Jump to content

Moto Zajednica

Sprint Apollo

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Yamaha 500XTZ Tenere (3AJ) - AGAIN :)

Ja bih rekao da zakon ne pravi nikakvu distinkciju izmedju ''skull cap''-a aka ''slemceta'' i full face, jet, enduro kacige Mislim da samo treba da ima homologaciju (a ko to, kako i da li utvrdjuje - nemam pojma). U svakom slucaju nabavi ti neku ''krstenu'' kacigu (makar i jet) ipak je tvoja tintara u pitanju.

Aha, evo ga: Član 91.

''Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme

vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan

deklaracijom proizvođača kacige.

Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju zaštitne kacige koje

koriste vozači, odnosno lica koja se prevoze na motociklu, mopedu, triciklu i

četvorociklu, donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja''

Da li je ministar doneo blize propise - ne znam

Promenio član anbeast

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pa znaci da je neko zvanicno potvrdio da odredjena kaciga ispunjava odredjene bezbednosne i druge standarde. Posto zivimo u prokletoj avliji, pitanje je ko je odgovoran za homologaciju i za kontrolu da li prodavnice prodaju homologovanu opremu. Da ne tupim previse, u principu, ako nabavis kacigu (bilo kog tipa: Ful fejs, enduro, flip-ap, dzet...) od poznatog proizvodjaca, 100% je homologovana po ECE (evropski) i(li) DOT (americki) standardu. Bilo kakva kaciga je bolja od nikakve, ali kvalitetna kaciga odgovarajuce velicine ipak pruza najvecu bezbednost. (pri tome, takva kaciga uopste ne mora da bude skupa).

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: Honda Transalp xl650v

kaciga je jako bitan elemenat, to niko ne zna dok mu ne zatreba :takoje: ja sam jednom u povratku sa mora preziveo makaze, uleteo mi tip ladno u krivini sto se zavrsklo letom od nekih desetak metara i prizemljavanjem na glavu kao dzak :staa: svi mislimo kad bi padali doceko bi se, kolut,,,, ono imam stvar u rukama, realnost je drugacija ,,, bar meni bila, elem vizir i donji deo se raspo, ali kaciga ostala u komadu kao i moja glava, zubi su upali u usne, ali sve kosti nos i ostalo ostalo citavo ;) to je bila aeg kaciga 350evrica i spasila mi glavu, od tad sam promenio tri kacige, ali ni jedna nije bilo kinez od 20e,,pogadjate i zasto, iz mog iskustva kaciga zaista moze da spasi glavu i od tad ja ju redovno nosim, sto i vama preporucujem :zdravo:

• Podržavam 3

• U prolazu, 12 postova
  • Motocikl: Orion RX250

a kakva je ta "homologovana zaštitna kaciga" ?

trenutna EU norma je ECER 22-05 i trebao bi tražiti takvu kacigu jer je prošla određena testiranja, tu normu zadovoljavaju i neke jeftine kineske kacige kao i one najskuplje.

• U prolazu, 33 postova
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Pozdrav svima!

Video sam skoro se pisalo o hladnjacima i posledicama kvarova, kako i gde zakrpiti itd.

A moguci urzrok curenja se mozda krije daleko od vibracija i udaranja hladnjaka.

Stvar je u tome da kinezi stavljaju lose dihtunge. Kako od usisne grane tako i od glave motora.

Za karb sam se licno uverio nakon sto sam od klingerita napravio dihtung usisa, i time resio svoje probleme sa paljenjem.

A sa losim dihtung glave, pritisak iz cilindra probija do kanala za hladjenje i time podize pritisak u hladnjaku i dovodi do pucanja na najslabijem mestu.

Ova 'teorija' dolazi iz servisa za mercedesove kamione, gde se slicno desavalo starijim/izrabljenim primercima.

Na srecu nisam ima problema s hladnjakom (da cuknem u drvo) pa da mogu licno da potvrdim.

Sta vi mislite o ovoj teoriji? Ima li smisla?

• zaludan, 383 postova

Pa......pre ce biti od viracija i nagnjecenja maske za koju je vezan hladnjak, stvar je cisto mehaniceke/fizicke prirode. I bolje marke pogotovo kod offroad masina imaju slicne probleme ali i elegantna resenja.Evo nekih Inace kod skupljih masina mnogo je uzi hladnjak ali duzi kod appola je upravo obrnuta stvar zato i puca uvek na istom mestu...

• U prolazu, 98 postova
  • Motocikl: Suzuki Freewind

Vrlo prosto pitanje :

Daa li mi preporucujete ovaj motor za kupovinu?

Nikad nisam vozio nista i hocu da krenem sa necim sa malo manjom cc.

Da li ima dovoljno servisa i delova na trzistu i da je kvarljiviji od konkurenata japanaca s obzirom da je kinez?

Visak sam 190 cm / 90kg . Jel bi mi odgovarao po velicini?

Hvala

• Svrati ponekad, 241 postova
  • Motocikl: HONDA VARADERO XL1000V

Vrlo prosto pitanje :

Da li ima dovoljno servisa i delova na trzistu i da je kvarljiviji od konkurenata japanaca s obzirom da je kinez?

Hvala

Vrlo prost odgovor

Citaj forum od pocetka,

• U prolazu, 98 postova

Vrlo prosto pitanje :

Hvala

Vrlo prost odgovor

Citaj forum od pocetka,

Hvala druze na pomoci1bljak.gif

• ★★★★★, 654 postova

Vrlo prost odgovor

Citaj forum od pocetka,

Добро ти је и рекао, прочитај целу тему од почетка, и тако ћеш знати да ли да га купиш или не.

• U prolazu, 98 postova

Vrlo prost odgovor

Citaj forum od pocetka,

Добро ти је и рекао, прочитај целу тему од почетка, и тако ћеш знати да ли да га купиш или не.

1bljak.gif

Forum sluzi za razmenu misljenja.

Ja nemam vremena da citam 150 strana, tako da ako neces da napises nesto sto bi koristilo, nemoj da pises ni ono sto ne koristi.

Procitao sam oko 30 strana - toliko vremena mogu da odvojim.

Pozzzz 1bljak.gif

• Svrati ponekad, 241 postova
  • Motocikl: HONDA VARADERO XL1000V

Vrlo prost odgovor

Citaj forum od pocetka,

1bljak.gif

Forum sluzi za razmenu misljenja.

Ja nemam vremena da citam 150 strana, tako da ako neces da napises nesto sto bi koristilo, nemoj da pises ni ono sto ne koristi.

Procitao sam oko 30 strana - toliko vremena mogu da odvojim.

Pozzzz 1bljak.gif

30*4=120 4 dana ti treba da procitas sve. vrlo prosto i vidis slabosti i mane ,jeste za tebe nije za tebe. Niko ovde ti nemisli nista zlonamerno sto ti kaze da procitas forum a ako nemas vremena da procitas tacno 125 strana, onda nemoj ni da kupujes motor jer neces imati vremena da ga vozis. :aha:;)

• Podržavam 1

Gde, pobogu, da nadjem semeringe za viljusku? Dimenzije bi trebalo da budu: 43/55/11 i prasinari 43/55/14

Vrlo prosto pitanje :

Hvala

U principu bi najbolje bilo da procitas celu temu. TAko ces najbolje uvideti sve aspekte.

Ali da probam da ti skratim muku.

Delova nema osim ako se ne dovijas.

Da, kvarljiviji je od Japanaca. Nista preterano ozbiljno ali ako ne zelis da stalno nesto cackas i nemas sklonost ka mehanici - nije za tebe.

Po velicini - odgovara.

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: Honda Transalp xl650v

Delova nema osim ako se ne dovijas.

Da, kvarljiviji je od Japanaca. Nista preterano ozbiljno ali ako ne zelis da stalno nesto cackas i nemas sklonost ka mehanici - nije za tebe.

Po velicini - odgovara

sve ovo se slazem, dodo bi jos samo jedno koliko para toliko i muzike :takoje:

Hvala zmaju!

Gde ovo cudo treba da ide? U Air box? KOd mene nema ovog creva desno od filtera. Samo je uglavljeno tu negde u motorskom prostoru. Tako je od kada sam ga uzeo (polovnog), radio je bez greske pa me nije odvec zanimalo.

post-24399-0-26730400-1376726410_thumb.jpg

• zaludan, 383 postova

DA kod tebe ide u airbox kod mene je bilo u ramu ispod kormana, u principu to mozes da skines to ti je erg ventil, imas negde unazad objasnjeno je, ostaju ti dve "rupe" koje treba da zapusis pored izduvne grane i na usisnoj grani.

• U prolazu, 87 postova
  • Motocikl: Apollo

Jel ima neko iz Nisa (i okoline) da je raspolozen da naradni vikend (24.08.) napravimo voznju do Bojaninih voda?

P.S.

@Ilija Cvorovic: Uzmi!

konacno da cujem da neko ima apolla u okolini nisa ja sam zainteresovan naravno da se provozamo do bojaninih voda i na drugim mestima recimo midzor djavola varos bovan itd. ali ja 24. idem bas na more tako da necu moci :/ ajde od 1 septembra da se organizujemo i obavezno da obidjemo makar neko od ovvih mesta ako si za ili makar da se vidimo da razgledamo apolce i provuzdimo koj krug ? :)

Ja 24. idem na Staru planinu. Midzor, Topli Dol, Dojkinci.... Ne ovim redom ali to su toponimi. Ide ozbiljna enduro ekipa sa foruma. ja cu im se negde prikaciti jer mi je smor da idem iz Zajecara do Pirota.....

• U prolazu, 11 postova

kako je najbolje naštelovati pogonski lanac na apollu...rekao bi da mi je previse labav(lanac)i cuje se bas da zvekece i lupka.....inace motor je nov. tek razradjen...prešo svega pet hiljada km...

Pomeranjem zadnjeg tocka stelujes zategnutost lanca. Odaklle dolazi to zveckanje i lupkanje? KOd mene se cuje prednji lancanik jer mrda u svojoj osovini (zategnut je maksimalno, ali ima luft u zubima gde se kaci na vratilo).

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja