Jump to content

Moto Zajednica

Izrada fotografija tehnikama iz XIX veka sa Fulviom Notarstefanom

Recommended Posts

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Ovaj vikend sam provela u kreativnoj radionici dečijeg kulturnog centra "Majdan", sa drugarima iz Škole za Dizajn i studentkinjama fotografije sa FPU i kamere na FDU. Radionicu je vodio Fulvio Notarstefano, italijanski fotograf koji se bavi starim tehnikama izrade fotografija.

Prvi dan radili smo cyanotyp-iju, mešali rastvore, pravili emulziju i napravili svoje prve blue print-ove pod zracima sunca. Kasnije smo ih tonirali u kafi i čajevima.

IMG_3825.jpg

IMG_3831.jpg

IMG_3838.jpg

IMG_3849.jpg

Drugi dan smo radili Salted paper print. Prvo smo izradili digitalne negative na kompjuteru koje smo štampali na transparentnoj foliji. Posle toga smo fiksirali foliju za papir, premazan emulzijom koju smo pripremili (koristi se rastvor srebro-nitrata i soli sa vodom), sa dve staklene ploče i stavili pod UV lampu. Moj prvi salted paper print :)

salted.jpg

Treći dan bio je zanimljiv i naporan u isti mah. Iz radionice sam izašla oko dvanaest sati uveče. Zadatak tog dana je bio ambrotyp-ija. Izradili smo prve wet plate fotografije u Srbiji posle 150 godina! Mi žene smo bile prve žene koje su to radile u Srbiji :) Radili smo sa fotoaparatom iz devetnaestog veka (OGROMNA DRVENA KUTIJA sa harmonikom i objektivom :D). Prvo smo staklo čistili špiritusom, zatim stavljali na njega emulziju pa to u srebro nitrat u mračnoj komori, pet minuta da se veže, zatim se stavlja u svetlo nepropusni drveni nosač koji se ubacuje u u međuvremenu podešenu kameru, ekspozicija, brzo u razvijač, vodu, fiksir, vodu....iiiiii....dobijen je wet plate! Sve što je ostalo je da se jednim slojem varniša zagrejanog na vatri zaštiti slika i da se pozadina ofarba u crno, kako bi slika bila vidljiva. Radili smo vredno i sa osmehom na licu.

SLIKE MOŽETE DA POGLEDATE OVDE

Sutradan smo imali zakazano gostovanje u jutarnjem programu studija B. Oduzeli smo im sedam, osam minuta programa predstavljajući našeg učitelja i radove. Master Fulvio se vratio u Italiju na kratko, kako bi se spremio za putovanje u Maleziju gde će, sigurna sam, napraviti neka nova remek dela. Srećan mu put! I dobrodošao nam opet :)

http://www.youtube.com/watch?v=BrLTfUhajf8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja