Jump to content

Moto Zajednica

Vasa iskustva o kocionim plocicama...

Recommended Posts

• Zainteresovan, 532 postova
  • Motocikl: TOMOS

Kao sto naslov teme kaze  VASE misljenje ce mozda vredeti i drugim forumasima .Posto se polako trziste motoopreme prosiruje sa ponudom delova  a kocione plocice se verovatno slazete samnom su mozda najbitniji faktor iznesite svoja iskustva i preporuke ali i misljenje za koji brend dajete preporuku od dole navedenih ......lukas, nisin, karbon loren,sbs

izasto bas taj i taj brend.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Posto nisam neki kocnicar i nisam bas najpozvaniji da mnogo o ovoj temi diskutujem,ali bih da kazem sledece.Svaki od ovih navedenih proizvodjaca i mnogi  drugi koji nisu nominovani,imaju izuzetno siroku paletu proizvoda.Verujem da postoje razlike,normalno je,ali rekao bih da je mozda vaznije u celoj toj sumi imena,tipova i vrsta,shvatiti u stvari koja TVRDOCA plocice,odgovara licnom stilu voznje.Isto to vazi i za gume.

Nekome ko voli da zavrne gas,samim tim da koci cesto i jako,sigurno ce trebati tvrdja plocica,kojoj treba vremena da se zagreje,ali tek tada daje svoj maksimum.

Nasuprot tome meksa ce plocica biti spremnija "na hladno",ali ce joj i vek biti kraci.Takve plocice manje ostecuju disk,ali im je interval zamene kraci.

Zato pre nego krenete da optuzujete,kako ova ili ona nije trajala ni (npr)4-5 hiljada kilometara,proverite koje je tvrdoce

Trenutno koristim BRAKING.Zaskripe malo kad krenem da "obaram",ali ne posustaju ni posle 5-6 dobrih uzastopnih kocenja.Znam da ima bolje,ali posto se ne borim za sampionsku titulu,meni sasvim odgovaraju.Koliko para toliko muzike

evo konkretno moja iskustva neka .... dok se  sa Protonom slazem 90%

sa karbon loren sam ima na oko 5 do6 mojih motora razlicita iskustva ..recimo na GPZ 1100 nije hteo sa njima (2 razlicite ferode ...vrste  karbon loren )

ni da cuje da koci ni zagrejan ni hladan  disk..plocice dok sa SBS -om tek uzas .......pomogao mi je tada Nisin

na TDM-u 850 karbon loren kocio kao lud i zagrejan disk i hladan

na ZXR-u 750 sve sem SBS-a ok  mada Nisin najbolje

e sad sa Lucasom ,,,,,po meni izuzetna feroda al ako imas srece da je nadjes u Srbiji pored cinjenice da se dosta brzo trosi  al lepo hvata ne ''grize '' kao recimo Nisin  al je jako blizu opet ovisi o vrsti ferode koja je nalepljena

dajte i vi navedite dobra i losa iskustva .  :)

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Po mom mišljenju, izbor kočionih obloga je prilično lična stvar i pitanje ukusa. Zavisi kako ko voli da mu motor koči u skladu sa načinom vožnje. Imao sam Dunlop trkačke pločice na BMW R100RT i nisu me zadovoljile u gradu. Treba im visoka temperatura da bi bile efikasne. Na putu to znači da odlično koče kad ne moram da kočim naglo. Stisnem i posle kraćeg vremena počinju naglo da povećavaju snagu kočenja. Ali u gradu, kad moram naglo da prikočim, jednostavno se ne zagreju i kočenje je više kao na lastiš. Za grad su mi se najbolje pokazale OEM BMW pločice, Textar. Lucas i SBS se prosto stroše za kratko vreme s tim da SBS neće da koči. Prosto neće. Najverovatnije nije dobra kombinacija tvrdoće diska i tvrdoće i sastava pločice. Do duše, BMW R100 nije dobar primer jer ima neke svoje osobine koje ne spadaju, bez uvrede, u konfekciju. Današnji, savremeni motori su više standardizovani od starih pa im i odgovaraju razne pločice, ulja, maziva... koji su takođe u standardu.

Mislim da je najbolja pločica ona koja vozaču pruža najbolji utisak i efekat kočenja prema njegovom ukusu i načinu vožnje. Ako meni nisu odgovarale Dunlop pločice, nekome će sigurno biti savršene. Isto kao što ne volim Jelen pivo i pijem Amstel a neko drugi dobije gorušicu i glavobolju od Amstela pa pije samo Jelen. Ko ima vremena i para da često menja pločice, Lucas je odličan i hladan i vreo, i na mokrom ali na mom tenku traju kao šibica.

• Zainteresovan, 875 postova

Moj Gsr je imao fabricke Tokico plocice i kocenje je sjajno sa njima. Pre 2000 km mi se potrosila zadnja plocica posle nekih 12000 km i posto Tokico nisam nasao, stavio sam Carbone Loraine, placene 35 eura u Gevari. Bio sam vrlo skeptican sto se njih tice jer sam te iste stavio i na GS 500 pre dve godine i na njemu su neverovatno jako skripale kada se koci. Ali na GSR-u je sasvim druga prica. Koce super i stvarno sam zadovoljan. Uskoro cu morati i prednje da menjam i ako ne nadjem Nissin ili Tokico, stavicu CL. Na GS 500 sam napred stavio Ferodo, kupljena u Markosu, i zadovoljan sam koliko-toliko, ali moram reci da GS 500 ima slabije kocenje jer ima jedan disk napred.

U Nisu covek pravi 5 eur po komadu prelaze po 10000 km bez problema

ja sam umalo platio glavom te lepljene plocice od nasih privatnih majstora ..... pre nekih desetak godina ...

na ime odlepila mi se feroda al srecom pri samom kretanju  oko 40km/h.Od onda samo fabricke kupujem !

(tada sam od muke morao da lepim )

• Svrati ponekad, 105 postova
  • Motocikl: HONDA CBR 500

Ma ja sam lepim i sebi i drugima ali bitan je lepak i postupak izrade.A tvrdoću moraš odrediti prema stilu vožnje i težini motora.

Nemože da ide ista feroda za skuter (predvidjen za 45-90 km) i gsxr-a 1000 za 200 km ili više. A posebno upozorenje kod nekih tkz."majstora" koji zalepe ferodu pa udare pop-nitnu da ne ispadne pločica?!? Ja takve nebih stavio ni na poniku, a kamo li na motor.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja