Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje za elektroničare!!!

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: BMW R1150GS

E ovako planiram neko dvodnevno putovanje po BiH pa me zanima, kako mogu da riješim napajanje navigacije, odnosno smartphon-a. Inače kući ga punim preko USB kabla, tj. punjač mu ima USB đžek. E sad kako je napon napajanja na USB-u 5 volti, mene zanima kao bi mogao to jednostavno i brzo riješit da ga punim preko akumulatora, tj. smanjenje napona sa 12 na 5 volti?

E da kako sam na poslu pa nemam punjača pri ruci neznam ni kolika je struja koju treba da obezbijedi punjač, ali ga isto tako punim i preko USB porta na računaru....

HELP???

Ima li kakvih prostih rešenja??? ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Imas adapter za upaljac za kola sa 12v na USB......;D

Ma znam da ima to za male pare. Ali gdje da to nadjem u Modriči i okolnim mjestima, jer ovdje nema nekihopremljenih radnji takvog tipa.

Pa sam mislio ima li kava sema da to napravim sam, pod uslovom da uspijem pronaći potrebne komponente....

svrati u neki tv servis i pokupi jedan stabilizator za 5 volti. LM7805 ili slicno. ostalo je lako za sklopiti, treba ti par delica.

E ovo bi se već moglo uradit još kad bih znao šta mi još trba i gdje šta da kačim??? ;D ;D ;D

• Drug član, 1847 postova

samo ti otmi 1 stabilizator , ostalo je sitnica, ima i tamo u servisu. recimo 2 elektrolitska kondenzatora od 1 do 10 pa i 22 mikrofarada, sta ti natrci, radni napon 25 volti , radijalni, aksijalni, svejedno. bilo bi zgodno da sa neke crknute mb ploce skines usb konektor ili koristis onu plocicu za prosirenje usb portova, ima i toga kad se opsetis. ovo da ne bi kupusao postojeci usb kabl.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ajd da se i ja prikljucim sa pitanjem: moze li neko od elektronicara da izvede iz mog GPS uredjaja kablic koji bi se zavrsavao sa 3.5mm utikacem? Ne odgovara mi napajanje GPS-a na motoru preko USB kabla, preko istog konektora ide kasnije i konekcija sa PC-jem, a od vibracija na motoru moze samo nesto da se pokvari. Zato bih izveo napajanje preko kablica koji bih samo utakao u 3.5mm uticnicu koju bih postavio negde u okolini GPS-a.

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Napajanje preko USB-a definitivno nije rešenje za motor upravo zbok vibracija koje Lalajko spominje. Imao sam problem sa napajanjem na vožni od nekih 600km, do dolaska kući GPS je prestao da radi jer je celim putem gubio kntakt na USB-u, čak ni lepljenje kabla trakom nije pomoglo. Izvod za 3.5mm utičnicu bi rešio problem.

lalajko, to si pitao pre mesec dana i dobio odgovor.

e, sad dal to treba da bude neko lokalni kod tebe je pitanje... ili si malo senilan?

(oce to sa godinama)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Dobio sam odgovor i za bravice za top-case, i za coskove za kutije, svega se secam :)

Nego kako bi se resio ovaj problem: ako se izvede kablic sa 3.5mm utikacem, pa uredjaj vezem na PC preko USB porta, onda cu na tom utikacu imati napon, sto nije dobro.

uvek se moze u sam dzek ubaciti shotki dioda pa neces imati napon.

jednostavno, samo treba doci.

opet postoje i oni shuplji dzekovi pa ako je spolja masa, miran si.

• Integrisan, 9697 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Vec sam u nekoj temi poslao kako...ali evo ponovo,mozes dodati i jedan elektrolit od 10uF na ulaz stabilizatora i neki al.hladnjak(Predlozio kolega Arakis).

Pozdrav Nenad.

post-4951-12879044323676_thumb.jpg

samo ti otmi 1 stabilizator , ostalo je sitnica, ima i tamo u servisu. recimo 2 elektrolitska kondenzatora od 1 do 10 pa i 22 mikrofarada, sta ti natrci, radni napon 25 volti , radijalni, aksijalni, svejedno. bilo bi zgodno da sa neke crknute mb ploce skines usb konektor ili koristis onu plocicu za prosirenje usb portova, ima i toga kad se opsetis. ovo da ne bi kupusao postojeci usb kabl.

Guja011 hvala na savjetu, koji je i poslušan. Juče nabavljen stabilizator LM7805 kod RTV mehaničara (poslednji, polovan) za 1 evrić, ostalo sam već imao: kondezator 22uF 16V i 10uF 16V, ženski USB (sa stare matične) i dioda IN400 (da slučajno ne obrnem polaritet) i  kućište i hladnjak ručne izrade.

Kad je to sve lijep složeno, kačim na akumulator preko ampermetra i imam šta da vidim, stuja na primaru 450mA, što po mojim proračunima izađe da je na sekundaru (izlazu) 1,08A a pri tome se stabilizator i hladnjak grije ko' ringla. Na svu sreću HP iPAQ614 (koji koristim kao navigaciju) je imao rešenje: U podešavanjima za punjenje preko USB-a je imao dvije opcije: Fast Charge i Slow Charge. Odabirom opcije Slow Charg, struja na primaru se spustila na 98,2mA, što je bilo prihvatljivo, jer je čitavo kolo nakon 1 sat rada bilo, malo toplije od sobne temperature.

GUJA011 hvala još jednom!!!

Evo i koja slikica:

0airZ_image00119.jpg

1J8Y7_image00121.jpg

iuPIV_image00122y.jpg

404.jpg

sQbmr_image00127.jpg

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Struja je ista i na izlazu,samo je napon manji.Ulazni napon minus izlazni napon puta struja jednako watt-i koji greju stabilizator.

LM7805 u prodavnicama kosta oko 18 din  ;)

Struja je ista i na izlazu,samo je napon manji.Ulazni napon minus izlazni napon puta struja jednako watt-i koji greju stabilizator.

LM7805 u prodavnicama kosta oko 18 din  ;)

Jeste 18 din, ali ovo je majstor, mora biti skupo  ;D ;D ;D, a naj bliža prodavnica sa elektronikom koju ja znam mi je u Banjaluci (150km).

Nego zar nebi trebao onda ovaj stabilizator da može da podnese struju od 450mA odnosno 3,15W???

Meni je se on nenormalno grijao, za 20 sekundi je bio vreo da nemogu držati prst na njemu, a hladnjak sam napravio od bakarnog lima koji je zauzimao dno i dvije bočne strane kućišta. Što mi se čini da nije baš malo???

Pa i onaj šaraf što se vidi na prvoj i trećoj slice je vezan za hladnjak, i on se grije, pa kad ga zavrnem za guvernal ima da mi netrebaju grijači za ručke  ;D ;D ;D

dobro, de ne cepidlačite. da je bilo vremena skinuo bi sa nekog krša, ima toga zasigurno oko sebe.

zadovoljstvo samogradnje je najvažnije.

naravno par napomena po pitanju grejanja, ko što reče joška- stabilizator trpi na sebi razliku od 6-7 volti pa puta struja..

nije to velika snaga na njemu ako se propisno hladi. zastavica stabilizatora je na masi tako da se moglo bezbedno prišrafiti na hladnjak

a isti negde na bajk. ovako u plastici se slabo hladi .

Kad je to sve lijep složeno, kačim na akumulator preko ampermetra i imam šta da vidim, stuja na primaru 450mA, što po mojim proračunima izađe da je na sekundaru (izlazu) 1,08A a pri tome se stabilizator i hladnjak grije ko' ringla. Na svu sreću HP iPAQ614 (koji koristim kao navigaciju) je imao rešenje: U podešavanjima za punjenje preko USB-a je imao dvije opcije: Fast Charge i Slow Charge. Odabirom opcije Slow Charg, struja na primaru se spustila na 98,2mA, što je bilo prihvatljivo, jer je čitavo kolo nakon 1 sat rada bilo, malo toplije od sobne temperature.

promaklo mi ovo. znači, kolika je struja na ulazu , tolika je i na izlazu, ovo je linearni a ne svicerski stabilizator.

kada se vratis sa puta prepakuj ovo u metalnu kutijicu i resena stvar.

poz.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja