Jump to content

Moto Zajednica

Los Angeles Fire

Recommended Posts

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Ceo hebeni dan gledam ovo kroz prozor... 8 minuta od moje kuće...

633260080_ppkLm-L.jpg

633260085_FFSkb-L.jpg

633260082_kztw9-L.jpg

633260088_nrBwH-L.jpg

633260097_W92FB-L.jpg

633260101_bytYN-L.jpg

633260107_VKZDD-L.jpg

633260111_ychzv-L.jpg

633260121_4EDCy-L.jpg

Duša me boli… U plamenu je Angeles National Forest gde se nalazi najlepši krivudavi put za motore u okolini Los Anđelesa, koji posećujem 1-2 puta nedeljno.  RSVMillenian ga je onomad opisao u ovom putopisu.

:'( :'( :'(

Fotografije: LA Times.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Žrtava za sada nema, i još ni jedna kuća nije izgorela.  To su dobre vesti.  Loša vest je da je vatra stiglado vrha planine, i počela da se spušta ka naseljenoj strani.  Trenutno je do pola prema kućama.  Gledam, ne verujem.  Samo se molim da ne bude žrtava.  Prošle godine se srušio vatrogasni helikopter i poginulo je 9 vatrogasaca. :-[

1600 vatrogasaca iz svih krajeva Kalifornije, Arizone i Nevade se trenutno bori s' požarom.  Front prema gradu je dugačak 6,5 km.  Ovo je inače samo jedan od 5-6 požara koji trenutno gore u okolini Los Anđelesa i San Dijega.

633767152_CLg7f-L.jpg

633780294_2SQje-L.jpg

633780273_TTdjq-L.jpg

Nebo izgleda ovako.  Sad je počeo da pada i pepeo s' neba kao sneg, a temperatura je 39 stepeni.  Kao pakao.

633780344_yVRsW-L.jpg

Ovako je odprilike izgledalo s' prozora moje spavaće sobe sinoć (nije moja fotka).

633780281_q72j6-L.jpg

633780405_269Gp-L.jpg

633780436_S6BzA-L.jpg

633780397_nBWxH-L.png

633780485_hFpz3-L.jpg

633780424_b8zSK-L.jpg

633780470_Y6nxY-L.jpg

Centar Los Anđelesa

633780506_3ummP-L.jpg

633780531_BkQtQ-L.jpg

Ageles Crest Highway...

633780545_wBHmm-L.jpg

...tačno znam gde je ova krivina s' ovim drvcetom što gori; prošao sam tuda milion puta.  :'(

Fotografije: Associated Press i LA Times

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

Zao mi je sto ovo prozivljavas. Fotke su bas "zive" i izazivaju nemir.

Ali, priroda je to...  izrasce na mestu tog drvceta drugo, novo...  samo da ljudi budu OK.

• U prolazu, 51 postova
  • Motocikl: TDM 900, BMW R1150 RS, BMW R1200 ST, AT 2020

WOW Sh.. really hit the fan. Stvarno tuzno za takvu prirodu da propada tako brzo.  :(

PROPS FROM BEOGRAD  8)

Sinoć smo izgubili dvojicu vatrogasaca.  Poginuli su dok su svojim vatrogasnim kamionom išli kroz gust dim i vatru.

Preko noći požar se udvostručio.  Izgorelo je 35.000 hektara šume i oko 20-ak kuća.  Vatra se spustila do podnožja planine i oko 12.000 kuća je sada na njegovom udaru.  Vatrogasci su napravili liniju prema gradu i kažu da su spremni da požar tu zaustave.

Na drugom frontu prema vhu Mount Wilson gde se nalaze svi telekomunikacioni tornjevi za ovaj deo Kalifornije, kao i obzervatorija od istorijskog značaja, vatrogasci su morali da se povuku, i sada se jedino piloti helikoptera i aviona bore da spasu taj vrh.

Trenutno se protiv ovog požara bori 2.600 vatrogasaca; pristigli su i iz Montane i Vajominga, a Kanada je poslala svoje protivpožarne avione koji bi trebali da stignu sutra (utorak).  Meksički grad Tihuana je poslao svoje vatrogasce na granicu sa SAD da priteknu u pomoć ako bude potrebno, jer se razbuktao i požar blizu San Dijega koji je na samoj granici.

635857586_aBtS6-L.jpg

635857587_Q7L4d-L.jpg

635857590_B44Uf-L.jpg

635857598_gA8y7-L.jpg

635857613_mT2j4-L.jpg

635857630_CHZRq-L.jpg

635857656_H2C8j-L.jpg

635857674_JWEGM-L.jpg

635857699_hqGKt-L.jpg

635857707_6EF5C-L.jpg

635857739_easG4-L.jpg

635857779_aFh5J-L.jpg

635857785_ep8UT-L.jpg

635857835_tA279-L.jpg

635857840_AhRLg-L.jpg

Ostatci kamiona poginulih vatrogasaca

635857863_2GywN-L.jpg

635857871_v3MyW-L.jpg

635857892_uLV9h-L.jpg

635857897_aPc3c-L.jpg

635858033_EmsCz-L.jpg

635858045_DxKG7-L.jpg

635858054_tsnTU-L.jpg

Fotografije: Reuters i LA Times

Jadni poginuli ljudi...gore i motori?

Gori brate sve živo. I neživo.

Tuga jedna!

Motoholic, slike su neverovatne, posebno ona uplasenog nekad belog konja, neverovatno. Jesi ti autor?

Nisam, slikali su profesionalci.  Ja ne umem da slikam ovako dobro, a i da umem ne bih išao tamo da smetam.  Vatrogasci i policija su u poslu do guše, ne trebaju im šetači okolo.

Preko 52.000 hektara izgorelo, 62 kuće, troje teško povređenih, od kojih dvoje koji su odbili da se evakuišu kad je naređeno.  Takvi debili misle da su heroji, a samo komplikuju vatrogascima život jer posle vatrogasci moraju da rizikuju svoje živote da ih vade iz govana.  Sakrili se u kadu, kao ona će da ih zaštiti, moš' misliti.

Šerif je naredio evakuaciju 6.000 kuća.  Vatrogasci drže liniju prema gradu uspešno, a danas je bila niža temperatura i vlažnost vazduha malo veća, pa je i to donekle pomoglo.  Šef Vatrogasaca predviđa da će trebati još čitave dve nedelje da se požar obuzda.  Ukupan obim požara je 138 km, od kojih je 40 km front prema gradu.

Centar Los Anđelesa…

637388330_yNmXy-L.jpg

Borba za svaku kuću...

637388408_K2Gy2-L.jpg

637388343_7QUE5-L.jpg

637388410_WrhD9-L.jpg

637388420_E8JwS-L.jpg

637388430_vJFnG-L.jpg

637388292_jLjP4-L.jpg

637388424_UiZr3-L.jpg

637388484_DEPGc-L.jpg

Posipanje penom kuće koja je sledeća na udaru...

637388371_HpNck-L.jpg

Ako imaš bazen u maloj si prednosti...

637388302_raEs9-L.jpg

Neke nisu odbranjene...

637388381_UPcRe-L.jpg

637388399_A4oSt-L.jpg

637388469_Vfhp4-L.jpg

637388473_qkJbE-L.jpg

637388479_QEYFG-L.jpg

637388481_gdLNo-L.jpg

637388318_7Ap3C-L.jpg

Ovo je Harley-Davidson dileraj koji je izgoreo.  Žena na slici je vlasnica.

637388391_Xae8d-L.jpg

Uništena priroda…

637388324_2siV3-L.jpg

637388365_mmta9-L.jpg

637388357_w94wZ-L.jpg

Ja vama ne mogu da opišem kako je ovo bila lepa planina i šuma…

637388346_Ar6B4-L.jpg

Evakuacija jednog ranča…

637388353_zFwEX-L.jpg

Evakuacija centra za zbrinjavanje egzotičnih životinja… 637388443_BgZqP-L.jpg

637388450_LLok5-L.jpg

637388445_KzGa4-L.jpg

U ovom centru su zbrinute egzotične životinje koje su napuštene, bolesne, penzionisane iz cirkusa, ili krijumčarene i nelegalno držane pa zaplenjene od strane policije i carine koji ih posle predaju centru na brigu.  Centar je lociran u sred šume, i poslao je poziv u pomoć pri evakuaciji jer ovakve životinje nije lako transportovati.  Jedna firma koja se odazvala je pivara Badvajzer koja je poslala svoj šleper koji se nalazio u blizini.

Šefica centra maše šimpanzama koje kreću kamionom…

637388436_tSSAD-L.jpg

Na žalost, samo polovina životinja je uspešno evakuisana.  Velike i opasne životinje nisu mogli da zbrinu na vreme; njima će biti kako im Bog da.

637388452_2T2xU-L.jpg

637391714_iLWEb-L.jpg

637391716_Kzv9K-L.jpg

Ekstremno važan Mount Wilson…

637388462_cBM29-L.jpg

Telekomunikacioni tornjevi na vrhu Mount Wilson…

637388411_BkpjS-L.jpg

Ovo su TV, radio, i tornjevi za mobilnu telefoniju, ali isto tako i za sve komunikacije koje koriste vatrogasci, hitna pomoć i policija.  Vatrogasci se grčevito bore da spasu ovaj vrh, ali je najavljeno da je ga vatra verovatno progutati noćas između 2 i 5 po lokalnom vremenu.

Teleskop observatorije na vrhu Mount Wilson…

637388417_KZL6c-L.jpg

Ova observatorija je stara 101 godinu i u prošlom veku je bila jedna od najproduktivnijih na svetu u smislu naučnih otkrića.

Navijači…

637388458_Ro3D7-L.jpg

Vatrogasci…

637388460_zChkQ-L.jpg

Fotografije: Associated Press, Reuters, LA Times, Getty Images

• Drug član, 1895 postova

A da nije neki siptar pustio zapaljenu zenu te trcka po sumi?

U svakom slucaju vidi se da je ogromna vecina zemalja zesce nepripremljena za ovakve stvari, pogotovo na mediteranu i tu jedino mogu da se izdvoje Grci koji imaju vise kanadera nego ostale zemlje evrope zajedno i donekle hrvati koji imaju poprilican broj letelica sto mogu da gasae pozar s obzirom na teritoriju koju treba da stite.

Ove americke `papirne` kuce ce izgleda nazalost samo pojacati pozar u tom delu jer jedva cekaju kad ce da planu a i izgleda da mnogo dobro(brzo) gore s obzirom da su gotovo cele od drveta

Jedan jedini  Dc-10 ( tanker 10) i ovih par Silkorsky Skajkrejn helikoptera su jedini sto mogu nesto da urade toj vatri ali nisu dovoljni, Bell-ovi samo fajtaju zgariste da ne bi opet buknula vatra sa kapacitetom kante od jedva preko hiljadu litara.

Valjda ce Kanaderi sto stizu sa severa nesto pomoci posto oni na takvom podrucju mogu da bace i kao jedan ovaj daglas za sat vremena buduci da im je more relativno blizu.

Oni bar nesto imaju da se brane protiv pozara a mi mozemo samo da kukamo i pokusavamo nesto helikopterima i dromaderima posto i da zovemo Ruse koji sa svojim cudovistima pogasise sve pozare po Evropi za par dana, posto smo mi prodali nase kanadere 4 po ceni jedva jednog,ali eto kupise to braca grci pa neka bar njima sluzi

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

AuH Bane, pa ovo je bas ozbiljno...  preozbiljno !    I posle 4 - 5 dana neman jos vileni !?

Ova fotka kao da je na Mesecu napravljena...  pustos.

637388324_2siV3-L.jpg

Kada si postavio slike imao sam utisak da je to ipak "mali' problemcic koji ce biti brzo i lako resen,

uz neznatnu stetu.

Ameri imaju obicaj da mnoge, cak i nebitne momente, predstave spektakularno i pompezno,

pa mi otud takva "slika".

Sada, kada vidim ovo sve i posle vise dana, namecu se neka pitanja:

-Jel`  zatajila pravovremena reakcija?

-Jel` moguce da Amerika nema dovoljno resursa za borbu protiv pozara, ma koliki bio?

- ...

Mozda su svi uslovi u ovom slucaju na strani nemani i mi, ljudi, jednostavno ne mozemo mnogo,

tj. mozemo samo da se koprcamo dok se neman ne umori.

Nadam se da cete se brzo izborti sa ovim i da nece biti vise zrtava.

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5474 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Sakrili se u kadu, kao ona će da ih zaštiti, moš' misliti.

Originalno ,  iz zemlje koje dolazi.

A da nije neki siptar pustio zapaljenu zenu te trcka po sumi?

Bice da je neki od kuvajcana sa pasoshem kao mojim.

Nego motoholic bjezi ti ovamo medju svoje.

Nadati se da nece biti zrtava

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: Super Tenera 750 91.

Stvarno ti ameri i slike urade dobro kao da cekaju momenat koji je nasvakidasnji da to prikazu ,kao onu srnu sto prelazi put :-\

strasno i tuzno, te piromane bi trebalo spaliti na lomaci..

imam ujaka u Thousand Oaks, nadam se da nije zahvacen, jel ima neko informaciju?

Ujak ti je bezbedan.  Požar se kreće ka istoku, a Thousand Oaks je oko 60 km zapadno od centra grada.

@skyrunner i BusMan:

Teško da su nepripremljeni, ali neke katastrofe su prevelike za ljude da spreče.  Preko 4.000 vatrogasaca dobro istreniranih i sa dosta iskustva, 21 vatrogasna letelica, najmodernija oprema, itd, itd.  Jbg, ovaj požar je jednostavno prebrz.

Ne znam koliko vas interesuju detalji u vezi vatrogasne pripremljenosti…  Kalifornija, i okolne savezne države, muku muče s' požarima svake godine, pa se o tome uvek dosta piše.  Elem, ovaj požar je započet u Nacionalnoj Šumi (klasifikacija za stepen ispod Nacionalnog Parka) koja je prilično velika.  U njoj ima nekoliko vatrogasnih stanica, i dobro su raspoređene, nadgledaju redovno, i prilično su brzi.  Znam, pošto svake nedelje idem u tu šumu na vožnje jer mi je jedna od omiljenih; kad se neko skrši motorom, šumski vatrogasci su prvi na licu mesta (ujedno su svi i medicinski tehničari).  Vatrogasci su Savezni, odnosno zapošljava ih Nacionalna Uprava Šuma. 

Kada krene neko sranje, onda se aktiviraju i Savezne vatrogasne ekipe iz okolnih država.  Postoje ekipe koje se zovu Fire Jumpers; bukvalno ih prenesu helikopterom u sred požara, bace ih unutra da gase, i ako se nađu u belaju, snalaze se kako znaju i umeju.  Oni su najiskusniji, i redovno lete po celom zapadu (Kalifornija, Oregon, Arizona, Kolorado, itd.)  Pored Saveznih, tu su naravno i lokalni.  Opština Los Anđeles ima jednu od najvećih vatrogasnih službi u Americi, koja uključuje i vatrogasne helikoptere, a uz njih su i vatrogasci iz manjih gradića u okolini (žuti kamion na jednoj od slika gore je iz gradića Glendejla gde sam živeo do pre mesec dana).  Protivpožarna zaštita je ovde na visokom nivou jer su sve kuće od drveta (a ne papira ;) ), i Šef Vatrogasaca ima isti status i ugled u gradu kao i Šef Policije.  (Inače, kuće moraju da se prave od drveta jer je drvo fleksibilno a cigla nije; Los Anđeles ima oko 5-6 zemljotresa godišnje koji se osete, i jedno 100-ak manjih koji se ne osete, cigla to ne bi izdržala).

I onda dolazimo do sadašnjeg problema.  Do 80-ih godina, filozofija Šumske Službe je bila da gasi svaki požar koji se primeti, nebitno koliko mali.  To zvuči logično.  Ali 1988 godine Zapad Amerike je zahvatila neviđena serija požara koji su bili ekstremno brzi, i čak su oštetili i Nacionalni Park Jeloustoun koji je najpoznatiji (i neki kažu nalepši) u zemlji.  Onda su naučnici koji se bave zaštitom okoline skontali u čemu je problem.  Svake godine na šumsko tlo pada suvo lišće, borove iglice, itd.  Manji požari mogu da spale to "gorivo za vatru" kako Ameri to zovu a da ne oštete drveće.  Čak su napravili i matematičku formulu; ako je šuma stara X godina, može da izdrži požar gde je debljina suvog lišća i iglica Y centimetara.  E sad, pošto im je do 1988-me filozofija bila da ne dozvoljavaju nikakve požare, onda se decenijama gomilalo suvo lišće, iglice, grančice, osušeno drveće, i gomilalo, i gomilalo.  Kao što možete zamislite, kad se to zapali, to gori veoma brzo i brzo se širi, ali pošto je taj sloj sada predebeo, oda zapali i drveće i eto šumskog požara.

Da ne duljim više, u šumama gde je to moguće, sada se dozvoljavaju manji požari, i čak se svakih 5-6 godina namerno izazovu kontrolisani požari čiji je cilj da spali suvu podlogu a da ne ošteti drveće.  Šuma koja se zapalila ovaj put nije gorela 40 godina, i kažu da je debljina šumske podloge na nekim mestima i preko 60 cm.  To je ono što ovoj vatri daje brzinu i intenzitet.  Plus, vlažnost vazduha je bila skoro nula, i temperatura 39 Celzijusa.  Plus, iako Kalifornija i Savezna Šumska Služba imaju resurse, ovo je samo jedna od (trenutno) 4 požara koji gore u okolini Los Anđelesa, a ima ih i na severu države, dakle treba stići i sve to pogasiti.

Malo sam udavio s' ovim pisanjem, a?  Evo još par slika...

637728632_YGGj5-M.jpg

Ovo nisu oblaci.  Čisto da vidite veličinu požara.

637728640_WmmdZ-M.jpg

Fotografije: LA Times

@motoholic

Nadam se da je osam minuta leta od tvojeg stana.

P.S.  fotografi su AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. pogotovu prva grupa slika.

Najbliže što je bio je jednu milju, što mu dođe 1.600 metara.  Moja gajba nije bila direktno ugožena, samo je bilo muka gledati onakvo masovno uništenje planine.  'Fala na brizi. :)

Aha, kažu da je požar podmetnut.  Imaju tačnu lokaciju gde je požar krenuo i juče ceo dan je trajala pretraga logacije u potrazi za dokazima.  Predpostavljam da su nešto našli čim je policija otvorila "istragu o ubistvu".

Apdejt:  Požar je 50% pod kontrolom; svi kojima je naređeno da se evakuišu mogu da se vrate kućama.  Mount Wilson je spašen sa sve obzervatorijom.  Povređen je 21 vatrogasac i dvojica su poginula (to sam već pomenuo, dakle nema novih poginulih, Bogu hvala).  Požar i dalje vileni doduše, samo se sada premestio ka istoku, dalje od centra L.A.-ja i naselja gde ja stanujem.

Nadamo se najboljem da se okonča što pre i da nema više materijalne štete i žrtava.

Guvernator, kako ga popularno zovu (Guverner  + Terminator = Guvernator)...

639013618_yu8Xc-L.jpg

Moj omiljeni put u blizini L.A.-ja je potpuno izgoreo i i dalje je zatvoren. Pogledajte znak: 55 milja (88 km) krivina...

639013616_bGZxg-L.jpg

Vatrogasci na jutarnjem dogovoru...

639013625_7EWd2-L.jpg

Na istoku se borba s' nemani nastavlja...

639013617_6nRjD-L.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja