Jump to content

Moto Zajednica

Novi tim u Moto GP 2010?

Recommended Posts

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Novi  tim bio mogao da udje u kraljevsku klasu u obliku bivseg Superbike tima FB Corse. Juce je Italijanski tim objavio tu vest i nameru da udje u Moto GP sa motorciklom koji bi sami dizajnirali i napravili. Sama masina je redni trocilindras dizajniran od strane Mauro Forghieri-a iz Oral Engineering Group-a, coveka koji  je radio u Ferrari F1 programu, a takodje je poznat kao dizajner za Lamorghini i Bugatti aggregate. Sudeci po specifikacijama koje su predstavili javnosti, agregat ce proizvoditi oko 150 kW ili negde izmedju 200 i 210 konja (to je oko 10% ili manje nego sto trenutno proizvode fabricki agregati). Kako navode neki izvori to je onaj BMW-ov agregat iz Moto GP projekta istoimene ekipe pre nego sto ga je napustila i sve karte bacila na World Superbike Championship.

 

Motorcikl sam po sebi ima neke interesantne inovacije od kojih je jedna izazvala problem. Motorcikl ima hidraulicki-aktiviran polu-automatski 6-brzinski menjac, ali hidraulicki kontrolisana kvacila su zabranjena ove godine tako da je to za sada to jedini problem. Nema nikakve sumnje da ce se za ovo naci neko resenje, a sve u dobrom cilju povecavanja broja masina.

 

Posto je ovo Italijanski tim treba kao vozaca ocekivati Italijana. Za sada se pominje ime kao Alex De Angelis, dok je i James Toseland-ov menadzer rekao da postoji interesovanje za ovaj projekat.

Evo nekih specifikacija:

 

Engine

 

    * 3 cylinder in-line four stroke

    * Capacity: 797.99 cc

    * Bore x Stroke: 90 x 41.8 mm

    * Compression ratio: 13.9:1

    * Power: Over 150 kW @ 18,000 rpm

    * Pneumatic valves

    * Electro-mechanically operated variable length intake trumpets

    * Ride by wire mechanically operated throttle actuation

    * 6-speed semi-automatic gearbox

    * Magnetti Marelli ECU

 

Chassis

 

    * Aluminum box section frame

    * Wet weight: 143 kg

 

Aerodynamics

 

    * Carbon fiber bodywork

    * Cx 0.22 in a wind tunnel without a rider, 0.27 with a rider

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5342 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Bogami velika vest! To bi bio prvi motogp motor odavno ciju masinu nije napravila renomirana moto firma... Zbog trocilindricnog motora ce imati prednost od 5kg tezine, sto nije lose ako postizu slicnu snagu iz masine...

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Novinari su pricali sa gospodinom koji se zove Andrea Ferrari (on je ono F u FB Corse, a drugi je Sergio Bartocchi) koji je rekao da je projekat u zavrsnoj fazi i da sada razmisljaju o angazovanju vozaca. Sto se tice samog ulaska u MotoGP problem je jos uvek menjac, ali kako je vec napisano, misli se da ce se na kraju naci neko resenje koje ce zadovoljiti obe strane, a ponajvise nas koji smo zeljni povecanja grid-a. Ferrari je na pitanje novinara o prednostima trocilindrocnog agregata odgovorio da je prednost tezina (kako je i Pablo primetio) i da ce zbog FIM pravilnika teziti 7,5 kg manje od cetvorocilindricnih rivala, dok sa druge strane mane ovog agregata su sto ne moze imati snagu i obrtni momenat na nivou cetvorocilindrasa. Ovo je jos vise pogorsano time sto ce sledece godine timovima na raspolaganju biti samo 6 agregata za celu sezonu. Ferrari je samouveren i rekao je novinarima da oseca da mogu biti konkurentni zato sto agregat vec pravi 90Nm pri 18.000rpm, sto dodje oko 225 hp. Magnetti-Marelli ce biti zaduzen za elektroniku, tako da je ovo kompletno Italijanski tim.

Ferarri je otkrio sa kojim vozacima su pricali i kao veliko iznenadjenje se pojavilo ime Leon Camier-a, koji ove godine dominira u BSB-u. takodje je rekao da se sreo sa Toni Elias-om, Nicolo Canepa-om i Alex De Angelis-om. Traze se i test vozaci a za ovu rolu Ferrari vide resenje u iskusnom Shinya Nakano-u i Italijanu Roberto Rolfo-u.

Ceo ovaj projekat ima veliku podrsku Dorna-e i neizbeznog Carmelo Ezpeleta-e zbog cega se sa pravom pretpostavlja da cemo vec sledece godine gledati ovaj tim u cirkusu.

Tim je trebao da ima debi na finalnoj trci ove sezone u Valensiji rano u novembru, ali se od ovoga odustalo da bi tim mogao da redizajnira menjac i testove ce obavljati u Vallelungi, kada MotoGP timovi zavrse sa testovima u Valensiji posle zadnje trke u sezoni, tim ce otici tamo i uporediti vremena sa MotoGP timovima i videti gde se nalazi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Posle imena kao sto su Alex De Angelis i James Toseland sada se kao vozac za sledecu sezonu pominje i John Hopkins. Ako se ovo ostvari ostaje pitanje koliko ce ovaj 'brak' biti uspesan. Hopkins vec duze vreme muci sa povredama, i slicnu (ako tako mozemo reci) situaciju je imao sa Kawasaki-jem koga je cesto terao preko granica sto je zbog padova rezultiralo cestim odsustvom sa trka, a za ovu masinu (ako se pojavi) se opravdano sumnja da ce biti konkurentna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Evo i novih dogadjaja izmedju John Hopkins-a i FB Corse.

Hopkins-ov menadzer Bob Moore je potvrdio da je bilo razgovora i da oni jos uvek traju ali je John u velikom razmisljanju gde da ode. Neke ideje su WSBK ili AMA kao i naravno povratak u MotoGP sa FB Corse timom. Medjutim, povratak u MotoGP je malo delikatan. Oni bi sledece sezone nastupili tri do cetriri puta, sama masina je u razvoju i kao takva ne nudi dovoljno visok nivo konkurentnosti da bi se sa njom moglo nesto napraviti.

Sto se tice FB Corse, od njih se ocekuje da u januaru daju zvanicvno obavestenje o svom projektu sto ukljucuje i reseno pitanje vozaca. Ostaje nam da cekamo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Spanski Motociclismo koji je obicno vrlo dobro informisan je objavio da ce sledece nedelje Luca Cadalora testirati FB masinu na stazi Vallelunga koja se nalazi u Italiji.

 

Ocekuje se, da cemo tokom ovih testova videti zvanicno predstavtavljanje John Hopkins-a kao vozaca za sledecu sezonu.

 

Luca Cadalora je osvojio tri titule svetskog sampionata: 2 u klasi od 250cc (1991 i 1992) i jednu u klasi od 125cc (1986). Povukao se sa scene 2000.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Prvi covek FB Corse tima, Andrea Ferrari je pricao sa GPone posle testa na stazi Vallelunga i potvrdio da ce se ovaj tim naci na zavrsnom testiranju sa ostalim timovima koji ce biti na stazi Qatar, zakazan za 17 mart i koji ce trajati dva dana. Ovo naravno znaci da se tim nece pojaviti na zvanicnom testu na stazi Sepang koji ce biti u februaru, vec ce odrzati privatne testove u Spaniji kako bi smanjili troskove i bili blizi bazi.

 

Ovaj projekat ce zvanicno biti predstavljen 21 ovog meseca i tada cemo saznati vise, ukljucujuci i spekulacije oko John Hopkins-a koji bi trebao da bude vozac.

 

Andrea Ferrari je rekao da ima nameru da ucestvuje na svim trkama u sezoni ali skepticizam ovde nije na odmet. Jos nema bilo kakve spekulacije o sponzorima koji su u ovim vremenima najbitniji i nadamo se da ce biti jaki da bi ovaj tim mogao da izvede zamisljeno.

post-6549-12879061562775_thumb.jpg

post-6549-12879061563316_thumb.jpg

post-6549-1287906156366_thumb.jpg

post-6549-12879061563991_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 3 postova
  • Lokacija: London, UK
  • Motocikl: 2010 Honda CBR1000RR, 2007 Aprili RSV1000R, 2007 Ducati Multistrada 1100, '98 Kawasaki VN1500, 2003 BMW R1150 Rockster, Aprilia Atlantic 500, '06 Husqvarna TE510

Uzbudljiva vest. 143kg wet, kako bi bilo dobro da tako nesto furamo i na ulici.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1497 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: YZF-R1

Evo reci Gaz-a " Garry McCoy #24  Hi All!! Back in Italy to work in the bike! I know this is not going to be an easy job but the team is working very hard and race by race it will get better and more competitive. GAZ""""

Ni sam ne znam da li je dobar vozac ili sta! Sve mi je cudno oko njega! Definitivno je lud za gledanje i koliko vidim to je sve sto ljudi vide.Cenim da nece moci sa ovim masinama da toliko luduje pa cemo videti.Gotivan mi je lik i srcan!

Videcemo kad ce na testiranje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Posle toliko dana, spekulacija i kontraverzi, FB Corse tim je danas konacno predstavio svoju masinu u prostorijama radio stanice u Milanu. Na zvanicnom predstavljanju tim je predstavio njihovu trocilindricnu FB01 800cc MotoGP masinu, koja je dizajnirana i napravljena od strane Oral Engineeringa, kao deo projekta koji je BMW zapoceo pre nekoliko godina.

 

"Nastavicemo da testiramo na dinamometru, i ocekujemo da cemo se naci na stazi krajem februara." rekao je Mauro Forghieri, covek koji je dizajner masine za MotoCorse.com. Razlog zbog cega masina jos uvek nije testirana je taj sto nije potpuno jasno kako bi on bio 'vidjen' od strane Dorni ili IRTE. Tim jos uvek nije zvanicno usao u MotoGP ali oni tvrde da je to samo pitanje formalnosti. Cim je tim predstavio Gary McCoya kao zvanicnog vozaca, on (McCoy) automatski mora do postuje pravila testiranja masine kao i svi ostali vozaci. Ostali timovi i proizvodjaci ce morati da se sloze i da odobre privatno testiranje ovom timu sa zvanicnim vozacem, pre nego sto se nadju na stazi.

 

Problem sa poluautomatskim menjacem je resen. Nece ga koristiti, uz obrazlozenje da su ove masine vec dovoljno komplikovane.

"Motori u ovoj kategoriji su vec dovoljno komplikovani, nije potrebno pogorsavati situaciju timu dajuci mu tehnicka resenja koja su visoko napredna i veoma teska za razvitak." rekao je Forghieri.

 

Kao sto je potvrdjeno ranije, Garry McCoy je zvanican vozac u MotoGP kategoriji, dok ce Simone Grotzkyj ucestvovati u Moto2 sa Bimota HB4 masinom. Medjutim,  ne mozemo biti sigurni 100% da ce se obojica pojaviti na stazi ove godine, Italijan nije ni na zvanicnoj Moto2 listi, a nije ni na listi rezervi. Oni se nadaju da ce zbog krize koja vlada broj takmicara u Moto2 kategoriji opasti, cime bi im se ukazala sansa. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja