Jump to content

Moto Zajednica

Srbija-Maroko za 22 dana - 10.000 km

Recommended Posts

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Verovatno je zbog osetno manje tezine (prtljag i ostalo) i pri manjoj brzini zakocio malo jace nego sto si navikao prethodnih dana,... ali nema veze vozio si malo lakse i opreznije, malo se uznervozio ali takve su turneje,uvek se nadje neko zrnce brige.

Svaka cast na putovanju, lepo za videti a i uziveti se u putopis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

17. DAN..... ALIKANTE (Santa Pola) .........Barcelona.......ANDORA oko 740 km:

Danas imamo malo duži put ........oko 740 km.......ićićemo autoputem većim delom.

Poranili smo, popili kafu sa Bobanom, pozdravili se, spakovali stvari na motor i .........gas.

Uf, što je lepo kada znaš da možeš da kočiš kad god treba..........nekako je mir u glavi i problema nema...................osmeh je ponovo na licu. ;D ;D ;D

Posle nekih 300 km bez pauze..........stali smo na kaficu.

Parkirali pored bratskog četvorotočkaša...................

NzHfZ_putzamaroko260509072res.jpg

Verici se spava................kaže da joj je lakše na motoru jer kada stanemo onda joj se odmah spava..............šta da vam kažem – imam čudnu ali jedinstvenu ženu.......zato je i volim. :-*

K5r22_putzamaroko260509074res.jpg

Posle nekog vremena moj stomak više ne može da izdrži ...........prazan.

Stali smo da ručamo iako je restoran preko puta autoputa. U principu to ne volim jer ostavljam motor na jednoj strani a mi idemo na drugu...........u restoran. Ali ........glad je jača.

Imaju simpatičan pešački most............

kgsVU_putzamaroko260509080res.jpg

Verica i ja.....................zar nismo divan par ?

gB1ZW_putzamaroko260509081res.jpgqf2GY_putzamaroko260509082res.jpg

Najeo sam se ........pošteno (ogromna salata, lep sendvič i voda..........pivo je Vericino)

u11us_putzamaroko260509083res.jpg

Te mi tako stigosmo do Barcelone..............očas posla...........

0uuum_putzamaroko260509096res.jpg

I nastavismo (bez stajanja) za Andoru..........krenuli u brda......ima krivina.......super !!!!!

lrYHo_putzamaroko260509100res.jpg

Andora .........još 152 km.

1L8Eg_putzamaroko260509101res.jpg

Sipamo gorivo.............ponekad.......

xpls9_putzamaroko260509107res.jpg

Poštujemo pravila ekologije.............djubre u kantu........

kOWbw_putzamaroko260509109res.jpg

I malo malo pa tunel................u početku neki kratki a onda i neki duuuuuggaaaaaački ...........

stNwo_putzamaroko260509116res.jpg

XMCxM_putzamaroko260509133res.jpg

Ima ih koji su duži od 5 km............malo bezveze.......

Priroda je prelepa.............jezera, reke...........kristalno.......smaragdno zeleno-plave boje......

fI1Zy_putzamaroko260509123res.jpg

Ulazimo u teritoruju države ANDORA...........i krećemo se prema glavnom i jedinom gradu Adora la Vela..........ostalo su gradići i sela..........

yDNRZ_putzamaroko260509138res.jpg

MhfjZ_putzamaroko260509124res.jpg

Imaju mnogo lepe tablice na motorima............i kolima....

CcKLO_putzamaroko260509148res.jpg

Svež planinski vazduh, sve čisto.............

ZazpD_putzamaroko260509134res.jpg

DIFRp_putzamaroko260509149res.jpg

qIVz1_putzamaroko260509087res.jpg

Verica uspeva sa foto aparatom da napravi od normalnog motora..................."motor šleper"

qJIOB_putzamaroko260509141are.jpg

Smeštamo se u hotelu sa 3 zvezdice...........cena ko da ih ima 33...........imaju garažu. Kaže mi čovek sa recepcije da siđem malo ulicom i prva desno i izaćiću iza hotela.......tačno pred garažu.....on me čeka.

Krenem ja ......i da budem pošten........do sada nisam video takvu uzbrdicu pod saobraćajem.............ljudi pa ono ima 45%..........ne mogu da verujem..........popeo sam se prvom sa minimalnim gasom..............imao sam osećaj da će prednji točak da se digne i da ću se naći na leđima.............

Preživeo sam.............

Znate Andora la Vela je grad koji je maltene uklesan u planinu, svuda neke uzbrdice...........primera radi.

Verica i ja kada smo odabrali hotel, pogledali smo ga i videli da ima oko 5 spratova i ušli, uzeli sobu i čovek nam daje ključeve i kaže soba je na SEDMOM spratu, i pokaže nam gde je lift ???

Ja ne razumem ..........kako 7. sprat kada smo videli da hotel ima oko 4 – 5 spratova..........uđemo u lift .........kad ono ima dugme i za 8. sprat ???

Stisnemo dugme za 7. sprat i počnemo da se smejemo.........kažem ja Verici......sada kad izletimo ko iz katapulta ne krov............ali ništa od toga..........

Izađemo na 7. sprat i odemo do sobe.............Verica po svom običaju odmah otvara prozore (da izluftira.........) i zove me ...........da vidim preko ulice na istom nivou u STANU........parkiran DŽIP, a sprat niže neka žena kuva večeru............meni ništa nije jasno ???

Kasnije, kada smo izašli i kada smo malo prošetali videli smo da je LITICA tako strma a oni grade tako čudno.........da je druga ulica od nas u visini SEDMOG SPRATA !!!

Žao mi je što nismo slikali taj džip.........ne znam zašto nismo...........ali verujte mi da je ovo ISTINA. Verica mi je svedok. ;)

Večerali smo, ima lepih restorana.........(ovaj na slici smo slikali sutradan - bateria na foto aparatu se ispraznila i ostaviili smo aparat na punjenje u sobi)

WqA5E_putzamaroko260509145res.jpg

I tutanj na spavanje ...........posle duge šetnje. Krenuli mi nizbrdo i lepo nam ide...........zevam ja u izloge moto radnji...........ima ih preko stotinu i to jedna do druge......i onda primetimo da je bolje da se vratimo do hotela .......ALI, sada je put UZBRDO i mi pošto smo oboje malo veći kalibar...........dušu smo ispustili do hotela.........u stvari više ja nego Verica. Ona ima neku čudnu kondiciju, nije mi jasno.

Zaspali smo ubrzo................sutra idemo do BMW servisa – nešto mi se pali upozorenje da mi je prednja guma nedovoljno napumpana ...........1,7 bara.........videćemo sutra.

Laku noć........................

• Podržavam 2

18. DAN..... ANDORA.........(Montpellier).....TOULON (trajekt) do AJACCIO (Corsica).... oko 580 km putem i cela noć brodom:

Lepo smo se naspavali..........svež vazduh ........planina..........

Doručak i oblačenje .......sneli smo stvari ispred hotela (na trotoar) i otišao sam da izvezem motor iz garaže kako bi ispred hotela natovario stvari.

Iz garaže silazim jednosmernom ulicom na glavnu ulicu na oko 200 m od hotela.

Izlazeći na glavnu ulicu vidim devojku u uniformi kako reguliše saobraćaj................i odmah me zaustavila uz prodoran pisak pištaljke. Kaže ona meni “Gospodine, kako vozite bez kacige ?.....pa to je strogo zabranjeno.”

Odgovorim joj ja da sam upravo isterao motocikl iz garaže hotela koji se nalazi na 50 m nizbrdo, uostalom vidi se prtljag na trotoaru i moja supruga koja me čeka.

Ona samo ponavlja kako je zabranjeno voziti bez kacige...........meni polako .....ali sigurno raste pritisak......kažem joj da sam turista i slažem se da ne treba voziti bez kacige....ali, malo razumevanja za strance nije na odmet.

Devojka (pandurka) je nepopustljiva..............kaže mi da idem po kacigu ako mislim da nastavim ..........??? 

Da ne bi eksplodirao  >:(, gasim motor, ostavljam ga na ćopavoj i odlazim do Verice po kacigu...........vraćam se, stavljam je na glavu i ona kaže ..........SADA JE OK, možete nastaviti kuda ste krenuli. Ja (u sebi) joj je..m ma..u.......... >:( >:(>:(

Parkiram se na trotoar us sam ivičnjak kako ne bi zakrčio prolaz pešacima i počnem da pakujem stvari.....................kad sleće mladi “marsovac” na vespi, i on u uniformi neke lokalne policije i kaže mi da je strogo zabranjeno parkirati na trotoaru...........???

Ja tek počeo da pakujem............kažem mu da nema mesta da parkiram na ulici jer je ulica uska i smetaću saobraćaju.............on mi na to kaže da to nije njegov problem – na trotoaru ne može i poče da vadi mobini aparat za naplatu kazni kreditnim karticama.........???

Ne mogu da verujem.... :-[.....u sebi hoću da puknem....... >:(.......kažem mu ja .......nema problema i pomerim motor lepo na saobraćajnicu i to ga malo zakosim i oslonim na ćopavu tako da sam zauzeo pola trake.

On zadovoljan ..............ode.

Ja polako počnem da pakujem, automobili kada naidju (a nailaze non-stop) sačekaju pa prođu. Dok sam pakovao naiđe autobus, stade i čeka..........pogledam šofera, vidim čovek se uopšte, ali uopšte NE NERVIRA dok se iza njega stvara kolona i to poprilična......

Čekao je oko 15 minuta i mi lepo odosmo...........

Ja ovo ne razumem.............ovi ljudi su TOTALNO drugačiji od nas .......definitivno.

Odosmo do BMW zvaničnog servisa................

SmrAW_putzamaroko260509153res.jpg

Objasnim im da imam mali problem, kompjuter mi pokazuje da mi je prednja guma izduvana.....a vidno nije i u vožnji nemam nikakav problem.

Serviser ljubazan, sede na motor i otera ga u servis.

uhROs_putzamaroko260509155res.jpg

Vraća se posle desetak minuta i kaže da će da mi preinstalira softver, i da moram sačekati oko 45 minuta...........................OK.

Odemo taksijem Verica i ja do tržnog centra da ja kupim foto aparat Canon 50 D sa objektivom 70-200 mm................. >:( >:(>:( nema Canon opreme ..........vratimo se do servisa i zateknemo grupu Austrijanaca (jedan od njih je pao, pa su došli do servisa da srede motor i da nastave put). Malo se ispričamo..........

eAxL4_putzamaroko260509156res.jpg

malo sačekamo.........vreme prolazi............i oko 10:30 dovozi motor servise i ljubazno se zahvali što smo svratili uz napomenu da ne dugujemo ništa - sve je besplatno...........motocikl je u garantnom roku...........sada je sve OK kaže i napomene mi da kada se budem vratio u Beograd OBAVEZNO odem do servisa BMW da mi zamene GPS antenu kontakt brave............i to besplatno. ;)

Sednemo mi na motor i gas do centra da tamo kupim foto aparat, videli smo sinoć u jednoj radnji koja otvara tek od 11:00 pre podne  ???.

Ostavim motor na nekom vrlo lepom trgu........

rY3WZ_putzamaroko260509158res.jpg

M0SqN_putzamaroko260509161res.jpg

shNA6_putzamaroko260509162res.jpg

dy7ph_putzamaroko260509163res.jpg

Verica slika vrlo čudnu ali uspešnu arhitekturu koju primenjuju Andorci........

GhHhE_putzamaroko260509171res.jpg

Ja srećan, kupio sam aparat kakav sam želeo i to bukvalno 50% jeftinije nego li u Beogradu..............ohohoooooooooo.............dobar sam posao napravio.  Sada imam pravu igračku za fotografisanje.......

Podne je prošlo i najzad smo krenuli iz Andora la Vella .........idemo u pravcu Perpignan........put je odličan..........vidik na sve strane  F E N O M E N A L A N !!!!!!! ;D ;D ;D

Wrzls_putzamaroko260509173res.jpg

CRI23_putzamaroko260509175res.jpg

cziyL_putzamaroko260509182res.jpg

EWCFq_putzamaroko260509191res.jpg

5yMrl_putzamaroko260509193res.jpg

OEweQ_putzamaroko260509195res.jpg

Verica me pita ..................zašto sam toliko oduševljen predelima kroz koje prolazimo..............ja..........ne znam.........valjda volim planinu. ;D ;D ;D

dliW4_putzamaroko260509199res.jpg

Ubrzo prolazimo granični prelaz Andorra – France............

L0QKA_putzamaroko260509206res.jpg

Ima i tunela ............koji se plaćaju..............

rAB1O_putzamaroko260509219res.jpg

Tu negde pri dnu Pireneja..........moj stomak se opet javlja............mora da se JEDE !

Odabrali smo lepu kafanicu uz put i lepo smo i jeli..............

PWGe1_putzamaroko260509221res.jpg

Sada je ostalo da vozimo malo brže da bi stigli na trajekt u Tulon............po redu vožnje imamo trajekt u 22:20 i stižemo u Ajačio u 07:00.

Pošto malo kasnimo...........već je popodne, vozimo bez pauza............sem, kada se mora. A moralo se stati i doliti motorno ulje ...........došlo je do minimuma – opomenuo nas je serviser u Andora le Vella i pošto nije imao Motul...........ja sam odlučio da dospemo na putu..........kupićemo Motul na nekoj pumpi.

Kupili smo litar ulja..........i dosuli ravno 0,7 lit...........sada je sve OK........možemo pun gas dalje............

eSHdD_putzamaroko260509227res.jpg

Ostatak puta do Tulona je prošao vrlo brzo.............vozili smo istina malo brže (kad se moglo išli smo oko 170 km/h..........kad se nije moglo onda malo sporije) i stigli smo u Tulon u luku odakle kreću brodovi za Korziku oko 21:00.

Moram da objasnim nešto.

Kada gledate fotografije ..............ne obraćajte pažnju na vreme i datum............jer nisu tačni............ja nisam obratio pažnju na taj detalj, nisam naštelovao vreme i datum.

Stigli mi u luku i pitamo na ulazu čuvara gde se ulazi (vidimo da nema kolone automobila, kamiona.....motora)........čovek kada je čuo da idemo za Ajačio kaže ......pa, svi su ušli.........požurite, jel imate kartu ?.............a mi nemamo.

Požurili smo, sva sreća brod je kasnio pa smo se ukrcali po skraćenom postupku..........SUPER !

v4Ii6_putzamaroko260509229res.jpg

Zatražio sam na recepciji u brodu kabinu kako bi smo se odmorili od puta i bili spremni za sutradan................i dobili smo super kabinu.......istina malo skuplju ........ali zaista luksuznu, sa kupatilom. Na stočiću nas je čekala mala voćna salata i hladna voda..........super nam je prijalo.

FKebe_putzamaroko260509230res.jpg

BzfbW_putzamaroko260509231res.jpg

Smestili smo se, otišli u restoran na večeru................slikali se na palubi

OZLVj_putzamaroko260509239res.jpg

O6g4S_putzamaroko260509243res.jpg

I odplovili za Korziku...............................

• Svrati ponekad, 136 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS

Evo i ja pratim seriju, svaka cast Marokanac, meracim nesto slicno u skorijoj buducnosti. Jako me zanima koliko je kostala kabina na trajektu do Korzike, sve zajedno sa motorom i vama. Hvala

Evo i ja pratim seriju, svaka cast Marokanac, meracim nesto slicno u skorijoj buducnosti. Jako me zanima koliko je kostala kabina na trajektu do Korzike, sve zajedno sa motorom i vama. Hvala

Ukupan trosak za prevoz 2 osobe, 1 motocikl i kabina Luxe (bracni krevet + trosed +2 fotelje + kupatilo tus-kabina)..........ukupno 301,66 Evra, od toga.......kabina je 120 evra ostalo je prevoz dve osobe i motocikl.

mozes sve to videti na sajtu Corsica Ferry..............link adresa:

http://www.aferry.fr/quote/Booking/AFRYBook2.asp?A=A&SD=104828906616620090723113740

Zelim ti da uspes i da napravis taj put...................vredi sve pare !

Pozdrav iz Afrike.........

19. i 20 DAN..... CORSICA (Korzika) ....... oko 500 km .........po Korzici – trajekt (Bastia – Livorno) pa do Firence oko 130 km:

Probudili smo se u 06:00, odmorni...................doručkovali smo i izašli na palubu da vidimo ostrvo Korziku u daljini...........

1FoTX_putzamaroko260509247res.jpg

zk1E9_putzamaroko260509248res.jpg

Zašto smo odabrali da obiđemo Korziku?

Razlog je jednostavan.........u Gabonu imam prijatelja koji se zove Francois Leccia (Fransoa Lećia) koji je Korzikanac, radi u firmi PMUG koja se bavi klađenjima na konjske trke koje se održavaju u Francuskoj. Firma PMUG zapošljava samo Korzikance.

Tokom našeg druženja, Fransoa mi je mnogo pričao o Korzici, kako je lepa priroda, hrana odlična, ljudi dosta zatvoreni ali u isto vreme i jako gostoljubivi, može se reći i svojeglavi, vrlo ponosni na svoje poreklo i neizmerno hrabri i odani prijatelji...........što mi je Fransoa dokazao u Gabonu više puta........ali o tome nekom drugom prilikom.

Čak mi je i pokazao nekoliko video snimka Korzike, puštao njihove tradicionalne pesme..........sve je to mene jako zainteresovalo i tako se rodila ideja da obiđemo Korziku.

Fransoa ima jakog dobrog prijatelja Henri (Anri) koji živi u Libreville-u i koji kada je saznao da ću obići Korziku samo kratko rekao ˝svrati u moje selo i obiđi mi majku, dočekaće te kao svoga.........tamo imamo restoran Pacifique Sud ˝.

Napisao mi rečenicu ˝ZICAVO - Pacifique Sud – od prijatelja Henri Vestrucci˝ na parčetu papira. Obećao sam da ću obići Zikavo i majku.

Trgo sam se iz trenutne zamišljenosti .............približili smo se Ajačiju........

S5br7_putzamaroko260509258res.jpg

Ovog jutra nema pakovanja prtljaga .............kako smo parkirali motor........tako smo ga i našli ujutru. Sišli smo u garažni deo broda i spremno u dobrom raspoloženju dočekali da se iskrcamo i upoznamo KORZIKU..........

wYIHs_putzamaroko260509261res.jpg

Iskrcali smo se .................bacili pogled na brod koji nas je tako lepo dovezao........

WwjSd_putzamaroko260509264res.jpg

I krenuli do prve pumpe da sipamo gorivo.

Moram ovo da vam ispričam.

Sipam ja gorivo i uđem u pumpu da platim i usput da uzmem auto kartu kako bi imao bolji pregled gde idemo. U pumpi sedi samo jedan čovek i izgleda totalno nezainteresovan za mene. Plaćam i pitam da li ima auto kartu Korzike........čovek mi kaže ...DA..............ja ga pitam gde se nalazi da bi je kupio...........a on mi kaže ......a gde ćete ? Ja mu kažem da idem do sela Zikavo da obiđem majku jednog prijatelja..........čovek ustade, promeni izraz lica i kaže.....pa to je moje selo......ko ti je prijatelj?  Ja mu kažem Anri Vestrući........čovek odmah izlazi iz pulta i pruža mi ruku sa osmehom i rečima ˝Anri legionar, služili smo u istoj jedinici......jel si i ti bivši legionar?˝ prihvatim pruženu ruku i objasnim mu kako se poznajemo Anri i ja.

Donese mi kartu, ja da platim..........čovek se samo nasmeja i reče........putuj prijatelju i kada budeš u mom selu......nadiši se dobrog i zdravog vazduha........toga ovde uz obalu nema i nema šta da platiš........mi smo prijatelji.

Prijatno iznenađen, izađem i odosmo sa pumpe.........

Kako smo odmakli od Ajačija..........vreme je da se pije kafica.......stanemo, videći simpatičan restorančić.

KizMG_putzamaroko260509270res.jpg

Nema nikoga.......sve otvoreno, ajde da ne zovemo ........pojaviće se već neko..........sednemo i pogledamo poklon kartu Korzike.

XeorW_putzamaroko260509273res.jpg

Vrlo brzo, izlazi jedna starija sitna žena i odmah kaže da ne radi kuhinja.........rano je. Pitam jel može kafa i sok...............kaže – to može.

Donese nam kafe i sokove i videći kartu pita gde ćemo. Ponovim destinaciju i žena se raspriča kuda ćemo ići, preko kojih brda, kojih mesta ..........očigledno vrlo ponosna na svoje znanje geografije Korzike.

Pozdravimo se sa prijatnom gospođom i nastavismo svoj put ka selu Zikavo.

Uz put smo naišli na kolonu sportskih ˝Reno 8 Gordini˝ u neverovatno dobrom stanju.......ma, ko novi !

lsFNP_putzamaroko260509276res.jpg

Setih se.........pa Korzika ima u svojoj tradiciji Rally takmičenja što auto, što moto........uskoro u saobraćaju se pokazalo da maltene svaki Korzikanac zamišlja da je Reli vozač, non stop neki gasovi, kočenja, prolazi kroz krivine pun gas .........................

Putevi su uski, asfalt odličan, brda ........planine.......svuda................

Krivina za krivinom...........milina za vožnju...............uživam svim čulima........

uMndn_putzamaroko260509309res.jpg

Ixk08_putzamaroko260509280res.jpg

t2Qow_putzamaroko260509295res.jpg

Kez ne skidam sa lica.. ;D ;D ;D............samo se smejuljim ispod kacige........ne znam šta mi je...........u stvari ODUŠEVLJEN SAM KORZIKOM.............SVIĐA MI SE ........MNOGO !

Priroda je prelepa, nema industrije, nekako sve zeleno, čisto ..........ponekad u saobraćaju treba stati ........propustiti kolegu sa kamionom šleperom.......sve se to odvija zaista bez problema, bez psovki, mrštenja i slično...........

B3I7o_putzamaroko260509285res.jpg

Maltene sve građevine koje smo videli su napravljene od kamena........lepo.

Giv4i_putzamaroko260509290res.jpg

Malo, malo pa naiđemo na nemiran potok kako žubori.............

fbeyS_putzamaroko260509307res.jpg

I stigosmo mi do sela ZIKAVO, nađosmo majku u restoranu. Kada smo se predstavili, žena nas je primila uz širok iskren osmeh.............dobrodošli smo.

mNJkZ_putzamaroko260509321res.jpg

Ponudila nas je domaćim suvomesnatim proizvodima..................

bHdAX_putzamaroko260509325res.jpg

Što nikada ne odbijamo.....................sa uživanjem.

Jeli smo Korzikanske tvrde sireve..............kada kažem tvrde.......onda zaista takvi i jesu...........tvrdi bre, ko kamen. Ali kada se tanko iseče..........hum, ide lepo uz domaće pivo ˝Pietra˝ (inače odlično pivo, kaže Verica).

1fAKZ_putzamaroko260509324res.jpg

Ja nisam znao, ali Korzika je vrlo popularno mesto gde dolaze motociklisti iz cele Evrope..........putevi su izuzetno zanimljivi za vožju motociklom. Videše nas i stadoše neki .........mislim da u Holanđani ili Englezi..............

2DTfH_putzamaroko260509326res.jpg

Mi se pozdravismo sa Anrijevom majkom..........popismo po jednu ˝Myrthe˝ - liker od neke voćke.........nešto slično divljoj malini ili tako nešto...............ali je ODLIČNO !

I odosmo dalje...........................ima i radova na putu......

z8FBo_putzamaroko260509335res.jpg

Tako sretosmo jedan par – francuzi na GS 1150.......upoznali smo se i vozili zajedno nekih pedesetak kilometara........snimali oni nas.........snimali mi njih..........

A fotografija ................nema. !!!

Zašto ?

Rezultat moje gluposti..................tokom vožnje brodom od Bastije do Livorna u Italiji...........ja sam malo gledao moj novi foto aparat Canon 50 D i malo šetao po meniju. Tako sam došao do toga da sam mojom greškom formatirao (obrisao) memoriju................poludeo sam...........obrisao sam nekih 300 snimaka.

Nervirao sma se ceo dan.............ljut na samoga sebe.......kako sam mogao ?

To je razlog što sa Korzike nema mnogo, mnogo lepih snimaka...............Verica je tada manje snimala sa HP R817 (malim digitalnim foto aparatom) jer sam ja dosta snimao.........pa da se ne dupliraju slike...............Auuuuu, ne mogu da verujem šta sam uradio........evo i sada dok ovo pišem ........nerviram se.

Šta je ..........tu je, nastavimo sa pričom uz manje fotografija...........

Na Korzici planine imaju i večiti sneg..............

L1oD2_putzamaroko260509336res.jpg

Sreli smo više puta turiste koji pešače i na taj način otkrivaju ovo prelepo ostrvo.

QNxPq_putzamaroko260509345res.jpg

Na putu ima dosta šišarki............

YfIeU_putzamaroko260509348res.jpg

Planine su PRELEPE................zar ne?

tjCiY_putzamaroko260509349res.jpg

Tako smo stigli u Gisonaćio...........mesto na istočnoj obali gde smo rešili da kampujemo..........

I kampovali smo tu jednu noć...............i shvatili da izgleda više nismo mi za to. Ili smo se odvikli............

Večerali smo u divnom restoranu na obali, blizu kampa............sve je bilo savršeno........predjelo od hotobnice............šnicla od sveže tunjevine (za Vericu) i Orada (za mene) ........sve to smo zalili izuzetno dobrim roze vinom ˝President˝. Inače vinogradi su svuda okolo kampa..........u nedogled...........

Kamp je odličan, košta 21 evro za jednu noć (1 šatorsko mesto i motocikl), WC, tuševi, prodavnice, plaža, borova šuma.........sve to čini da zaista nemamo nikakve zamerke za kamp.

Bilo je zanimljivo ............za jednu noć.

Sutradan smo nastavili prema Bastiji gde smo se ukrcali na brod za Livorno. Posle vožnje brodom od nekih 3 sata..........stigli smo u Italiju i nastavili pravo do Firence gde smo našli hotel.

tXG7w_putzamaroko260509350res.jpg

Slika nema jer sam ja bio jako nervozan >:(.........ljut na samog sebe.  >:( >:(>:(

Verica nije snimala, jer nije ni bilo nešto posebno zanimljivo do Firence.

Večerali smo u jednoj piceriji blizu hotela i legli da se lepo odmorimo .........u krevetu, verujte mi da je mnogo, mnogo udobnije nego u šatoru iako smo imali svu neophodnu opremu (šator Kalahari, vreće, podloge na naduvavanje, jastuke na naduvavanje........) za kampovanje......................ali, nedostajalo nam je još mnogo nekih drugih sitnica kao što su kanap koji bi razapeli da malo luftiramo stvari, osušimo peškir, stolice (na rasklapanje) bez kojim moraš da stojiš ili da legneš u šator............i tako neke sitnice, recimo plin i džezva za kaficu........

Bože moj.............samo se žalim, a ne bi trebalo, bilo nam je lepo ali nekako lakše i udobnije u hotelu.

Legli smo i po običaju zaspali .................kao bebe..........sa osmehom na licima.......... ;D ;D ;D

• Podržavam 2

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5467 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

E super ...

Nemoj da sikas puno na tu karticu od tvog aparata  i skini neki od recovery programma ima dobre sanse da vratis te slike  ;)

Aj sad dalje , putopis je pravi relax za vecernje sate.

21. DAN..... FIRENCA (I)......(Comacchio).........KOPER (SLO) oko 620 km:

Sinoć smo dobro večerali u piceriji blizu hotela............sam hotel je starinskog tipa, sobe sa visokim plafonima ukrašeni kreveti slikama, stilski luster................cena 100 evra noć.

404.jpg

4QyRj_97607308.jpg

Jutro je....................i uobičajena gimnastika sa prtljagom............

fUG5x_74136564.jpg

Sinoć je foto aparat bio neupotrebljiv (baterija), pa smo slikali u prolazu piceriju gde smo večerali........

JZN8U_68482293.jpg

Krenuli smo kroz Firencu, bez žurbe, naišli na simpatičan kafić i .............stali i popili kafu za mene..............kapućino za Vericu.

Slikali smo motor, parkiran medju drugim kolegama na dva točka.............

OahcK_46051023.jpg

Ulice Firence su malo uske..........stari je to trgovački grad

aGuJF_45861035.jpg

yfBek_37881220.jpg

Naišli smo na jednu crkvu za koju predpostavljamo da je pravoslavna (zbog oblika).......

lzFgE_81501013.jpg

I pre izlaza iz samog grada ...........sipali smo benzin..........cena je bolja nego u Francuskoj.....

y25jb_43802919.jpg

Rešili smo da idemo kroz nacionalni park “Foreste Casentinesi” koji je delom u Toskani, delom u Emilia-Romagna…………nismo ni malo pogrešili………

Put odličan, planine..............kao što ste već upoznati ja volim planine.............predeli prelepi...........

7CGly_26373116.jpg

Krećemo se delom u pravcu Bolonje.....

fWnQz_74527977.jpg

Usput vidimo da ima ljudi koji su pravi umetnici .......pogledajte šta uspevaju da urade sa biljkama.............

ImI3E_63331574.jpg

Kada smo ušli u planine i šume..........posle jedne krivine.........

qFVw3_81684038.jpg

Smo stali na parking.........

9i6nD_69390229.jpg

I ja sam se vratio peške nekih stotinjak metara sa flašom u ruci............

yN3Tq_35651483.jpg

Da natočim VODU SA IZVORA...........

17dvr_20691879.jpg

Pa sam se onda lepo vratio, laganica ............do motora............

pOqcN_26906589.jpg

Za to vreme moja supruga je pokušavala (i to uspešno) da slika jedan vrlo zanimljiv cvetić..............

euZJp_82994328.jpg

Slikao sam je dok slika cvetić..............

zdeNx_30493296.jpg

Pa sam onda i ja slikao isti cvetić..............

kva8y_20966284.jpg

Tako smo mi slikali isti cvetić, nasmejali se malo ............i nastavili put.........

404.jpg

Prilikom silaska u niže predele na put nam je izašla SRNA, ali kao na filmu..........kako smo prilazili krivini..........spazio sam je i počeo da kočim.........Verica brzo vadi foto aparat.................ali srna je bila brža i ........ode u žbunje, posle prelaska puta........Verica je ipak slikala................nadajući se da će uhvatiti srnu .............ovaj put bez uspeha.....

YNikn_63061770.jpg

Nastavljamo put........vinogradi, zamkovi...............mnogo lepo bre sređena ova Italija – bar u ovom delu.............

404.jpg

5NkiK_89883660.jpg

Ima i crkava........

fn7su_82654251.jpg

Tako zevajući levo – desno, stigosmo mi do gradića na obali Jadranskog mora po imenu Comacchio...............negde oko 15:00......

Udjosmo u gradić........sve nešto mrtvo izgleda.........nigde ljudi, valjda je još rano za turističku sezonu..........ipak je tek 28 maj.......valjda kasnije idu na odmore.........

Tražimo neki restoran, nadali smo se da jedemo ribu........ovaj put nemamo sreće, sve je zatvoreno, kažu da restorani otvaraju tek od 18:00, a zatvorili su u 15:00............nije bre ni čudo što imaju ekonomsku krizu........slabo nešto rade.

Našli smo jednu malu piceriju, neki čikica ostao sa otvorenom radnjom, gleda neku TV seriju i kako smo prišli motorom i pitamo ga da pomeri jednu stolicu sa parkinga kako bi se mi parkirali.......on nam odmah nešto odmahuje rukom i kaže .......ima samo pica. Kažemo mi njemu......odlično, mi baš i hoćemo da jedemo picu.

ye9CM_17569568.jpg

bZuSK_36050842.jpg

Čikica je morao da prekine gledanje serije i doneo nam je dve pice......................mogu reći ODLIČNE.

Verica je naručila neku sa paprikama i salamom..............

sbPav_90614873.jpg

Ja sam naručio QUATRO STAGIONE..................i dobio neku picu sa 4 sira !!!  ??? valjda me nije dobro čuo............mada se dosta dobro snalazim sa Italijanskim jezikom ???...............

onsBQ_23390076.jpg

Ali, nikakav problem................i ova pica je bila ODLIČNA !.......super ukusna.........

Dok smo jeli naišao je komšija i parkirao pored nas..............nisam odoleo a da ne slikam.........motor mu je PRELEP.........zar ne?

yiGFp_90239810.jpg

6Tywn_39732797.jpg

Jeli smo i nazad na put.............nekako ne napredujemo, kilometri nešto ne prolaze kao prošlih dana...........možda zato što se bliži kraj našem putu...........

Dosta je toplo..........vozimo se lagano. Da budem iskren..........ja bih da okrenemo i nazad opet da uhvatimo pravac za Maroko, preko Korzike........Španije........Portugala.......Francuske, a može i preko Holandije........samo da putujemo.............

Nisam nešto raspoložen.............ne ide mi se kući........

Posle nekog vremena stigli smo do Kopra u Sloveniji gde smo odlučili da prespavamo.........i to u hotelu Koper.

yw5bp_55830222.jpg

NPvcW_14674160.jpg

Smestili smo motor uz sam ulaz u hotel......da mu bude lepo i da gleda prolaznike i more........mi uzeli sobu (tražili su nam da je platimo unapred ??? ), odbio sam, uzeo ključ i rekao idemo prvo da pregledamo sobu..........možda nam se ne svidi !

Istuširali smo se, presvukli i sišli do recepcije...........malo smo im rekli da je soba NIKAKVA i da cena nikako ne opravdava kvalitet sobe...........hotel je u nekom soc-realističkom stilu (ostatak SFRJ stila)........platili smo sobu sto i nešto evra.........i malo neraspoloženi...........otišli da večeramo do obližnje marine.

Koper je vrlo lepo sredjen ............

sClVg_32866612.jpg

TTAqg_53740841.jpg

Večera je bilo ODLIČNA, kelner čista desetka.............čak i malo previše ljubazan.........pitao nas je bar deset puta da li je sve u redu, da li nam treba još nešto..........sve na odličnom Srpskom jeziku.........

Predjelo od hobotnice........

sievu_71963395.jpg

Verica je naručila neku ribu (kao i uvek........) u nekom sosu........

Qsnep_49438544.jpg

Ja isto ribu, blitvu i krompir........

HRtsL_74182646.jpg

Sve to lepo zalili sa par piva............

I lepo otišli na spavanje....................u hotel KOPER u Kopru.........Slovenija.

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 438 postova
  • Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder

Hvala vam, takvi ljudi pokreću svet.

Kakva energija, divim vam se, kakva fizička i mentalna snaga i upornost.

A reportaža je takođe fenomenalna, kako ljudi stižete sve.

U mom okruženju  ima toliko ljudi koje mrzi da žive, koje je teško pokrenuti da izađu iz kuće.

Ja sam digao ruke, zamorio se pokušavajući da organizujem neko kupanje vožnju, kampovanje ...

Sve "invalidi", a u najboljim godinama.

Ali zato ima tako svetlih primera, koji pokazuju kako se sve to može i zato vam VELIKO HVALA!

• Podržavam 2

22. DAN................. KOPER (SLO).......preko Postojne (SLO) i Zagreba (CRO) .......do BEOGRADA - SRBIJA.......... oko 650 km:

Buđenje.....doručak.......jutarnja gimnastika sa prtljagom..........i eto nas spremni za poslednji dan ove ture.

Nismo raspoloženi baš nešto.......... :( :( :(

Slikamo hotel.........za uspomenu.........

X0qbf_35388131.jpg

Dok nam se motor oprašta od silnih barki, čamaca i jahtica iz obližnje marine........... :'(

aOzWy_85239989.jpg

Garmin nam pokazuje da je more svuda oko nas................

qRavZ_37940000.jpg

I opet ono...............pun gas.....sa ;D.....i eto nas ubrzo do Postojnske jame, Verica mi reče da nikad nije bila........pa rekoh ajde da svratimo........

wPYzE_78478116.jpg

RwabZ_37752623.jpg

Je4tH_94548704.jpg

Koliko se ja sećam, kada sam sa školom bio (a to je bilo davno, davno.........još u prošlom veku)...........nije bilo ovako lepo sređeno.......

PMbif_50123915.jpg

lxkqw_40358977.jpg

Da bi došli do samog ulaza u jamu, prolazimo pored brojnih prodavnica raznih suvenira.....

xd6Of_62971044.jpg

Ima i nekih kristala............

nXI1x_46491935.jpg

I naravno nadaleko poznata ˝čovečija ribica˝...........

duMlM_47398787.jpg

Došli smo do ulaza u pećinu........

o9GDd_66909552.jpg

I tada je Verica  ::) videla CENOVNIK !!!!!!!!!!! ???

VtsfE_60628980.jpg

Pošto je moja supruga poznata kao jedna racionalna i štedljiva osoba...........samo je rekla ˝Štaaaaaaaaaaaaa  !!!!!˝  >:( >:(>:(  i dodala da nisu normalni..............

Ionako je trebalo da sačekamo oko sat vremena za sledeći ulazak..............tako da smo rešili (u stvari Verica je rešila) da ne idemo u obilazak...........

Popušio sam cigaretu............ 8)

hVJ5t_24677022.jpg

Stavili smo kacige..........i gas.........prema Zagrebu.........

UgRf6_89765866.jpg

Ubrzo smo stigli do Zagreba ................

IaNWm_83438043.jpg

I otišli do Duleta.........Vericinog brata od ujaka, meni jedna jako draga osoba.........

zleH1_45997723.jpg

Odmorili smo se i lepo ispričali.............nismo se videli godinama............

Dqp9v_42299137.jpg

Inače Duletova ćerka Tea je višestruki šampion u Softball disciplini...........ne pitajte me šta je to tačno.............ne znam.

dWy0E_35088207.jpg

bh4qT_58169102.jpg

Posle nekog vremena, krenuli smo .................autoputem Zagreb – Beograd.

Malo je bezveze što nigde nema table na kojoj piše pravac BEOGRAD,  >:( tek negde na oko 60 km od granice..........ima jedna tabla.

Malo su opterećeni (mislim na vlast).........kod nas lepo piše Zagreb (tabla) u sred Beograda.........i nikome ne smeta.........

Istina nismo primetili nigde.........ali baš nigde nikakvo mrštenje ili nešto slično na našu Beogradsku registraciju. Naprotiv .........ljudi su ljubazni.

Stali smo na pumpu u Lipovljanima............jeli i ..........

CtiE4_60117932.jpg

popili po jedno  ˝Ožujsko˝ pivo..............

50nFO_32366726.jpg

i uhvati me neko nostalgično raspoloženje....................možda od piva............ ::)

IzgsF_58271939.jpg

Nešto razmišljam.........celu godinu dana ja intenzivno spremam ovaj put za Maroko i toliko sam puta sanjao......da, bukvalno sanjao, da putujem i prolazim kroz neka meni poznata mesta, toliko puta sam pričao sa ljudima koji su u mom okruženju u Gabonu ......sa Vericom što telefonom, što preko Skype-a........sa sestrom Svetlanom.....

Maltene sam proživeo ceo put detaljno i pre nego što sam upalio motor i krenuo........

Sada sam ga u javi ...........provozao...........provozao sam svoj san......ostvario sam ga.......evo još malo i to je to...........evo još danas smo na putu sa 5 pari gaća, 1 šorcem, 1 farmerkama i nekoliko majici (BJB) i par drugih........

Dvadeset drugi dan se ponavljaju iste stvari ujutru i tokom dana............sem što se pejizaži, ljudi, putevi, smenjuju stalno...........i to je ONO što bi mogao da proživljavam STALNO............da, to bi bila prava stvar,.............. a možda i ne bi...........možda bi izgubilo svu svoju draž, možda............

Bilo kako bilo, put je OSTVAREN.............i to me ispunjava nekom mešavinom sreće  :) a istovremeno i tuge. :(............

Napisao sam jednom prilikom odgovor jednom mladom bajkeru na pitanje kako je to kada se završi jedna tura..............evo da ponovim:

JUTRO JE...........USTAO SAM I ..................OSECAM SE GLUPO.............I TUZNO..............NIGDE NE IDEM.............PUT JE ZAVRSEN !!!

To mu dođe to................

Kada saberemo i oduzmemo..............prešli smo tačno 9.985 km od starta 08. maja u 08:00 do danas 29. maja predveče kada smo ušli ponovo u Beograd.

Potrošili smo onoliko para koliko smo imali...................sve to može i mnogo jeftinije ....a može i mnogo skuplje............ovo je bila naša ˝mera˝.

Upoznali mnogo jako prijatnih ljudi..........videli puno nama jako dragih osoba..........sve u svemu................i Verica i ja smo krenuli sa malim osmehom :)......... i vratili se sa OGROMNIM osmehom.......... ;D

Preneli smo već naša neka zapažanja jednom mladom paru iz Beograda koji su otišli za Portugal.........vama dobro poznati ˝Hoze˝ i njegova simpatična Ana.

Kome treba bilo kakva informacija vezana za ovu turu.............neka mi se obrati na mejl

zoranmihajlovic1957@gmail.com

Zahvalni smo BJB zajednici koja je pokazala interesovanje za naš put. Drago nam je da možemo putem ovog sajta da podelimo sa vama sve ........ili skoro sve što smo videli, doživeli i tako to...........

Kao što neko reče...........ova priča je prerasla maltene u seriju (ko one španske serije)......nije mi bila namera da odugovlačim i ˝davim˝.........ali brže nisam zaista mogao (zbog posla).

Svima veliki pozdrav od Verice i Zorana – Marokanca.....................

• Podržavam 6

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Uhhh Zorane! Meni je tesko sto sam stigao do kraja citanja ovog putopsa... kako je tek tebi sto se putovanje zavrsilo. Ipak jedan san je odsanjan... ima jos snova. Samo napred!!!

• Drug član, 1342 postova
  • Motocikl: ZX10-R

Em, sto je lepo putovanje em, sto si sve to lepo srocio "perom....... zavrsetak fenomenalan,... tako da je i mene uhvatila tuga i nostalgija sto se ovo putovanje zavrsilo......Iskreno se nadam da cemo i dalje uzivati u opisima Vasih putovanja jel se tada i sami osecamo kao da smo bili tamo zajedno sa Vama....

Nemam reci nego da ponovim ono sto napisem posle svakog putovanja...tj citiram nep. autora:" NIJE ISTO ZIVETI I BITI ZIV"

• Svrati ponekad, 365 postova
  • Motocikl: Ferdinand

Putovanje, slike i putopis su stvarno ostvarenje predivnog sna. Drago mi je da smo i mi gvirili malo preko vašeg ramena i uživali u atmosferi. Upoznavali se sa različitim podnebljima, kulturama i običajima.

I znam taj osećaj posle putovanja kada sutra ustaneš i setiš se da nema jutarnje gimnastike - pakovanje kofera. Tada se sa prijateljima ponovo i ponovo pregledaju slike, prepričavaju događaji i na neki način ponovo putuje. Drago mi je što si nas izabrao da pogledamo zajedno slike i prepričaš nam utiske sa puta.

Pozdrav Verici i Marokancu

I jedno uzgredno pitanje: A gde ćete nagodinu?  :)

Putovanje, slike i putopis su stvarno ostvarenje predivnog sna. Drago mi je da smo i mi gvirili malo preko vašeg ramena i uživali u atmosferi. Upoznavali se sa različitim podnebljima, kulturama i običajima.

I znam taj osećaj posle putovanja kada sutra ustaneš i setiš se da nema jutarnje gimnastike - pakovanje kofera. Tada se sa prijateljima ponovo i ponovo pregledaju slike, prepričavaju događaji i na neki način ponovo putuje. Drago mi je što si nas izabrao da pogledamo zajedno slike i prepričaš nam utiske sa puta.

Pozdrav Verici i Marokancu

I jedno uzgredno pitanje: A gde ćete nagodinu?  :)

Hvala na lepim rečima.............svima.

Dogodine...........po povratku u Beograd, predložio sam Verici da idemo preko Italije na Korziku i da tamo ostanemo nedelju dana, zatim siđemo do Sicilije i odatle za Grčku brodom, obiđemo Krf, Peloponez, Krit i polako bez žurbe kopneni deo Elade tojest Grčke i nazad kući preko Makedonije.

Pozvali smo Bobana (Vericinog brata od strica) da on krene iz Španije i nađemo se na Korzici, verovatno će iduće godine biti ukinute vize pa će i Boki (moj drug iz caffe Slonče) ići sa nama, verovatno i gazda Ivan V Strom (valjda će završiti kuću do tada) ..........

Ako ne budu mogli............Verica i ja ćemo ići, opet sami.... :( ali sa osmehom  ;D 

To je okvirni plan..............valjda će se ostvariti okvirno.

Pozdrav iz Afrike.............

• Podržavam 1

• If in doubt, go flat out., 472 postova
  • Motocikl: KTM exc 300, Aprilia RS250

Fenomenalno! Evo me na moru, ali sam ipak odvojio vreme, sa uživanjem pročitao kraj putopisa i dobio želju da uzmem neki "putni" motor i da malo krstarim :)

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: Africa Twin

Svaka ti cast majstore, odlicno putovanje sve super. Iduce godine zovi kad krenes da te ispratimo do nekle.

POZDRAV  i svaka cast.

• Ne silazi, 5563 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Cestitam na konacnom ispunjenju sna i jednom lepom putopisu! Nadam se da ce dosta ljudi imati priliku da te pita za po nesto...A mene Corsica kopka vec neko vreme, pa se nadam da provozam te, kako bi ja rekao, Alpe u sred mora. Pozdrav!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja