresovan, 655 postova
  • Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni

Ako su pak roolbarovi prejaki usled ne daj boze pada onda krivis ili dolazi do pucanja rama!Imao sam prilike da vidim takve slucajeve!

• Enduraš, 6516 postova
  • Motocikl: CRF300L

Prepravka kras bara je ok, mada mislim da je i onako bio dovoljno jak, ali skid plate je ruzan kao lopov ;D Nit' si dobio na estetici, niti na zastiti, skidaj to :)

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Ako su pak roolbarovi prejaki usled ne daj boze pada onda krivis ili dolazi do pucanja rama!Imao sam prilike da vidim takve slucajeve!

+1

Skid skini i profiliši. Ovako je bez veze parče metala na motoru.

• Integrisan, 8829 postova

al i oni su isto uradili, kako bi trebao da uradim

Rol-bar mora da moze malo da radi. Ako vibracije ne staju na cepu (znaci, vibriraju krajevi desnog i levog rolbara na sredini), onda se prenose na srafove koji drze vezu sa ramom i na varove. Nije nepoznat slucaj pucanja varova na rol-baru usled ovoga i pucanja srafova. Da ne pricam da je, kako je vec napomenuto, u slucaju pada dolazilo i do pucanja rama, jer se udarac prenosi na ram (a puca uvek najslavije mesto, pa ako je rol-bar prejak eto belaja)!

Znaci, rol-barovi treba da "disu", tj. da levi i desni rol bar budu spojeni na mestu koje moze blago da osciluje (ovo doduse daje poznati problem rezonancije rolbara na stromu na oko 5-6k obrtaja  :)). Ne boj se, nece oni tako biti preslabi, obavice svoj posao. Testirano :D...

i danas posle malo razmišljanja, premeravanja  odlučim da nekako oplemenim onu limcinu sto sam nazvao skid plate

evo nekih slika pa prosudite sami

prvo sam isekao lim na više mesta kako bih ga lakše savio

404.jpg

onda krenuh u savijanje i otprilike to ispadne ovako

404.jpg

404.jpg

404.jpg

meni lično se svidja sad ovako tako da sutra idem na varenje ovih savijenih limčića a posle na farbanje celog rol bara, pa ako neko ima farbara na zajam neka kaze

probaj nekako da zastitis ivice lima, jer moze biti jako opasno prilikom pada ako je ostro

prosao sam brusilicom i oborio ivice, nemoz covek ni da se isece kako treba  :D

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

imash u jeep-u prohromske shipke 3metra od 5mm je 500din bilo pa mozesh i sa tim da pojachash ivicu ... a shto ne izvarish sam imaju elektrode za prohrom i lepo se vari i sa njima

uff probao sam da varim jedanput i nije ispalo kako treba, a ovo treba lepo da se uradi...

za armaturu sam malo skeptican, cisto zbog oblikovanja a i mislim da nema potrebe, ma kad sam krenuo da planiram to hteo sam armaturu 12 da savijam i pravim potporu za lim ali onda sam odustao od toga jel realno ako dodje vec do sedanja bolje da se iskrive i držači i lim pa i da sedne malo na karter nego da celu silu prenese direktno na motor i ostale delove...

ali hvala na savetima

• Svrati ponekad, 289 postova
  • Motocikl: TT600R

Jedno pitanje za vas koji imate roll-barove. Ako moze neko da mi kaze koji je precnik cevi za rool-bar i kolika je debljijna zida? Ako moze dobro bi mi dosla mera sa nekog fabrickog. Hocu ja sebi da pravim vec, ali neznam od koje cevi da pravim.

• Enduraš, 6516 postova
  • Motocikl: CRF300L

Obicno se prave od crnih cevi 1/2" (cola). Debljina zida ide od 1,8-3,2 mm pa biraj koja ti odgovara. Cevi sa debljim zidom se lakse krive (teze se preklapaju), ali su dosta teske.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja